چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
خطاهای همسرگزینی مانعی در ازدواج موفق
خطاهای همسرگزینی وجود دارد که در انتخاب همسر مناسب اخلال ایجاد میکنند. خطاهایی که چنانچه دختران و پسران خواسته یا ناخواسته مرتکب شوند پیامد آن تشکیل خانوادهای توام با ناراحتی و اختلاف خواهد بود که حتی ممکن است به جدایی و طلاق منجر شود. لذا لازم است جوانان این خطاها را شناخته و مراقب باشند که از آنها مصون بمانند.
خطاهای همسرگزینی
در هنگام انتخاب همسر انواعی از خطا وجود دارد که از جمله آنها میتوان به خطاهای زیر اشاره کرد.
1- خطای هالهای
در صورتی که دختر یا پسر تحت تاثیر یک عامل مبادرت به ازدواج کند و سایر عوامل را نادیده بگیرد آن را خطای هالهای میگویند. خطای هالهای همان اصل یکسونگری است که بر اساس آن انتخاب همسر بدون در نظر گرفتن همه عوامل موثر در ازدواج و تنها بر اساس یک ویژگی خاص مانند ثروت یا زیبایی صورت میگیرد.
مواردی است که دختر یا پسر در یک مورد خاص در انتخاب همسر از خود تعصب نشان میدهند. مثلا پسری است که به دنبال دختر چادری میگردد و در این مورد تا حدی حساسیت نشان میدهد که معتقد است دختر را نباید آفتاب و مهتاب دیده باشد. چنین حساسیت افراطی و مشابه آن تعصبی است که سایر عوامل تاثیرگذار در ازدواج را کمرنگ میبیند. فرق خطای هالهای و خطای تعصب در آن است که در خطای هالهای فرد به سایر جهات جز عامل مورد نظر توجه ندارد ولی در خطای تعصب فرد جهات دیگر را تا حدودی در نظر میگیرد ولی روی عامل مورد نظرش حساسیت خاص نشان میدهد.
خطای نرمش و تساهل زمانی مطرح است که فرد با وجود آن که دختر یا پسر مورد نظرش مناسب او نیست تسلیم القائات و فشارهای والدین، اقوام، دوستان و یا جامعه میشود. مانند ازدواجهای تحمیلی که از سوی دیگران به خصوص والدین انجام میگیرد.
خطای آرمانی در بین خطاهای همسرگزینی در مورد دختران و پسرانی مطرح میشود که افکار ایدهآلی دارند و با درنظرگرفتن استاندادهای غیرواقعی خواستگاران را رد میکنند و یا پسران در پی دخترانی هستند که با آن معیارها پیدا نمیکنند. در پی این افکار ایدهآلی سنشان بالا میرود و دیگر خواستگار و فرد مورد نظر خود را نمییابند و زمانی دست از ایدهآل برمیدارند که دیگر حتی با پایین آوردن توقعات خود نمیتوانند همسر مناسبی پیدا کنند و چه بسا تا پایان عمر تنها بمانند.
خطای شتابزدگی و تعجیل موردی است که دختر یا پسر بدون مطالعه و با یک بررسی اجمالی شتابزده نسبت به انتخاب همسر اقدام میکند. میتوان دخترانی را مثال زد که در سنین پایین با یک تحقیق و بررسی سطحی و گاه بدون مطالعه و در مواردی عاشقانه با فردی ازدواج میکنند که یایان چنین ازدواجی نامشخص است.
پسران و دخترانی هستند که تحت تاثیر عقاید خرافی رایج در جامعه و یا خرافات خود ساخته مبادرت به ازدواج میکنند. از جمله این عقاید عبارتند از:
- عقد دختر عمو و پس عمو را در عرش بستهاند
- اعتقاد به قضا و قدر
- اعتقاد به شانس و اقبال
- اعتقاد به ازدواج با افراد مقدس نظیر سید، روحانی
- اعتقاد به استخاره بدون استشاره
- و...
پسران و دخترانی که تحت تاثیر این خطا، مبارت به ازدواج مینمایند
زمانی متوجه اشتباه خود میشوند که کار از کار گذشته و گرفتار همسری شدهاند که
باید بسازند و بسوزند و یا راه طلاق پیش بگیرند که آن هم آسیبزا و شکننده است.
خطای خود فریبی زمانی مطرح است که دختر یا پسر عوامل ناهماهنگ تاثیرگذار را با توجیهات غیر علمی نادیده میگیرد. از جمله خطاهای خودفریبی «امید دادن» است. دختر لیسانسهای که حاضر شده با کسی که تحصیلات زیر دیپلم دارد ازدواج کند به خود امید میدهد که همسرش درسش را ادامه دهد و وارد دانشگاه شود و مرد نیز احتمالا به او قول ادامه تحصیل میدهد. این گونه امیدها از جمله خطاهای همسرگزینی است.
در حالتی که دختر و پسر تحت تاثیر عشق مباردت به انتخاب همسر نماید خطای عاشقانه نامیده میشود. در خطای عاشقانه عاشق، معشوق را بهترین میبیند و به جهات منفی و عوامل مخل صفا و صمیمیت و ناهماهنگ طرف مقابل توجه ندارد. ازدواجی که براساس این خطا انجام شود، پس از مدتی که عشق فروکش کند، عوامل تاثیرگذار ناهماهنگ، خود را نشان میدهند و آنچه بر خانواده سایه میافکند ناسازگاری و اختلاف خواهد بود.
ازدواج به خاطر عشق - خطرات و پیشامدها
نکات مورد توجه در مورد خطاهای همسرگزینی
- بیشترین خطایی که بسیاری از دختران و پسران دچار میشوند خطای هالهای است که تحت تاثیر یک یا چند عامل جذاب مبادرت به انتخاب میکنند.
- خطای آرمانی نیز این روزها در جامعه ما و به خصوص بین دختران فراگیر شده است و یکی از علل بالا رفتن سن ازدواج در آنان است.
- خطای تعصب و خرافه بیشتر در بین خانوادههای قشر مذهبی دیده میشود که حساسیت های افراطی از خود نشان میدهند.
- خطای شتابزدگی در بعضی از خانوادهها و قبایل دیده میشود به نحوی که گاه دخترهای کم سن و سال را به ازدواج پسران خیلی جوان در میآورند. در برخی از خوانوادههای شهری نیز دختران 17 – 18 ساله را به ازدواج پسرانی درمیآورند که هنوز نه درسشان تمام شده و نه شغلی دارند.
- خطای نرمش و تساهل در مواردی دیده میشود که موضوع ازدواج تحمیلی مطرح است و یا مواردی است که پسر یا دختر با القا و وسوسه از طرف مقابل، حاضر به ازدواج میشود و حتی در مواردی بدون اطلاع خانواه و رضایت پدر و مادر ازدواج میکند.
- خطای عاشقانه نیز کم و بیش وجود دارد. مساله عشق عنصری ناشناخته است و عشاق چه به وصال برسند چه نرسند ممکن است در ازدواجشان مشکلاتی وجود داشته باشد. عشقی که بعد از انتخاب همسر و ازدواج به وجود آید به خانواده گرمی میدهد امام عشق قبل از ازدواج احتمال موفقیت در ازدواج را کاهش میدهد.
- خطای خودفریبی در جامعه ما زیاد است. در ازدواج ها در بسیاری موارد با امید دادنها مبادرت به ازدواج میشود و چون امیدها برآورده نمیشود نتیجهاش ناسازگاری است.
نتیجه اینکه جوانان باید در هنگام ازدواج مراقب باشند که با ازدواجی تحت تاثیر خطاهای همسرگزینی به مرحلهای نرسند که منجر به تباهی زندگی مشترکشان گردد.
برگرفته از: کتاب آموزش و مشاوره قبل از ازدواج
گروه روانشناسی وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست