چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
حجاز در اغماء ـ اصلاحات در احتضار
قریب ۴۰ روز پیش كه همه مقامات سعودی سعی در خوب جلوه دادن حال ملك فهد داشتند، تاریخ فراموش نمیكند كه «الریاض»، نخستین روزنامهای بود كه با عجله فراوان خبر سلامتی ملك فهد را به نقل یك از مسؤولان دفتر پادشاهیسعودی منتشر كرده بود.در حالی كه «المنار» نیز به نقل از مقامات آگاه در ریاض نوشته بود كه ملك فهد در حالت كُما بهسرمیبرد. البته این این نشریه حتی تا آنجا پیش رفته بود كه وضعیت جسمانی فهد را «بسیار بد» توصیف كرده بود و احتمال داده بود كه حتی وی مرده باشد، اما منتشرنشدن خبر مرگ وی، برای انجام احترامات لازم برای تشییع جنازه و حتی تعیین جانشین بوده. اما چه درست یا نادرست، اكنون پس از ۴۰ روز، عفونت ریوی و سكته سال ۱۹۹۵ فهد سبب شد كه پایههای قدرت آلسعود پس از لرزانی كوتاه مدتی، به دستان امیر عبدالله كه از امروز دیگر «ملك عبدالله» خطاب میشود و فقط دو سال از فهد كوچكتر بود، تداوم یابد. امروز دیگر سكه بهنام «عبدالله بنعبدالعزیز آلسعود» خورده است و بهطور رسمی او پادشاه عربستانسعودی است.
ملك فهد؛ خلیفه مرحوم
پادشاه عربستانسعودی در سن ۸۴ سالگی درگذشت. دربار سلطنتی عربستانسعودی اعلام كرد كه ملك «فهد بنعبدالعزیز آلسعود» پادشاه عربستانسعودی كه در زمان حكومتش ریاض را به واشینگتن نزدیك كرد، بامداد امروز دوشنبه درگذشتهاست.
گفته میشود كه فهد در هنگام مرگ ۸۴ سال سن داشت. وی از سال۱۹۹۵ به بعد، تنها بهطور اسمی بر نفتخیزترین كشور جهان حكومت كرد. به دنبال مرگ پادشاه عربستانسعودی، ولیعهد این كشور، امیر عبدالله برادر ناتنی ۸۱ ساله ملك فهد به سِمت پادشاهی عربستانسعودی برگزیده شد.در بیانیهای كه وزیر اطلاعرسانی عربستانسعودی در تلویزیون دولتی این كشور خواند، آمدهاست: «با نهایت تأسف و تأثر، دربار سلطنتی بهنام عالیجناب «ملك عبدالله بنعبدالعزیز آلسعود» و تمام اعضای خانواده وی درگذشتِ خادمِ حرمینِ شرفین، ملك فهد بنعبدالعزیز آلسعود را اعلام میدارم.»
تلویزیون دولتی عربستانسعودی كه گفت، ملك فهد در هنگام مرگ ۸۴ سال سن داشت نیز با قطع برنامههای معمول خود و با پخش آیات قرآنكریم، مرگ پادشاهسعودی را اعلام كرد. «ایاد بنامین مدنی»، وزیر اطلاعرسانی حكومت عربستان سعودی ضمن اعلام مرگ پادشاه این كشور اعلام كرد كه مراسم تشییع جنازه وی فردا برگزارخواهدشد. مدنی در اظهارات خود فقط گفت كه پادشاه عربستان، به خاطر بیماری درگذشته است. وی هیچگونه اشارهای به بیماری پادشاه عربستان نكرد.مرگ فهد در بیمارستان «ملك فیصل» در ریاض رخ داد. وی در ۲۷ ماه می به دلیل عارضه ذاتالریه به این بیمارستان منتقل شد. در هنگام بستری شدن فهد در بیمارستان، مقامات عربستانسعودی اعلام كردند كه وی مبتلا به ذاتالریه و تب شدید است.
در بیانیه مرگ فهد كه توسط خاندان سلطنتی عربستانسعودی منتشر شده، آمده است: «ملك عبدالله، پادشاه جدید عربستانسعودی، برادر ناتنی خود، شاهزاده سلطان بنعبدالعزیز ۷۷ ساله، وزیر دفاع عربستانسعودی را بهسمت ولیعهد آینده این كشور تعیین كرده است.»
ملك فهد كه از سال ۱۹۸۲ به سلطنت رسید، با هدف بالابردن وجهه خود در جهان اسلام، با اعطای امتیازات بسیار به افراد تندرو منجر به گسترش افراطگرایی اسلامی شد اما پس از آن، وی در اقدامی كه خشم محافظهكاران را برانگیخت، به نیروهای آمریكایی اجازه داد كه پس از حمله عراق به كویت، در سال ۱۹۹۰ نیروهای خود از جمله نظامیان زن را در خاك عربستانسعودی مستقر كنند.
فهد در آخرین سالهای حكومت، كه فقط پیشوند «ملك» را یدك میكشید، به ویژه پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر كه روابط آمریكا و عربستانسعودی را تیره كرد، بیش از پیش در حاشیه قرارگرفت.
بنابر گزارشهای رسمی منتشرشده ۱۵ نفر از ۱۹ نفری كه در هواپیماربایی و حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر شركت داشتند، از اتباع عربستانسعودی بودند و به همین دلیل، بسیاری از مقامات دولت آمریكا، حوزههای علمیه وهابی پادشاه عربستانسعودی را به ترویج تروریسم متهم میكنند.پس از آنكه طرفداران اسامه بنلادن، رهبر شبكه القاعده با بمبگذاری محل اقامت نیروهای آمریكایی در ریاض موجی از حملات تروریستی را در عربستانسعودی آغاز كردند، امیر عبدالله، ولیعهد وقت عربستان و پادشاه كنونی این كشور، شخصاً مسؤولیت سركوب گروههای تروریستی را برعهده گرفت.عبدالله همچنین مبارزه گستردهای با تبلیغ و اشاعه افكار افراطگرایانه آغازكرد و نخستین انتخابات تاریخ عربستانسعودی ـ انتخابات شهرداریها ـ در اوایل سال ۲۰۰۵ را در این كشور برگزار كرد.
عبدالله كه پیش از به قدرت رسیدن از ارتباط نزدیك عربستانسعودی با ایالات متحده آمریكا و وابستگی نظامی ریاض به كاخسفید و نیز موضعگیری منفی كاخسفید در قبال اسلام و حمایت واشینگتن از اسرائیل چندان راضی نبود، پس از به قدرت رسیدن، روابط ریاض با واشینگتن را گسترش داد.وی دوبار جورج دبلیو بوش، رئیسجمهوری ایالات متحده آمریكا را در اقامتگاه شخصیاش در تگزاس ملاقات كرده است كه آخرین ملاقات وی با بوش، در ماه آوریل سال جاری اتفاق افتاده است.افرادی كه پس از سكته ملك فهد در سال ۱۹۹۵ به دیدار وی رفتهاند، گفتهاند كه وی به سختی از آنچه كه در اطرافش در جریان بود اطلاع داشت. مقامات سرشناس خارجی اغلب ملاقاتهایی بسیار كوتاه با وی داشتند، به قدری كوتاه كه فقط بتوان از این ملاقاتها تصاویری برای تلویزیون ریاض تهیه كرد.غالباً بیانیههای سیاسی به نام ملك فهد خواندهمیشد و وی در مواقعی كه ملك عبدالله در ریاض حضور نداشت، ریاست نشست وزیران حكومت را برعهدهمیگرفت.
فهد در ۱۳ ژوئن ۱۹۸۲، یعنی سه سال پس از وقوع حوادثی كه منجر به شكلگیری افراطگرایی در عربستانسعودی شد، به عنوان پنجمین پادشاه عربستانسعودی برگزیده شد.در سال ۱۹۷۹، از یك سو، امام خمینی جمهوریاسلامی در ایران ِشیعه را بنیان نهاد و از سوی دیگر، مسلمانان شبهجزیره عربستان ـ كه روایت میشود بسیاری از آنان شیعه بودهاند ـ با هجوم به مسجدالحرام و در اختیارگرفتن كنترل آن، اعلام كردند كه خاندان سلطنتی عربستان، لیاقت مدیریت خانه خدا را ندارند.آسوشیتدپرس نوشتهاست: «وقوع چنین حوادثی در عربستانسعودی كه توأم با بدنامی پادشاه به خاطر سابقه «قماربازی» و «زن بارگی» وی بود، منجرشد كه فهد «لیبرال» تلاش كند در راستای كسب رضایت مذهبیون قدرتمند عربستان از جمله پلیس مذهبی این كشور كه مسؤولیت اجرای هنجارهای اجتماعی اسلام را برعهده داشت، گام بردارد.عربستانسعودی نمیخواست ایرانِ شیعه، اسلامیتر از عربستانِ زادگاهِ اسلام جلوهكند، به همین خاطر فهد عنوان «خادم حرمین شرفین» را برای خود برگزید و میلیونها دلار صرف مدارس مذهبی عربستانسعودی و حكومت مذهبی این كشور كرد.زائرانی كه پس از مدتی از آغاز حكومت وی به سرزمین عربستان سفركردند، نام وی را كه بر مسكوكات و اسكناسهای این كشور حك شده، فراموش نمیكنند. آنها دیگر با «ریال»ی معامله میكنند كه برآن، كنار عكس فهد، چنین آمده است: «فی عهد حضرت صاحبالجلاله؛ الملك فهد بنعبدالعزیز آلسعود؛ ملك المملكه العربیه السعودیه».
نطفه آشوب جهان
در دهه ۱۹۸۰ ریاض، واشینگتن و اسلامآباد، جهان اسلام را برای مبارزه با اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی در افغانستان بسیج كردند. عربستان میلیونها دلار صرف هزینه جنگ در افغانستان كرد و با تبلیغات حكومت عربستان، هزاران تن از اتباع عربستانسعودی از جمله اُسامه بنلادن، برای شركت در جنگ افغانستان عازم این كشور شدند.
زندگینامه فهد نشانمیدهد كه وی از حامیان اصلی مبارزان افغانستان بوده است. اما پس از خروج شوروی از افغانستان، در سال ۱۹۸۹،فهد نیز همانند مقامات واشینگتن و اسلامآباد، به مجاهدان كه افغانستان را تبدیل به پایگاهی برای فراگیری فنون عملیاتهای تروریستی همچون حملات ۱۱ سپتامبر كردند، توجه چندانی نكرد. فهد در سالهای اول حكومتش، رهبری نام گرفت كه عربستانسعودی را تبدیل به یكی از مدرنترین كشورهای خاورمیانه كرده است.هنگامی كه صدام حسین، رهبر حكومت بعثی عراق، در سال ۱۹۹۰ به كویت حمله كرد و نشان داد كه ممكن است به عربستانسعودی نیز حمله كند، ایالات متحده، فهد را متقاعدكرد كه اجازه دهد صدها هزار نظامی غربی از جمله زنان نظامی، برای حمله به عراق در خاك عربستانسعودی مستقر شوند.این اقدام فهد، خشم بنیادگرایان سعودی كه مخالف نفوذ غرب بر حكومت كشور خود بودند را برانگیخت و منجر شد آنان برای نخستینبار رسماً به اعتراض علیه ملك فهد بپردازند.
تظاهراتهای ضدحكومت فهد، شدیداً سركوب شد و صدها تن از روحانیون مسلمان راهی زندان شدند. افراطگرایان مسلمان در سالهای ۱۹۹۵ و ۱۹۹۶، مواضع ارتش آمریكا در عربستانسعودی را بمبگذاری كردند و در این بمبگذاریها بیش از ۲۵ آمریكایی را كشتند.
بنلادن كه حكومت فهد پیش از این اعلام كرده بود وی دیگر شهروند عربستانسعودی نیست، با ابراز خشم از توسل حكومت عربستان به حمایت سربازان غربی پیشنهاد داد از مجاهدانی كه در افغانستان جنگیدهاند، برای آزادسازی كویت استفاده شود. اتكای حكومت عربستان به نظامیان غربی باعث شد وی بیش از پیش علیه خاندان سلطنتی سعودی موضعگیری كند.سكته مغزی فهد منجر شد كه وی دچار ضعف حافظه و ناتوانی در تمركز شود. فهد حتی پیش از سكته نیز مبتلا به التهاب مفاصل، مرض قند و درد زانو بود.افتخارات برای شبهجزیره حجاز
فهد فرزند ملك «عبدالعزیز»، بنیانگذار عربستانسعودیِ مدرن، تحصیلات ابتدایی خود را در دبستانی مذهبی كه ملك عبدالعزیز برای ۴۲ پسر خود تأسیس كرده بود، پشت سر گذاشت. وی زندگی راحت را بسیار دوست داشت و با انجام سفرهای بسیار از زندگی اشرافی خود لذت میبرد. اما وقتی وی نزدیك به سی سال سن داشت، به خاطر كارهایی كه خلاف شأن سلطنتی خانوادهاش انجام داد، مورد مأاخذه قرار گرفت. در سال ۱۹۵۳، فهد نخستین وزیر آموزش و پرورش عربستانسعودی شد و نخستین نظام مدارس عربستانسعودی را بنیان نهاد. نظامی كه از ۳۰ هزار دانشآموز در آن سال، هماكنون به حدود ۲/۳ میلیون دانشآموز، هفت دانشگاه، ۸۳ دانشكده و بیش از ۱۸ هزار مدرسه رسیده است.در سال ۱۹۶۲، فهد وزیركشور عربستان شد و بعدها در سال۱۹۷۵، همزمان با قتل «ملك فیصل» توسط یكی از برادرزادگانش به سمت ولیعهدی عربستان برگزیده شد. فهد در دوران هفت سال پادشاهی برادرش «ملك خالد»، ولیعهد عربستان سعودی بود تا اینكه در سال ۱۹۸۲ و پس از مرگ خالد، به سمت پادشاهی عربستان صعودی برگزیده شد. جزئیات چندانی از زندگی خصوصی ملك فهد در دست نیست ، اما گفته میشود وی دارای سه زن و هشت پسر است. پسر بزرگ وی، فیصل، در سال ۱۹۹۹ به دلیل حمله قلبی جان باخت.
پادشاهی در انتظار
امیر عبدالله، مرد قدرتمند سعودی، چنان قدرتمندانه به اصلاحات سیاسی و تحكیم روابط خود با همسایگان و خاورمیانه ادامه داد كه برای نخستین بار در تاریخ سرزمین حجاز، زنان بسان انسانهای زنده، حداقل حقوق انسانی را برای خود شاهد شدند و اجرایش را هم اكنون انتظار میكشند.پافشاری امیرعبدالله به اصلاحات، چنین به سرانجام میرسد كه در آستانه اغماء ملك فهد، وزیر امور خارجه آمریكا تأكید كرد كه ریاض به اصلاحات سیاسی نیز نیاز دارد. «فرنس پرس» به نقل از كاندولیزا رایس در واشینگتن گزارش داده بود كه رایس رابطه آمریكا با عربستان را بسیار قدرتمند توصیف كرده است. رایس همچنین رابطه آمریكا با امیر عبدالله بن عبدالعزیز، رابطه عربستان، رابطهای خوب توصیف كرد كه این رابطه ویژه از زمان اداره امور سرزمین عربستان از ۲۹ نوامبر ۱۹۹۵ میلادی، درست پس از بیماری فهد، آغاز شده است.
اگر چه اوضاع بینالمللی و شرایط جهانی با توجه به حمایت ویژه رایس از امیر عبدالله و ستایش مبارزه ویژه وی با تروریسم، از حمایت قاطعانه ایالات متحده از حكومت آلسعود حكایت دارد، ولی پیروزی شیعیان در اویل انتخابات شورای شهر مناطق شمال شرق شبهجزیره عربستان و شهرهای چون «احساء» و «قطیف» احتمال افزایش مطالبات آنها را برای آزادیهای مذهبی و بدست گرفتن بخشهایی از قدرت منطقهای را افزایش داده است. شیعیان این مناطق نفت خیز تحت حاكمیت مردان آلسعود، سالها برای دستیابی به بخش كوچكی از حقوق اولیه شهروندی خود تلاش بسیاری مبذول داشتهاند و در راه استیفای آن، هزینههای بسیاری را متقبل شدهاند.این شیعیان كه بسیاری از مطالبات مذهبی شان در راستای به رسمیت شناختن بخش هایی از حقوق بشر و آزادی مذهب به كمرنگی بسیاری تحقق یافت، از بلندپایهترین مقام مذهبی عربستان سعودی ممنوعیت ۱۰۰ ازدواج اجباری، زنان را مشاهده كردند. این فتوا در سرزمینی كه زنان با محدودیتهای سیاسی روبهرو، هستند گامی بلند در راستای به رسمیت شناختن حقوقبشر بود. این حكم تا آن جا باعث خشنودی شد كه مقامات مذهبی سعودی رسماً اعلام كردند كه «پدری كه دخترش را وادار به چنین ازدواجی كند، باید زندانی شود» و حتی «تا زمانی كه بر اعتقاد خود باقی است، باید در زندان بماند».
این مورد اگر چه برای زنان پیروزی بزرگ محسوب میشد، ولی سبب خشنودی بسیاری از شیعیان سرزمین حجاز بود. چرا كه این مورد فیزیكی از مسائل اقتصادی شیعیان جعفری عربستانسعودی بود كه تا سال ۲۰۰۱ در آن، برای زنان كارت شناسایی جداگانه صادرنمیشد و پس از آن نیز این كارت شناسایی، تنها با اجازه یك خویشاوند مرد، صادر میشده است.این اصلاحات سیاسی و مذهبی در سرزمین متعصب عربستانسعودی، اگر چه امیر عبدالله را یاری كرد تا موقعیت عربستانسعودی را در جهان ارتقاءدهد، اما همین موضوع موقعیت وی را ترد شیوخ بلندپایه مذهبی كه میان عامه مردم نفوذ بسیاری دارند، متزلزل میكند.چنان كه «گامهای معلق امیرعبدالله» به سوی پادشاهی مطلق سعودی برداشته میشود، اما «خاندان پول» همچنان تأثیر گذارند.بزرگترین بازار پولی جهان، بازار معاملات نفت، پس از شنیدن خبر مرگ ملك فهد، تكان شدیدی خورد و قیمت نفت را افزایش داد.
تاریخ حجاز سعودی
خاندان آلسعود دهها سال پیش، كه كسی جایی از دنیا و حتی شبهجزیره عربستان را نمیشناخت، در بیابانهای مركزی شمالی این پهنه نفتخیز میزیستند. پس از مدتی جنگهای قبیلهای رویای حاكمیت بر سرزمین ثروتمند حجاز را در سر پروراندند.این هنگامی بود كه شیخها بر حجاز، عراق و اردن حاكم بودند و مستشاران نظامی انگلیسی پا به پای میسیونرهای مسیحی با كشتی هایخود از سوئز میگذشتند و سوار بر شترهای اعراب بیابانگردی كه سر و وضع آنان از دوره جاهلیت تا آن زمان چندان تغییری نكرده بود، پا به این شبهجزیره نفتخیز میگذاشتند و در جستوجوی طلای سیاه از فلسطین، عثمانی، كردستان عراق و سوریهای كه تحت حاكمیت فرانسه بود گرفته تا سرزمین حجاز به دنبال جای پایی برای بازرگان انگلیسی میگشتند تا دكلهای نفتی خود را در میان سیاه چادرهای اعراب بیابانگرد، علم كنند.پس از خروج آرام آرام امپراتوری بریتانیا از منطقه و انتقال آن به ایران، لیبی و سایر سرزمینهایی كه عربها آنان را «عجمی» میخواندند، فضا برای فعالیت و تحرك قدرتهای فرامنطقهای دیگر فراهم شد.گویا مردم این منطقه هیچگاه قرار نبود طعم حاكمیت بر سرنوشت خود را كسی برای لحظهای بچشند. با رفتن یك قدرت استعماگر، قدرتی دیگر به طمع ثروتهای انبوهی كه در زیر میلیونها هكتار كویر خشك و لمیزرع خوابیده بود، جانشین یكدیگر میشدند.در این زمان خاندان آلسعود كه سران آن با افكار وهابیهایی مانند «ابن تیمیه» آشنا شده بودند، ضدشریفهای حاكم بر حجاز شوریدند؛ شریفهایی كه به نسبت آنها پسران سالكتر بودند و حتی برای اقلیت شیعه نیز امكان فعالیت مذهبی فراهم میكردند.
وهابیها، بر كاخها و كرسیهای زرد و سرخ مكه و جده حاكم شدند و سران سیاسی آنان شهر ریاض را كه قرابت بیشتری با كویرهای محل زندگیشان داشت، پایتخت خود قرار دادند.عبدالعزیز، مقتدرترین شاه خاندان سعود، بلافاصله پس از قدرتگیری، به ساختن كاخهای متعدد در مناطق خوش آب و هوای غرب شبهجزیره رو آورد و معماران و مهندسانی كه شیخ بنلادن، سرپرستی آنها را بر عهده داشت، به اروپا فرستاد تا سبكهای مختلف كاخسازی در سوزان مونتكارلو را بیاموزند.در این زمان بود كه عبدالعزیز روز به روز بر حجم و تعداد كاخها و حرمسراهای خود افزود و شاهزادههایی از خود برجاگذاشت كه حتی توان شمارش و به خاطر سپاری نام آنها را نداشت.خالد، عبدالله، عبدالسلام، عبدالصاحب، فهد، فیصل و هزاران نام دیگر فرزندان و نوادگانی بودند كه عبدالعزیز هنگام نامگذاری آنها، هیچ گاه به احتمال اختلاف این همه فرزند بر سر جانشینی خود فكر نكرده بود.او عكاسانی را از اروپا به حجاز میآورد تا از وی عكسهای بزرگ تهیه كنند و او بتواند با توزیع آنها در میان مردم، آنان را نسبت به حكومت خود توجیه كند.عبدالعزیز اگر چه غربیها را خوب میشناخت و دوست داشت پسرانش با دختران اروپایی حشر و نشر داشته باشند، اما شیوههایی را میپسندید كه برگرفته از توصیههای ابنتیمییه و جوانترهایی چون «بن باز» باشد. او آنها را شیوخی عالِم به اسلام میدانست.
در چنین فضایی بود كه «فهد» شاه آینده حكومت آلسعود پرورش یافت. شیخ بنلادن نیز چندان بیكار نبود و همپایِ یارِ غارِ خود «عبدالعزیز» به افزایش و تقویت نسل خود میاندیشید؛ فهد جوان كه خود را برای جانشینی پدر آماده میكرد بن لادن، نام «اُسامه» را برای فرزند تازه متولد شده خود برگزید.فهد كه تا اواسط سی سالگی در ریاض و در میان حرمسراهای زنان پدرش زندگی میكرد، از زندگی یكنواخت در ریاض خسته شده بود.«فهد بنعبدالعزیز بنعبدالرحمن بنفیصل آل سعود» كه در سال ۱۹۲۳ م. در ریاض چشم به جهان گشوده بود، در همین شهر در مكتب «امراء» شروع به آموزش خواندن و نوشتن كرد و مدتی بعد برای یادگیری قرآن به مكه رفت.فهد در سنین چهل سالگی به یادگیری آموزش زبان انگلیسی، سیاستورزی، ادبیات، مطالعه كتابهای خاطرات رؤسای پیشین كشورهای جهان و عقاید جدید روآورد تا بتواند پس از مرگ پدر، «عبدالعزیز بن عبدالرحمن»، جای او را پر كند.اما با این همه یادگیری و سفر به خارج از شبهجزیره هم نتوانست در عقاید وهابی خود تغییری ایجاد كنند. او با توصیه پدر، هر روز با ریش سفیدان قبایل بادیهنشین دیدار میكرد تا بتواند با آنها رابطه برقرار كند و سلطه حكومت آینده خود را تحكیم بخشد.فهد در سال ۱۹۵۳ بهعنوان وزیر معارف، در سال ۱۹۶۲ به عنوان وزیر كشور، در سال ۱۹۶۷ نخستوزیر و در سال ۱۹۷۵ بهعنوان ولیعهد انتخاب شد. در ۲۱ شعبان سال ۱۴۰۲ (۱۹۸۲ م)، شیوخ سعودی با فهد بیعت كردند و مرگ پدرش را تسلیم گفتند.فهد در آنِواحد، علاوه بر پادشاهی، سمتهای نخست وزیری، ریاست شورای امنیت ملی، ریاست شورای عالی نفت، ریاست شورایعالی آموزش و دانشگاهها، شورایعالی جوانان، رئیس شورایعالی خاندان حاكم و فرماندهیعالی نیروهای مسلح را بر عهده داشت.در سال ۱۹۸۶ فهد، لقب «خادم الحرمین الشریفین» را برای خود برگزید. نامی كه هیچ مسلمانی در سایر كشورهای اسلامی حاضر نشد آن را برای وی به كار بندد.پادشاه كنونی عربستانسعودی «فهد بن عبدالعزیز» است، فهد پس از مرگ برادرش ملك خالد، در سال ۱۹۸۲، سلطنت عربستانسعودی را به دست گرفت. فهد از طرف مادرش «حصه» به خاندان «سدیری» منسوب است. خاندان «سدیری» شاخهای از قبیله «بدارین» هستند كه از زمانهای قدیم در «وادی الدواسر» سكونت دارند و از اول قیام دولت سعودی از شدیدترین و تندروترین یاران آلسعود بودند.خاندان سدیری علاوه بر دوستی قدیمی كه با آلسعود دارند، ازدواجهائی هم میان این خاندان صورت گرفته كه بیشتر سبب نزدیكی این دو خاندان شده است. از جمله ازدواجهائی كه بین آلسعود وآلسدیر انجام شده، ازدواج ابنسعود با سه تن از دختران آلسدیر است كه «حصه» یكی از آنهاست كه از او فهد و شش برادرش تولد یافتهاند و دیگری «جوهره» دختر سعد سدیری است كه مادر سعد، مساعد، و عبدالمحسن است. ابنسعود پس از این زن، با خواهر او «هیا» ازدواج نمود كه از او نیز سه پسر به نامهای بدر، عبدالله و عبدالمجید متولد شدند.عبدالعزیز به جهت ازدواجهای مكری كه با خاندان سدیری كرده بود، خاندان سدیری در زمان وی در دولت سعودی مقام بلندی داشتند و قسمتی از پُستهای حساس حكومتی در اختیار آنها بود. سرزمین سدیریها شامل منطقه نسبتاً وسیعی است كه در شمالشرقی ریاض قرار دارد. اینان از وفاداران اولیه ابنسعود بودند كه از این روی، «فهد» و شش برادرش را «سدیریون سبعه» و «آلسدیر» میگویند.
حجاز؛ جایی برای سلطنت
ملك فهد بنعبدالعزیز آلسعود، پادشاه سرزمین عربستانسعودی در حالی در بستر بیماری مرگ را پذیرا شده است كه این پادشاه، سرزمین حجاز، مدتها است از پادشاهیسعودی، تنها پیشوند «ملك» برایش به لقب مانده است و بس.خادم حرمین شریفین كه قریت دو دهه است حتی به زیارت حرمین مشرف نشده است، در حالی حكومت «مردسالار» آلسعود را ترك میكند كه عربستان در طول تاریخ، همیشه «جایی برای سلطنت» بوده است. سلطنت تمامیتخواه مردسالار این سرزمین حتی در زمان رواج شورا پس از اسلام نیز از میان مردان و بر اساس سن و سال و نام و نسبت خانوادگی، حاكمان خود را برمیگزید.سرزمین حجاز و شتر، هنوز نیز جایی برای سلطنت مردان است؛ چنانكه وزیر امور خارجه آمریكا كه یك زن است نیز از حكومت مردان مقتدر سعودی حمایت میكند.اما در این میان، هنوز شیعیان نمیدانند كه پس پادشاهی امیرعبدالله، آیا اصطلاحات در این سرزمین حجاز به احتضار میرود یا نه. گذشت زمان بهترین برهان است برای اثبات هر قضیهای.
امیرعلی علامهزاده
منبع : خبرگزاری کار ایران ـ ایلنا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست