پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

تزریق دردسر


تزریق دردسر
در حالی كه هر روز هشدارهای زیادی درباره آثار زیانبار انجام بسیاری از عمل های جراحی زیبایی در رسانه های مختلف مطرح می شود ولی انبوه پرونده های دادسرای جرایم پزشكی حكایت از افزوده شدن قربانیان این گونه اقدامات خود خواسته دارد.
در سال های اخیر گرایش به انجام عمل های جراحی زیبایی در میان جمعیت جوان كشورمان حالت اپیدمی پیدا كرده است. به گونه ای كه از هر چند جوان دختر و پسر یك نفر برای تغییر چهره اش، خود را به تیغ جراحان سپرده است. هرچند آمارهای موجود در این باره نشانگر آن است كه دراین مسابقه گرانقیمت زنان گوی سبقت را از مردان ربوده اند.
از تعداد ۱۴ شكایت مطرح شده در یكی از شعبه های دادیاری دادسرای جرایم پزشكی ۱۳ پرونده مربوط به شاكیان زن است.
به گفته رئیس سازمان نظام پزشكی كشور در حال حاضر در كشور آمریكا بیش از ۵ هزار متخصص جراحی پلاستیك وجود دارد كه سالانه بیش از ۱‎/۲ میلیون جراحی ترمیمی و بیش از یك میلیون جراحی زیبایی انجام می دهند.
این مقام ارشد پزشكی نیز براین باور است كه رشد تعداد جراحی های زیبایی در كشورهای جهان سوم و در حال توسعه چون ایران بسیار زیاد است. این كه متقاضیان انجام عمل های جراحی پلاستیك و زیبایی چرا زجر خراش تیغ جراحی را بر چهره خود به جان می خرند، در میان افراد مختلف متفاوت است. اگر گروه اندك افرادی را كه به علت نقص های موجود در صورتشان به این گونه عمل ها تن می دهند، كنار بگذاریم، بقیه جراحی ها تنها برای تغییر چهره و به دست آوردن جلوه شكیل تر صورت می گیرد. هرچند كه معضلی به نام چشم و همچشمی نیز امروزه از علت های عمده این گرایش عنوان می شود.
دكتر «شهاب الدین صدر» رئیس سازمان نظام پزشكی بر این نكته تأكید دارد كه متقاضیان اینگونه عمل ها باید برای تن سپردن به عمل جراحی زیبایی به ارزیابی درستی از این كار برسند.
به گفته وی انتظارات اغراق آمیز، تقاضاهای بیش از حد، نداشتن بلوغ فكری، تردید های بیش از حد، تمایل به جراحی برای خوشحالی دیگران، انتظار تأثیر و تحول در شغل و یا زندگی اجتماعی از جمله مواردی است كه باید موجب خودداری پزشكان از انجام عمل جراحی شود.
در حالی این مطالب از سوی رئیس سازمان نظام پزشكی كشور مطرح می شود كه در موارد بسیار زیادی پزشكان برای جذب مشتریان خود حتی اقدام به درج آگهی در روزنامه ها می كنند. دكتر «صدر» از این گروه به عنوان مافیای پزشكی نام می برد. هرچند كه رئیس سازمان نظام پزشكی بر این عقیده است كه این مافیا گروه هایی خارج از جامعه پزشكی هستند و به دلیل داشتن پول و سرمایه هرجا كه منفعت باشد حضور پیدا می كنند. سازمان نظام پزشكی مطابق قانون و از طریق هیأت های انتظامی با این گروه ها برخورد قانونی می كند.
در حالی كه براساس قوانین مربوط به مطب های پزشكی و دندانپزشكی هرگونه تبلیغات انفرادی پزشكان در رسانه ها و جراید كشور و یا تبلیغ درمان های پزشكی مانند تبلیغ تجاری فعالیت خود ممنوع اعلام شده است و فقط تبلیغات محصولاتی مجاز است كه اشخاص با مؤسسه های مربوطه از پیش پروانه تأسیس ، بهره برداری، ساخت یا مجوز ورود و توزیع محصول موضوع آگهی را از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و دیگر مراجع ذیربط گرفته باشند و تبلیغات محصولات خوراكی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی در رسانه های عمومی ممنوع است، باز هم شاهد درج این گونه آگهی ها از سوی بعضی از پزشكان جراح زیبایی هستیم.
یكی پزشك عمومی كه با گذراندن دوره تخصصی پوست و زیبایی در اسپانیا اقدام به چاپ آگهی در جراید كرده است، هم اكنون با انبوه شاكیانش در شعبه دادیاری دادسرای جرایم پزشكی دست به گریبان است.
براساس اطلاعات پرونده ها بیشتر مشتری های او برای تزریق ژل نزد این زن می رفتند. بیشتر شاكیان پرونده بر این عقیده اند كه پس از تزریق ژل از سوی این پزشك زن دچار آسیب های جسمی شده اند.
به گفته دادیار رسیدگی كننده به پرونده، این پزشك در پاسخ مشتریانش كه درباره مواد ژل تزریق شده از او پرس وجو می كردند، ادعا كرده ، عصاره یكی از گیاهان دریایی سواحل اسپانیا است.
