پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

همه چیز درباره واکسن دو ماهگی نوزادان


نوزاد دو ماهه علاوه بر داشتن تغذیه مناسب، باید تحت مراقبت‌های ویژه‌ای نیز باشد. یکی از این مراقبت‌ها، انجام به موقع واکسیناسیون است. این واکسن در دو ماهگی به نوزاد زده می‌شود که نوزاد را از برخی بیماری‌ها نظیر فلج اطفال، کزاز، سرخک و ... مصون می‌کند. اکثر مردم مهم‌ترین بخش معاینات کودک را مربوط به واکسیانسیون می‌دانند. در ادامه‌ی مطلب اطلاعات کاملی در مورد واکسن دو ماهگی نوزاد در اختیار شما عزیزان قرار می‌دهیم.
بیشتر بدانید: جدول برنامه واکسیناسیون کشوری نوزادان و کودکان (جدید)

طریقه‌ی عملکرد واکسن در بدن نوزادان

واکسن‌ها از باکتری‌ها و یا ویروس‌های ضعیف شده یا کشته شده که باعث ایجاد بیماری‌های خاصی می‌شوند، ساخته شده‌اند. در موقع تزریق یا خوردن این واکسن‌ها، سیستم ایمنی بدن شروع به تولید آنتی بادی می‌کند و به آن ویروس‌های ضعیف شده حمله می‌کند. این آنتی بادی‌ها به طور دائم در بدن فعال می‌مانند و برای مقابله با بیماری‌ها آماده هستند.

انواع واکسن دو ماهگی

واکسن دو ماهگی DTAP

برای حفاظت بدن از بیماری‌های دیفتری، کزاز، سیاه سرفه این واکسن در شش مرحله به نوزاد تزریق می‌گردد. اولین مرحله تزریق، در سن دو ماهگی است.

واکسن دو ماهگی هپاتیت B

همانگونه که از اسم این واکسن مشخص است، این واکسن برای حفاظت بدن نوزاد از بیماری هپاتیت B. است. این بیماری باعث افزایش بیماری‌های کبد می‌شود. علاوه بر اینکه این نوع واکسن قبل از ترخیص نوزاد از بیمارستان به او زده می‌شود، در دو ماهگی نیز یک مرحله‌ی دیگر از این واکسن باید به او تزریق گردد.

واکسن HIB

برای محافظت بدن نوزاد از بیماری هموفیلوس آنفولانزا نوع B. از این واکسن استفاده می‌کنند. مشکلات شایع مربوط به این واکسن نظیر سرسام، ذات الریه یا سینه پهلو و اپیگلوتیت در نوزادان می‌باشد. این واکسن نیز در دو ماهگی باید به نوزاد تزریق گردد.

واکسن دو ماهگی PVC

این واکسن بدن نوزاد را در برابر  بیماری‌هایی که ناشی از پنوموکوک است محافظت می‌کند. بیماری‌هایی که ناشی از پنوموکوک می‌باشد مننژیت یا سرسام، ذات الریه و یا سینه پهلو و عفونت گوش می‌باشد.

واکسن IPV

در سن دو ماهگی این واکسن باید به نوزاد تزریق گردد تا بدن او در برابر فلج اطفال واکسینه شود.

پس از اینکه به نوزاد واکسن تزریق می شود، در بیشتر موارد مشاهده شده است نوزاد در همان شب اول مبتلا به رنگ پریدگی خواهد شد. اما نشانه‌های دیگری نیز در کودک نیز مشاهده شود که شامل، تب نوزاد بعد از واکسن، درد و متورم شدن محل تزریق واکسن و گاهی استفراغ و اسهال می‌باشد. اگر هر یک از این موارد را در نوزاد مشاهده کرید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. در صورتی که نوزاد پس از تزریق واکسن دو ماهگی مبتلا به تب شد، می‌توانید مقدار مشخصی استامینوفن به نوزاد دهید. اما بهتر است در این مورد با پزشک مشورت نمایید. بعضی از متخصصان اطفال پیشنهاد می کنند که از کمپرس آب گرم برای تسکین درد استفاده کنید. اما این موضوع ثابت نشده است. واکسن دو ماهگی نوزاد بسیار ضروری است، پس بهتر است این واکسن به موقع و تحت نظر مراقبت‌های پزشکی به نوزاد تزریق گردد.

پس از تزریق واکسن دو ماهگی بهتر است به نکات زیر توجه کنید:

  1. می‌توانید با پزشک خود تماس گرفته و دوز مصرفی استامینوفن را از پزشک سوال کنید تا درد در هنگام تزریق واکسن در نوزاد کمتر شود.
  2. پدر و مادر باید اقداماتی را که بعد از تزریق واکسن باید برای نوزاد انجام دهند از پزشک جویا شوند و سریعاً بعد از تزریق، نوزاد خود را لباس پوشانده و به منزل برسانند. در برخی موارد مشاهده شده است که والدین بعد از تزریق شروع به پرسیدن سوال‌های خود می‌کنند که این سوال‌ها باید قبل از تزریق پرسیده شود. چون نوزاد بی قرار می‌شود و شروع به گریه کردن می‌کند.
  3. بهتر است زمانی که نوزاد را برای تزریق به مراکز بهداشتی می‌برید، به همراه خود اسباب بازی یا شیشه شیر او را داشته باشید؛ چرا که پس از تزریق واکسن نوزاد شروع به گریه خواهد کرد که با این وسایل کمی آرام‌تر می‌شود. در صورتی که ورم و قرمزی محل تزریق و تب ناشی از واکسن در نوزاد بیش از ۴۸ ساعت طول کشید، نوزاد را سریعا به نزد پزشک متخصص ببرید.
  4. از پزشک خود می‌توانید در مورد نحوه ی شیر دادن در حین واکسن زدن سوال کنید تا شما را به خوبی راهنمایی کند.
  5. در زمان تزریق، نوزاد را به خوبی در بغل خود نگهدارید تا واکسن به درستی و بدون ایجاد مشکل به نوزاد زده شود.
  6. گریه‌ی نوزاد پس از تزریق واکسن کاملاً طبیعی است و والدین نباید به منظور دلسوزی از زدن واکسن به نوزاد خود اجتناب کنند؛ زیرا این واکسن نوزاد را در آینده از بیماری‌های زیادی مصون نگه می دارد.
  7. در برخی موارد پزشکان کرم‌های بی حس کننده موضعی را به والدین پیشنهاد می‌کنند که قبل از تزریق به محل تزریق مالیده شود تا محل تزریق بی حس شود و درد کمتری نوزاد احساس کند و تزریق بسیار راحت‌تر انجام گیرد.

روش‌هایی برای آرام نمودن نوزاد پس از تزریق واکسن

  • در هنگام تزریق به نوزاد، اسباب بازی‌های مورد علاقه‌ی او را نشان دهید تا حواس نوزاد کاملاً پرت شود.
  • با کودک آرام صحبت کنید و برای او شعر بخوانید. این موضوع در مورد نوزادانی که با صدای مادر خود آرام می‌شوند بسیار عملی خواهد بود و درد واکسن فراموش می‌شود.
  • گاهی نیز می‌توانید در دهان نوزاد پستانک قرار دهید تا او آرام شود.

گروه مادر و کودک وب