چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

“کلم بروکلی” و آشنایی با خواص بی نظیر آن


 
سبزیجات دارای مزایای گسترده برای سلامتی هستند.هنگامی که شما کلم بروکلی می خورید درحال گرفتن دریافت خواص فوق العاده ای هستید که از سلامت بدن به طور گسترده ای پشتیبانی می کند.کلم بروکلی نه تنها ا گروه سبزیجات دارای مواد مغذی ضروری است بلکه دارای خواص درمانی نیز می باشد.
 
خصوصیات گیاه شناسی:
 
اعتقاد بر این است که بروکلی اولین کلمی بوده است که از گونه های وحشی کلم پیچ استنتاج شده که توسط مردم روم کشت می شد. در اوایل قرن 14 به عنوان مارچوبه ایتالیایی یا کلم گل جوانه ای معرفی گردید. این گیاه به عنوان یک سبزی مهم در طی سال های 1930 شناخته شد و از سال 2000 میلادی تاکنون به عنوان مهمترین سبزی از نظر ارزش غذایی در بین سایر سبزی ها معرفی می شود. 

“کلم بروکلی” و آشنایی با خواص بی نظیر آن
 
 
شرایط محیط رشد:
 
بروکلی محصول فصل خنک است. این گیاه به عنوان محصول بهاره یا پاییزه کشت می شود. اما به سرما حساس است و صدمه می بیند. مخصوصاً وقتی که گیاه کوچک است. بهترین زمان کاشت با دمای روزانه 15.5 تا 21 درجه سانتیگراد در روز و 10 تا 15.5 درجه سانتیگراد در شب است. دمای زیر صفر برای دوره های 36 ساعته، گیاه را از بین می برد و ادامه یافتن یک دوره 30 ساعته گیاه را از رشد باز می دارد.
دما در تشکیل قسمت خوراکی بروکلی برعکس کلم گل چندان مؤثر نیست. زمین مورد کاشت باید مانند زمین کلم گل دارای یک طبقه هوموس با آب کافی باشد. پی اچ مناسب آن اندکی بالای 6 است. بروکلی در مقابل گرما اندکی حساس تر از کلم گل است. احتیاجات کودی آن مانند کلم گل است و پس از برداشت گل مرکزی می توان به عنوان کود سرک مقدار 50 کیلوگرم ازت در هکتار به زمین داد تا افزایش محصول گل های ثانوی را به همراه داشته باشد.
 
 ارزش غذایی کلم بروکلی:
 
مقدار ویتامین در بروکلی بیش از کلم گل است و در 100 گرم گل خوراکی آن مقدار 114 میلیگرم ویتامین ث، مقادیری کاروتین و نیز پتاسیم، فسفر و آهن وجود دارد. بر اساس مطالعات انجام شده هر 100 گرم گل خوراکی این گیاه حاوی 89.7 گرم آب، 3.3 گرم پروتئین، 0.2 گرم چربی، 2.5 گرم کربوهیدرات، 3 گرم مواد سلولزی، 1 میلیگرم ویتامین ب6، 0.21 میلیگرم ویتامین ب2، 0.09 میلیگرم ویتامین ب1، 115 میلیگرم ویتامین ث، 2 میلیگرم ویتامین آ، 465 میلیگرم پتاسیم، 25 میلیگرم منیزیم، 1.3 میلیگرم آهن، 80 میلیگرم فسفر و 105 میلیگرم کلسیم می باشد.
 
 
آفات و بیماری ها:
 
شته ها یکی از آفات مهم بروکلی هستند زیرا در داخل جوانه های متراکم جای می گیرند و از برگ های جوان شیره گیاه تغذیه می کنند. کرم کلم نیز مخصوصاً در فصل کاشت زودهنگام است. حشره تخم ها را در سطح خاک ذخیره کرده و کرم حشره از ریشه تغذیه می کند و گیاه از مواد غذایی و آب بی بهره می ماند. رگه های قهوه ای در بخش تحتانی ساقه نشانه این آفت است.
پوسیدگی سیاه یک بیماری باکتریایی بوده و باعث ایجاد مناطق نکروزه در گیاه می شود. این بیماری معمولاً رگه های متورمی می سازد که سیاه می شوند.
دکمه ای شدن نیز یک اختلال فیزیولوژیکی است که به دلیل کم شدن حرارت است. این وضعیت قبل از شکل گیری مجموعه های گل صورت می گیرد و باعث کوچکی آنها می شود. گیاه برای تولید گل نیاز به سرما دارد. با کمبود مواد غذایی نیز ساقه گل پوک می شود.
 

“کلم بروکلی” و آشنایی با خواص بی نظیر آن
 
خواص درمانی کلم بروکلی

 

خاصیت ضد سرطانی:

در میان سبزی های موجود در جهان کلم بروکلی یکی از غنی ترین منابع آهن به شمار به دلیل داشتن خاصیت ضد سرطان بلکه به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی از انواع ویتامین ها(ویتامین CوE)ومواد معدنی توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.

 

از بین بردن باکتری ها:

بر اساس نتایج پژوهشی در فرانسه، ماده ای در کلم بروکلی وجود دارد که باکتریهای معده را از بین می برد. دانشمندان می گویند که یکی از راههای خوب برایپیشگیری از ابتلا به بیماریهای معده و روده( به ویژه در کشورهای د رحال توسعه) خوردن کلم بروکلی است.

 

درمان دیابت:

مصرف کلم بروکلی در از بین بردن عوارض قلبی دیابت موثر است. کلم بروکلی، آسیب رگ های خونرسان قلب را که بر اثر دیابت ایجاد شده است ترمیم می کند..

 

کلم بروکلی به جای کرم ضد آفتاب:

کلم بروکلی به دلیل برخورداری از یک ماده گوگردی می تواند پوست را از آسیب های اشعه فرابنفش خورشید و ابتلا به سرطان پوست محافظت کند.می توان با مالیدن یک لایه نازک از برگ های تازه این کلم، پوست را درمقابل این تابش ها محافظت کرد.

 

درمان پوکی استخوان:

انواع سرطان، آلزایمر(فراموشی دوران پیری)، بیماریهای قلبی، آرتریت( التهاب مفاصل) پیشگیری کرده و فرآیند پیری را به تاخیر می اندازد.

فیبر غذایی بالای موجود در بروکلی برای افراد دیابتی بسیار مفید است و افراد دیابتی برای کنترل بیماری خود بایستی این سبزی با ارزش را در وعده های غذایی خود قرار دهند.

کلسیم موجود دربروکلی، به همان میزان کلسیم موجود در شیر است، در نتیجه مصرف آن برای افرادی که دچار پوکی استخوان یا کمبود کلسیم هستند، بسیار مفید است.

ولی چون شیر علاوه بر کلسیم، دارای ویتامینD نیز می باشد که به جذب کلسیم در بدن کمک می کند، به عنوان منبع بهتری برای رفع پوکی استخوان مطرح می شود.

 

بروکلی دارای مقادیر زیادی فیبر، ویتامین A، ویتامین C و ویتامین K است که باعث پیشگیری از سرطان معده و روده می شود و به دلیل دارا بودن مقادیر بالای ویتامین C، فیبر و بتاکاروتن،یک آنتی اکسیدان قوی محسوب می شود و از بروز بیماری هایی مثل انواع سرطان، آلزایمر ، بیماری های قلبی،التهاب مفاصل پیشگیری کرده و فرآیند پیری را به تاخیر می اندازد.

مقدار بالای فیبر غذایی موجود در بروکلی برای افراد دیابتی بسیار مفید است و افراد دیابتی برای کنترل بیماری خود باید این سبزی با ارزش را در وعده های غذایی خود قرار دهند.

کلم بروکلی و آشنایی با خواص بی نظیر آن