شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

درباره جعفری


جعفری گیاهی مملو از ویتامین C، پیش ماده ویتامین A، آهن، كلسیم، پتاسیم، فسفر، منیزیم، سولفور، مس و سیلیس است. تركیبات روغنی موجود در جعفری خواص ضدباكتری دارند كه می توانند با تب و برخی از انواع عفونت ها مبارزه كنند.
جعفری كه احتمالاً میزان مصرف آن در سطح جهان گسترده تر از سایر سبزیجات است از زمان روم و یونان باستان از اعتبار ویژه ای برخوردار بوده است و در اساطیر یونان دسته هایی از جعفری را بر روی سنگ قبر مردگان می گذاشتند و آن را به ملكه عالم ارواح تقدیم می كردند تا برای شخص تازه درگذشته در جهان دیگر شانس بیاورد. رومیان باستان برگ های جعفری را در داخل ردای خود قرار می دادند و گلادیاتورها برای افزودن بر قدرتشان جعفری می خوردند. در طب سنتی اروپا نیز برای درمان یرقان، مالاریا و استسقا از ریشه جعفری استفاده می كردند.جعفری خام برای فقر آهن و درمان كم خونی بسیار مفید است زیرا ویتامین C موجود در آن جذب آهن را افزایش می دهد. جعفری با افزایش فعالیت معده و ترشح آنزیم های گوارشی اشتها را تحریك می كند و عمل هضم و جذب را بهبود می بخشد از این رو برای بیمارانی كه دوران نقاهت را پشت سر می گذارند ماده ای مفید است. این سبزی همچنین اثری آرام بخش بر روی دستگاه گوارش دارد و موجب از بین رفتن گاز معده، كولیت و سوءهاضمه می شود. جعفری ماده ای مدر است و دفع سموم از بدن را افزایش می دهد به همین سبب برای بیماری هایی مانند آرتروز و نقرس بسیار مفید است. روغن دانه جعفری انقباض عضلات را رفع می كند و سردرد، میگرن، آسم، التهاب مثانه و سوءهاضمه را بهبود می بخشد. گردش خون را تحریك می كند و برای دستگاه عصبی مفید بوده خواب آلودگی و اضطراب را از میان می برد.اگرچه خوردن جعفری پس از زایمان و در دوران شیردهی فواید زیادی دارد كه از آن جمله می توان به جمع شدن سریع تر عضلات رحم و ازدیاد شیر مادر اشاره كرد اما مصرف آن در دوران بارداری به مقدار زیاد توصیه نمی شود زیرا ممكن است با تحریك انقباضات رحمی موجب بروز مشكل در بارداری شود. برگ جعفری تازه كوبیده در تسكین بخشیدن جای نیش حشرات موثر است. جویدن برگ جعفری تازه بوی بد ناشی از خوردن پیاز و سیر را از دهان می زداید. آب جعفری تازه كه با یك قطعه كوچك پنبه بر روی دندان دردناك قرار داده شود می تواند درد دندان را تسكین دهد. همچنین شستن موها با آب جعفری موجب درخشان شدن مو می شود.
در طباخی ایرانی از جعفری چه به صورت خام و چه پخته استفاده های فراوانی می شود. از جعفری در طبخ اغلب آش ها و بسیاری از سوپ ها استفاده می كنیم. افزودن یك یا دو قاشق جعفری تازه خرد شده به انواع سالاد طعم دلپذیری به آنها می بخشد. در تهیه ساندویچ ها نیز جعفری خرد شده همراه با پیاز یا سایر سبزیجات به كار برده می شود ضمن آنكه از جعفری به دلیل فرم خاص برگ هایش كه به شكل گلی چندپر است در تزئین بسیاری از غذاها نیز سود می بریم.

سپیده سلیمی
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید