دوشنبه, ۱۲ آذر, ۱۴۰۳ / 2 December, 2024
مجله ویستا


ورود به دنیای هنر DNA


ورود به دنیای هنر DNA
یک نمونه گیری کوچک از بزاق و سلولهای داخل دهان میتواند کلید حل پرونده های جنایی و تشخیص والدین اصلی یک شخص را در اختیار مسئولین بگذارد، اما مدتی است که کدهای ژنتیکی DNA در عالم هنر نیز محبوبیت فراوانی یافته است.
پرونده های ژنتیکی با خطوط ساده و الگوهای هندسی خود دارای مشخصات کامل یک اثر هنر مدرن هستند و این خاصیت موجب شده است تا تصاویر DNA یا دیوکسی ریبونوکلئیک اسید، به معنای واقعی کلمه منحصر به فردترین تصویری باشند که شخص میتواند به عنوان یک اثر هنری به دیوار بیاویزد.
به گفته آدرین سلمانویچ (Adrian Salamunovic) از استودیوی DNA ۱۱ واقع در کانادا :" ما در عصر شخصی سازی عمومی زندگی میکنیم که از شلوار جین گرفته تا کفش و اتوموبیل را شامل میشود. از طرفی در حال حاضر توجه بسیار وسیعی به موضوعات دادگاهی، CSI )سریالهای جنایی با موضوع تجسس در محل جنایت) و DNA معطوف شده است."
حتی در یک اپیزود از سری جدید سریال CSI: NY (تجسس صحنه جنایت: نیویورک) نیز از یکی از آثار هنری DNA ۱۱ استفاده شده است. در این داستان شخص مظنون با تطبیق تصویر DNA نصب شده بر دیوار و DNA یافته شده در یک ماجرای جنایی، دستگیر میشود.
اما به گفته سلمانویچ- که هنر DNA را بسیار مشابه با آثار مارک روتکو (Mark Rothko) هنرمند لاتویایی میداند- چنین اتفاقی در دنیای واقعی هرگز رخ نمیدهد.
او میگوید: "زمانی که DNA استخراج شده و به شکل یک فایل دیجیتال برای ما فرستاده میشود، دیگر هیچ ارزش قضایی ندارد. تنها یک تصویر زیبا و یک امضای منحصر به فرد است اما هیچ اطلاعات علمی در آن قابل تشخیص نیست."
کد ژنتیک انسان در مجموع به اندازه کتابی با ۳ میلیارد حرف است، اما تنها یک دهم یا یک درصد از DNA هر شخص با شخص دیگر متفاوت است.
تقاضای فراوان کدهای DNA برای حل مسائل جنایی، تشخص هویت اجساد و تشخیص هویت والدین اشخاص مورد استفاده قرار میگیرد و میتوان آنرا از نمونه خون، مو، استخوان یا بافتهای دیگر بدن استخراج کرد. اما معمولا از نمونه برداری درون گونه از داخل دهان که با استفاده از یک تکه پنبه انجام میگیرد، استفاده میشود. درواقع DNA معدن طلای دانشمندانی است که برای ساختن هرچیز، از واکسن گرفته تا محصولات دارویی و آزمایشگاهی، از آن استفاده میکنند.
تابلوهای DNA ۱۱ که بر روی بومهای رنگین چاپ میشوند، از جمله پرفروشترین محصولات فروشگاه موزه هنر مدرن نیویورک هستند. به گفته سلمانویچ از زمان آغاز کار این استودیو در سال ۲۰۰۵ تا کنون، هزاران نسخه از تابلوها با قیمت پایه ۳۹۰ دلار، در ۵۲ کشور جهان به فروش رسیده است و فروش آن هر ماه ۲۰% افزایش یافته است.
کمپانی نیویورکی DNA Art Forms نیز با هدف شخصیتر کردن بیشتر پرتره های DNA به فعالیت پرداخته است. کاترین داپرا (Catherine Dapra) هنرمندی است که به جای چاپ الگوهای DNA به نقاشی آنها میپردازد.
او برای این منظور علاوه بر مطالعه تست DNA مشتری، با او گفتگو کرده و تابلویی مطابق با روحیه و خواسته او طراحی و نقاشی میکند. داپرا و شریکش پل زاویرکا (Paul Zawierka) پس از یافتن شباهتهایی میان الگوهای DNA نقاشیهای مدرت دهه ۸۰ به فکر تهیه هنر DNA افتادند. بهای آثار این هنرمندان از قیمت پایه ۲۰۰۰ دلار آغاز میشود.
msnbc.msn.com
منبع : سایت فریا