شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

رقابت پشت پرده رفاقت


لوییس ایناسیو لولادا سیلوا، رئیس‌جمهوری برزیل در حالی برای دیدار و گفتگو با فلیپه كالدرون، همتای مكزیكی خود وارد مكزیكوسیتی، پایتخت مكزیك شد كه این ۲ كشور رقبای اصلی در آمریكای لاتین تلقی می‌شوند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه با وجود آن كه برزیل و مكزیك سعی دارند روابط خود را ارتقا بخشند این۲ كشور بسیار با نفوذ آمریكای لاتین و عضو گروه ۵+۸، پنهانی و بدون هیچ رویارویی آشكار برای رهبری اقتصادی و سیاسی منطقه با یكدیگر رقابت دارند.
سفر لولا دا سیلوا به مكزیك در شرایطی انجام می‌شود كه كالدرون نشانه‌هایی از بلندپروازی‌های خود در آمریكای لاتین و نیز گسست با تصویر یك متحد ممتاز آمریكا كه شریك اقتصادی اصلی آن نیز بشمارمی‌رود، از خود بروز می‌دهد.
سرجیو سارمیینتو، تحلیلگر و نویسنده مكزیكی می‌گوید: بین مكزیك و برزیل همواره رقابت وجود داشته است. این رقابت به عنوان مثال زمانی رخ نمود كه برزیل تلاش كرد یك كرسی دائمی در شورای امنیت سازمان ملل به‌دست آورد.
وی می‌افزاید: اقدامی كه خوشایند مكزیك نبود زیرا اگر كشور دیگری از منطقه آمریكای لاتین بتواند مدعی این كرسی باشد، همانا مكزیك است.
مكزیك بخصوص نمی‌خواهد برزیل نماینده آمریكای لاتین در جهان باشد.
خورخه كاستاندا، وزیر امور خارجه مكزیك در سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳ در این زمینه گفت كه كشورش بیش از آنكه خود وارد عمل شود، مانع حركت‌های برزیل می‌شود.
درحالی كه برزیل در عرصه بین‌المللی حضوری فعالتر دارد و به عنوان مثال در عملیات حفاظت از صلح مشاركت می‌كند، مكزیك درواقع بهای سیاست بی‌طرفی خود را كه سنتی دیرینه در صحنه سیاسی این كشور است، می‌پردازد.
كاستاندا تاكید دارد وضعیت دو كشور در برابر یكدیگر بیش از آن‌كه یك مسابقه باشد، نوعی رقابت است. درواقع مسائل و مكان‌های اندكی هستند كه ۲كشور به‌خاطر آن‌ها در تقابل با یكدیگر قرار گیرند.
هریك از این۲ كشور محدوده جغرافیایی خاص خود را دارد بدین معنی كه برزیل منطقه آمریكای جنوبی را محدوده نفوذ خود قرار داده‌است و آمریكای مركزی و روابط دوجانبه ویژه با آمریكا نیز در حوزه مكزیك قرار دارد.
سارمیینتو می‌گوید: برزیل تلاش‌های مكزیك برای تقویت روابط بازرگانی با آمریكای جنوبی ازجمله با كشورهای عضو مركوسور(بازار مشترك آمریكای جنوبی) و شیلی را همواره تهدیدی برای خود تلقی كرده‌است. ازسوی دیگر پیوستن احتمالی مكزیك به مركوسور در دستور كار مذاكرات رئیس جمهوری برزیل با همتای مكزیكی وی قرارندارد.
یك مشاور لولا دا سیلوا با اشاره به عضویت مكزیك در پیمان مبادله آزاد آمریكای شمالی (نفتا) می‌گوید: برای ورود مكزیك به مركوسور مانعی فنی وجود دارد.
ایالات متحده آمریكا، كانادا و مكزیك اعضای نفتا هستند. در عرصه اقتصادی باید گفت كه مكزیك و برزیل از نظر تولید ناخالص داخلی تقریبا در یك سطح هستند.
برزیل با اقتصادی پویا و گوناگون در حال شكوفایی است و این درحالی است كه مكزیك با برخورداری از ذخایر نفت هرچند رو به كاهش، بازگشت درآمدهای ارزی مكزیكی‌های مقیم خارج بخصوص آمریكا، گردشگری و نیز تولیدات صنعتی شركت‌های خارجی صادركننده به‌آمریكا از موقعیت اقتصادی خوبی بهره‌مند است.
سارمیینتو می‌افزاید: برزیل اقتصادی مستحكم‌تر دارد. درحال حاضر اقتصاد این كشور قوی‌تر است اما درآمد سرانه در مكزیك بالاتر از برزیل است.
برزیل با جمعیتی ۱۸۶ میلیون نفری از حیث جمعیت دومین كشور آمریكای لاتین بشمارمی‌رود درحالی كه مكزیك ۱۰۶ میلیون نفر جمعیت دارد ضمن اینكه مرز شمالی این كشور، یك خروجی طبیعی به سوی ایالات متحده برای اتباع مكزیك نیز محسوب می‌شود.
با وجود نظر تحلیلگران درباره وجود رقابت بین مكزیك و برزیل برای گسترش نفوذ خود در آمریكای لاتین، ایوان اولیویرا، سفیر برزیل در مكزیك در گفت‌وگویی با روزنامه مكزیكی رفرما هرگونه رقابت بین ۲ كشور را رد كرد اما وجود برخی اختلاف نظرات بین ۲ طرف را پذیرفت.
منبع : روزنامه همشهری