چهارشنبه, ۲۹ اسفند, ۱۴۰۳ / 19 March, 2025
مجله ویستا

کلسیم فراموش نشود


کلسیم فراموش نشود
شیر و دیگر غذاهای غنی از كلسیم حتماً باید در رژیم غذایی كودكان گنجانده شود، زیرا كلسیم باعث استحكام و سلامت استخوان ها می شود. اما بیش از ۸۵درصد دختران و ۶۰درصد پسران بین ۹ تا ۱۸ سال مصرف روزانه ۱۳۰۰ میلی گرم كلسیم را نادیده می گیرند و بدان اهمیتی نمی دهند.
كلسیم چه كاری در بدن انجام می دهد؟
در خلال دوران كودكی و نوجوانی و جوانی بدن از كلسیم و مواد معدنی برای ساخت استخوان های مستحكم استفاده می كند. پروسه ای كه در پایان دوران نوجوانی تكمیل می شود. كلسیم استخوان ها در دوران جوانی و میانسالی شروع به كاهش می كند بخصوص این اتفاق در خانم ها بیشتر رخ می دهد. كلسیم نقش مهمی را در انقباض ماهیچه ها كه وظیفه انتقال پیام ها را در بین عصب ها و آزادكردن هورمون ها برعهده دارند، ایفا می كند چنانچه سطح كلسیم خون كم باشد برای تنظیم و عملكرد سلولها كلسیم از استخوان ها گرفته می شود وقتی كودكان در دوران كودكی كلسیم كافی مصرف كنند و فعالیت های ورزشی و فیزیكی را نیز تا دوران نوجوانی انجام دهند در دوران جوانی و میانسالی زندگی خود را با بدنی همراه با استخوان های مستحكم ادامه می دهند.
بدن كودكان نوپای ۱ تا ۲ سال روزانه ۵۰۰ میلی گرم كلسیم و ۴ تا ۸ سال روزانه ۸۰۰ میلی گرم و ۹ تا ۱۸ سال روزانه ۱۳۰۰ میلی گرم كلسیم نیاز دارد.
منابع غنی از كلسیم:
البته شیر و دیگر محصولات لبنی بهترین منابع كلسیم هستند. اما محصولات سویا، آب پرتقال و برنج نیز منابع خوبی از كلسیم هستند. البته هشدارهایی در مورد مصرف كلسیم وجود دارد.
به طور مثال كودكان زیر یك سال نباید از تمام محصولات شیری یا شیر پرچرب استفاده كنند زیرا احتمال آلرژی در آن ها وجود دارد، كودكان بین ۱ تا ۲ سال برای رشد طبیعی و تحولات مغز باید از شیر پرچرب استفاده كنند.
اما بعد از سن دو سالگی شیر كم چرب یا بدون چربی برای آن ها مناسب است. اما یك خبر خوب این است كه تمام انواع شیرها، از كم چرب، پرچرب تا بدون چربی همه دارای میزان یكسان كلسیم هستند.
كودكانی كه نسبت به شیر دچار آلرژی می شوند:
پروتئین های موجود در شیر ممكن است عكس العمل های آلرژیك در برخی از افراد ایجاد كند.
كاسئین «Casein» مهمترین پروتئین موجود در شیر گاو است كه ۸۰ درصد شیر گاو را تشكیل می دهد، چنانچه كودك شما نسبت به این شیر آلرژی داشت با مشورت پزشكش از مواد جایگزین مثل پروتئین سویا، سبزیجات، برنج، پورینگ، دسرهای مخصوص برای تأمین كلسیم مورد نیاز استفاده كنید. گیاهانی كه دارای برگ های سبز تیره هستند، كلم بروكلی و غلات نیز منابع غنی ای از كلسیم هستند.
كودكان و مشكلات مربوط به لاكتوز:
كودكانی كه دچار عدم توانایی در هضم لاكتوز هستند و آنزیم های روده ای خاص را كه به هضم شكر این محصولات لبنی كمك می كند، به میزان كافی ندارند، ممكن است پس از نوشیدن شیر یا دیگر محصولات لبنی دچار درد شكم و اسهال شوند.
بنابراین باید از محصولاتی كه لاكتوز كمی دارند مثل «پنیر چدار» و ماست استفاده كنند زیرا هضم آن ها آسانتر است و مشكلی برای آنها ایجاد نمی كند.
منبع : روزنامه ایران