چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دسته سیسیلی ها


دسته سیسیلی ها
از وقتی اولین رییس اتحادیه فوتبال انگلستان اعلام كرد این كشور زیباترین ورزش دنیا را ابداع كرده،قرار بود توپ گرد برای مردم بماند.
و هنگامی كه پیرمرد فوتبالدوست اندلسی وصیت كرد خاكستر پیكرش را روی چمن ورزشگاه بتیس بپاشند،قرار بود فوتبال به نام پابرهنه ها سند بخورد. به نظر می رسید از زمان سقوط لیورپولی ها از سكو به چمن «هیلزبورو» و مرگ دسته جمعی آنها با پیراهن تیم محبوبشان، محبوبترین پدیده عالم با سكونشینان دم به دم، نفس تازه كند اما دیگر قرار نیست پس از مرگ یك انسان بی گناه در جنوب ایتالیا، فوتبال برای وفاداران خود باقی بماند. به قول «لوكاپانكالی» یكی از دست اندركاران فدراسیون فوتبال ایتالیا، حرف زدن درباره این ورزش بیهوده به نظر برسد اما او و سایر همكارانش نمی توانند از پاسخ دادن به یك سؤال ویژه طفره بروند؛ چرا همیشه در جنوب ایتالیا چنین اتفاقاتی رخ می دهد؟ به چه دلیل سیسیل، كانون هولیگان شده؟
منطقه پرآشوب سرزمین چكمه ای در گذشته مكانی برای سلاطین و جشن های موسمی آنها بود اما از وقتی فوتبال آمده، دیگر هیچ دستگاه اجرایی قادر نبود تبعیض رنج آور شمال و جنوب را در لفافه بپوشاند. با تأسیس جنوا، سامپدوریا، رم، كاتانیا و... فاصله ها نمایان شد.فوتبال، روی سكوها«ناگفته های اجتماعی» هم بود. در گذر زمان هواداران خاطرات عجیب، غریب، زشت و باشكوه در استادیوم ها رقم زده و رفتند اما همان جایگاه ها كه چند روز پیش مرگ یك افسر پلیس را دیدند، همه آنچه اتفاق افتاده را خوب به خاطر می آورند. موافق نیستید؟
● لوئیجی فراریس
استادیوم اختصاصی سامپدوریا از دهه ۹۰ خاطرات زیادی دارد. گل های روبرتو مانچینی، فداكاری های آتلیو لومباردو و دستان چسبناك پالیوكا روزهای زیبا ورزشگاه را رقم زدند. خاطره تلخ، مربوط به یكی از روزهای سال ۱۹۹۵ است؛ وقتی «اسپانولا» هوادار جوان جنوا، با ضربه گلوله طرفدار میلان از پای درآمد، برگ جدیدی از تاریخ اوباشگری در فوتبال ورق خورد.
ضربه آن قدر محكم بود كه حتی عزم جدی مسؤولان فوتبال ایتالیا و حلقه اتحاد و اشك های بازیكنان سامپا و جنوا زیر باران نیز مؤثر واقع نشد. مرگ «اسپانولا» حقایق تلخی را فاش كرد؛ از جمله اینكه دیگر فوتبال در چمن و زیر نگاه مربیان جریان ندارد بلكه كوچكترین مسایل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می تواند مسیر توپ گرد را به دلخواه خود تغییر دهد. در مراسم خاكسپاری هوادار جنوا هیچ كس به از بین رفتن یك انسان فكر نمی كرد. شعارهایی كه با حضور برلوسكونی در رأس هرم قدرت میلان رنگ و بوی سیاسی گرفته بود، اجازه نمی داد ۲ طرف علاوه بر تسویه حساب های قدیمی، كمی هم به راه چاره بیندیشند.
● سن پائولو
ورزشگاه باشكوه ناپولی برای میزبانی چند دیدار جام جهانی ۱۹۹۰ بنا شد اما هواداران حاضر روی سكوها آن قدر زشتی آفریدند كه همه فراموش كردند این استادیوم مدرن با شعار «آشوب، هرگز» ساخته شد. تیراندازی هایی پیاپی پس از پایان هر دربی سنت جالب سن پائولو بود و از همه بدتر هنوز هم افرادی هنگام خروج از ورزشگاه، اسلحه در دست دارند. فدراسیون فوتبال ایتالیا ناظر ویژه ای برای كنترل یاغی های ناپل درنظر گرفته اما از سال ۱۹۹۰ تاكنون هر آن احتمال شكل گیری یك فاجعه وجود دارد.
● ورزشگاه آسكولی
تیم نه چندان محبوب جنوب در سال ۱۸۹۸ تأسیس شد اما ورزشگاه اختصاصی آنها مدتها بعد حضور هولیگان ها را حس كرد. هواداران آسكولی در شعارها و پارچه نوشته های خود مسابقه فوتبال را به میدان جنگ تشبیه كرده اند. با چنین طرز تفكری باشگاه جنوبی خیلی زود دشمن تمام هم منطقه ای های خود شد و هر رقابت با رجینا، پالرمو، كاتانیا و ناپولی برای حاضران در ورزشگاه نبرد مرگ و زندگی نام گرفت. شاید بیشترین تعداد مواد محترقه موجود در كشور ایتالیا، زیر سكوهای استادیوم آسكولی مورد استفاده قرار گرفته است.
بارها و بارها خبر بسته شدن ورزشگاه، دهان به دهان چرخیده اما ظاهراً فدراسیون فوتبال ایتالیا قبل از آنكه چند نفر جان خود را از دست ندهند، جریمه ای برای آشوب طلبان درنظر نخواهد گرفت. تعداد مصدومان پرشمار كه همپا با ارتقای فناوری تولید مواد منفجره، بیشتر می شود، زنگ خطر را به صدا درآورده اند اما...
● رنزو باربرا
كانون آشوب های جنوب. پالرمو در قلب سیسیل واقع شده و «باربرا» ورزشگاه اختصاصی تیم در مركز شهر. دوستداران صورتی پوشان بنا بر یك سنت دیرینه قبل از هر بازی فلسفه رقیب مقابل را به سخره می گیرند و در طول بازی نیز تا جای ممكن به تحقیر طرف مقابل می پردازند. آیا انتظار دارید در اینگونه مواقع كوچكترین درگیری ایجاد نشود؟ بله!
در حقیقت می توان پالرمو را خشونت طلب ترین تیم جنوب نامید. در «باربرا» از ۱۵ دقیقه دیوانه كننده صحبت می كنند؛ وقتی رقبا در استراحت بین ۲ نیمه بسر می برند و هواداران آتش بازی وحشتناكی ایجاد می كنند. چندی قبل، روزنامه ها از زخمی شدن چند طرفدار پالرمو در جریان پرتاب مواد آتش زا خبر دادند. این خبر تكذیب شد و ابعاد آن چندان مورد بررسی قرار نگرفت با این حال هشدار اهالی جنوب مبنی بر وجود هولیگان های سازمان یافته در بین هواداران، فدراسیون و رؤسای بلندپایه ورزش ایتالیا را از خواب، خوش خیالی بیدار نكرد.
● كاتانیا
قلب حادثه. خشن ترین گروه هواداران فوتبال در جنوب، آن قدر به كله شقی های خود ادامه دادند تا یك نفر قربانی شود. معمولاً در توصیف آنها به نكته ای خاص و بی ارتباط با فوتبال اشاره می كنند؛ مردمانی متعلق به طبقه فرودست جامعه جنوب كه نبرد با هم منطقه ای ها را انتقام از زندگی قلمداد می كنند. كاتانیا حتی وقتی درسری B حضور داشت، بازهم آشوب طلب نشان می داد. هواداران تیم در جریان یكی از دربی های جنوب به نیروهای پلیس حمله كرده بودند و با وارد كردن خسارت به اموال عمومی، خشونت به سبك خود را تعریف كردند.
«راچیتی» افسر نگونبخت پلیس اولین و نه آخرین فردی بود كه اوباشگری را با تمام وجود حس كرد. كاتانیا در گذشته یكی از مراكز جشن های سالانه كشور ایتالیا محسوب می شد اما به قول یكی از روزنامه های ایتالیایی اكنون دیگر یك مكان پرمحبت نیست و از همه بدتر، خشت خشت این بنای سابقاً عظیم روی نفرت، بغض و كینه بنا شده است. چه كسی می خواهد یك بار برای همیشه كاتانیایی ها را متوقف كند؟ روی یك پارچه نوشته بزرگ گوشه جنوبی ورزشگاه عبارتی نوشته شده كه شاید بیانگر دیدگاه هواداران افراطی تیم باشد؛ «قبل از آنكه حریف به تو حمله كند، تو به او حمله كن!»
● مسینا
آنها در یكی از اولین جدال های بزرگ تاریخ خود، روز ۱۸ آوریل سال ۱۹۰۱ مقابل پالرمو صف آرایی كردند. به این ترتیب نخستین دربی منطقه سیسیل شكل گرفت و البته بدون جنجال به پایان نرسید! آن بازی با پیروزی ۳ بر ۲ خاتمه یافت و البته بیش از نتیجه و گل های بازی، عكس العمل های غریزی و قطع و وصل شدن های پیاپی، در خاطره ها ماند. مسینا نسبت به سایر تیم های منطقه هواداران آرامتری دارد؛ با این حال اندك دوستداران تیم از شیطنت های خاص جوانان سیسیلی بی بهره نیستند.
● و اما...
دیگر نمی توان ادعا كرد فوتبال فقط برای فوتبال است؛ هرچند آلودگی و ناپاكی جزیی از ذات هر پدیده واقعی است و فوتبال نیز به عنوان آینه زندگی روزمره ما، بازتاب خوبی ها و البته بدی ها است.می گویند اگر باد بكارید، طوفان درو خواهید كرد و فوتبال ماتم زده ایتالیا دقیقاً چنین كاری انجام داده است.
● ما را متوقف كنید
در پایان بهتر است به اظهار نظرها توجه كنیم. چنانچه مقامات كشور ایتالیا مایل نیستند بار دیگر شاهد اتفاقات شرم آوری نظیر آنچه در كاتانیا رخ داد باشند، باید شدت عمل بیشتری را مقابل تماشاگرنماها به خرج دهند.به دنبال كشته شدن فلیپو راچیتی، یكی از افسران پلیس سیسیل به خاطر پرتاب یك وسیله انفجاری به سمت خودرواش در درگیری شدید هواداران بازی ۲ تیم كاتانیا و پالرمو، تمامی رقابت های داخلی و ملی ایتالیا تا ۲ هفته لغو شد.
آنتونیو پولویرنتی، رییس كاتانیا در این باره گفت: «باشگاهش در حال نبرد در یك دیدار از پیش باخته مقابل فتنه انگیزان بود.»او اظهار داشت:« اكثر تماشاگرانی كه برای تماشای این مسابقه آمده بودند بسیار محترم و وظیفه شناس به نظر می رسیدند اما متأسفانه تعداد اندكی از آنها كه جزو اشرار هستند و معمولا از چشم دیگران پنهان می مانند، باعث به وجود آمدن این آشوب ها شدند.آنها مانند بربرها زندگی می كنند و ۳ سال است كه شاهد اعمال خشونت آمیز این افراد شرور هستیم.
اگرچه برای ما این بازی یك رقابت معمولی بود با این حال تا جایی كه میسر بود تلاش كردیم امنیت این مسابقه را تأمین كنیم اما در مورد یك بزهكاری كه در خارج از استادیوم به داخل یك خودرو پلیس بمب می اندازد، چه كار می توانیم انجام دهیم.تماشاگرنماهای لیگ ایتالیا در مقایسه با سایر لیگ های اروپا از اقتدار بیشتری برخوردارند و اكثرا جزو چهره های كاملاً آشنا و سرشناس باشگاه های محبوب خود به شمار می روند.آنها معمولاً برای تهیه رایگان بلیت های مسابقات، گرفتن تخفیف سفر برای تماشای مسابقات خارج از خانه و همچنین باجگیری های تبلیغاتی از تاكتیك های وحشیانه استفاده می كنند.»
شاید بهتر باشد به بهترین نمونه نفوذ هواداران درمسابقات به دربی نیمه تمام رم و لاتزیو درمارس ۲۰۰۴ اشاره كنیم كه دقایقی پس از شروع این مسابقه شایعه شد كه یكی از هواداران جوان تیم رم به علت برخورد با یك خودرو پلیس كشته شده است.درست پیش از نیمه دوم این بازی ۳ تن از تماشاگرنماهای رم از جایگاه تماشاگران به داخل میدان رفتند و با فرانچسكو توتی، كاپیتان رم به صحبت پرداختند.پس از این گفت وگوی كوتاه، توتی نزدفابیو كاپلو رفت اما غافل از اینكه میكروفون های تلویزیونی در كمین گفت وگوی او باكاپلو نشسته اند.
توتی به مربی خود گفته بود: اگر به بازی ادامه بدهیم آنها ما را می كشند. با آنكه روبرتو روزتی، داور بازی مایل به ادامه بازی بود اما توتی و سینیشا میهایلوویچ، كاپیتان رم و لاتزیو زمین را ترك كردند تا این بازی در همان مقطع متوقف شود.با آنكه بعدها مشخص شد شایعه كشته شدن آن جوان طرفدار تیم رم دروغ محض بوده اما مقامات قرمز و زردهای پایتخت اینكه تماشاگرنماها آنها را تهدید به مرگ كرده بودند را رد كردند. این نمونه، حاكی از وسعت قدرت و نفوذ تماشگرنماها در فوتبال ایتالیا ست.اكنون ایتالیا پس از قهرمانی در جام جهانی ۲۰۰۶ دستخوش اتفاقاًت ناهنجاری شده كه به قول بسیاری از بزرگان فوتبال، این كشور را تا مرز انحطاط سوق داده است.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی