سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

5 نکته اخلاقی در خانه تکانی


خانه تکانی همراه با نکات اخلاقی

خانه تکانی یکی از رسوم بسیار قدیمی برای عید نوروز است و هر چند که آپارتمانی کوچک و بدون انباری و زیر زمین امروزی تقریبا در تمام مدت سال نسبتا تمیز هستند، اما تمیز ترین خانه ها هم مدتی مانده به نوروز، برای شگونش هم که شده از بالا تا پایین شسته و روفته و برق انداخته می شوند.

یک برنامه ریزی صحیح برای خانه تکانی از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا اضطراب ناشی از انبوه کارها باعث فشار عصبی زیادی می شود که شاید بازدارنده بوده و کار را همانند غولی عظیم جلوه گر کند. 
علاوه بر برنامه ریزی چند نکته اخلاقی دیگر هم وجود دارد که در هنگام خانه تکانی باید به آنها توجه شود.
 

5 نکته اخلاقی در خانه تکانی
با برنامه ریزی خانه تکانی کنید 
 
1- برنامه ریزی
بسیاری از ما کارهای خانه تکانیمان تا خود لحظه سال تحویل ادامه دارد ، وقتی که همه نشسته اند کنار سفره هفت سین و دعا می خوانند در بعضی خانه ها هنوز افراد با دست و بال خاکی مشغول کارند و این اصلا جالب نیست چرا که نباید لذت لحظه سال تحویل را فدای این امور جزئی کرد.
 
اگر ما از اول یک برنامه ریزی درست داشته باشیم می توانیم خیلی زودتر کارها را تمام کنیم ، بیایم یک اولویت بندی کنیم ، ببینیم کارها را به چه ترتیبی انجام بدهیم که مجبور نباشیم دوباره کاری کنیم ، و در چه روزهایی چه کاری انجام شود . 
 
پیامبر  اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) به ابن مسعود می فرماید:هر گاه کاری را انجام دادی از روی علم و عقل انجام ده و بر حذر باش از این که کاری را بدون آینده نگری و آگاهی انجام دهی. به درستی که خداوند- جل جلاله- می فرماید:«هماند زنی که بافته اش را بعد از این که محکم گردانیده بود، جاهلانه باز کرد، نباشید». (بحارالانوار، ج74، ص 110.)
 

5 نکته اخلاقی در خانه تکانی
 
خانه تکانی را تقسیم کنید
2- تقسیم کار
یادمان باشد که خانه تکانی فقط وظیفه خانم ها نیست ، بلکه همه افراد خانواده باید در این کار سهیم باشند چه پدر خانواده و چه فرزندان ، هر کس باید وظیفه ای را عهده دار شود و انجام دهد .
 
آقایان بدانند که این کمک کردن آن ها هم خانم خانه را خشنود می کند هم خداوند متعال را  تا جایی که ثواب های باورنکردنی برای این همکاری خداوند نصیبشان می کند . 
 
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله خطاب به حضرت علی علیه السلام فرمودند:«...ای علی! کسی که در کارهای خانه به همسر خود بدون سرکشی و دلتنگی و تکبر خدمت نماید، پروردگار اسمش را در دفتر شهدا ثبت می کند و برایش به هر روز و شبی ثواب هزار شهید و به هر قدمی که بر می دارد به آن مرد ثواب حج و عمره می دهد و به هر قطره ای که از بدنش عرق بیاید یک خانه در بهشت برایش منظور می نماید.» (بحار ج 13 ص 133 چاپ ایران و جامع الاخبار ص 102) 
 
البته اجر و ثواب خانم ها هم سر جای خودش هست ، نگران نباشید.
 
3- پرهیز از اسراف 
عزیزان یادمان باشد که در کشور ما هنوز بحران آب کاملا جدی است و ما نباید تصور کنیم چون بارندگی اخیر  را داشته ایم پس می توانیم آزادانه شیر آب را باز بگذاریم و هر چقدر دلمان خواست آب مصرف کنیم.
 
علاوه بر آن یادمان باشد اسراف از گناهان کبیره است و  خداوند متعال را به خشم می آورد حالا در هر چیزی چه در مواد شوینده، چه آب و چه وسواس زیادی به خرج دادن که نتیجه اش می شود هدر دادن عمر بر سر چیزی که ارزش ندارد.
 
امام صادق علیه السّلام می فرماید:«کمترین درجه اسراف، ریختن آب اضافی، پوشیدن لباس میهمانی در منزل و دور انداختن هسته خرماست.»(بحارلاانوار، ج75، ص303)
  
4- اولویت دادن به مسائل عبادی
وقتی مشغول خانه تکانی هستیم و صدای اذان را می شنویم بی تفاوت نباشیم، یادمان باشد مهمترین وظیفه ما اطاعت از امر خدا است و این مهمترین کار است، به نمازمان اولویت بدهیم و به بهانه خاکی بودن و  اتمام کاری که مشغول آن هستیم نماز را به تأخیر نیندازیم، اگر نماز و عبادت را در اولویت قرار دهیم  وقتمان برکت پیدا می کند.
 
 و نکته دیگر آنکه می توانیم هنگام خانه تکانی به جای نق زدن های ناتمام یا گوش دادن به موسیقی های حرام ، سخنرانی های اساتید اخلاق، تفسیر قرآن کریم یا تلاوت قرآن را گوش بدهیم.
 
اگر وسایل صوتی و تصویری در اختیار نداریم، ذکر بگوییم، صلوات بفرستیم، که هم کارمان پیش رفته باشد هم استفاده بهینه کرده باشیم.
 
 

5 نکته اخلاقی در خانه تکانی
افراد ناتوان را از یاد نبرید 
5- کمک رسانی به والدین و افراد ناتوان
و نکته آخر اینکه خودخواه نباشیم و تصور نکنیم همین که خانه و زندگیمان مرتب شد یک خستگی در کنیم، ما توان داریم زیر و بم خانه هایمان را تمیز کنیم اما افرادی هستند که حتی قادر نیستند یک گردگیری ساده داشته باشند، بیایم و برای حسن ختام کارهایمان به این عزیزان کمک کنیم، افرادی مثل مادر ها و مادربزرگ هایمان، مادر همسرمان، مادران شهدا، همسایه های سالخورده یا ناتوان.
 
و چه خوب است که کارهای اینان را مقدم بر کارهای خود بشمریم تا ایمانمان خالص شود ؛ امام صادق علیه السلام فرمودند :«نیکی به برادران دینی و تلاش و جدیت برای رفع مشکلات آنان در تمام زمینه ها و در هر شرایط، برخاسته از ایمان خالص است. » (بحارالانوار، ج71، ص 317)
 
5 نکته اخلاقی در خانه تکانی