دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

نوشیدن مایعات


نوشیدن مایعات
همهٔ ما تا به‌حال به کرات به‌عمل ”خوردن“ اندیشیده‌ایم، بد نیست یک‌بار هم که شده ”نوشیدن“ را در کانون توجه خود قرار دهیم و آن را دقیقاً بررسی کنیم.
این واقعیتی است که افراد بزرگسال بسیار کم می‌نوشند. کسی‌که به دلیل احساس تشنگی چیزی می‌نوشد یقیناً با کمبود مایعات بدن روبه‌روست. بی‌سبب نیست که سه‌چهارم سطح سیارهٔ ما از آب پوشیده شده است. این خود عامل هشداردهنده‌ای در مورد اهمیت آب در زندگی ماست. می‌دانیم که انسان تا یک ماه بدون غذا زنده می‌ماند، اما بدون مایعات بیش از پنج تا شش‌روز نمی‌توان زنده ماند. تشنگی زمانی ایجاد می‌شود که بدن بیشتر از ۵ درصد وزن خود را به شکل آب از دست بدهد. نوشیدن صحیح و کافی مایعات همان‌قدر برای سلامتی مهم است که تغذیه درست و بجا، به‌طوری‌که اخیراً دانشمندان دریافته‌اند نوشیدن آب برای افرادی که به‌دلیل پائین‌بودن فشارخون دچار ضعف و بی‌حالی می‌شوند بسیار مفید است.
● آب، این مایع زندگی بخش
آب مایعی شفاف، بی‌رنگ، بی‌بو و بی‌طعم است که از دو اتم هیدروژن (H) و یک اتم اکسیژن (O) ترکیب‌یافته است. دو سوم بدن انسان را آب تشکیل می‌دهد. آب از یک‌طرف به‌عنوان ماده‌ای سیال در خون، ادرار و عرق و از طرف دیگر به‌عنوان حلال تقریباً برای همهٔ مواد موجود در سلول عمل می‌کند. آب همچنین درجهٔ حرارت بدن را تنظیم می‌کند، بدین ترتیب که با ایجاد تبخیر سطحی موجب کاهش دمای پوست بدن می‌شود (فرایند عرق کردن). بدن ما در طول روز حجم بسیار زیادی آب را از دست می‌دهد. برای آنکه میزان آب بدن را در سطح متعادلی نگه‌داریم، باید این حجم آب از دست‌رفته را مجدداً به بدن بازگردانیم. بخشی از نیاز روزانهٔ ما به مایعات از طریق غذاخوردن جبران می‌شود. اما، علاوه بر آن، نوشیدن یک‌ونیم تا دولیتر مایعات در روز ضروری است.
● کمبود آب خطری برای سلامتی
کمبود آب به سیستم کلی بدن لطمهٔ فراوانی وارد می‌کند. از آنجا که آب یکی از اجزاء اصلی تشکیل‌دهندهٔ خون است، کمبود آن باعث می‌شود تا خون نتواند به‌درستی در بدن جریان یابد. همچنین باعث کسالت عمومی، کاهش عملکرد مغز و ناتوانی در تمرکز می‌شود. به‌علاوه، کمبود آب خطر بیماری‌های سنگ‌کلیه، عفونت مجاری ادراری، یبوست، خشکی پوست و خشکی بافت مخاطی را نیز به‌همراه دارد. در این شرایط میکرب‌ها و باکتری‌ها نیز شرایط بهتری برای رشد و نمو خواهند داشت. کاهش خفیف آب بدن حتی می‌تواند فعالیت ما را به شدت کاهش دهد. بنابراین، توجه به علائم هشداردهندهٔ بدن ضروری است. این علائم شامل سردرد، حالت تهوع، خشکی دهان، احساس تشنگی و بی‌اشتهائی است.
● چه زمانی بدن به مایعات بیشتری نیاز دارد؟
هنگام افزایش شدید دما، گرفتن رژیم‌های غذائی، تب با اسهال نیز به مصرف آب به‌طور قابل توجهی افزایش می‌یابد. ورزشکاران نیز به آب بیشتری نیاز دارند. کمبود آب بدن هنگام ورزش به سرعت به کاهش توانائی و تهدید سلامتی منتهی می‌شود.
علت همهٔ موارد فوق این است که آب یکی از مهم‌ترین ابزارهای نقل و انتقال و خنک‌کنندهٔ بدن است. تحقیقات علمی نشان می‌دهد که کمبود آبی معادل ۲ درصد از وزن بدن به قدرت عمل فرد کاملاً صدمه می‌زند.
● سالمندان اغلب کمتر می‌نوشند
اصولاً افراد سالمند مایعات کمتری می‌نوشند و علت آن نیز این واقعیت است که احساس تشنگی در پیری کاهش می‌یابد. بنابراین، بسیاری از این افراد متوجه نمی‌شوند که کم می‌نوشند. همچنین بسیاری از آنها تصور غلطی از میزان مورد نیاز مایعات دارند و برخی‌ها خیلی راحت فراموش می‌کنند چیزی بنوشند. به‌طور کلی، افراد بزرگسال باید در مجموع به‌ازاء هر یک کیلوگرم از وزن بدنشان ۳۵ میلی‌لیتر آب در روز بنوشند. افراد بالای ۶۵ سال نیز، کمی کمتر از بقیه، یعنی ۳۰ میلی‌لیتر در روز باید بنوشند تا بتوانند کمبود آب بدنشان را جبران کنند.
● نکاتی در مورد روش صحیح نوشیدن
توجه داشته باشید که برای هر نوع غذائی نوشیدنی خاصی وجود دارد که به هضم بهتر آن کمک می‌کند. با استفاده از این روش مطمئن می‌شویم که بدن به‌طور مرتب مقدار مورد نیاز مایعات را دریافت کرده است.
مصرف آب مورد نیاز بدن را باید بین ساعات مختلف شبانه‌روز پخش کرد. بنابراین، توصیه می‌کنیم که همیشه، در محل کار، خانه یا هرجای دیگری که هستید، یک لیوان نوشیدنی جلو دیدتان قرار دهید. این‌کار به شما یادآوری می‌کند که باید چیزی بنوشید.
آب‌های معدنی، آب‌میوه‌های گازدار، چای‌های میوه‌ای، و چای‌های گیاهی جزء بهترین نوشیدنی‌ها هستند.
الکل مایعات و موادمعدنی بدن را جذب می‌کند. به‌همین دلیل اغلب پس از نوشیدن تشنگی شدیدی احساس می‌شود. این تشنگی را می‌توان با نوشیدن آب‌های معدنی در انواع مختلف و نوشیدنی‌های نشاط‌آور و انرژی‌زای مجاز برطرف کرد.
غذاهای سنگین مثل انواع محصولات سبوس‌دار به‌دلیل جذب بسیار زیاد آب نوشیدن بسیار زیاد مایعات را می‌طلبند.
منابع:
www.gesundheit.de/Emaehrung
www.netdoktor.de
منبع : مجله بهکام