یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

اتحادیه عرب و مسئله بحرین


اتحادیه عرب و مسئله بحرین
در جریان ناآرامیهای اخیر بحرین شاهد بودیم که اتحادیه عرب نه تنها موضعی قاطعانه نگرفت،بلکه با سکوت وقیحانه خود بر اقدام خاندان آل خلیفه و دولت بحرین در سرکوب شیعیان مهر تایید نواخت.از سوی دیگرفطی ماههای ایخر شاهد بودیم که اتحادیه عرب نقشها و وظایف خاصی را برای بحرین تعریف نموده است.اتحادیه عرب در حرکتی برنامه‌ریزی شده پیگیری طرح موهوم صلح عربی و تماس با رژیم صهیونیستی را به منامه واگذار نموده است تا به این طریق بر شدت وابستگی دولت و حکومت بحرین به بیگانگان بیفزاید. دیدار وزرای امور خارجه بحرین و رژیم صهیونیستی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در میان شیعیان بازتابی منفی و گسترده داشته است. شیعیان بحرین به هیچ عنوان پذیرای مسامحه سران خود با جریان سلطه نخواهند بود. این حقیقتی است که “ملک حمدبن عیسی” و اطرافیانش چاره‌ای جز پذیرش آن ندارند. آنچه هم اکنون خود را در منامه جلوه‌گر ساخته است، تقابلی پایدار میان حکومت و مردم بحرین است. شکافی که با گذشت زمان بیشتر و پررنگ‌تر شده و سرانجام به نقطه‌ای خواهد رسید که “آل خلیفه” را به مستاصل‌ترین خاندان عربی حاکم در حوزه خلیج فارس تبدیل خواهد کرد.
اتحادیه عرب در این میان نباید سه نکته را قراموش کند:
۱) حضور حداکثری شیعیان در بحرین واقعیتی است که به هیچ عنوان نمی توان آن را نادیده انگاشت.پیروزی شیعیان در انتخابات پارلمان این کشور نشان داده است که میان خط مشی دولت تحمیلی بحرین و خواست اکثریت مردم فاصله ای زیاد وجود دارد.
۲) سکوت اتحادیه عرب در خصوص جنابات اخیر دولت بحریان علیه شیعیان به هیچ عنوان با مبانی حقوق انسانی و طبیعی افراد سازگاز نیست.
۳) مذاکرات وزرای امور خارجه بحرین و رژیم صهیونیستی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و پیگیری طرح محکوم به زوال صلح عربی از سوی منامه با اراده اکثریت این کشور حاشیه خلیج فارس تعارضی کامل دارد.این تعارض باید از سوی اتحادیه عرب درک شود.
مناسبات دوجانبه منامه-واشنگتن نیز از این قاعده مستثنی نیست.این مناسبات سبب وابستگی بحرین به جریان سلطه می شود.این وابستگی بارها از سوی شیعیان این کشورب محکوم شده است.
در جریان برگزاری کنفرانس منامه شاهد بودیم که رابرت گیتس،وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا از برنامه هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران به عنوان خطری برای منطقه یاد نمود،اما برنامه های تروریستی هسته ای تل آویو را خطرناک ندانست.
البته این اظهارات وزیر دفاع آمریکا در مورد رژیم صهیونیستی و ایران با واکنش تند نمایندگان مجلس و سیاستمداران بحرین همراه شد.
اظهارات رابرت گیتس در دفاع از اسرائیل مبنی بر اینکه «رژیم اشغالگر قدس خطری برای کشورهای منطقه بشمار نمی‌آید» و «ایران خطری برای امنیت منطقه محسوب می‌شود»،‌ با واکنش‌های تند، ‌متفاوت و بعضا خشم‌آلود برخی از سیاستمداران و اعضای مجلس نمایندگان بحرین همراه بود .این سیاستمداران اکثرا خط مشی مستقلی از دولت بحرین دارند.
به گفته یکی از این نمایندگان،اینکه اسرائیل خطری برای حکام طرفدار آمریکا نیست، ممکن است تا حدودی درست باشد، ‌ولی وزیر دفاع امریکا حق ندارد، عدم خطر اسرائیل بر ملت‌های عرب را مشخص کند. وی با تاکید بر برخورداری اسرائیل از بیش از ۲۰۰ کلاهک هسته‌ای و برتری نظامی این کشور تاکید نموده است که اسرائیل هر روز به کشورهای عربی تجاوز می‌کند.
در نهایت اینکه اتحادیه عرب و کشورهای عربی منطقه باید با کنترل رفتار دولت بحرین اجازه تکرار چنین وقایعی را در منامه ندهند.نادیده انگاشته شدن حقوق حقه شیعیان در بحرین می تواند آل خلیفه را به یک خاندان شکست خورده در میان کشورزهای عربی تبدیل نماید.از این رو حمایت غیرعلنی اتحادیه عرب ازتداوم برخوردهای سلبی دولت بحریان و شیعیان می تواند عواقب سختی برای این اتحادیه به دنبال داشته باشد.
علیرضا صادقی
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید