چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سومالی و ناامیدی در برقراری امنیت و صلح


سومالی و ناامیدی در برقراری امنیت و صلح
پیروزی نظامی سریع ارتش اتیوپی براسلام گرایان سومالی قابل توجه بود، با این حال راندن اسلام گرایان از بزرگترین شهرهای سومالی كوچكترین امیدی را در دل مردم در مورد اینكه این كشور بتواند پس از ۱۶ سال درگیری و خشونت روی صلح را ببیند، زنده نكرده است.روزنامه فرانكفورتر آلگماینه -چاپ آلمان- در گزارشی درباره اوضاع و شرایط سومالی نوشته است: خطری كه در حال حاضر سومالی را تهدید می كند اقدامات اسلام گرایان برای حملات انتقام جویانه نیست بلكه بازگشت اعضای دولت جنگ طلبی است كه به همراه نیروهای اتیوپی به موگادیشو وارد شدند.
این روزنامه می نویسد: احتمال چنین خطری زمانی قوت می یابد كه روز جمعه در یك درگیری، شش نفر از اعضای گارد رییس جمهور دولت انتقالی عبداللهی یوسف احمد كه توان انطباق دادن خود را با دیگر گروه متعلق به فرماندهان نظامی جنگ طلب را نداشتند، كشته شدند. چنین مبادله آتش سنگینی بر سر مساله ای كوچك پیش از قدرت یابی ۶ ماهه اسلام گرایان جزو اتفاقات هر روزه موگادیشو بود. به نظر می رسد سران جدید این كشور به سرعت در حال بازگشتن به عادات زشت قدیمی خود هستند.
این عمل از اقلیتی سر می زند كه از ایجاد امنیت در برابر حملات اسلام گرایان دم می زند. از دیدگاه دولت اتیوپی انتخاب دیگری به جای این اقلیت وجود ندارد. هر چه باشد اسلام گرایان همیشه در منطقه اوگادن كه تحت اداره اتیوپی بوده و ساكنان آن عمدتا سومالیایی هستند مردم را به قیام علیه اتیوپی فرا می خوانند. از این گذشته آنها به شكرانه ارتباط با حكومت های كوتاه مدتی كه در همسایگی اتیوپی قرار دارند به ویژه اریتره صاحب تكنولوژی موشكی نیز شده اند.و در نهایت هم موگادیشو موجی از مبارزات را برای سرنگونی حكومت اتیوپی به راه انداخت. سربازان اریتره و نیروهای اطلاعاتی، شورشیانی از اوگاد و اورومو و یك گروه استقلال طلب مردمی حكومت اتیوپی را به خطر انداختند.
سومالی در ۶ ماه گذشته الگوی اصلی تمام مبارزات ضد اتیوپیایی قرار گرفت.با چنین پیش زمینه ای، دولت اتیوپی از نظریه آمریكایی همكاری اتحادیه دادگاه های اسلامی به رهبری شیخ حسن ظاهر اویس با القاعده جانبداری می كند.
طبق این نظریه تنها احتمال حضور القاعده در سومالی وجود دارد. به گزارش ایسنا این روزنامه می افزاید: می توان قبول كرد كه از دیرباز القاعده تلاش كرده است در منطقه بی قانون سومالی جای پایی برای خود بیابد، حتی می توان پذیرفت كه در پشت حملات تروریستی به سفارتخانه های آمریكا در نایروبی و دارالسلام در سال ۱۹۹۸ القاعده بوده باشد.
با این حال سفارت آمریكا در نایروبی به اینكه حمله مذكور ناموفق بوده اعتراف دارد. این امر این سوال را بر می انگیزد كه آیا این مردم آن قدر توان دارند كه خود را در معرض ماشین جنگی كاملا مسلح آمریكا قرار دهند و یا اینكه ادعای آمریكا در مورد تعلل این كشور در حفظ امنیت سفارتخانه های خود تردید برانگیز است.
جالب اینجاست كه بر خلاف ادعا ها مبنی بر ارتباط القاعده با اسلام گرایان سومالی، محل آموزش این نیروها مقر القاعده در سومالی نیست بلكه در اریتره است، كشوری كه مدتهاست زیر پوشش برنامه های توسعه سازمان ملل قرار دارد و طی سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۰ جنگی مرزی با اتیوپی داشته و شعار كنونی آن این است «دشمنان اتیوپی دوستان ما هستند» سیاستی كه انتقادات فراوانی را علیه اریتره برانگیخته است.
در حال حاضر مردم موگادیشو فاقد امنیتی هستند كه در آن بتوانند به راحتی در خیابان های این شهر ظاهر شوند و هنوز توانایی بازگرداندن این امنیت به سومالی توسط عبداللهی یوسف، رییس جمهور دولت انتقالی جای تردید دارد. هر چه باشد خود او ژنرال سابق ارتش سومالی است كه به وحشیگری مشهور است و هر چه باشد در نظر مردم سومالی او مانند عروسك خیمه شب بازی در دستان دولت اتیوپی است.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید