سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
روانشناسی رنگها
آفریدگار دانای عالم هستی ، جهان مادی را رنگی خلق کرده است و انسان را نظارهگر اصلی این جهان رنگارنگ . رنگ در کنار شکل یا فرم و جنسیت از عوامل مهم تشخیص و شناخت انسان از محیط پیرامون خویش است . اگرچه رنگ به اندازه شکل در درک انسان از محیط اهمیت ندارد ،اما به لحاظ ارتباط حسی با محیط ، رنگ بدون شک اساسیترین نقش را ایفا میکند . بشر از دیرباز با تأثیرپذیری از محیط رنگی طبیعت پیرامون خویش ، نسبت به رنگ حساس بوده و از رنگ در زمینههای مختلف استفاده فراوانی کرده است . علاوه بر آنکه رنگ در ایجاد ارتباط و پیامرسانی نقش مهم و چشمگیری دارد ، در جوامع مختلف به عنوان نماد عاطفی ، فرهنگی ، قومی و ملی به کار رفته است . انسان پیوسته چه به لحاظ فیزیکی و چه به لحاظ روانشناختی تحت تأثیر رنگها بوده است .
سرمربی یک تیم فوتبال سعی کرد تا نسبت به تأثیرات فیزیولوژیک رنگها اطلاعات کاملی به دست آورد ، وی برای غیرتمند کردن بازیکنانش اطاق رختکن آنها را که قبلاً به رنگ آبی و سبز بود ، به رنگ قرمز درآورد و این کار در ایجاد هیجان و افزایش فعالیت بازیکنان تأثیر مثبتی داشت .
گلداشتایت ( روانشناس ) در جریان کار با بیمارانی که ضایعه عضوی داشتند ، دریافت که زمینههای رنگی متفاوت اثرات رفتاری مختلفی ایجاد میکند ، مثلاًَ زمینههای قرمز موجب تجربه حالت نامطبوع ، آشفتگی ، تحریک و حتی انزجار میشود ، در حالی که رنگ سبز موجب حالتهای مغایر با حالتهای ایجاد شده در رنگ قرمز میگردد . بر طبق نظر گلداشتاین تأثیر رنگ بر کل ارگانیزم بدینگونه است که وی را به سویی محیط با خلاف آن هدایت میکند .
دریکی از کشورهایی که شیر پاستوریزه در پاکتهای نارنجی رنگ عرضه میشد مورد استقبال مردم قرار نگرفت . تحقیقی که در این مورد صورت گرفت نتیجه جالبی به دست داد ، به این گونه که مردم با دیدن رنگ نارنجی احساس میکردند که شیر داخل پاکت سفید نیست و شبیه یک پاکت شیر واقعی نمیباشد ، اما زمانی که پاکت شیر به رنگ آبی درآمد ،استقبال به نحو چشمگیری بالارفت .
در اتاقهای جراحی قطرات خون روی لباس سفید جراحان تأثیر غیرمستقیم بر حواس و روان داشت. بنابراین سبز را جایگزین کردند که تا حدی نیز به موفقیتهای جراحی کمک کرد ، زیرا رنگ خون ، روی لباس سبز خاکستری شده چندان دغدغهای مانند رنگ قرمز ایجاد نمیکند .
رنگها نقش مهمی در زندگی عاطفی و معنوی ما بازی میکنند ، مارنگهای زیبا ، با طراوت و فرحبخش طبیعت همچون درختان سرسبز ،آسمان آبی ، تپههای بنفش رنگ و گلهای رنگارنگ را دوست داریم . بعضی از رنگها مفاهیمی چون روشنی ، شادمانی و امیدواری داشته و بر سلامتی روح و روان آدمی تأثیر بسزایی دارند و گروهی از آنها موجب کسالت ، یأس ، غم و اندوه گردیده و سبب خستگی و افسردگی روح و روان میشوند .
رنگ درمانی درحال حاضر اهمیت فراوانی در پزشکی به خصوص در معالجه اضطرابها و ناراحتیهای روانی دارد . در آزمایشات مربوط به جریان خون ، دستگاههای اندازهگیری به روشنی و وضوح نشان میدهند که نبض و تنفس شخص در یک اتاق قرمز افزایش مییابد . عملکرد اشعههای قرمز و زرد بر روی کودکانی که در شرایط کماشتهایی و کم خونی هستند نتایج واضحی همچون افزایش ذرات خون ، افزایش سریع وزن ، چالاکی و شادمانی به دست داده است .
بانویی که ماهها از دردهای گوناگون رنج میبرد ، زمانی که به او توصیه شد که دیگر رنگهای تیره نپوشد ، به محض استفاده از رنگهای روشن و درخشان گویی جسمش از درد رهایی یافت و از نظر روحی نیز بهبود پیدا کرد . کارگران یک کارخانه تولیدی در تمام طول روز جعبههای سیاهی را جابجا میکردند و از خستگی زیاد شکایت داشتند ، یک روانشناس توصیه کرد جعبهها به رنگ سبز روشن رنگآمیزی شوند، پس از تغییر رنگ جعبهها ، کار از نظر کارگران کمتر خسته کننده بود و شکایات ایشان برطرف گردید .
منبع : سایت آموزش و پرورش استان اصفهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست