یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا


کتاب زندگانی پیامبر اسلام به زبان ترکی


کتاب زندگانی پیامبر اسلام به زبان ترکی
كتاب زندگانی حضرت محمدص نوشته سیدحسن اسلامی نویسنده ایرانی از سوی دكتر حسن آلماز استاد فارسی تركیه به تركی استانبولی ترجمه و منتشر شد. كتاب از یك مقدمه، یك پیشگفتار و ده فصل زیر تشكیل شده است:
مترجم در مقدمه كوتاهی كه نوشته صص۱۲۹ اشاره می كند كه این كتاب بدون اینكه به جزئیات و تفصیلات خسته كننده دست بزند، حیات پیامبر اسلام را در چهارچوب منابع اسلامی ترسیم می كند.
نویسنده در پیشگفتار صص ۱۶۱۳ خود می نویسد كه پیامبر عظیم الشٲن اسلام را باید حداقل با توجه به سه صحنه شناخت كه عبارتند از: تاریخ اسلام، قرآن و اخلاق اسلامی: «تاریخ دوره اول اسلام شكل تنگاتنگی با پیامبرص دارد و درك و فهم تاریخ این دوره، بدون شناخت ایشان امكان ناپذیر است. همانگونه كه بخشی از قرآن مستقیما با حیات پیامبر اسلام ارتباط دارد، اخلاق اسلامی نیز براساس تعریف ایشان از انسان كامل و ویژگی های او استوار است. به نظر مسلمانان حضرت محمدص اسوه انسان كامل است.» ص ۱۳
در فصل اول صص ۳۲۱۹ با عنوان «موطن و مولد» از ویژگی های زادگاه پیامبر اسلام سخن رفته و به مقولاتی چون دین، حكومت، اقتصاد، موقعیت اجتماعی و جایگاه زن در عربستان آن روز اشاره شده است. در فصل دوم صص ۴۲۳۵ با عنوان «دوران كودكی» از جریان ازدواج عبدالله بن عبدالمطلب، تولد حضرت محمدص، تسمیه او، مرگ آمنه بنت وهب مادر حضرت محمدص و انتقال حضرت به خانه ابوطالب سخن به میان آمده است. در فصل سوم صص ۵۴۴۵ با عنوان «دوران جوانی» از سفرهای حضرت محمدص به شام، شركت حضرت ایشان در جنگ های حجاز و حضورشان در «حلف الفضول»، آشنایی با خدیجه و ازدواج حضرت با ایشان و تجدید بنای كعبه یاد شده است.
در فصل چهارم صص ۶۵۵۷ با عنوان «بعثت» از دوره كمال، دوران انزوا، اعلام نبوت با نزول آیه اقرٲ باسم ربك و نخستین زنی كه به اسلام مشرف شد، سخن رفته است. در فصل پنجم صص
۸۲۶۹ با عنوان «دوران آمادگی: مكه» از دوره های دعوت پنهانی و آشكار، هجرت مسلمانان به حبشه، افزایش اعتراض قریش، وفات ابوطالب و خدیجه، معراج نبوی و حركت به سوی مدینه سخن به میان آمده است.
در فصل ششم صص ۹۶۸۵ با عنوان «دوران نهادینگی: مدینه» از دیدار پیامبر اسلامص با اهل یثرب و دعوت آنان به اسلام، بیعت زنان در عقبه، حركت حضرت به سوی یثرب، ایجاد اخوت اسلامی میان مهاجرین و انصار، بنای مسجد نبوی و تشكیل دولت اسلامی سخن رفته است. فصل هفتم صص ۱۱۳۹۹ با عنوان «جهاد» به شرح غزوات پیامبر اسلام بدر، احد، احزاب اختصاص یافته و طی آن به منطق دعوت در اسلام و صدور فرمان جهاد اشاره شده است.
فصل هشتم صص ۱۲۹۱۱۷ به شرح ویژگی های ظاهری حضرت محمدص و خصوصیات باطنی ایشان فداكاری، عبادت، جسارت، نظافت و... اختصاص دارد. در فصل نهم صص ۱۴۴۱۳۳ با عنوان «حكمت» به تعریف حكمت پرداخته شده و طی آن از طریق دستیابی به عزت و قدرت، اخوت اسلامی، ارزش علم، خصوصیات عالم و جاهل و... سخن رفته است. در آخرین فصل كتاب صص ۱۵۵۱۴۷ با عنوان «به سوی دوست» ابتدا از «حجه الوداع» و خطبه حضرت بدین مناسبت سخن رفته و سپس از دوره نقاهت و رحلت ایشان یاد شده است.
حسن آلماز در سال ۱۹۶۲ در گرجوش Gerc?s تركیه متولد شد، تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مولد خود و دوره دبیرستان را در باتمان به پایان رسانید. در سال ۱۹۸۸ به اخذ درجه لیسانس زبان ها و ادبیات های شرقی از دانشگاه آتاتورك ارزروم نائل آمد و در سال ۱۹۹۴ به عنوان مربی در دانشگاه حران شروع به كار كرد. آلماز در سال ۱۹۹۷ به ادامه تحصیل در دوره فوق لیسانس شروع كرد و با تدوین رساله ای تحت عنوان «شهریار: حیات، هنر و ویژگی های اشعارش» به اخذ درجه فوق لیسانس موفق شد. پس از توفیق در دوره فوق لیسانس موقتا به دانشكده زبان و تاریخ جغرافیای آنكارا منتقل شد و حین خدمت به دریافت درجه دكترا توفیق یافت. وی در حال حاضر در دانشگاه حران شهر شانلی اورفا خدمت می كند.
آلماز علاوه بر ترجمه «تحلیل تاریخ اسلام» جلد ۱ و ۲ تالیف دكتر جعفر شهیدی و «تاریخ ادبیات ایران» جلد اول تالیف دكتر ذبیح الله صفا به ترجمه تعدادی مقاله از فارسی به تركی دست زده كه «اربعین جامی و چهل حدیث نویسان ترك» و «تٲثیر حافظ بر ساقی نامه فضولی» كه هر دو از سوی اصغر دلبری پور نوشته شده دست زده است.
عنوان اصلی: پیامبر رحمت محمدص
عنوان تركی: Rahmet Peygamberi Muhammed)s)
نویسنده: سیدحسن اسلامی
مترجم: حسن آلماز
ناشر: انتشارات آغاچ: استانبول مه ۲۰۰۶ صفحات: ۱۵۸
منبع : روزنامه شرق