یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

آخرین حمله ناامیدانه مک کین به مواضع اقتصادی اوباما


آخرین حمله ناامیدانه مک کین به مواضع اقتصادی اوباما
به نظر می رسد ستاد انتخاباتی مک کین جمهوریخواه روی انگ سوسیالیست زدن به اوباما به خاطر طرح های اقتصادی اش تکیه کرده است و بوش نیز می گوید مدیریت بحران در بازار های مالی جهان نباید به قیمت عبور از اصول اقتصاد بازار باشد. مک کین ۷۳ ساله جمهوریخواه اوباما سناتور ایالت ایلینویز را یک سوسیالیست غیرقابل اعتماد و از میان برنده فرصت های شغلی خوانده که به اصل تقسیم ثروت تمایل دارد. اما اوباما در ایالت فلوریدا با متهم کردن رقیب خود به بستن چشمان خود روی بحران مالی کنونی و مطرح کردن ایده های قدیمی و تاریخ مصرف گذشته برای بهتر کردن اقتصاد به مشکل برخورده این کشور، شدیداً به انتقاد از کهنه سرباز جنگ ویتنام پرداخته است و می گوید: سخت است که قبول کنیم کسانی مانند وارن بوفه تامین کننده میلیاردر مالی یا کالین پاول وزیر سابق امور خارجه آمریکا اگر می دانستند که من سوسیالیست هستم از من حمایت می کردند. ظاهراً سناتور مک کین تصمیم گرفته است حالا که نمی تواند ایده های بهتری ارائه دهد بنابراین از خود ایده خواهد ساخت و علیه ما استفاده خواهد کرد. باراک اوباما طرحی را برای نجات اقتصادی طبقه متوسط آمریکا عرضه کرده است.
نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا در یک سخنرانی انتخاباتی در ایالت اوهایو از طرح چهار ماده ای خود خبر داده که شامل ارائه تخفیف های مالیاتی به کارآفرینان و توقف موقت سلب مالکیت خانه هایی است که صاحبان آنها نتوانسته اند اقساط وام بانکی خود را بپردازند. به گفته اوباما او قصد دارد تلاش بعضی از بانک های وام دهنده برای توقیف خانه های مشتریان بدحساب را به مدت ۹۰ روز به تعویق بیندازد. این در حالی است که مشکلات مالی بانک های آمریکا پس از آن شروع شد که مالکان هزاران خانه به خاطر افزایش تدریجی نرخ پایه بهره بانکی از بازپرداخت اقساط وام های خود بازماندند و صدها هزار نفر از شهروندان آمریکایی خانه های خود را از دست دادند.
اوباما همچنان خواستار پرداخت سه هزار دلار تخفیف مالیاتی به ازای هر شغل ایجاد شده است. طرح اقتصادی سناتور اوباما در حالی ارائه می شود که براساس نظرسنجی های مختلفی که انجام شده مشکلات اقتصادی روزهای گذشته به افزایش محبوبیت او کمک کرده است به طوری که ۶۲ درصد از افرادی که در نظرسنجی شبکه ای بی بی سی و روزنامه واشنگتن پست از مشکلات اقتصادی به عنوان مهم ترین اولویت آمریکا نام برده اند باراک اوباما را فردی مناسب برای هدایت این کشور دانسته اند.
پایگاه خبری کامن دریمز نیز طی گزارشی از طرح های اقتصادی باراک اوباما نامزد دموکرات ها در انتخابات آمریکا پایان دادن به فعالیت لابی های گروهی را یکی از چهار برنامه مهم وی دانسته است. براساس این گزارش رئیس جمهور بعدی آمریکا ماه ژانویه با مشکلات اقتصادی فراوانی روبه رو خواهد شد. باراک اوباما که سفر ۱۷ روزه ای را به مناطق مختلف آمریکا آغاز کرده است به خوبی می داند چگونه برنامه ها و پیام های اقتصادی خود را به صورت ساده و قابل فهم بیان کند. به نوشته این پایگاه نخستین برنامه اقتصادی اوباما تقویت جایگاه مالی آمریکاست.
بیل کلینتون اقتصاد آمریکا را در سال ۲۰۰۰ میلادی با ۲۳۶ میلیارد دلار مازاد بودجه تحویل جورج بوش داد اما بوش مازاد بودجه آمریکا را به کسری ۳۹۶ میلیارد دلاری در سال ۲۰۰۸ میلادی تبدیل کرده و میزان بدهی های این کشور نیز با دو برابر افزایش به ۱۰ تریلیون دلار رسیده است. این پایگاه خبری نوشت: اوباما مخالف طرح اقتصادی مک کین مبنی بر گسترش کاهش مالیات ها به بیش از ۱۰ درصد در مناطق ثروتمند آمریکاست. اجرای این طرح به معنای بازگشت دو تریلیون دلار به ثروتمندان آمریکایی است. اما اوباما بر این باور است که تمامی برنامه های اقتصادی وی باید از لحاظ میزان درآمد مردم بی طرفانه باشد و تمامی افراد باید مالیات خود را به طور کامل پرداخت کنند. براساس این گزارش دولت اوباما افزایش ارزش دلار را مدنظر قرار می دهد در حالی که دولت بوش با چاپ اسکناس های جدید عامل اصلی و اولیه افزایش تورم و کاهش ارزش دلار به شمار می رود.
برنامه دوم اوباما براساس گزارش این پایگاه بازگرداندن ثبات به سیستم بانکداری جهانی است. اگر فدرال رزرو آمریکا میلیارد ها دلار وام به بانک های تجاری و بانک های سرمایه گذاری اختصاص نمی داد، این موسسات مالی طی زمستان گذشته با بحران شدید نقدینگی روبه رو می شدند و نمی توانستند به فعالیت خود ادامه دهند.
چه عاملی موجب ایجاد بحران در بازارهای مالی و رکود بخش مسکن شد؟ به اعتقاد کارشناسان مالی، حذف بخش زیادی از قوانین مربوط به عملکرد بانک ها و اعطای تسهیلات بدون ضابطه برای خرید مسکن با نرخ بهره های اندک عامل اصلی بحران اخیر است. اوباما در مصاحبه با وال استریت ژورنال گفته است، دوران بی قانونی در عرصه بانکداری به پایان رسیده است. برنامه اوباما نیازمند نظارت دولت بر صندوق های مالی بانک ها و بانک های سرمایه گذاری است. اوباما به اعطای وام های بی ضابطه پایان خواهد داد. او بانک ها را ملزم به افزایش شفافیت در عملکرد خود و ارائه گزارش های دقیق در مورد عملکرد و فعالیت آنها خواهد کرد. سومین برنامه اوباما، پایان دادن به لابی های گروهی و مشارکتی است. یکی از مشکلات آمریکا لابی های گروهی و مشارکتی است. از جمله این لابی های عبارتند از: لابی بهداشت و درمان، لابی بانک های مسکن، لابی صندوق های مالی،لابی وال استریت و لابی بانک های تجاری، لابی شرکت های انرژی، لابی زغال سنگ و لابی شرکت های دارویی.
اوباما هیچ پولی از این گونه لابی ها دریافت نکرده و یکی از مهم ترین اولویت های خود را پایان دادن به این گونه لابی ها تعیین کرده است. چهارمین برنامه اوباما مهیا کردن فرصت های اقتصادی برای تمامی افراد جامعه آمریکاست. اوباما بر این باور است که کشور پیشرفت نمی کند مگر اینکه تمامی افراد در کار و فعالیت اقتصادی مشارکت داشته باشند. مردم باید بدانند کار و تلاش زیاد و تحصیلات پاداش خواهد داشت. مردم باید به این مساله اعتقاد داشته باشند که دولت به فکر بهترین منافع برای آنهاست. اوباما می خواهد آمریکا را به زمانی باز گرداند که کار نامزد ریاست جمهوری آمریکا وابستگی اقتصاد این کشور به واردات نفت را تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا خوانده و گفته است باید وابستگی خود را به نفت خاورمیانه ظرف۱۰سال آینده از بین ببریم.
از نظر اوباما وابستگی به واردات نفت امنیت ملی آمریکا را تهدید می کند زیرا برخی کشورها از جمله روسیه، ونزوئلا و ایران از قیمت های بالای نفت سود می برند. اوباما همچنین مشکل انرژی را اولویت شماره یک خود دانسته و پیشنهاد کرده به مدت ۱۰ سال سالانه مبلغ ۱۵ میلیارد دلار برای قطع وابستگی آمریکا به واردات نفت از خاورمیانه اختصاص داده شود تا وابستگی آمریکا به نفت وارداتی از خاورمیانه تا ۱۰ سال آینده از بین برود. کارشناسان انرژی آمریکا بر این باورند طرح باراک اوباما نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا برای استفاده از ۷۰ میلیون بشکه ذخایر استراتژیک نفتی، موجب کاهش قیمت نفت خواهد شد. اوباما می گوید به خوبی می توان رنج و ناراحتی مردم آمریکا را از افزایش قیمت انرژی احساس کرد. قصد دارم با ارائه طرحی ساختاری اعتیاد اقتصاد آمریکا به نفت را پایان دهم. بخشی از برنامه های اوباما در زمینه استراتژی انرژی پیش از این اعلام شده ولی طرح وی برای استفاده از ذخایر استراتژیک نفت و اکتشاف و استخراج نفت در دریا، بخش های جدیدی از برنامه های وی به شمار می رود. اکثر کارشناسان انرژی آمریکا از طرح های کوتاه مدت و بلندمدت اوباما حمایت می کنند ولی موفقیت این برنامه ها نیازمند حمایت هر دو حزب است. اوباما در این باره می گوید:
در کوتاه مدت می توان با استفاده از ذخایر استراتژیک نفت قیمت انرژی را کاهش داد. صنعت خودروسازی آمریکا نیز باید خودروهایی با بهره وری مصرف بالاتر تولید کند. میزان استفاده از انرژی های تجدیدپذیر نیز در آمریکا تا سال ۲۰۱۲ بیش از دو برابر افزایش خواهد یافت. افزایش مصرف انرژی هسته ای و کاهش مصرف برق نیز از جمله برنامه های دیگر اوباما به شمار می رود. آمریکا هم اکنون ۷۰۰ میلون بشکه ذخایر استراتژیک نفت در اختیار دارد. ذخایر استراتژیک انرژی آمریکا پس از نخستین شوک نفتی در دهه ۱۹۷۰ میلادی احداث شد. از سال ۲۰۰۱ تاکنون دولت بوش روزانه ۷۰ هزار بشکه به این ذخایر افزوده است. امکان افزایش ظرفیت ذخایر استراتژیک آمریکا تا ۵/۱ میلیارد بشکه وجود دارد. پیتر بیوتل کارشناس ارشد موسسه مدیریت ریسک کامرون هانوفر در این باره می گوید: ۷۰ میلیون بشکه تنها معادل ۵/۳ روز مصرف نفت آمریکاست و تاثیر ناچیزی بر قیمت انرژی خواهد داشت. فادل گیت کارشناس انرژی موسسه اوپن هایمر نیز می گوید: تجربه دولت های گذشته آمریکا نشان می دهد استفاده از ذخایر استراتژیک تاثیر زیادی بر کاهش قیمت نفت داشته است.
نامزد انتخابات مقدماتی حزب دموکرات برای ریاست جمهوری آمریکا نسبت به تعیین مالیات بر سود شرکت های نفتی ابراز تمایل کرده است. باراک اوباما می گوید: قیمت بنزین برای آمریکایی های ثروتمند آزاردهنده است اما این قیمت ها برای بیشتر مردم آمریکا مشکلی به شدت بزرگ است که در حال تبدیل شدن به یک بحران است. اوباما می گوید نه تنها باید شرکت های نفتی مالیات سودهایی را که به دست می آورند، بپردازند بلکه باید در روش
قیمت گذاری سوخت برای مردم نیز شفافیت بیشتری وجود داشته باشد. بهتر است میزان مالیات تعیین شده برای طبقه متوسط جامعه کاهش داده شود تا این خانواده ها بتوانند سالانه تا یک هزار دلار صرفه جویی کنند.
سعید طباطبایی
منبع : روزنامه سرمایه


همچنین مشاهده کنید