پنجشنبه, ۲۲ آذر, ۱۴۰۳ / 12 December, 2024
مجله ویستا

بررسی تغییرات دفع ید ادرار در زنان باردار و غیرباردار ساکن منطقه عاری از کمبود ید


بررسی تغییرات دفع ید ادرار در زنان باردار و غیرباردار ساکن منطقه عاری از کمبود ید
● مقدمه:
دریافت ید کافی برای سنتز و ترشح مقادیر کافی هورمون های تیروئید از غده تیروئید ضروری است. تشکیل هورمون های تیروئید وابسته به در دسترس بودن مقادیر کافی از ید اگزوژن است. در مطالعه های جمعیتی اندازه گیری یک نمونه تصادفی از ید ادرار فرد، شاخصی برای تعیین دریافت ید نمی باشد. میانه ید ادرار تصادفی با توجه به دریافت متفاوت ید به صورت روزانه و با توجه به قدرت ذخیره سازی غده تیروئید به نظر شاخص قابل اعتمادی برای تخمین میزان دریافت واقعی نیست. لذا این مطالعه با بررسی نمونه روز به روز ید ادراری در زنان باردار و غیرباردار، روند دریافت ید را در این دو گروه تعیین کرده و اعتماد به یک نمونه تصادفی از ید ادرار را در هر دو گروه مورد سنجش قرار می دهد. هم چنین میزان تغییرات ید ادرار را در بارداری نسبت به زمان غیربارداری بررسی می کند.
● مواد و روش ها:
۳۶ زن باردار و ۳۲ زن غیرباردار مراجعه کننده به درمانگاه مراقبت مادر و کودک بیمارستان شهید اکبرآبادی و مهدیه تهران به صورت پیاپی انتخاب و بررسی شدند. از هر فرد در مدت یک هفته ۳ نمونه ادرار یک روز در میان گرفته شد. این نمونه گیری در ۴ هفته پیاپی انجام شد. در پایان یک ماه از هر فرد ۱۲ نمونه ادرار بررسی شد و ید ادرار به روش سندل- کالتوف اندازه گیری شد. مطالعه از مهرماه سال ۱۳۸۵ تا اسفند ماه ۱۳۸۵ ادامه یافت.
● یافته ها:
در این مطالعه متوسط سن زنان باردار ۲۷.۴±۶.۴ سال و زنان غیرباردار ۲۷.۶±۴.۵ بود (۰.۸=p). میانگین و انحراف معیار سن حاملگی ۱۱±۳.۳ هفته بود. میانه غلظت ید ادرار در زنان باردار کمتر از ۱۰۰ میکروگرم در لیتر در ۱۹.۴ درصد، زنان باردار میانه غلظت ید ادرار بین ۱۴۹-۱۰۰ میکروگرم در لیتر در در ۲۵ درصد، میانه ی ید ادرار ۲۴۹-۱۵۰ میکروگرم در لیتر در ۳۰.۶ درصد و بیشتر یا مساوی ۲۵۰ میکروگرم در لیتر در ۲۵ درصد افراد دیده شد. این مقادیر در زنان غیرباردار به ترتیب۱۷.۶، ۳۰.۹، ۳۲.۴ و ۱۹.۱ درصد بود. میانگین هیچ کدام از نمونه های ید ادرار در دو گروه تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. میانگین (محدوده) انحراف معیار مقادیر ید ادرار در نمونه های شماره ی ۱ تا ۱۲ در زنان باردار، ۱۳۸.۴ میکروگرم در لیتر (۴۰۴-۲۴.۱) و در زنان غیرباردار، ۱۱۸ میکروگرم در لیتر (۲۷۲.۴-۲۹.۵) (۰.۲۸۶=p) بود که تفاوت معنی داری وجود نداشت. به جز نمونه شماره ۱۱ میانه غلظت ید ادرار بین زنان باردار و غیرباردار تفاوت چشم گیری نداشت (۰.۰۵=p).
● نتیجه گیری:
در هر فرد تغییرات روز به روز ید ادرار چشم گیر است. مقادیر عددی حد مرکزی (معمولا میانه) تصویر صحیح تری از دریافت کافی یا ناکافی جمعیت مورد نظر را به دست می دهد.
فریدون عزیزی
عطیه آموزگار
آرش اردوخانی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی