سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا
فرآیندهای شکلدهی
●لایه گذاری دستی یا hand lay up
در این روش، ابتدا رها ساز روی سطح قالب اسپری میشود تا جدا كردن قطعه ساخته شده به سهولت انجام بگیرد. سپس ژل كوت روی آن اعمال میشود تا سطح قطعه از نظر كیفیت و ظاهر، سطح مطلوبی باشد. آنگاه الیاف رو یا درون قالب قرار میگیرند و رزین با دست روی آنها ریخته شده، توسط قلم و یا غلطك آغشته سازی كامل میشود. همچنین این امكان وجود دارد كه الیاف ابتدا به رزین آغشته شود و بعد لایه گذاری انجام گیرد. حبابهای هوای گیر كرده در قطعه با حركت قلم یا غلطك و فشار دادن الیاف خارج میشوند. لایه گذاری و آغشته سازی تا رسیدن به ضخامت مورد نظر ادامه مییابد. قطعه معمولاً در فشار و دمای محیط پخت میشود. با كاتالیزور و شتابدهنده زمان پخت را میتوان تنظیم نمود.
بیشترین رزینهای مورد استفاده، پلی استر و اپوكسی میباشد. پلی استر بدلیل قیمت ارزان، در دسترس بودن و سهولت كار، رزین مطلوبی محسوب میشود. همچنین پلی استر به راحتی با رهاسازهای استاندارد، از قالب جدا میشود. به منظور كاهش جمع شدگی قطعه كه منجر به تابیدگی و موجدار شدن سطح میشود، از فیلرهایی مانند تالك و كربنات كلسیم استفاده میكنند.
اپوكسیها گران قیمتند ولی خواص بهتری دارند. رهاسازهای قالب برای فرمولاسیون ضروری است و در غیر اینصورت قطعه به قالب میچسبد و منجر به مشكلات جداكردن قطعه از قالب، تابیدگی، صدمه به قطعه و حتی قالب میشود.
در فرمولاسیون هر دو رزین میتوان افزودنیهای ضد شعله یا خود خاموش كن را وارد كرد. اپوكسی بیشتر به خاطر پایداری ابعادی و استحكام بالا استفاده میشود در حالیكه پلی استر در حجمهای بالا و در كاربردهای معمولی استفاده میشود.
الیاف شیشه متداولترین تقویت كننده در كامپوزیتهای ساخته شده به روش لایه گذاری دستی میباشند. این الیاف از رشتههای نازكی كه با سیلان اصلاح سطح شدهاند، تشكیل شدهاند. سیلان چسبندگی رزین به الیاف را بهبود میبخشد.
در این فرآیند انواع الیاف از قبیل پارچه، نمد، الیاف كوتاه و رشتهای استفاده میشود و شكل الیاف خیلی نقش بحرانی در این فرآیند ندارد. ولی البته الیاف پارچهای و نمد بیشتر استفاده میشود.
لایه گذاری دستی در حدود سالهای ۱۹۴۰ ابداع شد و مواد و روشها تفاوتهای چندانی از آن وقت تا كنون نكردهاند، لایه گذاری دستی هنوز وابسته به مهارت كارگر میباشد. این فرآیند در ساخت كشتی با موفقیت بكار گرفته شده است.
سایر قطعات ساخته شده به این روش عبارتند از گنبدها(radomes)، كانالهای آب، استخر، تانكر، میز و صندلی، تجهیزات محیطهای خورنده، قطعات خودرو، اطاقك و خانههای پیش ساخته، صفحات صاف و موجدار، نمونه سازی و قالبهای كامپوزیتی.
مهمترین امتیازات سیستمهای پلی استر یا اپوكسی در روش لایه گذاری دستی عبارتند از: سهولت ساخت، ارزانی ابزار كار، رنگ آمیزیهای مختلف، خواص مناسب برای كاربردهای مورد نظر، امكان ساخت قطعات بزرگ
یك فرآیندساده لایه گذاری دستی، روی یك قالب نر یا درون قالب ماده امكان پذیر است. انتخاب قالب بستگی دارد به این دارد كه كدام طرف قطعه از نظر ظاهری دارای اهمیت است. اگر سطح بیرونی مهم باشد از قالب ماده استفاده میشود و اگر سطح داخلی اهمیت داشته باشد از قالب نر.
اگر كیفیت بالای سطح مورد نظر باشد، یك لایه از رزین دارای كاتالیزور روی قالب اسپری میشود و اجازه مییابد تا نیم پخت شود. این لایه رزینی ژل كوت نامیده میشود و یك لایه محافظ غیر قابل نفوذ روی الیاف تشكیل میدهد. رزینهای ژل كوت برای اینكار فرموله میشوند تا منعطف بوده، در برابر تاول و تخریب مقاوم باشند.
سطح دیگر كامپوزیت معمولا زبر میباشد ولی با بكار گیری یك سلفون یا فیلمی از جنس پلی وینیل الكل یا مواد مشابه، كمی با كیفیت تر میشود. مواد زیادی برای ساخت قالب استفاده میشوند از جمله چوب، پلی استر، اپوكسی، لاستیك و فولاد.
روش پیش آغشته میتواند به عنوان ادامه روش لایه گذاری دستی در نظر گرفته شود. در این فرایند الیاف با رزین فرمول شده آغشته میشود. تقویت كننده معمولا بصورت نوارهای تك جهته از الیاف یا پارچه بافته شده میباشد و به منظور سهولت حمل و نقل و انبار، نیم پخت میشوند. پیش آغشته نیم پخت، چرم مانند است و كمی چسبنده، بنابراین لایهها روی شكلهای پیچیده سر نمیخورند و میتوانند شكل برجستگیهای قالب را به خود بگیرند و در نتیجه شكلهای پیچیده به دقت قابل قالبگیری میباشند.
از آنجا كه فرمولاسیون رزین در پیش آغشته دارای شروع كننده میباشد، دارای تاریخ مصرف میباشد و پیش از چند روز یا چند هفته نمیتوان آنرا در دمای اطاق نگهداری نمود. بنابراین آنها را در فریزر نگهداری میكنند تا تاریخ مصرف آنها به یك سال و یا حتی بیشتر برسد.معمولاً پیش آغشتهها با تجهیزات ساخت مخصوص ساخته میشوند تا درصد رزین و الیاف كنترل شود. آغشته سازی كامل الیاف با رزین مشكل نواحی آكنده از رزین( resin reach ) و عاری از آن را حل میكند. در نتیجه همگونی بهتری نسبت به لایه گذاری دستی حاصل میشود. بنابراین از پیش آغشته در جاهایی استفاده میشود كه كارایی قطعه حساس است. تقریبا تمام رزینهای مورد مصرف صنایع كامپوزیت، به شكل پیش آغشته نیز وجود دارند.
●پاشش رزین (spray up)
در تلاش برای افزایش اتوماسیون فرآیند دستی، روشهای مختلف پاشش رزین ابداع شدهاند. این روشها با كاربرد رشتههای (roving) ارزانتر، كاهش زمان اعمال رزین و آغشته سازی الیاف و به حداقل رساندن اتلاف مواد، قیمت كلی كامپوزیت حاصل را كاهش میدهند.
در فرآیند پاشش رزین، الیاف و رزین بطور همزمان رو یا درون یك قالب پاشیده میشوند. الیاف رشتهای به یك خردكن وارد شده و بعد داخل جریانِ رزین همراه كاتالیست قرار میگیرند. رزین و كاتالیست ممكن است دریك تفنگ پاشش (spray gun) و یا از دو تفنگ پاشش وارد شوند و در هر حال وقتی به قالب میرسند، با هم مخلوط شدهاند. سیستم پاشش ممكن است با هوا باشد. به منظور سهولت كار با دستگاه، معمولا تفنگ پاشش به یك میله متحرك آویزان است.
پس از پاشش رزین و الیاف و نشستن آنها روی قالب، از الیاف آغشته به رزین، حبابهای هوا توسط غلطك كاری خارج میشوند و الیاف كاملا خوابانده میشوند و سطح صاف میشود. لایههای بعدی رزین و الیاف را نیز میتوان تا رسیدن به ضخامت مطلوب اعمال نمود. سپس قطعه را در فشار و دمای محیط پخت میكنند، هر چند میتوان با اعمال حرارت، پخت را سریع كرد.
رزینهای مورد استفاده دراین فرآیند معمولا پلی استر و اپوكسی هستند. با پاشش ژل كوت روی قالب میتوان یك سطح نهایی عالی ایجاد كرد.
طی فرآیند پاشش رزین، به منظور افزایش مقاومت در یك جهت یا محل خاص میتوان الیاف پارچهای را به آن اضافه نمود. قالبهای فرآیند میتوانند از جنس چوب، وینیل پلی استر، اپوكسی، لاستیك و یا فولاد باشند.
فرآیند پاشش رزین برای حجم تولید كم تا متوسط ایده آل است. بخصوص برای ساخت قطعات بزرگ بسیار مناسب است. علاوه بر این، انتخاب لایه گذاری دستی یا پاشش رزین بستگی به خواص مكانیكی و محدودیتهای فرایند دارد. خواص مكانیكی لایه گذاری دستی، به دلیل پیوسته بودن الیاف، بالاتر است. مزایای هر دو روش بسیار شبیه هم است. فرآیند پاشش رزین هنوز برای تولید وان حمام، اطاقك دوش، قطعات اتومبیلهای تفریحی، اطاق و سقف كامیون، صفحات بزرگ، اطاقك نگهبانی و خانه پیش ساخته، اثاثیه منزل و قطعات معماری استفاده میشود، اگر چه فراگیری این فرآیند توسط سایر روشهای شكل دهی مانند آر تی ام تحت الشعاع قرار گرفته است.
●آمیزه های قالبگیری (SMC, BMC, Compression Molding)
بطور كلی آمیز ه قالبگیری را میتوان مخلوطی از رزین، مواد پركننده، الیاف تقویت كننده، آغازگر، رها ساز، رنگدانه، پایدار كننده و دیگر مواد افزودنی دانست. این آمیزهها معمولاً به شكلی كه مناسب برای قالبگیری نهایی است تولید میگردند. بسته به شكل آمیزه فرآیند قالبگیری میتواند فشاری، ترزیقی و یا انتقالی باشد. كاربرد گستردهٔ این مواد به بهای نسبتاً پائین و امكان بهینه سازی خواص آنها جهت كاربردهای ویژه نسبت داده میشود. آمیزههای قالبگیری بر پایه اغلب رزینهای گرما سخت وجود دارند اما آمیزه های بر پایهٔ رزین پلی استر غیر اشباع سهم عمده را بخود اختصاص میدهند لذا در اینجا تأكید روی آنها بوده است.
الف)آمیز ه قالبگیری ورقهای :
این آمیزه ورقهای چرم – مانند با ضخامت ۵-۳ میلی متر ازمواد است كه بین دو فیلم نازك از پلی اتیلن عرضه میگردد (این فیلمها قبل از قالبگیری آمیزه برداشته میشوند). ماده مورد استفاده در این آمیزه مخلوطی از الیاف شیشه بریده شده و خمیری از پلی استر غیر اشباع میباشد. یك تركیب درصد نمونه از این خمیر درجدول ۲ آورده شده است. در این جدول ۷۰% وزنی SMC را خمیر تشكیل میدهد و ۳۰% باقیمانده را الیاف شامل میشود.تولید SMC با تهیه محلول آبكی (slurry) از مواد در یك دستگاه مخلوط ساز با سرعت بالا آغاز میگردد. همهٔ اجزاء باستثناء تغلیظ كننده بمدت ۱۵ دقیقه با هم مخلوط میشوند. در طی این مدت دمای مخلوط تا حدود C ْ۳۰ بالا میرود. دراین مرحله ویسكوزیتهٔ مخلوط حدود Pas ۳۰-۲۰ میباشد. پس از اینكه عمل مخلوط سازی با تمام رسید مادهٔ تغلیظ كننده (Thickener) اضافه گردیده و بسرعت طی مدت زمان حدود ۵ دقیقه با بقیهٔ اجزاء مخلوط میگردد. در این مرحله خمیر آماده است و جهت تلفیق با الیاف به ماشین SMC منتقل میگردد.
دراینجا خمیر تهیه شده با ضخامت معین بر روی یك فیلم پلی اتیلنی ( با پهنای یك متر و ضخامت mm ۲۰-۱۵) كه از رول فیلم بر بستر متحرك دستگاه باز میشود ریخته میشود. سرعت حركت این فیلم بین m/min ۹-۵ میباشد. این فیلم از زیر دستگاه برش الیاف عبور میكند و الیاف بلند به طولهای mm ۲۵ بریده شده و با سرعتی كه درصد حجمی مورد نظر را فراهم سازد روی فیلم آغشته به خمیر بصورت راندم مینشینند. این فیلم بهمراه فیلم دیگر كه فقط خمیر روی آن ریخته شده و فاقد الیاف است با هم ساندویچ شده و از یكسری غلطك عبور میكنند. این غلطكها باعث آغشتگی الیاف به رزین، خروج هوا از آمیزه و همچنین تنظیم ضخامت ورق و در نتیجه تنظیم تركیب درصد الیاف میشود. در انتها ساندویچ تهیه شده بر روی یك غلطك بصورت رول جمعآوری میگردد و در یك فیلم نایلون یا سلوفان پیچیده شده تا از فرار مونومر جلوگیری شود. این رول سپس به محیطهای كنترل از لحاظ دمائی منتقل شده تا مرحله تغلیظ شدن در آن سپری شود. در مرحله تغلیظ اجازه داده میشود تا ویسكوزیته تركیب به حدی برسد كه ورق SMC براحتی قابل جابجائی، برش و قالبگیری باشد.
وجود پركننده باعث بهبود كیفیت سطح قطعه شده و تغییرات ابعادی (انقباض) قطعه را كه ناشی از پخت رزین است كاهش میدهد. همچنین تأثیر عمدهای در كاهش قیمت تمام شدهٔ محصول دارد.
درصد وزنی پركننده در آمیزه بستگی به نوع پركننده، خواص رئولوژیكی رزین و درصد الیاف دارد. بطور كلی میزان پركننده باید در حدی باشد كه خیس شدگی مناسب سطح الیاف با رزین را مانع نشده و جریان رزین را در قالب دچار اشكال نكند. هر چه درصد الیاف بیشتر باشد نسبت پركننده به رزین كمتر میشود. بطوریكه نسبت پركننده به رزین برای آمیزههای قالبگیری ورقهای با ۳۰%، ۵۰% و ۶۵% الیاف به ترتیب ۵/۱، ۵/۰ و صفر باشد.
آغازگر نقش شروع واكنش پخت را به عهده دارد. بطور معمول آغازگرهای مورد استفاده در آمیزههای قالبگیری رزین پلی استر، پراكسیدهای آلی با فرمول عمومی ROOR’ میباشد كه در شرایط دمائی خاص به رادیكالهای مربوط (ROo) تجزیه گشته و این رادیكالها با حمله به نواحی غیر اشباع در زنجیرهٔ پلیمری منجر به پخت رزین میگردند.
معمولترین آنها ترت بوتیل پربنزوات (TBPB) و ۱و۱-دی (ترت بوتیل پراكسی) سیلكوهگزان میباشند كه در دمای قالبگیری ۱۴۰o-۱۶۰ ° C بكار گرفته میشود. برای كم كردن زمان قالبگیری و همچنین دمای قالبگیری از پراكسیدهای فعالتر مانند t – Butyl Peroctoate استفاده میشود. البته بكارگیری چنین سیستمهائی منجر به كوتاهتر شدن عمر نگهداری ورقههای SMC میشود. برای كاهش زمان پخت میتوان از سیستم آغازگر دوتایی نیز استفاده كرد. در این صورت به آغازگر در دمای بالا درصدی از آغازگر با دمای پائین اضافه میشود.
در حین تهیهٔ تركیب قالبگیری و در مدت ذخیره سازی آن امكان آغاز تدریجی واكنش پخت رزین وجود دارد. نقش جلوگیری كنندهها، ممانعت از شروع واكنش پخت از آغاز تهیه تا پایان ذخیره سازی تركیب میباشد. این مواد از خانوادهٔ تركیبات كینونی میباشد و در مقادیر بسیار كم (حدود ۰.۰۲ %) به فرمولاسیون اضافه میشوند. هیدروكینون و پارا بنزوكینون از مواد معمول بدین منظور میباشند. وجود این مواد در فرمولاسیون سرعت پخت و در نتیجه افزایش ویسكوزیته را در مراحل اولیه قالبگیری كاهش میدهد. این امر به بهبود جریان آمیزه و پرشدن قالب كمك میكند و لذا از بروز نقایص چون پر نشدن كامل قالب و ایجاد فضاهای خالی (Void) در قطعه جلوگیری مینماید.
در هنگام قالبگیری، ورق SMC میباید براحتی قابل انتقال به داخل قالب و برش به اندازههای مورد نیاز باشد. نقش تغلیظ كننده افزایش ویسكوزیته آمیزه به اندازهای است كه شرایط مورد نظر را فراهم سازد. در واقع عمل تغلیظ خمیر رزین را از مایعی با ویسكوزیتهٔ حدود Pas ۳۰ به مادهای چرم – مانند با ویسكوزیتهٔ در محدودهٔ Pas ۱۰۵-۱۰۴ تبدیل مینماید. در این شرایط آمیزهٔ غیر چسبنده بوده و قابلیت انعطاف دارد. تغلیظ كنندههای معمول برای رزین پلی استر غیر اشباع، اكسیدها و هیدرواكسیدهای فلزات گروه I IA مانند CaO, Mg(OH)۲, MgO میباشند. عقیده براین است كه افزایش ویسكوزیته رزین بدلیل واكنش یون فلزی با گروههای كربوكسیلیك انتهائی موجود در زنجیرهٔ پلیمری و تشكیل زنجیرها و كمپلكسهای با جرم ملكولی بالاتر است. نوع، میزان و اندازهٔ ذرهٔ تغلیظ كننده و همچنین شرایط رطوبت و دمای نگهداری SMC بر روند افزایش ویسكوزیته در طی فرآیند تغلیظ و همچنین ویسكوزیتهٔ نهائی تركیب اثر دارند.
ویسكوزیته نهائی ورقهٔ SMC در كیفیت قطعه قالبگیری شده نقش بسزائی دارد و باید در محدودهٔ خاصی باشد كه بین ۱۰۶ ´ ۵۰ و۱۰۶ ´ ۱۳۰ سانتی پواز است. در طی فرآیند قالبگیری ورقه SMC ، پیوندهای تشكیل شده در عمل تغلیظ بدلیل افزایش حرارت شكسته شده و ویسكوزیتهٔ آمیزه كاهش یافته بگونهای كه در قالب جاری میشود و آنرا پر میكند. بدنبال آن رزین شروع به ژل شدن نموده كه افزایش سریع ویسكوزیته را شاهد خواهیم بود.
ب) تركیبات قالبگیری DMC, BMC
این تركیبات بمنظور استفاده از فرآیندهای اتوماتیكتر برای قالبگیری سیستمهای رزینی توسعه یافتهاند. این مواد تركیبات خمیری شكل بوده كه به طور ناپیوسته در مخلوط ساز ژاكت دار با تیغه Z یا زیگما تولید میگردند. مخلوط ساز متشكل از دو ظرف یكسان U -شكل از جنس فولاد زنگ نزن بوده كه درون هر ظرف تیغهای وجود دارد. این تیغهها در جهت مخالف هم چرخش دارند. ظرفیت این مخلوط سازها بین چند كیلوگرم تا حدود ۱۰ تن میباشد.
DMC مخلوطی است از الیاف شیشه بریده شده و خمیری از رزین پلی استر غیر اشباع كه با افزودنیهای مختلف پر شده است.
تولید DMC معمولاً در درجه حرارت اتاق انجام میشود هر چند امكان گرم كردن یا سرد كردن مخلوط از طریق گردش روغن در ژاكت مخلوط ساز وجود دارد. در فرآیند تولید ابتداء مواد پودری وزن گردیده و بمدت یك دقیقه با هم مخلوط میشوند. رزین و دیگر مواد افزودنی اضافه شده و مخلوط سازی بمدت ۳۰-۱۵ دقیقه ادامه مییابد. در طی این مدت میتوان مخلوط سازی را بمنظور پاك سازی دیوارهٔ ظرف متوقف نمود. پس از هموژن شدن مخلوط الیاف تقویت كننده بتدریج اضافه شده و با مخلوط آبكی رزین مخلوط میشوند. این عمل حدود ۵ دقیقه بطول میانجامد و هدف آن صرفاً توزیع مناسب الیاف در سراسر رزین است. برای مخلوط سازهای با تیغهٔ Z یا زیگما فاصله بین تیغه و دیوارهٔ ظرف در محدودهٔ ۳ تا ۱۲ میلی متر است. هر چه این فاصله كمتر باشد عمل مخلوط سازی بهتر صورت میگیرد اما احتمال آسیب رساندن به الیاف بیشتر میشود. نهایتاً تركیب حاصله در فیلمهائی كه مانع از تبخیر مواد فرار میشوند بسته بندی گردیده و یا بصورت رشته اكسترود شده و در بشكه های خاص نگهداری میشوند.
BMC عموماً به تركیبی اطلاق میگردد كه بر پایه رزین ایزوفتالیك است و همچنین عمل تغلیطسازی در آن بوسیله MgO صورت میگیرد. عمل تغلیظسازی میتواند میزان پركننده را تا phr ۱۰۰ تقلیل دهد و لذا امكان افزایش میزان تقویت كننده را فراهم سازد. كاهش میزان پركننده در BMC ظاهر سطحی بهتری را نسبت به DMC برای آن فراهم میسازد.
● نمونه های از تركیبات قالبگیری BMC و DMC
قالبگیری فشاری آمیزه های قالبگیری:
بمنظور قالبگیری آمیزههای BMC, DMC, SMC میتوان از قالبگیری فشاری استفاده كرد. مراحل كلی فرآیند را میتوان بصورت زیر بیان نمود.
▪ مرحلهٔ اول:
در این مرحله آمیزه باید باندازهٔ مورد نظر در قالب قرارداده شود. آمیزهٔ DMC, BMC را میتوان پس از وزن نمودن بصورت توپ گرد درآورد و در وسط قالب قرار داد. آمیزهٔ SMC را میتوان بصورت لایههای مختلف برید و بگونهای در قالب چید كه حدود %۸۰-۷۰ سطح قالب پوشانده شود.
▪ مرحلهٔ دوم:
قسمت بالائی قالب (فك متحرك) بسرعت پائین آورده میشود. تا در تماس با سطح مواد قرار گیرد. سپس سرعت كم میشود و بآرامی قالب بطور كامل بسته میشود. سرعت بسته شدن قالب اهمیت دارد، چرا كه سرعت بالا منجر به بدام افتادن هوا در قطعه و سرعت پائین منجر به پخت رزین و احتمال پرنشدن قالب میشود.
▪ مرحلهٔ سوم:
در این مرحله و پس از بسته شدن قالب برای مدتی قطعه در قالب نگه داشته میشود تا مراحل پخت رزین با تمام برسد. سپس قالب باز شده و قطعهٔ پخت شده بوسیله میله های خارج كننده به بیرون رانده میشود.
سیكل قالبگیری بستگی به سیستم رزین-آغازگر، ضخامت قطعه و پارامترهای دیگر دارد اما بطور نمونه میتوان گفت كه در حدود ۴۵ ثانیه بازای هر میلی متر ضخامت در درجه حرارت بین °C ۱۶۰-۱۲۰ و فشار بین psi, ۱۰۰۰-۲۰۰ میباشد.
● موارد زیر میتوانند در كیفیت قطعه حاصله مؤثر باشند.
۱) پیش حرارت دهی مواد قالبگیری
۲) قالبگیری در محیط خلاء
۳) پوشش دهی درون قالبی
منبع : شبکه ایران ـکامپوزیت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست