یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

ائتلاف اصولگرایان، به چه قیمتی؟


ائتلاف اصولگرایان، به چه قیمتی؟
در این نکته تردیدی نیست که ائتلاف همه احزاب و گروه های اصولگرا ، شانس پیروزی آنان را در به دست گرفتن کرسی های اکثریت مجلس دو چندان می کند. از اینرو جمعیت اصولگرایان اصلاح طلب به عنوان یکی از طیف های شاخص جریان اصولگرایی از ائتلاف اصولگرایان در انتخابات مجلس هشتم حمایت می کند . با این حال به نظر می رسد که نکاتی را در این باب باید مورد توجه قرار داد :
۱) ائتلاف اصولگرایان باید مبتنی بر اصول مشخص و شفافی باشد . یعنی باید ابتدا مشخص شود که مبنای این ائتلاف چیست ؟ آیا مبنا تنها ایجاد ممانعت از پیروزی رقیب است ؟
در طول روزهای گذشته متأسفانه شاهد بوده ایم که بسیاری از اصولگرایان در توضیح دلایل لزوم ائتلاف تنها به این نکته اشاره کرده اند که ائتلاف ما سبب خواهد شد ، اصلاح طلبان پیروز نشوند . این در حالی است که باید توج کرد کسب کرسی های اکثریت در مجلس ، یک وسیله است نه هدف . لذا ما نمی توانیم تنها به چگونگی کسب ابزار و به دست آوردن وسیله فکر کنیم ، بدون اینکه هدف خود را مشخص کنیم . از اینرو نکته ای که در ائتلاف اصولگرایان باید مشخص شود ، تعیین هدف مشخص و شفاف است . ما باید بدانیم بر چه اساسی دور میز مذاکره نشسته ایم و تا ندانیم ، مذاکرات ما به بیراهه خواهد رفت . اگر هدف از ائتلاف ، پیروزی اصولگرایی است باید بدانیم ، اصولگرایی مترادف با اصولگرایان نیست . چرا که اصولگرایی یک مجموعه اصول ، باورها ، اعتقادات ، راهکارها، ارزشها و راهبردهاست ائتلاف اصولگرایان باید مبتنی بر اصول مشخص و شفافی باشد . یعنی باید ابتدا مشخص شود که مبنای این ائتلاف چیست ؟ آیا مبنا تنها ایجاد ممانعت از پیروزی رقیب است ؟ که باید در ابتدا در مورد کلیات آن به تفاهم برسیم .
۲) پس از تعیین اهداف و اصول این ائتلاف باید بر سر برنامه ها به تفاهم برسیم . وقتی ما به عنوان یک مجموعه اصولگرا به مردم وعده ای می دهیم یعنی باید این وعده شدنی باشد و خود را ملزم بدانیم که آنرا محقق کنیم . از اینرو باید برنامه های تحقق وعده های انتخاباتی را مشخص کنیم وبر سر آن به تفاهم برسیم . نباید خدای ناکرده هدف از ائتلاف را این بدانیم که خودمان کسب قدرت کنیم و پس از کسب قدرت هم هر کدام ساز خود را بزنیم و مردم را در این دنیای مشکلاتی که دارن رها کنیم . مردم چه گناهی کرده اند که هر بار گروهی به اسم اصلاح طلبی یا اصولگرایی ، قدرت را در دست بگیرد و بعد از حل مشکلاتشان عاجز باشد . لذا ما باید یک ائتلاف مبتنی بر برنامه هماهنگ ، علمی و کارشناسی شده داشته باشیم و سوگند یاد کنیم به این برنامه وفادار بمانیم .
۳) نباید فراموش کنیم که ائتلاف اصولگرایان برای کسب افتخار خدمتگذاری مردم است نه صرفاً کسب کرسی های قدرت . از اینرو باید رفتارمان در ائتلاف نیز نشاندهنده روحیه خدمتگذاری باشد . اگر مردم ببنیند عده ای برای کسب قدرت با یکدگر دعوا می کنندف عده ای که قدرت و نفوذ بیشتری دارند ، عده ای دیگر را حذف می کنند و خلاصه بازیهای اینگونه در جریان است ، اساساً به روحیه خدمتگذاری ما شک می کنند . لذا روحیه حاکم بر مذاکرات و رایزنی های ائتلاف هم باید یک روحیه معنوی ، ارزشی و خدمتگذارانه باشد .
۴) ائتلاف برای ارائه فهرستی واحد از اصولگرایان زمانی می تواند مورد توجه مردم قرار گیرد که احساس کنند ، این ائتلاف بر اساس شایسته سالاری صورت گرفته نه میزان نفوذ گروه های سیاسی عضو در قدرت . شایسته سالاری ، شعاری است که سالهاست سر داده می شود و مردم هنوز هم تشنه آن هستند . اگر مردم احساس کنند فهرستی از ائتلاف برای ارائه فهرستی واحد از اصولگرایان زمانی می تواند مورد توجه مردم قرار گیرد که احساس کنند ، این ائتلاف بر اساس شایسته سالاری صورت گرفته نه میزان نفوذ گروه های سیاسی عضو در قدرت شایسته ترین افراد و نه با نفوذ ترین افراد از سوی اصولگرایان معرفی شده است ، باور خواهند کرد که در صورت کسب قدرت نیز به شایسته سالاری التزام دارند . در غیر اینصورت اعتماد به فهرست اصوگرایان بسیار مشکل خواهد شد .
۵) پرهیز از انحصار طلبی از نکات مهمی است که باید در رایزنی ها به آن توجه ویژه شود . مبادا گروهی به دلیل برخورداری از قدرت و ثروت بیشتر ، سهم بیشتری طلب کند و شایستگان پشت خطوط قرمز انحصار طلبی بمانند . این آفت بزرگی است که ممکن است دامان هر جریان سیاسی را بگیرد و بی تعارف باید به مقابله با آن پرداخت . چرا که اساساً کسانی که به دنبال کسب قدرت با حذف دیگران هستند نمی توانند اصوگرا باشند .
۶) باید در این مهم توجه کرد که هدف از ائتلاف اصولگرایان ، صرفاً شکست دادن اصلاح طلبان نیست . اگر ائتلاف را با چنین هدفی صورت دهیم ، ممکن است با واکنش افکار عمومی مواجه شویم . در نظامی که مبتنی بر مردم سالاری دینی است باید از حضور همه گروه های معتقد و ملتزم به قانون اساسی ، ولایق فقیه و نظام جمهوری اسلامی در عرصه قدرت استقبال کرد . چرا که چنین حضوری یک فرصت است برای تثبیت مردم سالاری دینی و رقابت با چنین گروه هایی زمینه ساز پیشرفت و توسعه کشور است . همانگونه که مقام معظم رهبری و بسیاری از بزرگان نظام اشاره کرده اند ، مملکت را تنها با یک جناح نمی توان اداره کرد و باید از نیروهای شایسته همه احزاب و گروه های سیاسی وفادار به نظام و انقلاب در ارائه خدمت به مردم استفاده بهینه کرد . مردم نیز در انتخابات عبرت آموز سومین دوره انتخابات شورها نشان دادند که مایلند از همه ظرفیت های کشور برای پیشرفت و توسعه میهن اسلامی استفاده کنند .
از اینرو باید از به کار بردن ادبیاتی که هدف از یک ائتلاف را حذف یک گروه و جریان سیاسی از عرصه قدرت نشان می دهد ، به شدت پرهیز کرد . چرا که بسیاری از آرمانهای اصولگرایانه ما را زیر سوال می برد .
رسول بابایی
منبع : پایگاه خبری ـ تحلیلی فرارو