یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

اتحادیه اروپا و اندیشه‌های مرکل


اتحادیه اروپا و اندیشه‌های مرکل
«جهان پیوسته در حال كوچكتر شدن است، این نقد می تواند هر زمان كه بحث پیشروی جهانی سازی مطرح است، شنیده و یا خوانده شود اما در اغلب مواقع با نظریه دومی همراه است مبنی بر اینكه اگرچه جهان به لحاظ وسعت در حال كوچك شدن است لیكن در ابعاد مشكلات و چالش هایی كه فرا رویمان قرار دارد، چنین تغییری ایجاد نخواهد شد.
نظریه مذكور ممكن است درست باشد اما آنچه به طور حتم صادق و درست می نماید آن است كه روند جهانی سازی مجموعه ای از چالش های جدید و متنوع را در حوزه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در پی خواهد داشت. اتحادیه اروپا نیز در این میان باید در جهت رفع چنین چالش هایی گام بردارد اما جهان منتظر اروپا نخواهد ماند، بی تردید سایر مناطق جهان با سرعت نفس گیری در حال پیمودن مسیر توسعه اند.»
آنگلا مركل، صدر اعظم آلمان در مقاله خود در اكونومیست، در خصوص دورنمای اتحادیه اروپا و ریاست آلمان در سال جدید میلادی بر این نهاد می نویسد: «آلمان قصد دارد طی شش ماهی كه ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده خواهد داشت این اطمینان را بدهد كه این اتحادیه می تواند بر چالش های فراروی خود فایق آید.
انسجام و یكپارچگی اروپا طرحی نو و بی بدیل و در حقیقت پاسخی بود به دهه های متمادی و البته قرن ها خصومت و جنگ در منطقه ای از جهان كه كشور ما (آلمان) در آن واقع شده است. اتحادیه اروپا بر مبنای ارزش ها و موازینی پایه ریزی شده كه همگی ما در آن سهیم هستیم؛ ارزش هایی چون احترام به حقوق بشر، آزادی، عدالت، دموكراسی و حاكمیت قانون. موازینی كه طی قرن ها به طور مستمر وتدریجی رشد و پرورش یافته اند و این همه به سبب سنت مسیحیان و حیات عصر روشنگری است. موفقیت انسجام و یكپارچگی اروپا همواره ریشه در این ارزش ها خواهد داشت.»
مركل می افزاید: «من به مناسبت گرامی داشت پنجاهمین سال امضای معاهده رم برابر با ۲۵ مارس ۲۰۰۷ از كلیه سران و رهبران كشورهای عضو اتحادیه اروپا و روسای اتحادیه اروپا و پارلمان اروپا جهت شركت در اجلاسی در برلین دعوت به عمل آورده ام. این اجلاس فرصت بسیار مغتنمی است كه بار دیگر با صدور بیانیه سیاسی مشترك بر ارزش ها و اهدافی كه همه اعضای اتحادیه اروپا بدان ها پایبند و متعهدند، تاكید ورزیم. اتحادیه اروپا تحت ریاست دوره ای آلمان دو هدف اصلی را در كانون توجه قرار خواهد داد: نخست احیای وضعیت اقتصادی اروپا و دیگری تصمیم گیری در خصوص چگونگی نهادینه شدن قانون اساسی اتحادیه اروپا و یا به بیان دیگر پیشبرد روند تصویب قانون اساسی این اتحادیه.
● كار بر روی بازار اقتصادی اروپا
هرچه وضعیت اقتصادی اتحادیه اروپا با موفقیت روزافزون روبه رو شود اروپا به طرز موثرتری قادر به دنبال كردن منافع و اهداف خود خواهد بود. از نقطه نظر سیاست های اتحادیه اروپا، این بدان معناست كه راه های رشد اقتصادی و كاهش نرخ بیكاری در اولویت برنامه ها قرار دارند.اكنون بخش اعظم مسوولیت ها بر دوش اعضای اتحادیه اروپاست.
اما ما در جهت پیشبرد اقدامات كشورها می توانیم كارهای به مراتب بیشتری صورت دهیم و برای نیل به این مهم می توانیم به توسعه و ترویج تحقیقات با كیفیت، مبارزه با بوروكراسی و یا بهبود نظام قانونگذاری بپردازیم.موفقیت اقتصادی اروپا نیز معلول كارآمدی بازار واحد در بسیاری از صنایع است.ما باید به طور ویژه از طریق تسهیل امور دسترسی بازارهای اقتصادی به شركت ها و بنگاه های كوچك و متوسط اقدامات خود را در راستای تكمیل بازار واحد تداوم بخشیم. تامین سوخت بی تردید نقش كلیدی را در كامیابی روزافزون اتحادیه اروپا بازی می كند.»
صدراعظم آلمان آورده است: «نظر به افزایش درخواست های كشورهای جهان برای كسب منابع سوختی، تاثیر تغییرات آب و هوایی و نیز بی ثباتی كه بخشی از نقاط جهان را مبتلا ساخته، لزوم همكاری مضاعف و انسجام بیشتر سیاست های سوختی كشورهای عضو اتحادیه بیش از پیش احساس می شود. آلمان در دوره ریاست بر اتحادیه اروپا كار بر روی سیاست های اروپا در زمینه انرژی را كه از دوره ریاست اتریش آغاز شده، ادامه خواهد داد. عمده تلاش ها نیز به همكاری ها میان كشورهای مصرف كننده و تولیدكننده معطوف خواهد شد.
● رایزنی و مشورت در خصوص قانون اساسی اتحادیه اروپا
اصلاحات در اتحادیه اروپا كه موعد آن سپری شده است را نمی توان بیش از این به تعویق انداخت، اصلاحاتی كه در حقیقت جوهره اصلی معاهدات قانون اساسی اتحادیه اروپا به شمار می آیند. ما هم سوی با معاهداتی كه قانون اساسی اروپا را پایه ریزی و بنا می كند اكنون در میان دولت های خود در خصوص لزوم ایجاد اصلاحات در بخش های مهم اتحادیه اروپای گسترش یافته به اجماع نظر دست یافته ایم.
به موجب این معاهدات پارلمان های كشورهای عضو مجاز خواهند بود كه خیلی زود لوایح جدید اتحادیه اروپا را مورد موشكافی و مداقه قرار دهند، همچنین توانمندی ها و حیطه های كارآیی خاص خود اتحادیه اروپا و اعضای آن به وضوح مشخص خواهد شد و بدین ترتیب نهادهای مختلف اتحادیه اروپا قادر خواهند بود كه در زمینه كاش خطر احتمالی ایجاد بن بست عملكرد بهتری را به نمایش گذارند.
علاوه بر این حقوق اساسی نیز به عنوان ترجمان و نمود ارزش های اتحادیه اروپا اهرم قانون را در كنار خود خواهد داشت.»مركل در ادامه نوشته است: «چنانچه اروپا در آینده عملكرد موثرتری را از خود به نمایش گذارد و به رشد و كامیابی برسد اهمیت اصلاحات برجسته تر خواهد شد لذا آلمان در دوره ریاست خود بر اتحادیه اروپا مشاوره و رایزنی های فشرده ای را با كلیه اعضای اتحادیه و ارگان های مختلف انجام خواهد داد تا از این گذر راه های احیای روند تصویب قانون اساسی اتحادیه اروپا كشف شود.
ما باید یك نكته مهم را در ذهن به خاطر بسپاریم و آن اینكه سیاست و خط مشی اتحادیه اروپا سیاست های كلیه كشورهای عضو را تحت تاثیر و نفوذ خود قرار می دهد این سیاست ها را نمی توان و نباید بدون مشورت با مردم اروپا وضع كرد اگر به راستی خواهان آنیم كه در مسیر انسجام و یكپارچگی اروپا به سر منزل مقصود برسیم باید شهروندان اروپا را در روند تصمیم گیری در خصوص سیاست های اتحادیه اروپا دخیل كنیم. به همین دلیل است كه جامعه مدنی در آینده نقش برجسته تری را ایفا خواهد نمود. از این رو تقویت پایه های جامعه مدنی نیز در رئوس برنامه های اتحادیه اروپا قرار دارد. اروپا آینده ماست.
كشورهای عضو اتحادیه اروپا در طیف وسیعی از مسایل از تجارت جهانی گرفته تا حفظ محیط زیست از مهاجرت غیرقانونی گرفته تا موضوعات مرتبط با امنیت ملی كشورها نخواهند توانست كه از منافع خود در جهان فردا به طور موثر و سازنده ای دفاع كنند.اگر ما اروپایی ها عزم خود را برای كمك به تكمیل روند جهانی سازی منطبق با ارزش های اتحادیه اروپا جزم كرده ایم باید منابع خود را روی هم قرار دهیم. شركای ما نیز به درستی از اروپا انتظار دارند كه بخشی از مسوولیت های بین المللی را فراخور میزان آن تقبل كند. آلمان به ایفای نقش خود در استحكام بخشیدن به خواست اتحادیه اروپا در جهانی كه رو به كوچكتر شدن است تداوم خواهد بخشید.»
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید