سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

کاکتوس


کاکتوس
کاکتوس به هر گیاهی از خانواده گیاهان آبدار کاکتاسیا (Cactaceae) اطلاق می شود که به سبزی و گوشت دار بودن ساقه هایشان که نقش برگ را ایفا می کنند، تیغ های رنگارنگ، اشکال و حالات متنوع رشد و ... معروف هستند.
گلهای گیاه کاکتوس که معمولا اندازه بزرگی دارند و به رنگ های زرد، سفید، قرمز و ارغوانی سایه دارمی باشند، بسیار ظریف و حساس هستند. گرده افشانی گونه های بسیاری از این گیاه ها در طبیعت توسط خفاش ها صورت می گیرد.
میوه کاکتوس معمولا خوراکی است و شکوفه آن که ساگورا (saguaro) نامیده می شود، به عنوان سمبل گل ایالت آریزونا شناخته شده است.
این گیاه در اندازه های مختلف دیده می شود، از کاکتوس های کروی شکل کوچک گرفته تا کاکتوس های عظیمی که به درخت شبیهند. خصوصیاتی همچون کوچکی سطح برگ ها، بزرگ و گوشتی بودن ساقه هایی که قادرند آب را به راحتی در خود ذخیره کنند و در نهایت ریشه های محکم و گسترده آن ها سبب شده برای نواحی ای که دارای فصل گرم و خشک طولانی تری هستند، مناسب باشند.
هر چند گیاه کاکتوس برای آب و هوای صحرایی ساخته نشده، اما در قاره آمریکا در آب و هوای متغیر - از نواحی گرمسیری گرفته تا کانادا - قابل مشاهده است.
اکثریت کاکتوس ها برای مدت بسیار کوتاهی در بهار شکوفه می دهند که در برخی مواقع این زمان از چندین ساعت تجاوز نمی کند. شکوفه ها نسبت به نور بسیار حساس هستند و انواع مختلف کاکتوس ها در زمان مشخص و متفاوتی از روز می شکفند.
یکی از معروفترین کاکتوس ها با نام اختصاری سلنیسروس (Selenicereus) یا سی گرندیفلورا (C. Grandiflora) نوعی است که در شب می شکفد. شکوفه های معطر آن پس از غروب خورشید باز می شوند و دوام آنها تنها یک شب است. در بسیاری از مکان های رویش این گیاه، از گل این نوع کاکتوس برای تقدس بخشیدن به مراسم آیینی و جشن های مختلف استفاده می گردد.
بزرگترین گونه کاکتوس ها اپونتیا (Opuntia) نام دارد که انواع مختلف آن توسط ساقه ها که لوله ای شکل یا پهن هستند، قابل تمییز دادن است. شکوفه های چندین نوع از این کاکتوس خوراکی است.
منبع : سایت فریا


همچنین مشاهده کنید