جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
اقداماتی در جهت عاری نگاه داشتن هچری از قارچ آسپرژیلوس
● پیش زمینه :
۱) آسپرژیلوس چیست ؟
۲) آسپرژیلوس از چه راه هایی وارد هچری میشود ؟
۳) چگونه میتوان آسپرژیلوس را در هچری شناسایی نمود ؟
● آسپرژیلوس چیست ؟
در پرندگان درگیر ، در کیسه های هوایی و ریه ها ضایعاتی به شکل لکه های زرد و سفید دیده میشود . این دسته از پرندگان نفس نفس زده و سرعت تنفس آنها نیز زیاد می باشد . آسپرژیلوس همچنین میتواند سبب ایجاد ضایعاتی را در چشمها و یا حتی در مغز نیز ایجاد نماید . این ضایعات نیز بصورت لکه های زرد با ظاهری پنیر مانند در زیر پلک بروز می کنند . گزارشهایی مبنی بر افزایش میزان مرگ و میر ۵ تا ۵۰ درصدی ، در پرندگانی که بیماری در آنها جایگزین شده است ، ثبت گردیده است .
عوارض ناشی از آلودگی با آسپرژیلوس در اکثر جوجه های یکروزه ، ناشی از آلودگی با اسپورهای گونه آسپرژیلوس فومیگاتوس میباشد . اسپورهای قارچ آسپرژیلوس ، کوچک و خشک بوده و به راحتی با جریان هوا و همچنین باد منتقل میشوند . تعداد کمی از این اسپورها در سرتاسر محیط یافت میشوند .
اسپورهای قارچ آسپرژیلوس در شرایط محیطی مختلفی زنده مانده و رشد میکند . اما این اسپورها در مواد ارگانیک مانند زرده تخم مرغ ، جعبه های مقوایی و چوبی رشد بهتری داشته و بیشتر زنده می مانند . رشد این اسپورها در شرایط خاصی بیشتر میباشد . این اسپورها در محیط گرم و مرطوب ( ۳۷ تا ۴۵ درجه سانتیگراد ) بهتر رشد می کنند . ایجاد تغییر در رطوبت ( چرخه بالا و پائین رفتن آن ) سبب کاهش رشد و شیوع اسپورهای قارچها خواهد شد . بنابراین پیشنهاد میشود که در هچری ، شرایطی بوجود آید که رشد و تکثیر آسپرژیلوس به حداقل مقدار ممکن برسد .
● آسپرژیلوس از چه راه هایی وارد هچری میشود ؟
اسپورهای آسپرژیلوس بصورت مستقیم و از طریق تخم مرغهای آلوده و یا از طریق جریان هوا وارد هچری میشود . زمانیکه هچری بشدت به این قارچ و اسپورهای آن آلوده شود ، اسپورها به راحتی وارد محیط هچری ، وسایل حمل و نقل و همچنین سیستم تهویه خواهند شد . رطوبت ، دما و شرایط جوی کانالهای تهویه برای تکثیر آسپرژیلوس ، ایده آل است بخصوص ، زمانیکه مواد ارگانیکی چون بازمانده ها در این کانالها تجمع یافته باشند
بهرحال بطور معمول مهمترین راه ورود اسپورهای آسپرژیلوس به هچری ها ، از طریق تخم مرغهای آلوده میباشد . اسپورهای آسپرژیلوس به پوسته تخم مرغها چسبیده و راهی را از طریق شکستگیهای پوسته و یا منافذ موجود در آن به داخل تخم مرغ و دستیابی به منابع آلبومین و زرده آن می یابند . زرده تخم مرغ ، سوبسترای ایده آلی برای رشد آسپرژیلوس بوده و در صورت رشد اسپور در تخم مرغ ، را ورود این قارچ به داخل هچری باز شده است .
آشیانه پرندگان نیز منبع بزرگی از قارچ آسپرژیلوس به حساب می آیند . این آشیانه ها با دارا بودن منابع ایده آل برای رشد آسپرژیلوس ( غذا ، مدفوع و ... ) ریسک بالایی را دارا میباشند . بنابراین تخم مرغهایی که از کف سالنها جمع آوری میشوند ، خطر آلودگی شدید توسط آسپرژیلوس را دارند . همانگونه که اشاره شد ، اسپورهای آسپرژیلوس به پوسته تخم مرغها چسبیده و راهی را از طریق شکستگیهای پوسته و یا منافذ موجود در آن به داخل تخم مرغ و دستیابی به منابع آلبومین و زرده آن می یابند .
● چگونه میتوان آسپرژیلوس را در هچری شناسایی نمود ؟
در ابتدا ، آلودگی توسط آسپرژیلوس در بررسیهای روزانه تخم مرغهای هچ نشده یافته خواهد شد . ذر این حالت ، رشد قارچها در اطاقک هوایی به وضوح مشخص خواهد بود . زمانیکه میزان ۵ /۰درصد از تخم مرغهای هچ شده بوضوح آلودگی توسط قارچها را نشان دهند ، خطر آلودگی شدید توسط آسپرژیلوس وجود خواهد داشت . در این حالت ، مرگ جنینی در روزهای شانزدهم یا بالاتر ، بیشتر مورد انتظار خواهد بود .
● پیشنهادات :
الف) پیشگیری نخستین خط دفاع است .
در جهت پیشگیری از بروز آلودگی آسپرژیلوس در هچری ، راه های زیر پیشنهاد میشود :
▪ از فرمهای ثبت وقایع در هچری استفاده نمائید . این دسته از فرمها به شما امکان ردیابی تخم مرغهای مورد نظرتان را خواهد داد .
▪ تخم مرغهایی که از بستر جمع آوری شده اند را نپذیرید .
▪ تخم مرغهای شکسته و یا دارای منفذ قابل رویت را به هیچ عنوان نپذیرید .
▪ از آنجایی که آسپرژیلوس در مواد ارگانیک بخوبی رشد می کند ، از بکار بردن ایندسته از مواد در سطوح و همچنین بنای هچری پرهیز کنید .
▪ تخم مرغهای هچ نشده را بطور مرتب بررسی نموده و در صورت شناسایی آلودگی توسط این قارچ ، تخم مرغ را ردیابی نموده و منبع آن را بیابید .
▪ برنامه های پاکسازی و ضدعفونی هچری را بصورت مرتب ادامه دهید ( بصورت ایده آل هفته ایی یکبار ) و در صورتی که در محلی ، رشد قارچها را مشاهده نمودید ، برنامه ایی ویژه را برای پاکسازی در نظر بگیرید .
▪ در برنامه پاکسازی و ضدعفونی هچری ، پاکسازی و ضدعفونی سیستم تهویه و کانالهای آن نیز گنجانده شود .
بخاطر داشته باشید که تجهیزات هچری بایستی قبل از ضدعفونی ، عاری از هرگونه مواد ارگانیک باشد . ضدعفونی سطوح ، تجهیزات و ... در حالیکه مواد ارگانیک بر روی آنها قرار دارد ، بی فایده خواهد بود .
ب) اقدامات پاکسازی در جهت عاری ساختن هچری از آسپرژیلوس :
زمانیکه در هچری ، تخم مرغهای آلوده به آسپرژیلوس یافته شد ، محیط هچری ( بخصوص سیستم تهویه و کانالهای آن ) بایستی با ماده موثر و مناسب ضدقارچ ، ضدعفونی شود . در صورت لزوم با مدیر هچری برای تهیه ماده ایی مناسب ، مشورت کنید . بعلاوه اینکه منبع تولید اسپورهای آسپرژیلوس را بایستی شناسایی نموده و رشد آن را محدود نموده و سپس متوقف کنید . منبع اسپورهای این قارچ ، بطور معمول سطوح چوبی ، جعبه های انتقال تخم مرغ و سایر مواد ارگانیک میباشند .
بخاطر داشته باشید که اسپورهای گونه های مختلف قارچ آسپرژیلوس به عملیات ضدعفونی مقاوم هستند . بنابراین پیشنهاد میشود که اینکار بطور مرتب ، در انتهای هر روز صورت گیرد . در واقع ، پس از پاین پذیرفتن دور اول عملیات ضدعفونی شما ، گروهی از اسپورها زنده خواهند ماند . اما در صورتیکه عملیات ضدعفونی بصورت مرتب انجام شود ، شانس زنده ماندن اسپورها به حداقل میزان ممکن خواهد رسید .
دکتر علیرضا گائینی
منبع :Williams C., Aspergillus in the hatchery (Embrex publication).
منبع :Williams C., Aspergillus in the hatchery (Embrex publication).
منبع : موسسه مرغداری ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست