سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

قرص کلونازپام چیست؟ (عوارض قرص کلونازپام)


زندگی‌های مدرن امروزی خالی از تنش و اضطراب نیست. گاهی افراد برای رسیدن به یک آرامش روحی و جسمی به داروها متوسل می‌شوند. یکی از داروهایی که در این زمینه برای بیماران تجویز می‌شود قرص کلونازپام است. با هم نگاهی به موارد مصرف و عوارض این دارو می‌اندازیم.


	قرص کلونازپام چیست؟ (عوارض قرص کلونازپام) | وب


قرص کلونازپام چیست؟

کلونازپام (Clonazepam) دارویی از گروه بنزودیازپین‌ها است که برای پیشگیری و درمان تشنج، حمله هراس و بی‌قراری حرکتی تجویز می‌شود. این دارو عمدتا برای مقابله با برخی از انواع تشنج، بخصوص در انواع خاصی از صرع و نیز برای مقابله با شوک‌های ناشی از ترس کاربرد دارد. اندازه‌گیری‌ها نشان می‌دهد که این دارو کیفیت زندگی و بهره‌وری کار افرادی را که از شوک‌های ناشی از ترس رنج می‌برند، بهبود می‌بخشد. از کلونازپام همچنین به عنوان یک داروی ضدافسردگی هم استفاده می‌شود. این دارو به خوبی از دستگاه گوارشی جذب و دفع آن از طریق ادرار صورت می‌گیرد.

داروهای دیگری هم به منظور کنترل تشنج و صرع مصرف می‌شوند که از آن جمله می‌توان به قرص گاباپنتین اشاره کرد. در لینک زیر توضیحات مربوط به این داروها را بخوانید.

قرص گاباپنتین چیست؟ (عوارض قرص گاباپنتین)

معرفی قرص ضد استرس، قرص آرامبخش و ضد اضطراب

چنانچه برای رفع اضطراب و افسردگی قصد مصرف این دارو را دارید بهتر است با روش‌های خانگی کنترل استرس هم آشنا شوید. بدون شک این روش‌های آسان و کاربردی می‌توانند به کاهش استرس کمک کنند.

درمان خانگی استرس (درمان استرس با داروهای گیاهی)

موارد مصرف ، عوارض و تداخل دارویی

 موارد مصرف
 تشنج
 صرع
 حملات پانیک
 اختلالات اضطرابی
 افسردگی
 عوارض خواب آلودگی، اختلالات رفتاری، اختلال در تکلم، سردرد، تپش قلب، بثورات جلدی، تهوع، اسهال، خشکی دهان
 تداخل دارویی
 داروهای ضدتشنج، تضعیف کننده‌ها، ریتوناویر، آنتی‌هیستامین‌ها، ضدافسردگی‌ها، ضددردهای مخدر، آنتی‌سایكوتیک‌ها،
الکل

توجه داشته باشید که هر فردی که از این دارو استفاده می‌کند به عوارضی که در جدول بالا ذکر شد دچار نمی‌شود. همچنین معمولا این علایم خود به خود بهبود می‌یابد. با این وجود در صورتی که این علایم برای شما بسیار آزاردهنده هستند یا این علایم در شما تداوم یافت بایستی پزشک خود را از موضوع باخبر سازید.

حساسیت دارویی

حساسیت دارویی شدید به کلونازپام بسیار نادر است. با این وجود در ضورت هرگونه واکنش آلرژیک به این دارو بایستی بی‌درنگ به یک مرکز درمانی مجهز مراجعه نمایید. واکنش پوستی، خارش بدن، تورم لب‌ها و صورت و تنگی نفس برخی از علایم آلرژیک می‌باشند.

مقدار و نحوه مصرف

قرص کلونازپام را توسط دهان و طبق تجویز پزشک روزانه دو تا سه بار مصرف کنید. میزان دوز مصرفی آن به شرایط پزشکی، سن و واکنش به دارو بستگی دارد. برای کودکان دوز مصرفی معمولا به وزن آن ها بستگی دارد. افراد بزرگسال معمولا مصرف این دارو را با دوز پایین شروع می کنند تا خطر عوارض جانبی آن کاسته شود. دوز خود را افزایش ندهید، به طور معمول و به مدت مشخصی که پزشک تجویز کرده است از آن استفاده کنید. این قرص را بهتر است یک دفعه و به همراه یک لیوان آب مصرف کنید.

این دارو طبق نظر پزشک برای بزرگسالان 1 تا 4 نوبت در روز مصرف می‌شود و مقدار مصرف آن برای شروع 1.5 میلی‌گرم در روز بوده كه به تدریج 4 تا 8 ملی‌گرم در روز افزایش می‌یابد. حداکثر دوز مصرفی این دارو 20 میلی‌گرم می‌باشد.


	قرص کلونازپام چیست؟ (عوارض قرص کلونازپام) | وب

موارداحتیاط مصرف قرص کلونازپام

  1. بعد از مصرف طولانی مدت قطع ناگهانی مصرف می‌تواند منجر به صرع پایدار شود.
  2. در طی مصرف دارو باید آزمایش های CBC و کارکرد کبدی را انجام دهید.
  3. استفاده زیاد از این دارو می‌تواند کشنده باشد.
  4. اگر مبتلا به ناراحتی‌های کبدی هستید یا به کلونازپام یا دیگر بنزودیازپین حساسیت دارید نباید از این دارو استفاده کنید.
  5. در طول حاملگی بدون تجویز پزشک از این دارو استفاده نکنید و یا استفاده از آن را قطع ننمایید.
  6. کلونازپام ممکن است برای نوزاد متولد نشده خطراتی به همراه داشته باشد، و همچنین ممکن است اختلالات تنفسی و تغذیه‌ای را در نوزاد تازه متولد شده ایجاد نماید.
  7. در طی مصرف این دارو باید شیردهی قطع گردد.
  8. هیچ‌گاه مصرف دارو را به طور ناگهانی قطع نکنید. یک آزمایش نشان داد در درمان بی‌خوابی، زمانی که افراد مصرف دارو را قطع می‌کنند همه چیز به جای اول خود باز می‌گردد به این معنی که نه تنها بیماری درمان نمی‌شود بلکه شرایط، حداقل برای مدتی، از قبل هم بدتر می‌شود.
  9. قبل از مصرف این قرص اگر اختلالات کلیوی یا کبدی، گلوکوم، مشکلات تنفسی، یا سابقه افسردگی، افکار خودکشی، آسم، نفخ، اختلال مزمن انسداد ریه یا اعتیاد به داروها و الکل دارید پزشک خود را در جریان قرار دهید.
  10. این دارو را در دمای اتاق دور از رطوبت، گرما و نور نگاه دارید.

توصیه‌ها و اقدامات پرستاری

  • علایم و نشانه‌های واکنش ناخواسته را برای بیمار توضیح دهید.
  • به بیمار هشدار دهید که هرگونه تغییر در رژیم دارویی باید توسط پزشک صورت گیرد.
  • تا وقتی که درجه اثرات تسکینی دارو در بیمار مشخص نشده است باید از انجام اعمالی که نیاز به هوشیاری کامل دارند پرهیز کند.

گروه سلامت وب