براساس اظهارات شاكیان، او برای هر تزریق ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان دریافت می كرد. وقتی مراجع قضایی رسیدگی كننده به این نوع جرایم شكایت های مطرح شده را برای بررسی به كمیسیون پزشكی فرستاده اند. قصور پزشكی این پزشك زن در بسیاری از موارد اعلام شده و هم اكنون برایش قرار ۵۰ میلیون تومانی صادر شده است.
● سرنوشت آسیب دیدگان
به گفته شاكیان بیشتر پزشكان مسئولیتی را برای خالی كردن این ژل ها نمی پذیرند و اگر هم قبول كنند یعنی حدود ۱۰ میلیون تومان طلب می كنند.
مشكلاتی مانند تورم، درد، سفتی، نقص در غدد شیردهی برای زن ها، اختلالات هورمونی، پرمویی صورت و كلفتی صدا از آثار و تبعات آن است. اما گاه سرنوشت هایی بدتر از این هم انتظار متقاضیان را می كشد. یك زن كه برای كاشت گونه به یك پزشك مراجعه كرده بود، بعد از تزریق دارو و گذشت مدتی ژل ها به سمت چشم او حركت كرده اند.
این زن می گوید: اول پلك ها و زیر چشم مرا پركرد. خیلی ترسیده بودم. به پزشك مربوطه مراجعه كردم. تعدادی از آن را خالی كرد ولی بعد از چندوقت بازهم این ژل ها رشد كرده و زیرچشم را پركرد.
این زن ۱۰ بار تاكنون برای تخلیه ژل ها مراجعه كرده است. او سرانجام ۲۰ درصد نقص عضو را به عنوان سوغات جراحی زیبایی با خود به یادگار دارد.
برخلاف این زن، یك متقاضی دیگر انجام جراحی زیبایی به اجبار خود را زیرتیغ جراحان سپرده است. او در ۱۸ سالگی در جریان یك تصادف صورتش آسیب دیده و پزشكان ماهیچه های یك طرف صورتش را برداشته اند.
او می گوید: برای این كه بتوانم زیبایی صورتم را به دست آورم، نزد پزشك رفتم. آنها با تزریق ژل قول دادند كه صورتم به حالت اول خود برمی گردد. غافل از این كه ژل ها بعد از مدتی سفت و تكه تكه شد و در مقابل حرارت تغییرشكل می دهند. حالا می خواهم آن را تخلیه كنم، گفته اند علاوه بر كبودی دائمی، بسیار دردناك است.
یك زن دیگر نیز در این باره می گوید: ما از طریق آگهی چاپ شده در یك مجله با دكتری آشنا شدیم. او درباره مزایای قرص «شین گایا» صحبت كرده بود. به مطب او رفتیم. چندبار قرص مصرف كردیم. با این كه قیمت هر بسته از این قرص ها ۵۰ تا ۱۰۰ هزارتومان بود ولی برای داشتن اندامی بهتر هزینه را به جان خریدیم. با گذشت مدتی تزریق آمپول های این دكتر شروع شد. بعدها فهمیدیم این آمپول ها همان ژل است كه در كشور تایوان تولید می شود و به خاطر تأییدنشدن در آنجا مورداستفاده قرارنمی گیرد. اوایل همان طور كه انتظار داشتیم، اندام ما هرروز زیباتر می شد تااین كه با گذشت ۲ الی ۳ ماه دانه های ریزی روی پوست ما پدیدار شد. كم كم این دانه ها متورم می شدند. باردیگر نزد همان پزشك رفتیم. او برایمان سونای خشك تجویزكرد ولی بی اثر بود، حالا پس از شكایت كمیسیون پزشكی درباره من ۳۰ درصد و درباره دوستم نیز ۳۰ درصد قصور پزشكی اعلام كرده است.
به گفته یكی از شاكیان، سال گذشته دوستش كه در اثر تزریق ژل دچار مشكل شده بود به مدت یك هفته به كما رفت. تشخیص پزشكان این بود كه تب و بیماری او ناشی از عفونت ژل تزریقی بوده است.
عسگری، دادیار شعبه دوم جرایم پزشكی ضمن هشدار به شهروندان در این باره می گوید: درحال حاضر مجلات و روزنامه ها اقدام به چاپ تبلیغات غیرمجاز این پزشكان می كنند كه درباره جراحی های زیبایی و ترك اعتیاد است. این مؤسسات باید از سوی وزارت بهداشت و علوم مجوزهایشان موردتأیید قرار بگیرد. به طور مثال پزشكی كه ادعا می كند در اسپانیا دوره تخصصی جراحی زیبایی را گذرانده باید مجوزش از سوی وزارت علوم موردتأیید قرارگیرد. وی می افزاید: همه مراكز پزشكی باید زیرنظر وزارت ارشاد اجازه تبلیغ پیداكنند. براساس قانون اساسی پزشكان حق تبلیغ ندارند و فقط آنان با نام و شماره نظام پزشكی و شماره تلفن می توانند آگهی بدهند. در بسیاری از موارد دیده شده كه نه تنها پزشكان بلكه افرادی كه تخصص موردنیاز را ندارند، در امور پزشكی مداخله كرده و شهروندان نیز تنها با دیدن آگهی به آنها مراجعه می كنند، كه آثار زیانبار آن را باید تا سال ها با خود به همراه داشته باشند.
حسین خانی
منبع : روزنامه ایران