پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا
زبان فارسی در وبلاگ های فارسی
زبان فارسی از دو جنبه برای ما ایرانیان و فارسی زبانان اهمیت دارد. جنبه اول این است که زبان فارسی با تاریخ و فرهنگ و تمدن ما پیوندی دیرینه و ناگسستنی دارد، به طوری که امروزه زبان فارسی یکی از مهم ترین ارکان هویت ملی ما ایرانیان به حساب می آید. به همین دلیل، پاسداشت و تقویت زبان فارسی، ارج نهادن به این میراث ارزشمند فرهنگی و استحکام بخشیدن به بنیان هویت ملی ما تلقی می شود. اما جنبه دوم هم این است که زبان فارسی زبان رسمی کشور ما و زبان آموزش و ارتباطات فکری و علمی ما است و بخش مهمی از تفکر ما در چارچوب قواعد این زبان شکل می گیرد. به همین علت، کیفیت ارتباطات فکری و رشد علمی و فنی ما، کاملاً وابسته به کیفیت زبان ما، یعنی زبان فارسی است. مقاله حاضر با تاکید بر جنبه دوم، کیفیت زبانی وبلاگ ها را به عنوان محلی برای دادوستد فکری مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد.
● گسترش زبان فارسی در اینترنت
نزدیک به دو سال از ظهور پدیده ای به نام وبلاگ در جامعه ما می گذرد. رشد وبلاگ نویسی در جامعه ما که از آن با عنوان «موج فارسی وبلاگ نویسی» نیز یاد شده است، هرروزه گسترش بیشتری می یابد و ابعاد وسیع تری به خود می گیرد.
امروزه وبلاگ های متعددی با محتوای علمی، آموزشی، ادبی، اجتماعی، سیاسی، مذهبی، ورزشی، فکاهی و غیره وجود دارند که در هر روز ده ها و صدها بار مطالب آنها خوانده می شود. سهولت استفاده از ابزار وبلاگ، متخصصان رشته های گوناگون را به استفاده از وبلاگ به منزله یک رسانه تخصصی ترغیب کرده است. علاوه بر آن، آزادی نسبی رسانه وبلاگ از قیدوبندهایی که سایر رسانه ها را محدود می کند، در رواج وبلاگ نویسی بی تاثیر نبوده است.
شاید بتوان گفت که اولین موج وبلاگ نویسی فارسی با انتشار راهنمای ساخت وبلاگ فارسی آغاز شده است. بدون شک، دومین موج نیز با شروع به کار سایت «پرشین بلاگ» که امکان راه اندازی وبلاگ برای کاربران فارسی زبان را با سهولت بیشتری فراهم می کند آغاز شده است. اما پیامد قابل توجه دیگری که رشد وبلاگ نویسی در ایران داشته است، پیدایش سایت های اینترنتی فارسی زبانی است که صاحبان وبلاگ ها ایجاد کرده اند، و این خود موج جدیدی از گسترش کاربرد اینترنت در جامعه ایران به حساب می آید.
یکی از تبعات مهم گسترش سایت ها و وبلاگ های فارسی، انتشار حجم زیادی از اطلاعات به زبان فارسی در شبکه جهانی اینترنت، و در نتیجه آن، ارتقای جایگاه زبان فارسی تا حد زبان اول ارتباطات اینترنتی در نزد ایرانیان و فارسی زبانان در سراسر جهان است.
● مشخصات زبان وبلاگ های فارسی
توصیف کلی زبان وبلاگ ها کار چندان آسانی نیست، زیرا آزاد بودن نویسندگان در شیوه نوشتن و تفاوت های بسیار زیاد در تخصص ها و سلیقه های آنها، باعث شده است که هر وبلاگی زبان خاص خودش را داشته باشد. بااین حال، به نظر می رسد که بتوان ویژگی هایی را ذکر کرد که در غالب وبلاگ ها مشترک باشد. این ویژگی ها به شرح زیر است.
۱) از آنجا که وبلاگ ها عمدتاً از متن تشکیل شده اند، زبان آنها طبیعتاً گونه نوشتاری زبان یا زبان نوشتاری است. اما زبان نوشتاری وبلاگ ها به زبان گفتاری بسیار نزدیک است.
۲) زبان وبلاگ ها عموماً زبان غیررسمی یا محاوره ای است. به علاوه، مطالب وبلاگ ها عموماً از قول خود نویسنده بیان می شود.
۳) زبان وبلاگ ها، عمدتاً همان زبان فارسی معیار است که در تهران به آن تکلم می شود.
۴) زبان وبلاگ ها حاوی واژه های متعددی از حوزه فنی رایانه یا کامپیوتر است.
۵) در زبان وبلاگ ها، واژه های بیگانه متعددی استفاده می شود که بعضاً با خط بیگانه نیز نوشته می شوند.
۶) رسم الخط وبلاگ ها عمدتاً غیراستاندارد و متغیر است، و مثل خود زبان محاوره، در معرض نوآوری های آنی است.
۷) نوشته های وبلاگ ها حاوی غلط های تایپی و نگارشی نسبتاً زیادی است، هرچند که اغلب وبلاگ های مهم و پرخواننده، نگارش قابل قبولی دارند.
۸) رسم الخط وبلاگ ها، تابع محدودیت های محیط الکترونیکی و عدم تطبیق آن با الزامات خط فارسی است.
● زبان مناسب برای رسانه وبلاگ
اهمیتی که پدیده وبلاگ به عنوان رسانه ای مستقل و موثر در دنیای ارتباطات دارد، غیرقابل انکار است. به نظر می رسد که اکنون روآوردن برخی از روزنامه نگاران به وبلاگ نویسی و استفاده منابع خبری مختلف از مطالب وبلاگ ها نیز، موجب تقویت نقش رسانه ای وبلاگ ها شده است.
کارکرد اصلی هر رسانه، انتقال «پیام» به مخاطب است. اما آنچه یک رسانه به مخاطب خود عرضه می کند، صرفاً پیام مستقیمی که در متن جملات و عبارات آورده می شود نیست، بلکه «پیام» متشکل از تمام آن چیزهایی است که مخاطب به صورت مستقیم و غیرمستقیم مشاهده و دریافت می کند. به عنوان مثال، حتی طراحی قالب وبلاگ نیز بر ذهن بیننده وبلاگ تاثیر می گذارد و چه بسا بیش از محتوای مطلب در جذب خواننده موثر باشد.
یکی از مهم ترین اجزای سازنده پیام، زبان ارتباطی رسانه است که نقش مهمی در کیفیت ارتباط و میزان تاثیرگذاری رسانه بر مخاطب خود دارد. به عبارت دیگر، لحن گفتار، طرز جمله بندی، واژگان به کاررفته، و حتی رسم الخط مورداستفاده نیز، بر ذهن خواننده مستقیماً تاثیر می گذارد.
با توجه به کارکرد رسانه ای وبلاگ، شایسته است که نویسندگان وبلاگ ها، با توجه بیشتر به نقش و کارکرد رسانه ای که در اختیار دارند، دو اصل مهم زیر را مورد توجه قرار دهند.
۱) انتخاب گونه زبانی مناسب، برای تضمین کیفیت ارتباط و انتقال موثر پیام
۲) حفظ سلامت زبان و رعایت استانداردهای آن به عنوان یک وظیفه رسانه ای
● تقویت زبان فارسی در وبلاگ ها
کاربرد زبان سالم و استاندارد در همه رسانه ها و ازجمله وبلاگ ها، بهترین راه تقویت زبان فارسی است. به علاوه، توجه به کیفیت زبان هر وبلاگ فارسی، جز آنکه به تقویت زبان فارسی کمک می کند، به تقویت خود وبلاگ هم کمک بزرگی می کند. این موضوع با توضیح دو اصلی که در بخش قبلی مطرح شد روشن تر می شود.
انتخاب گونه زبانی، متناسب با محتوای مطالب وبلاگ و فرم ارائه آن و شخصیتی که نویسنده برای وبلاگ خود قائل است، اهمیت زیادی دارد. به عنوان مثال، برای انتشار اخبار غیررسمی و طنز آمیز، نمی توان از زبان ساده علمی استفاده کرد. به همین ترتیب، برای بیان مطالب علمی نیز، نمی توان زبان پیچیده و پرابهام ادبیات را به کار گرفت. به علاوه، فراموش نکنیم که برداشتی که هر خواننده از شخصیت خود ما و وبلاگ ما می کند، بر اساس اطلاعاتی است که با مشاهده وبلاگ ما دریافت می کند. بنابراین، اگر مثلاً برای خود شخصیتی جدی قائل هستیم بهتر است که از نگارش به زبان طنز و شوخی خودداری کنیم.
از طرف دیگر، همه نویسندگان وبلاگ ها، بنا به اهمیتی که زبان فارسی به عنوان زبان رسمی ما دارد و به حکم مسئولیتی که به عنوان صاحب رسانه دارند، باید خود را موظف بدانند که در جهت حفظ سلامت زبان فارسی در رسانه خود تلاش کنند. برای این منظور لازم است که نویسندگان وبلاگ ها، بر کاربرد زبان در وبلاگ خود نظارت کنند و استانداردهای نگارشی زبان فارسی و خط فارسی را رعایت کنند.
منظور از این حرف این نیست که همه نویسنده ها با یک سبک بنویسند، یا مثلاً از رسم الخط یکسانی پیروی کنند، بلکه منظور عدم سهل انگاری در کاربرد زبان و خط فارسی است. مثلاً هر نویسنده ای می تواند به سلیقه خود رسم الخطی را برگزیند که پیام موردنظرش را بهتر به خواننده منتقل کند. اما اینکه رسم الخط وبلاگ به علت اشتباه تایپی دگرگون شود، و نویسنده اهمیتی به این امر ندهد، قابل قبول نیست.
بد نیست مجدداً به این واقعیت اشاره شود که هر خواننده وبلاگ، ضمن خواندن متن یادداشت ها، با مشاهده کیفیت نگارش، درباره شخصیت وبلاگ و نویسنده آن نیز قضاوت خواهد کرد.
بنابراین، آنچه در پایان به دوستان وبلاگ نویس در زمینه زبان وبلاگ پیشنهاد و توصیه می شود، به طور خلاصه موارد زیر است.
۱) انتخاب گونه زبانی متناسب با شخصیت و محتوای وبلاگ و فرم ارائه آن
۲) دقت در انتخاب واژه ها و عبارت ها، و رعایت قواعد دستوری و نگارشی
۳) اصرار بر نوشتن به خط فارسی و به کار بردن واژه های مناسب فارسی به جای واژه های بیگانه
۴) رعایت رسم الخط یکنواخت در نوشته ها، و مرور و ویرایش مطالب قبل از انتشار
منبع : سایت طالبی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست