سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

افغانستان؛ سرنوشت امریکا مشابه سرنوشت شوروی سابق


افغانستان؛ سرنوشت امریکا مشابه سرنوشت شوروی سابق
مقاله زیر هرچند با لحن جهت‌گیرانه به نفع روسیه منتشر شده است، اما واقعیت‌هایی که نگارنده خبرگزاری روسیه به آن اذعان می کند، نشان می دهد که سرنوشت امریکا در افغانستان همانند سرنوشت شوروی سابق خواهد بود.
سال پیش در ۱۵ فوریه ۱۹۸۹ شوروی سابق نیروهایش را از افغانستان خارج کرد و مجامع بین‌المللی امیدوار شدند که این اقدام صلح را در افغانستان به ارمغان بیاورد اما این امید عملی نشد.
در حال حاضر ائتلاف ناتو تحت امر آمریکا در حال انجام عملیات‌هایی در افغانستان است. به علاوه اینکه آمریکا پیشتر اعلام کرده که قصد دارد نیروهایش را در افغانستان افزایش بدهد.
در دوران شوروی سابق، مسکو به این موضوع پی‌برد که ناتوانی در حمله به پایگاههای تامین نیرو و اردوگاههای آموزش شبه نظامیان باعث شد تقویت نیروها عملا بیهوده باشد.
شبه نظامیان افغان در حال حاضر جای خود را به شبه نظامیان جدیدی داده‌اند. تقریبا اکثر این گروههای شبه‌نظامی از پاکستان آمده‌اند که سلاح های آمریکایی، چینی و مربوط به دوران شوروی سابق را حمل می‌کنند و همه چیز بار دیگر از سر گرفته شد و بار دیگر شاهد تکرار اتفاقات دوران شوروی سابق در افغانستان هستیم.
آنچه در حال حاضر در افغانستان رخ می دهد بسیار شبیه دوران حضور شوروی سابق در این کشور است.
آمریکا در حال جنگ با شبه نظامیانی است که از خارج از افغانستان، برای نمونه از سوی پاکستان، حمایت می‌شوند. این در حالی است که آمریکا نمی‌تواند پایگاههای خارجی شبه نظامیان را از بین ببرد و عملا وارد جنگ با پاکستان شود.
امروز ترتیب دادن جنگ علیه پاکستان و یا هر کشور دیگری که از این شبه نظامیان حمایت می‌کند، غیر ممکن است.
افزایش نیروهای آمریکایی در افغانستان نیز فقط شمار تلفات را افزایش خواهد داد. امروز آمریکا به این نتیجه رسیده که تامین نیروها در افغانستان امری بسیار سخت است.
بهترین راه این است که تامین نیروها از شمال افغانستان جایی که روسیه بر آن نفوذ دارد، انجام شود.
اخیرا دنیس بلر، مدیر اطلاعات ملی آمریکا، روسیه را به فشار آوردن به قرقیزستان در تعطیلی پایگاه هوایی آمریکا(پایگاه ماناس) در قرقیزستان متهم کرد. این در حالی است که این پایگاه هوایی نقش مهمی در تامین نیروها و مایحتاج نیروهای خارجی در افغانستان ایفا کرده است. دنیس بلر اعلام کرد که روسیه در مورد کمک به جنگ افغانستان مفید عمل نمی‌کند.
در همان روزی که دنیس بلر این اظهر نظرها را اعلام کرد، نمایندگان روسیه و آمریکا به طور جدی در مورد ترانزیت محموله‌های غیر نظامی به افغانستان از طریق قلمرو روسیه بحث و تبادل نظر کردند. روسیه در این راستا تعهد‌هایی داده است. حال تمامی این اقدامات چه معنایی می‌دهد؟
مسکو در حال مقابله با تلاش‌های واشنگتن برای افزایش نفوذ در کشورهای شوروی سابق بدون جلوگیری از عملیات آمریکا در افغانستان به چند دلیل است.
یکی از دلایل این است که ناکامی در افغانستان ممکن است واشنگتن را در مورد یکسری از موضوعات مهم پرنفوذ در آسیا انعطاف‌پذیر کند.
با این حال اگر آمریکا و هم پیمانانش نیروهای خود را از افغانستان خارج کنند، روسیه بار دیگر مجبور خواهد بود در مقابل حملات افراطیون از افغانستان، از خود و هم‌پیمانانش در آسیای میانه حفاظت کند.
ایلیا کرامنیک، نووستی
منبع : روزنامه جوان