جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

خواب مهم تر از آنچه که شما می‌پندارید


خواب مهم تر از آنچه که شما می‌پندارید
کمبود طولانی مدت خواب میتواند سلامتی شما را در خطر قرار دهد. کم خوابی و پر‌خوابی هر دو از مواد بسیار ضرر‌آور می‌باشند، در واقع هیچگاه صحیح نیست به خاطر مسائل دیگر سلامت جسم و جان خود را با این دو مسئله به خطر بیاندازیم. شاید از خواندن این مطلب تعجب کنید که کمبود طولانی مدت خواب برخاسته از هر دلیلی که باشد آثار نامطلوب فراوانی بر سلامتی، کارآیی و امنیت شما می‌گذارد.
کمبود خواب شما دلیل فراوان دارد ،استرس و نگرانی‌های زندگی روزمره می‌تواند یکی از این مورد باشد ، یا شاید هم ما همیشه از ساعات خواب خود کم کرده و به ساعات کاری یا تفریح خود می‌افزاییم.
همچنین احتمال دارد سلامتی ذهنی و روانی ما دچار مشکل شده باشد. با این وجود در اغلب موارد بیماری نهفته‌ی خواب مشکل‌ساز می‌باشد. اگر بعد از ۸ ساعت خواب باز هم صبح هنگام احساس کسالت و خواب‌آلودگی می‌کنید ، ممکن است بیماری نهفته داشته و از آن غافل باشید. شاید با خود بگویید : " این کم خوابی‌ها به خاطر استرس کار و مسائل بچه‌ها است. " یا اینکه من طبیعتا همین‌گونه هستم." و اصلا متوجه تغییرات بوجود آمده درون خود نشوید." این نا‌آگاهی و غفلت به وخامت موضوع دامن می‌زند ، چرا که افراد زیادی هستند که به مدت مدیدی دستخوش این بیماری شده و از وجود آن غافل بوده‌اند. حال بهتر است نگاهی به عواقب کم خوابی داشته باشیم :
● بطور خلاصه :
کم خوابی آثار چشم‌‌گیری در میزان هشیاری و کار‌آمدی فرد دارد، کاهش حتی ۳۰/۱ از خواب یک شب درصد هشیاری در طول روز می‌کاهد.
▪ عدم وجود هشیاری و خواب‌آلودگی زیاد در طول روز به حافظه و قوه‌ی ادراک صدمه‌زده ، توانایی تفکر و پردازش اطلاعات را کم می‌کند
▪ بیماری مربوط به خواب می‌تواند ارتباطات شما را با هم خوابتان دچار اختلال کند. ( مثل جداکردن اتاق خواب‌ها ، مشاجرات ، بداخلاقی و غیره )
▪ ممکن است روال عادی و کیفیت فعالیت‌های شما تغییر کرده و نزول کند، مثلا" اینکه دیگر نتوانید در فعالیت‌های خاصی که مستلزم تمرکز حواسند شرکت بجویید مثل رفتن به سینما،تماشای بازی فرزندتان در مدرسه و یا تماشای برنامه‌ی دلخواه تلویزیونی.
▪ طبق تحقیقات و تخمینات اداره‌ی امنیت ملی ترافیک اتوبانها ( NHTSA ) ، رانندگی خواب آلوده سالیانه ۰۰۰/۱۰۰ تصادف ، ۰۰۰/۷۱ جراحات و ۵۵۰/۱ تلفات جانبی در پی دارد. خبر خوشحال‌کننده در مورد بیماری‌‌های موجب بی‌خوابی این که می‌توان با تشخیص درست به درمان این امراض بهبود بخشیده و از میزان صدمات وارده کاست. در حقیقت در صورت عدم درمان این بیماری‌ها، در دراز مدت حوادث و عواقب وخیمی به بار خواهد آمد. این بیماری‌ها با امراض جدی و فراوان در ارتباطند از قبیل :
▪ فشار خون بالا
▪ حملات قلبی
▪ امراض قلبی
▪ سکته‌ی قلبی
▪ چاقی
▪ مشکلات روانی مثل افسرد‌گی و ...
▪ آسیب‌های ذهنی
▪ تاخیر در رشد زمان کودکی و جنینی
▪ صدمات ناشی از تصادفات
▪ به هم ریختگی روال خواب فرد و ‌بسترخواب
▪ نزول کیفیت فعالیت‌های زندگی طبق بررسی‌های به عمل آمده ، افرادی که هر شب ۶ ، ۷ ساعت کمتر می‌خوابند احتمال مرگشان بیشتر می‌شود. طی یک تحقیق انجام‌شده ریسک مرگ‌آفرینی در اثر کم‌خوابی به نسبت مصرف دخانیات ، فشار خون بالا و امراض قلبی بیشتر است. کم‌خوابی یکی از علل عمده‌ی بستری شدن افراد مسن در بیمارستان بوده و کم‌خوابی شدید خطر مرگ را در مردان مسن تا سه برابر افزایش می‌دهد. کم‌خوابی تاثیر شایان توجهی در بروز مرض چاقی مفرط دارد. دکتر " جان وینلکمن " ، مدیر پزشکی مرکز خواب سالم در " بریگام " و بیمارستان زنان و پروفسور دستیار روانشناسی در دانشگاه پزشکی هاروارد از این یافته‌ها چنین نتیجه‌گیری می‌کند :" مردم هیچ متوجه نیستند که عادات صحیح خواب می‌تواند آثار شگفتی در کنترل وزن آنها داشته باشد. و دکتر " مایکل تورپی" مدیر مرکز بیماری‌های خواب در مرکز پزشکی " مونفوار" واقع در نیویورک توصیه می‌کند : " اگر خواهان کاهش وزن هستید، بموازات آن به میزان خواب خود بیافزایید.
" افزایش آگاهی مردم از عواقب و شیوع این بیماری از اهمیت فراوانی برخوردار می‌باشد. انجمن بیماری خواب آمریکا بیش از ۸۵ مورد را شناسایی کرده که بیش از ۷۰ میلیون آمریکایی را شامل می‌شود. علائم بی‌خوابی که در حدود ۳/۱ آمریکایی‌ها مشاهده می‌شود، با این وجود کمتر از ۱۰% این افراد توسط پزشکان ساده شناخته‌ شده‌اند. بی‌خوابی می‌تواند حامل و عامل یک سری اختلالات تنفسی نیز باشد که برای فرد مشکل‌ساز خواهد شد. دامنه‌ی این اختلالات از خرناس ساده تا ایست موقت تنفس هنگام خواب (آپنه ) گسترده می‌شود؛ اما اکثر اوقات این موارد ناشناخته مانده و تحت درمان قرار نمی‌گیرند.
▪ مثلا" خرناس مداوم و مزمن با افزایش شیوع بیماری‌های قلبی و مغزی مرتبط می‌باشد.
▪ شیوع ایست موقت تنفس (آپنه ) ، ( حداقل ۲ الی ۴ درصد مردم به آن مبتلایند. ) با دیابت و آسم برابر است .
▪ آپنه در بیماران مبتلا به فشار خون بالا ، خطر سکته‌ی قلبی را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. در واقع بیماران مبتلا به آپنه‌ی شدید یا حتی میانه بمانند عملکرد رانندگان مست می‌ماند و احتمال تصادفات آنها با وسایل نقلیه‌ی موتوری ۱۵ برابر بیشتر است. رنج‌ها و بیماری‌های ناشی از کم‌خوابی باعث افزایش تعداد تصادفات شده، بر کارآرایی ، تمرکز ، ابتکار و حافظه تاثیر می‌گذارند.
اما امروزه می‌توان با استمداد از اطلاعات و روشهای موجود جلوی آنها را گرفت.
قدم اول برای شخص ما و انجمن سلامتی افزایش آگاهی است. بنا به باور بعضی محققان باید به همان نسبت که به عواقب مصرف الکل اهمیت و حساسیت نشان داده می‌شود به کم‌خوابی هم توجه نشان داد.
نگارش یافته توسط محمود قوچانی
منبع : ایران سهراب