چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
تعریف لاک
لاك ، در واقع نام صمغی سرخ رنگ ، یا خرمایی ، یا قهوه ای است كه از دو منشاء گیاهی و حیوانی به دست می آید و دارای برق و جلای مطبوعی است . فرمول شیمیایی لاك C HO است . در تحفه المؤمنین تألیف محمد حسینی طبیب ابن محمدزمان دیلمی چنین آمده است : (( لك كه به فارسی آن را لاك نامند صمغی است نباتی كه در مملكت هند و بنگاله بهم می رسد . آن سرخ رنگ شبیه به توت سرخ و بعضی حب های آن تابقدر لیموئی و نارنجی می باشد )) .
لاك در فرهنگ آنندراج چنین معنی شده است : (( و آن شبنمی است كه به سبب برودت هوا بر شاخ درخت كنار و چند درخت دیگر كه مخصوص مملكت هندوستان است منجمد گردد و آن را گرفته و بپزند و از آن رنگ سرخی حاصل شود كه جامه ها بدان رنگ كنند و آن رنگ به شستن زائل نشود و مصوران و نقاشان در تصویر نقاشی بكار برند . ))
لك ، لاك ، لكا ، لالكا در مضامین شعر فارسی تماماً به معنی رنگ سرخ به كار رفته اند ؛ گلهای سرخ را نیز لكا می خوانند . در اشعار حكیم سنائی واژهٔ لكا و لاك هر دو به معنی رنگ سرخ به كار رفته است . از تشبیهاتی كه در مورد سرخی لاك در مضامین ادب فارسی به كار رفته است تاج سرخرنگ خروس است كه (( لاك )) یا ((لالكا )) نامیده می شده است . همان گونه كه رودكی شاعر نامدار قرن چهارم ، رنگ سرخ خون را به سرخی تاج خروس تشبیه می كند :
(( تیر از بسكه زد به دشمن كوس
سرخ شد همچو لالكای خروس ))
● تعاریف دیگری كه از لاك در كتب علمی شده است به این قرار است :
▪ عقیلی خراسانی در مخزن الادویه چنین توصیف می كند :
(( لاك ، و آن صمغ نباتی است كه در مملكت هند و بنگال به هم می رسد و از سرشاخهای برخی اشجار بر می آید و منعقد می گردد ، سرخ رنگ شبیه توت سرخ و برخی لیموئی و نارنجی رنگ می باشد و آنچه از درخت سدر كه به فارسی كنار می نامند به عمل می آید بهتر است . ))
▪ در مباحث العلائیه چنین آمده است :
(( از طبخ لك خام در آب و اخذ آب آن انواع رنگهای سرخ به عمل می آید و هر یك را نامی و آنچه از آب مطبوخ آن به انعقاد به عمل می آورند به هندی لاك و آنچه آب آن را در پنبه گرفته اقراض نازك ساخته خشك می نمایند به فارسی كتاد نامند و ثقل لاك مطبوخ آب گرفته را ورقهای نازك می سازند و آن را به هندی (( چپرا )) و به فارسی شیرازی (( دوس )) می نامند و بهترین نوع مطبوخ آن سرخ و شفاف و صافی تازهٔ آن است و قوت آن تا ده سال باقی می ماند . ))
▪ محمد مؤمن حسینی ، طبیب ابن محمد زمان دیلمی در تحفه المؤمنین می نویسد :
(( لاك )) صمغ نباتی است شبیه مر . ساق گیاه او پر شاخ و گلشن زرد و تخمش قریب به قرطم و گویند شبنمی است كه بر آن نبات می نشیند و در آخر میزان جمع می كنند و بهترین او سرخ باشد و قوتش تا ده سال است .
منبع : پایگاه تجاری و اطلاع رسانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست