چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

قرص گاباپنتین چیست؟ (عوارض قرص گاباپنتین)


اگر شما یا اطرافیانتان دچار دردهای عصبی بوده‌اید حتما نام این دارو به گوشتان خورده است. داشتن اطلاعات کافی قبل از مصرف هر نوع دارویی به شما کمک می‌کند تا از خطرات و عوارض احتمالی آن آگاه شده و با احتیاط نسبت به مصرف آن اقدام کنید.


	قرص گاباپنتین چیست؟ (عوارض قرص گاباپنتین) | وب

قرص گاباپنتین چیست؟

گاباپنتین یک داروی ضد صرع می‌باشد که ضد تشنج نیز نامیده می‌شود. این دارو اعصاب و مواد شیمیایی بدن را که سبب تشنج و درد می‌شوند تحت تاثیر قرار می‌دهد. این دارو استفاده‌های مختلفی از جمله کاهش درد، به‌خصوص دردهایی با منشا عصبی (مانند سردرد و کمردرد) دارد. از گاباپنتین اخیرا جهت پیشگیری از سردردهایی که به دلیل میگرن ایجاد می‌شوند نیز استفاده می‌شود. برخی معتقدند که در اختلالات دو قطبی نیز می‌توان از این دارو استفاده کرد؛ اگر چه در این مورد هنوز اتفاق نظر وجود ندارد.

چنانچه دچار سردردهای شدید می شوید و به همین منظور قصد مصرف این دارو را دارید در لینک های زیر با روش هایی ساده و خانگی برای رفع ان آشنا خواهید شد.

درمان خانگی سردرد (روش‌ های درمان سردرد با طب سنتی)

درمان سردرد با روش‌های خانگی و گیاهان دارویی

گاباپنتین  به صورت کپسول ۱۰۰ میلی گرمی مصرف شده و از راه کلیه دفع می شود. از این رو ممکن است برای افرادی که دچار ناراحتی‌های کلیوی می‌باشند مناسب نباشد.

عوارض ، موارد مصرف و اختلال دارویی:

 موارد مصرف
 صرع
 تشنج
 سردرد
 درد عصبی
 کمر درد
 عوارض
 
خواب آلودگی، سرگیجه، از دست دادن تعادل، خستگی، تاری دید یا دو بینی، حرکات غیر طبیعی چشم و لرزش، یبوست

 اختلال دارویی
 آنتی اسیدها


علاوه بر موارد بیان شده برای عوارض در جدول بالا تب غیر طبیعی، تورم غدد، زردی پوست و چشم، خستگی غیر طبیعی، تیره شدن ادرار، تغییر در مقدار ادرار و درد قفسه سینه از جمله عوارض جانبی نادر گاباپنتین می‌باشند که در صورت مشاهده هر یک از آن‌ها نیز باید فورا به پزشک مراجعه شود. از دیگر عوارض جانبی و نادر این دارو می‌توان به واکنش‌های آلرژی به آن اشاره کرد. برخی از واکنش‌های آلرژیک به این دارو عبارت است از: جوش، خارش، تورم به خصوص در صورت، زبان، گلو، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی. در صورت مشاهده این علایم نیز باید به پزشک اطلاع داده شود.

مقدار و نحوه مصرف قرص گاباپنتین

مقدار مصرف باید با صلاح‌دید پزشک تعیین گردد اما به طور متوسط ۳ تا ۶ قرص در طول روز استفاده می‌شود. این دارو را می‌توان بدون توجه به غذا مصرف کرد. شرایط نگهداری دارو خاص نیست و در دمای اتاق می‌تواند باشد.


	قرص گاباپنتین چیست؟ (عوارض قرص گاباپنتین) | وب

نکاتی که در ارتباط با مصرف قرص گاباپنتین باید بدانید

  1. درصورت شروع این دارو، از توقف ناگهانی سایر داروهای ضدصرع خودداری کنید.توقف و جایگزینی دارو باید حداقل طی یک هفته صورت گیرد.
  2. این دارو اثری بر سطح پلاسمایی سایر داروهای ضدتشنج ندارد.
  3. قطع ناگهانی این داروها و داروی گاباپنتین ممکن است سبب افزایش احتمال بروز تشنج در افراد شود.
  4. مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک صورت گیرد چرا که پزشک منفعت استفاده از این دارو را نسبت به عوارض آن بهتر می‌داند.
توجه: برای استفاده از گاباپنتین در دوران بارداری، باید مزایای استفاده از آن نسبت به آسیب احتمالی جنین سنجیده شود.
توجه:  اثربخشی و بی‌خطری دارو در کودکان کوچکتر از ۳ سال ثابت نشده است.

توصیه‌ها و اقدامات پرستاری

  • در صورت مشاهده هر گونه تغییرات ناگهانی در خلق و خو و افکارتان از جمله نشانه‌هایی از افسردگی و افکاری از قبیل خودکشی و آسیب رساندن به خود سریعا به پزشک خود مراجعه و گزارش دهید.
  • به بیمار توصیه کنید دوز اول را موقع خواب مصرف کند تا عوارض خواب‌آلودگی، گیجی و خستگی ناشی از مصرف دارو به حداقل برسد.
  • تا زمانی که اثربخشی این دارو به طور واضح مشخص نشده است باید از انجام فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند پرهیز شود.

گروه سلامت وب