دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
برای درمان یبوست چه کنیم؟
تمامی مواردی که باید از پیشگیری تا درمان یبوست بدانید را در ادامه ببینید
راه های پیشگیری از یبوست
عوامل موثر در ابتلا به یبوست
نقش کافئین در درمان یبوست! برای درمان یبوست چه کنیم؟
یبوست یکی از شایع ترین بیماری های عصر حاضر است. از نظر پزشکی دفع مدفوع سخت، ناکامل یا با تعداد کم همه به معنای یبوست است. هر قدر حرکات روده بزرگ کندتر باشد سلول های روده فرصت خواهند داشت تا آب بیشتری از مواد دفعی باز جذب کرده و به این ترتیب مدفوع خشک تر و سخت تر می شود. در خیلی موارد یبوست مزمن می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد. برای تمام افراد بالای 50 سال که از یبوست مزمن رنج می برند انجام تست غربالگری کولونوسکوپی و رد کردن مشکلات روده بزرگ ضروری است.
مهم ترین عامل افزایش حرکات روده فعالیت بدنی است و در صورتی که با نوشیدن مایعات کافی همراه گردد باعث اجابت مزاج راحت و منظم می شود. اگر آب و سایر نوشیدنی ها به میزان کافی مصرف نشود باعث می شود سلول های روده مجبور به بازجذب آب و حفظ آن شوند و مدفوع خشک شود.
راه های پیشگیری از یبوست
از پیشگیری تا درمان یبوست
در این مطلب به بررسی یبوست، عوامل ایجاد کننده و کارهایی که برای پیشگیری و جلوگیری از یبوست می توانیم انجام دهیم و همچنین راه ها و روش هایی جهت درمان یبوست را ارائه می کنیم.
یبوست یکی از موضوعاتی است که بیشتر افراد در مورد آن نمی توانند به راحتی صحبت کنند. اگر شما هم از یبوست رنج می برید به خوبی آگاه هستید که مشکلی است که می تواند دردآور باشد و برای مدتی طولانی شما را درگیر خود نماید. تقریبا تمام افراد در طول زندگی خود یبوست را تجربه می کنند. مطالعات نشان می دهد که مشکل ییوست در زنان و افراد مسن بیشتر رایج است و حدود ٢ درصد افراد در جامعه با آن درگیر هستند.
یبوست چیست؟
یبوست وقتی اتفاق می افتد که حرکات روده کند تر از حد نرمال و یا کمتر از از مقدار طبیعی خود شود. تعداد دفعات طبیعی دفع از یک فرد به فرد دیگر متفاوت است، برای برخی افراد ٣ بار دفع در طول روز و برای برخی دیگر ٢ بار، ١ بار درروز و بعضی ٣ بار در طول یک هفته است ، نداشتن دفع بیشتر از ٣ روز یبوست به شمار رفته و موجب سفت شدن مدفوع و لذا سخت تر شدن عمل دفع می گردد.
بعضی افراد دچار یبوست مزمن بوده که باعث مشکل در زندگی و توانایی انجام وظایف روزانه شان می شود. یبوست مزمن می تواند باعث زورزدن بیش از حد برای دفع مدفوع و سایر مشکلات شود. درمان یبوست مزمن بسته بدلیل آن متفاوت است.
چه عواملی سبب ایجاد یبوست می شوند؟
زندگی مدرن و شهری امروزی شاید مهمترین عامل بروز یبوست باشد. عدم خوردن فیبر کافی، نوشیدن مایعات در حد نیاز،عدم داشتن تحرک کافی ، اجتناب از رفتن به دستشویی در وقت نیاز همگی می توانند از عوامل موثر در بروز یبوست باشند.
مصرف مقادیر زیاد محصولات لبنی ، استرس ، بیماری های مغز و اعصاب همچون بیماری پارکینسون و یا ام اس، آسیب های نخاعی و یا سکته مغزی ،داروهای ضد اسید که حاوی کلسیم و یا آلمینیوم هستند. بعضی از انواع داروها (بخصوص داروهای مسکن قوی از جمله داروهای مخدر دار، داروهای ضدافسردگی و یا آهن)
افسردگی ، اختلالات خوردن
یبوست ناگهانی و شدید می توانند به علت های جدی تری مانند سرطان روده بزرگ، سندرم روده تحریک پذیر ،بیماری دیابت،بیماری ام اس، بیماری پارکینسون و یا کم کاری غده تیروئید ارتباط پیدا کنند.
برخی کودکان در هنگام سن ورود به مدرسه دچار مشکل یبوست می شوند به علت این که خجالت می کشند در مدرسه به دستشویی بروند. هم چنین افراد مسن و افرادی که از داروهایی مانند قرصهای آهن،مورفین و ضد دردهای مخدر دار،داروهای إدرار اور،داروهای ضد فشار خون بالا، برخی از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند امکان دارد دچار یبوست شوند.
راههای درمان یبوست
روش درمان براساس علت یبوست تعیین می شود. در ابتدا باید رژیم غذایی این افراد اصلاح شود. در صورتی که جواب مناسب گرفته نشد، از داروهای ملین و به ترتیب از داروهای بی ضرر، کم ضرر و داروهای محرک شروع می کنیم تا به نتیجه مطلوب برسیم. البته تمام بیماران نیازمند مصرف دارو نیستند. تغییر در رژیم غذایی شامل توصیه به مصرف مواد غذایی پر فیبر مانند سبزیجات و افزایش مصرف میوه است. افزایش تحرک و فعالیت بیمار نیز توصیه می شود. در صورت امکان قطع داروهایی که منجر به یبوست می شود از راه های درمان است. درمان کم کاری تیروئید و سایر بیماری ها باید انجام شود. برخی از ملینهای معروف عبارتند از هیدروکسید منیزیم، روغن های معدنی مانند پارافین، داروهای گیاهی مانند سنا، سی لاکس و پسیلیوم، ملین های اسموتیک مانند لاکتولوز، بیزاکودیل و روغن کرچک. روغن زیتون و روغن بادام نیز ملین های ملایم می باشند. که با عارضه ای همراه نمی باشند.
راههای کمک کننده به برطرف شدن یبوست
خوردن آلو:
این میوه خوشمزه به عنوان بهترین داروی طبیعی برای برطرف شدن یبوست در افراد شناخته شده است. آلو سرشار از فیبر بوده و هم چنین حاوی سوربیتول که یک درمان برای بهبود و یا برطرف کردن یبوست است می باشد. آلو هم چنین موجب پایین آمدن کلسترول می شود.
ورزش و فعالیت بدنی :
عدم تحرک و ورزش می تواند منجر به یبوست شود. ورزش کردن هم چنین سبب کاهش استرس می شود که خود می تواند یکی از عوامل بوجود آورنده یبوست باشد.بین وعده غذایی و ورزش حداقل یک ساعت فاصله بیندازید تا بدن فرصت هضم غذا را داشته باشد.١٥-٢٠ دقیقه پیاده روی سه بار در هفته می تواند در کاهش یبوست موثر باشد.
نوشیدن آب و مایعات به حد کافی:
خوردن آب و دیگر مایعات در حد کافی موجب می شود که از بی آبی بدن جلوگیری شود، بی آبی می تواند یکی از علل بروز یبوست باشد. مایعات و آب کافی می تواند از بروز یبوست جلوگیری نماید.
استفاده از داروهای مسهل:
استفاده از این داروها موجب برطرف شدن موقت یبوست می شود اما به عنوان یک راه حل دائمی و موثر و بدون تجویز پزشک نمی توان از آنها استفاده نمود.
یکسری داروها به عنوان “stool softener “در بازار وجود دارند که برای یبوست به کار گرفته می شوند. این گروه از داروها به مدفوع اجازه می دهند که آب بیشتری از روده بگیرد و از سخت شدن مدفوع جلوگیری می کنند و در نتیجه مدفوع راحت تر و سریعتر از بدن خارج می شود. این گروه داروها هم باید با تجویز پزشک و برای کوتاه مدت مورد استفاده قرار گیرند.
آیا درست است که کافئین و قهوه می توانند به رفع یبوست کمک کنند؟
این که کافئین موجود در قهوه ، چای و نوشابه ها می توانند موجب افزایش حرکات دستگاه گوارش شوند صحیح است اما مشکل اینجاست که کافئین ادرار آور بوده و موجب افزایش دفع آب بدن می شود و به همین خاطر در افرادی که دچار یبوست هستند مصرف آن بهتر است محدود شود تا از یبوست بیشتر جلوگیری شود.
آیا داشتن مدفوع خونی طبیعی است؟
داشتن مدفوع خونی همیشه خطرناک نیست اما همیشه باید توسط پزشک بررسیهای کافی انجام شود.
دیدن خون روشن معمولا می تواند به علت همورویید و یا فیشر باشد، اما بیماریهای التهابی روده ، پولیپها و سرطان هم می تواند علت دیدن خون روشن در مدفوع باشد. مدفوع سیاه معمولا نشانه خونریزی در قسمتهای بالاتر دستگاه گوارش می باشد. به همین دلیل دیدن خون در مدفوع حتما باید جدی گرفته شود و مراجعه به پزشک ضروری است.
پیامدهای عدم درمان یبوست
عدم درمان باعث مشغله فکری در بیمار می شود و بیمار دایماً فکر می کند که روده اش سالم نیست. به علاوه، باعث عوارضی مانند خونریزی ناشی از بواسیر و چکیدن خون از مقعد می شود که در طولانی مدت برای دستگاه گوارش و روده بزرگ مضر است. در مقالاتی ذکر شده که ممکن است باعث ایجاد سرطان روده بشود، اما هنوز این مورد به اثبات نرسیده است. بنابراین با توجه به پیامدهای این بیماری، تمام بیماران باید بلافاصله بعد از بروز علامت های آن به پزشک مراجعه نمایند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست