یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


دنیای مخابرات در ماهی که گذشت


دنیای مخابرات در ماهی که گذشت
سال ۲۰۱۱ میلادی درآمد حاصل از پیام های نوشتاری در جهان با رشد ۵۰ درصدی به ۱۶۵ میلیارد دلار می رسد و علت اصلی آن هم رشد چشمگیر ارتباطات پیامکی در آمریکا شمالی، هندوستان و چین است.
طبق پژوهشی که گروه آسیژن انجام داده، رشد ارتباطات پیامکی در بازار های توسعه یافته ای چون اروپای غربی و آسیای جنوبی شرقی نیز تداوم خواهد داشت.
خدمات پیامک نخستین بار حدود ۱۵ سال پیش ارائه شد و از آن هنگام ۶۰۰۰ درصد بازگشت سرمایه داشته است. ولی هنوز راه زیادی تا پایان یافتن این رشد باقی مانده است.
در واقع کسانی که معتقدند خدمات پیامک به حالت اشباع رسیده، از پویایی های این ابزارغافل بوده اند. ارتباطات همتا به همتا هیچ نشانه ای از رکود یا افول ندارد و هم اکنون نیز بهره برداران آسیای جنوب شرقی در پی آن هستند تا با افزودن امکانات جدیدی چون فهرست سیاه که در میان مشترکین محبوبیت دارد، خدمات خود را متمایز کنند.
طبق گزارشی که گروه پژوهشی "پایرامید" به تازگی منتشر کرده، تا سال ۲۰۱۲ پیام های نوشتاری همچنان بیشترین سهم از درآمد ارتباطات داده ای سیار در سراسر جهان را به خود اختصاص داده و نیز در بازار های جدید اثر بیشتری خواهند داشت. طبق این بررسی تا ساال ۲۰۱۲ همچنان ۴۵ درصد میانگین درآمد به ازای هر مشترک (ARPS) در ارتباطات داده ای بازار های جدید از آن پیامک خواهد بود. این شاخص در بازار های توسعه یافته کم تر از ۲۵ درصد است.
پیش بینی می شود که نرخ رشد درآمد پیامک بازار های جدید در فاصله سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ سه برابر آن در بازار های توسعه یافته باشد. گروه آسیژن برنامه ای پنج مرحله ای برای بهره برداران تدوین کرده که با اجرای آن می توانند طی چهار سال آینده درآمد های پیامکی خود را دوبرابر کنند. استفاده از راهبرد های مشارکت و چند پخشی، بسیج برنامه های بنگاهی و بازاریابی با تلفن همراه و تقویت ویژگی شخصی خدمات پیامکی از جمله اجزای این برنامه است.
● سال ۲۰۰۸، کاهش رشد بازار جهانی تراشه و تجهیزات
دیگر مصرف کنندگان فشار رکود اقتصادی را حس کرده اند و همین باعث می شود که رشد تقاضا در سال ۲۰۰۸ کاهش یابد و تبعات آن گریبان گیر عرضه کنندگان تجهیزات الکترونیکی و نیمه رسانا ها در جهان شود.
به گزارش گروه "آی سپلای"(i-supply) سال ۲۰۰۸ رشد پنج بخش اصلی تجارت جهانی تجهیزات الکترونیکی (رایانه، تجهیزات صنعتی، تجهیزات خودرویی و تجهیزات ارتباط با سیم و بی سیم) نسبت به سال ۲۰۰۷ کاهش می یابد. رکود اقتصادی سبب می شود که رشد درآمد سازندگان تمام انواع تجهیزات الکترونیکی به ۹/۵ درصد برسد که نسبت به ۷ درصد سال ۲۰۰۷ کم تر است. این وضعیت بر فروش نیمه رسانه ها نیز اثر منفی می گذارد که پیش بینی می شود سال ۲۰۰۸ فقط ۴ درصد رشد داشته باشد و به ۶/۲۷۹ میلیارد دلار برسد. در حالی که این رقم سال ۲۰۰۷ برابر با ۹/۲۶۸ میلیارد دلار بود.
در هر یک از بخش های تجهیزات الکترونیکی عوامل خاص متنوعی بر رشد درآمد اثر می گذارد، اما اثر اقتصادی کلان بحران رهن در رکود بازار نقش بسیار مهمی دارد. بازار جهانی تجهیزات الکترونیکی پنج سال پیاپی رشد نیرومندی داشته اما ضعف برخی بازار های تجهیزات کاربرد با روند نزول اقتصاد جهان و در راس آن اقتصاد ایالات متحده سبب شد تا سال ۲۰۰۸ رشد اقتصادی بخش تجهیزات قوی نباشد.
تجهیزات ارتباطات با سیم که در زیرساخت شبکه های کابلی و مخابراتی به کار می رود، بزرگترین کاهش را در سال ۲۰۰۸ تجربه خواهد کرد به طوری که درآمد این بخش فقط ۶/۳ درصد رشد می کند که نسبت به ۱۳ درصد سال ۲۰۰۷ بسیار کم است.
افزایش ارتقای شبکه های کلان شهری و دوربرد توسط فراهم آوران خدمات مخابراتی جهان عامل اصلی رشد سال ۲۰۰۷ بود، اما سال ۲۰۰۸ سرمایه در این بخش ها تا حد زیادی تکمیل می شود و رشد آن به گونه ای چشم گیر کاهش می یابد.
بخش تجهیزات ارتباطات بی سیم که در سیطره گوشی های تلفن همراه است، دومین بخشی است که با ۲/۸ درصد رشد در سال ۲۰۰۸ بیشترین کاهش را تجربه می کند. رشد این بخش ساال ۲۰۰۷ برابر با ۱/۱۱ بود. در واقع کاهش میانگین قیمت گوشی های قدیمی نسل دوم باعث می شود رشد درآمد بازار جهانی گوشی محدود شود.
این وضعیت سبب شده که رشد درآمد جهانی بخش نیمه رسانا از ۴/۲ درصد در سال ۲۰۰۷ به ۶/۱ درصد در سال ۲۰۰۸ کاهش یابد. کاهش رشد بخش رایانه نیز در سال ۲۰۰۸ حالت متوسطی دارد و رشد درآمد این بخش از ۶/۹ درصد در سال ۲۰۰۷ به ۶/۸ درصد در سال ۲۰۰۸ کاهش خواهد یافت.
در بخش نیمه رساناهای رایانه های شخصی اوضاع بهتر است و رشد درآمد از ۹/۰ درصد در سال ۲۰۰۷ به ۳/۵ درصد در سال ۲۰۰۸ افزایش می یابد. توقف نبرد قیمت ها بین اینتل و AMD سبب می شود که متوسط قیمت فروش ریزپردازنده های رایانه های شخصی سال ۲۰۰۸ کمابیش ثبات داشته باشد و بخش نیمه رساناها سریع تر رشد کند. در ضمن شرایط بازار تراشه های DRAM برای حافظه های رایانه های شخصی نیز سال ۲۰۰۸ نسبت به ۲۰۰۷ بهتر خواهد بود.
● اتحادیه ی بین المللی مخابرات(ITU):
▪ ۵۴ کانال جدید "اف ام"
مدیر فنی صدا و سیمای قطر اعلام کرد که این کشور از "آی تی یو" درخواست کرده حدود ۵۴ کانال "اف ام" جدید برای کاربرد های تجاری به ۱۵ کانال موجود ثبت شده در
"آی تی یو" اضافه کند. اما با توجه به "محدودیت طیف
"اف ام" پیش بینی می شود که "آی تی یو" فقط با ۲۰ کانال جدید موافقت کند.
● سونیل بهارتی میتال
▪ در هیات مدیره مخابرات "آی تی یو"
سونیل بهارتی میتال، رییس شرکت مخابراتی بهارتی هندوستان برای دو سال به عضویت هیات مدیره مخابرات "آی تی یو" منصوب شد. هیات مدیره مخابرات آی تی یو به دبیر کل این اتحادیه مشاوره های راهبردی و راهنمایی های لازم را در زمینه خدمات و شبکه های ICT ارائه می دهد.
میتال در مورد انتصاب خود به این سمت گفت: «به عضویت در این نهاد گرانپایه جهانی افتخار می کنم. امروزه هندوستان از بازیگران بزرگ مخابرات جهان است و مطمئن هستم که با تجربه ای که در ارائه خدمات مخابراتی ارزان به میلیون ها مشتری و به ویژه روستاییان دارد، می تواند به "آی تی یو" کمک کند».
●تنظیم مقررات:
▪ تعویق مزایده UMTS آلمان
سازمان تنظیم مقررات آلمان که قصد داشت اوایل سال جاری میلادی مزایده دومین بخش بسامد های UMTS را برگزار کند، این کار را به علت نیاز به برنامه ریزی های پیچیده به سال ۲۰۰۹ موکول کرد تا همانند نخستین مزایده بسامد های نسل سوم آلمان که در سال ۲۰۰۰ برگزار شد، دچار انتقاد بهره برداران تلفن همراه نشود.
طبق بیانیه این سازمان، برنده مزایده آینده می تواند از طیف های ارائه شده در هر کاربرد فنی که می خواهد از قبیل وایمکس، تلفن همراه نسل سوم و غیره استفاده کند و از این لحاظ محدودیتی وجود ندارد.
▪ اتحادیه تنظیم مقررات کشور های عرب، خواستار کاهش نرخ فراگردی بین المللی
اتحادیه تنظیم مقررات کشور های عرب (AREGNET) طی نشستی خواستار اعمال فشار بر بهره برداران تلفن همراه، برای کاهش نرخ فراگردی (رومینگ) بین المللی شد. این گروه درخواست خود را تقدیم شورای وزرای مخابرات و فناوری اطلاعات کشور های عربی کرده که قرار است در ماه ژوئن نشستی برگزار کند. طبق درخواست اتحادیه تنظیم مقررات کشور های عرب نرخ های فراگرد باید طی سه سال دست کم به مقدار یک سوم و به صورت تدریجی کاهش یابد. اتحادیه تنظیم مقررات کشور های عرب، ۲۱ کشور خاورمیانه و شمال آفریقا را پوشش می دهد.
● خصوصی سازی:
▪ OTE در آستانه خصوصی سازی
دولت یونان و شرکت مخابرات آلمان (دویچه تلکوم) در آستانه توافق درباره خصوصی سازی OTE، بزرگ ترین شرکت مخابرات یونان هستند. این مذاکرات پس از خرید ۲۰ درصد سهام OTE توسط دویچه تلکوم آغاز شده و طرفین در آستانه توافق درباره جداسازی کنترل مالکیت و مدیریت OTE هستند. وزیر اقتصاد یونان نیز گفته که پیشرفت چشم گیری در این مذاکرات صورت گرفته است. این در حالی است که اتحادیه کارمندان OTE اعلام کرده که دست به اعتصاب خواهد زد.
● زیرساخت
▪ همکاری غول های مخابرات در پروژه مسیر کابلی اروپا- هندوستان
۱۶ شرکت مخابراتی قرارداد ساخت و بهره برداری نخستین مسیر نوری زیر دریایی مستقیم و فراخ باند بین انگلستان و هندوستان را امضا کردند.
هزینه این پروژه ۷۰۰ میلیون دلار است که ظرفیت ارتباطی میان کشور های این منطقه را افزایش می دهد. شرکت های سرمایه گذار در این پروژه عبارتند از : AT&T، بهارتی ایرتل، بی تی، کیبل اند وایرلس، شرکت مخابرات جیبوتی، شرکت مخابراتی دوو، گیب تلکوم، IAM، شرکت پست، مخابرات و فناوری اطلاعات لیبی، MTN، عمان تل، پی تی، سعودی تلکوم، شرکت مخابرات مصر، شرکت تلکوم و گروه ورایزن.
این مسیر ۱۵هزار کیلومتری، سه قاره را به هم می پیوندد و دارای ۱۳ پیوندگاه زمینی در انگلستان، پرتغال، جبل الطارق، مراکش، موناکو، فرانسه، لیبی، مصر، عربستان، جیبوتی، عمان، امارات متحده عربی و هندوستان است. پیش بینی می شود این پروژه در سه ماهه دوم سال ۲۰۱۰ به بهره برداری برسد و با سایر سامانه های نوری پیوند دهنده اروپا، آفریقا، آسیا و آمریکای شمالی اتصال متقابل پیدا کند. گفته می شود در این سامانه از فناوری نسل آینده استفاده می شود تا سرعتی معادل ۸۴/۳ ترابیت درثانیه ارائه شود و بتوان از خدمات اینترنت، تجارت الکترونیکی، ارتباطات تصویری، داده ای و صوتی پشتیبانی کرد.
▪ مذاکره اینمارست و ۳ بهره بردار تلفن همراه ایالات متحده
شرکت بهره برداری ارتباطات ماهواره ای اینمارست برای راه اندازی خدمات ترکیبی ارتباطات ماهواره ای و زمینی با سه شرکت تلفن همراه زمینی ایالات متحده وارد مذاکره شد.
"اندی سوکاواتی" مدیر عامل اینمارست با سه شرکت ورایزن، AT&T و "تی-موبایل" مذاکره کرد. اگر چنین خدماتی به راه افتد کاربران شبکه های متعارف تلفن همراه می توانند در نواحی روستایی یا دریایی بدون پوشش، از ارتباطات ماهواره ای استفاده کنند.
▪ توسعه شبکه نوری کالیفرنیا توسط آلکاتل لوسنت
شرکت آلکاتل لوسنت در راستای توسعه شبکه فیبر نوری برای شرکت "تله پاسفیک" کالیفرنیا قراردادی به ارزش ۳ر۴ میلیون دلار با این شرکت امضاء کرد. آلکاتل لوسنت برای توسعه این شبکه از راهکار ترابرد نوری خود استفاده می کند که همتافت گر ۱۶۶۵DMX از جمله آن هاست.
با گسترش شبکه فیبر نوری تله پاسفیک در مرکز ایالت کالیفرنیا مجموعه خدمات این شرکت شامل ارتباطات صوتی محلی و راه دور، دسترسی ویژه به اینترنت، شبکه سازی خصوصی و ترابرد داده ای تقویت می شود. هم اکنون تله پاسفیک، شبکه ای به طول ۲۲۷۹۴ مایل را در کالیفرنیا و نوادا تحت بهره برداری دارد و ۷۵۰۰۰ مشتری تجاری این شرکت از ۹۸۰ هزار خط دسترسی در میان خود استفاده می کنند.
▪ همکاری خدماتی چند ساله اینتلست و پاناسونیک
شرکت اینتلست (فراهم آور خدمات ماهواره ای تجاری) و شرکت پاناسونیک، قرارداد خدماتی چندساله ای امضا کردند که دسترسی فراخ باند نسل آینده در هواپیماهای مسافربری را میسر می کند. طبق این قرارداد پاناسونیک کارپایه انتقال ماهواره ای پیشرفته ای را فراهم می کند که دسترسی مسافران هواپیما ها به سرگرمی و اطلاعات اینترنتنی را میسر می کند.
این کارپایه سبب می شود که شبکه خدمات فراخ باند کنونی اینتلست به نام "گلوبال کانکس اس ام" که توسط ۵۳ ماهواره مداری اینتلست در سراسر جهان پوشش داده می شود، فعالیت بیشتری پیدا کند.
منبع : ماهنامه تحلیلگران عصر اطلاعات


همچنین مشاهده کنید