سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مشکلات جامعه پزشکی


مشکلات جامعه پزشکی
سالانه بطور متوسط حدود۲۷۰۰ نفر در رشته پزشکی دانشگاه های دولتی پذیرش می شوند و تقریباً به همین تعداد در دانشگاه آزاد پذیرفته می شوند. پزشکان از جمله با هوشترین افراد جامعه می باشند، که بهترین دوران زندگی خود را با استرس های فراوان وقف یادگیری و آموزش شبانه روزی کرده، تا بتوانند به مردم جامعه خود خدمت نمایند و هنگامیکه بعد از گذراندن دوره طرح وارد بازار کار می شوند، از جایگاه و شأن مناسبی برخوردار نخواهند بود. برخی تبلیغات مسموم موجود در جامعه و متأسفانه برخورد غیر متعارف معدودی از پزشکان موجب شده است که دیگر قداستی همچون حکیم دوران قدیم برای طبیب امروز نمانده است و پزشکان جوان محروم از امکانات مادی از شأن معنوی طبابت و احترام و علاقه مردم نیز تا حد زیادی محروم شده است.
دستمزد پایین و مشکل تعرفه ها، عدم استفاده از بیمه و خدمات بیمه ای و مشکلات با شرکت های بیمه گذار، نداشتن مسکن و مسئله اجاره یا خرید مطب همه اینها از مواردی است که بارها و بارها در تریبون های مختلف از آنها صحبت شده است(بدون اینکه راهکار مناسبی برای رفع آنها پیدا شود).
پزشک عمومی قلب نظام سلامت کشور و حلقه واسطه بین مردم و خدمات سطح دوم و تخصصی است، که باید جایگاه این حلقه در نظام سلامت تبیین شود. پزشکان عمومی همه آموزش های لازم را می بینند اما درصد کمی از آنها را می توانند عملی کنند، چرا که آموزش ها مبتنی بر نیازهای جامعه و سیمای سلامت کشور برنامه ریزی نمی شود.
امروزه سازمان نظام پزشکی نیز آنطور که باید به یاری پزشکان جوان نمی آید و حتی گاهی خود نیز مشکلات را برای پزشکان می افزاید(افزایش مستمر حق عضویت، تجارت فروش آرم طرح ترافیک و...)
جلب اعتماد پزشکان و اعضای جامعه پزشکی از طریق ایجاد سیستم ارتباطی برای همفکری و تعامل با تمامی پزشکان و مشارکت آنها در تصمیم گیری ها، توجه جدی و ویژه به بحث پزشک خانواده و حفظ شأن و حرمت پزشک، برخورد قاطع با افراد سود جو در جامعه پزشکی و... شاید راهی به سوی تثبیت موقعیت و حفظ منزلت و ارزش پزشکان باشد.
اینکه رضایت مردم از خدمات بهداشتی-درمانی در جامعه منوط به رضایتمندی ارائه دهندگان این خدمات می باشد امری بدیهی است و توجه به این نکته لزوم رسیدگی به وضعیت پزشکان را ملموس تر می نماید.
ایجاد مکانیسم ارزیابی عملکرد، ایجاد نظام بهره گیری از پیشنهادات و انتقادات، برگزاری دوره های آموزشی و مدیریتی برای مدیران سازمان نظام پزشکی در کل کشور، دفاع فراگیر و منطقی و توأم با استدلال از تعرفه های تدوین شده از جانب سازمان نظام پزشکی، تلاش برای افزایش ضریب حقوقی پزشکان جوان و ایجاد مکانیسم حمایتی قوی و با عملکرد سریع در حمایت از جامعه پزشکی در برابر سازمان های بیمه، امور مالیاتی و... و مواردی از این دست می تواند گامی به سوی کاهش معضلات و مشکلات جامعه پزشکی باشد.
دکتر محمد مهدی گلمکانی مشاور شهردار تهران در امور سلامت و رئیس هیئت مدیره کانون سلامت محله
منبع : فردانیوز