چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

منجی گرایی,موعودگرایی, خوان گرایی و مهدویت


منجی گرایی,موعودگرایی, خوان گرایی و مهدویت

عقیده به ظهور یك مصلح آسمانی در پایان جهان كه روزی می آید و جهان را از زیر یوغ استعمار و ستم می رهاند, یكی از مباحث اعتقادی است كه نه تنها در اسلام بلكه در تمامی ادیان آسمانی و مكاتب مختلف جهان سابقه طولانی دارد و حتی پیروان مكتب های الحادی نیز به آن اعتقاد دارند

عقیده به ظهور یك مصلح آسمانی در پایان جهان كه روزی می‌آید و جهان را از زیر یوغ استعمار و ستم می رهاند, یكی از مباحث اعتقادی است كه نه تنها در اسلام بلكه در تمامی ادیان آسمانی و مكاتب مختلف جهان سابقه طولانی دارد و حتی پیروان مكتب های الحادی نیز به آن اعتقاد دارند.

در طول تاریخ, شیعه با حضور خود در مجامع مختلف, ایده و بینش زنده و پویا داشته است. ایران تنها كشوری است كه اكثریت جمعیت آن را شیعه تشكیل داده است. تثیر این جمعیت بر اسلام معاصر و شناخت آن, به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و رهبری پیامبر گونه امام خمینی (ره) و پس از ایشان, هدایت حكیمانه انقلاب توسط مقام معظم رهبری (دام ظله), بر كسی پوشیده نیست.

یكی از ویژگی های خاص این انقلاب و نظام اسلامی, اعتقاد به ولایت فقیه, آن هم به عنوان جانشین حضرت ولی عصر (عج للله تعالی وفرجه الشریف) در زمان غیبت می باشد. انتظار, خكومت مهدوی, عدالتجهانی, زمینه سازی ظهور حضرت ولی عصر(عج للله تعالی وفرجه الشریف), وظیفه اصلی منتظران و... از اهم اموری است كه سرلوحه زندگی ملت ایران را تشكیل می دهد. و این اندیشه پویاست كه شیعیان جهان را به تحرك و حق طلبی وامی دارد.

انتظار ظهور یك منجی و مصلح جهانی و امید به استقرار عدل و صلح جهانی امری فطری است و اختصاص به یك زمان و مكان و قوم و ملت خاص ندارد.

این كه منجی موعود كیست؟در چه شرایطی ظهور خواهد كرد؟ ارتباط ما با او چگونه خواهد بود؟ و... از دیدگاه ها ی مختلف قابل طرح است و تا كنون كتب و مقالات بسیاری در این زمینه نوشته شده و سخنرانی های بسیاری در این موضوع ارائه شده است. امروز ما شاهد بحث حكومت واحد جهانی هستیم كه این نیز اشاره به ضرورت تشكیل حكومت واحد و نفی هرگونه تبعیض دارد و این, با توجه به اوضاع درهم رخته جهان, ناشدنی است مگر به دست شخصی كه ماورای انسان های عادی بوده و از جانب خداوند برای هدایت انسان ها به سوی نور و رستگاری, مموریت یافته باشد.

عقیده به ظهور یك مصلح آسمانی در پایان جهان كه روزی می‌آید و جهان را از زیر یوغ استعمار و ستم می رهاند, یكی از مباحث اعتقادی است كه نه تنها در اسلام بلكه در تمامی ادیان آسمانی و مكاتب مختلف جهان سابقه طولانی دارد و حتی پیروان مكتب های الحادی نیز به آن اعتقاد دارند.

وعده ظهور منجی آخرالزمان و موعود منتظر در ادیان و مذاهب گوناگون, در قالب كلمات و كلیه واژه های خاص می باشد. ادیان مختلف این موعود را به اسامی گوناگون می خوانند; یهودیان منتظر بازگشت كریشنا می باشند, مسیحیان انتظار بازگشت حضرت عیسی(علیه السلام) را می كشند, شرعیات بودایی آمدن بوداmaittreya buddha)) را پیشگویی می كنند, كتاب های مقدس زرتشتیان آمدن سااشیانتsaoshyant)) را نوید می دهند و....

یهود: " خداوند, پروردگار شما,برای شما پیامبری شبیه من برخواهد انگیخت... شما باید به او گوش فرادهید".

●(تورات, سفر تثنیه ـ حضرت موسی ـ علیه السلام ـ).

((من در وحی (الهامات) شبانه دیدم و مشاهده كردم, با ابرهای آسمانی كسی شبیه فرزند آدم آمد. او به سوی خدای ازلی آمد و در برابر او جلوه گر شد. به او حكم فرمایی و شكوه و سلطنت داده شد, كه همه مردم, ملت ها و السنه باید در خدمت او در آیند. او پایدار است كه زوال ناپذیر خواهد بود)).

●(یهودیت دانیال)

مسیحیت: ((فورا بعد از آزمایش سخت آن ایام, خوشید منطمس خواهد گشت و ماه پرتو افشانی نخواهد كرد, ستارگان از آسمان سقوط خواهند كرد, نیروهای آسمان متزلزل خواهند گشت. سپس علامت فرزند آدم در آسمان آشكار خواهد شد, و سپس همه قبایل كره زمین به ماتم خواهند نشست, و فرزند آدم را خواهند دید كه از میان ابرهای آسمان آمده, دارای قدرت و شكوه زیاد است, و او فرشتگان خود را با یك شیپور بزرگ گسیل خواهد داشت, و برگزیدگان او را از اطراف جمع خواهند كرد, از یك طرف آسمان به طرف دیگر)).

●(انجیل متی)

هندو: ((هر زمان كه سست شدن (فساد) عدالت, درستكاری (تقوا) وجود دارد... و تمجید ظلم, زشتكاری (بی تقوایی) وجود دارد, سپس من خودم خواهم آمد... برای از بین بردن بدكاران, برای استقرار تقوا(درستكاری, عدالت, پرهیزكاری) با قوت و استحكام, من در هر دوره و هر عصر زاده می شوم)).

(كریشنا, باگافراد گیتا,گفت و گوی چهارم)

بودا: ((من اولین بودایی نیستم كه پا به عرصه زمین گذاشت, و آخرین بودا هم نخواهم بود. در زمان مقتضی بودای دیگری در جهان بر خواهد خاست, یك بودای مقدس... او بر شما همان حقایق جاویدانی را كه من به شما تعلیم داده ام, مكشوف خواهد ساخت... او یك زندگی مذهبی را اعلام خواهد كرد كه د رتمامیت كمال و پاكی است, مثل آن چه هم اكنون من ندا در داده ام)).

●(اصول بودا)

((با دقت از دل و جان گوش فرا دهید, مردی كه روحش به تابناكی می درخشد, مردی كه اندیشه اش كاملا ثابت است, مردی كه درستی و عدالتش از همه پیشی می جوید; چنین انسانی به راستی در این جهان ظاهر خواهد شد. وقتی او قوانین ذی قیمتی را موعظه می كند, همه مردم كلا راضی خواهند گشت. گویی تشنگان قطرات شیرین آب باران بهشتی را می نوشند و همه راه آزادی از منازعات را دست خواهند آورد.

●(بودائیزم, احكام شرعی مایتریا)

زرتشت:((او ولی نعمت پیروز خواهد بودyashsaont).) تجدید كنندهastavat-ereta) ).

او ولینعمت است, زیرا به جهان مادی كلا خیر خواهد رساند. او تجدید كننده جهان است, زیرا او وجود زندگی مادی را فسادناپذیر (خراب نشدنی) خواهد ساخت. با شر دودمان موجودات دوپا مقابله خواهد كرد و در برابر خصومت دین داران ایستادگی خواهد كرد)).

●(اوستا)

((وقتی یك هزار و دویست و اندی سال از آغاز دین اعراب (محمد) و سرنگونی پادشاهی ایران و كم رنگ شدن و تنزل درجه پیروان من سپری شده باشد, خلفی از پادشاهان ایران به عنوان پیامبر برانگیخته خواهد شد)).

●(دینكرد - زرتشت)

برخی عناوین و الفاظ و القاب موعود منجی آخرالزمان از دید ادیان و ملل مختلف جهان:

((صاحب)) در صحف ابراهیم (علیه السلام).

((قیدمو)) در تورات به لغت تركوم.

((ماشیع)) (مهدی بزرگ) در تورات عبرانی .

((مهمید آخر)) در انجیل.

((سروش ایزد)) در زمزمه زرتشت.

((لندبطاوا)) در نوارنامه هندیان.

((خسرو)) در كتاب مجوس.

((فردوس اكبر)) در كتاب قبروس رومیان.

((قاطع)) در كتاب قنطره.

((ویشنو)) در كتاب ریگ ودا.

((پسر انسان)) در عهد جدید (اناجیل و ملحقات آن).

((سوشیانس)) در كتاب زند و هومومن یس (كتاب های زرتشتیان).

((منصور)) در كتاب دید براهه.

((ایستاده)) (قائم) در كتاب شكمونی.

((پرویز)) در كتاب برزین آذرفارسان.

بر گرفته از پایگاه اینترنتی با شماره:

۲۱۳۰۲۹۰۲۱۷۰۴

jamkaran.info

BCI.org

باتشكر از موسسه فرهنگی انتظار نور كه اطلاعات مورد نیاز ۱را در اختیار ما قرار دادند.

منبع:ماهنامه پاسدار اسلام، شماره ۲۵۰

تهیه و تنظیم: رمضانعلی بذرافشان