یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

قاعدگی شدید


ـ چه وقت به پزشک مراجعه کنیم:
۱. قاعدگی به‌قدری شدید است که مانع کار و فعالیت‌های روزانه می‌شود.
۲. بدون سابقهٔ قبلی لخته‌های خون دفع شده‌‌اند.
۳. در دورهٔ قاعدگی ضعف یا سرگیجه وجود دارد.
۴. فاصلهٔ دو قاعدگی بیش از ۴۵ تا ۵۰ روز است.
۵. در فاصله دو قاعدگی خونریزی وجود داشته است.
۶. قاعدگی شدید بدون علائم معمول پیش از قاعدگی، مثل حساس شدن پستان، نفخ شکم، یا پراشتهائی شروع شده است.
ـ قاعدگی شدید نشانهٔ چیست:
میزان شدید بودن قاعدگی در هر فرد متفاوت است، اما اگر نیاز به تعویض نوار بهداشتی در کمتر از یک ساعت دارید، پزشکان این قاعدگی را شدید می‌‌دانند. رژیم غذائی خاص و فعالیت‌ جسمانی زیاد می‌تواند علت قاعدگی شدید باشد. همچنین عفونت، اختلال خون‌بندی، و پولیپ یا فیبروئید (تومورهای خوش‌خیم زهدان) هم ممکن است قاعدگی شدید ایجاد کنند.
ـ درمان قاعدگی شدید:
اگر قبلاً دچار قاعدگی شدید نشده بودید، برای تشخیص علت و درمان نزد پزشک بروید. در این فاصله، کارهای زیر ممکن است مفید باشد. استراحت کنید. کم‌کردن فعالیت به کم شدن خونریزی کمک می‌کند. ویتامین C بخورید. یکی از راه‌های ساده برای کم‌کردن خونریزی خوردن مقادیر زیاد ویتامین C است که باعث محکم شدن دیوارهٔ مویرگ‌های خونی زهدان شده و جریان خونریزی را کاهش می‌دهد. خوردن روزانهٔ ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ میلی‌گرم ویتامین C از چند روز پیش از شروع قاعدگی تا پایان آن مفید است (ویتامین C را هم با اجازهٔ پزشک معالج بخورید.)
غذای کافی بخورید. رژیم غذائی شما باید به اندازهٔ کافی ویتامین‌های B و آهن داشته باشد. ویتامین B۱۲ و اسید فولیک از مواد ضروری برای حفظ ساختار و حجم خون هستند. آهن برای ساختن هموگلوبین (که یکی از اجزای اصلی خون است) لازم است.
ـ درمان‌های داروئی:
اگر رشد بافت زهدان یا علل نامعلوم باعث قاعدگی شدید شده باشد، پزشک درمان را در تجویز دارو، و در برخی موارد، جراحی می‌داند. ضد التهاب بخورید. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی اغلب به درمان قاعدگی شدید کمک می‌کنند. پزشک ممکن است اسید مفنامین هم برایتان تجویز کند. ایبوپروفن هم در این موارد داده می‌شود، ولی اثر درمانی آن در قاعدگی شدید ثابت نشده است.
مانع کم‌خونی شوید. در برخی زنان قاعدگی شدید ممکن است به چند روز کم‌خونی خفیف منجر شود. در این موارد، پزشک ممکن است برای تنظیم و کاهش خونریزی قرص ضدبارداری تجویز کند. در نیمهٔ اول چرخهٔ قاعدگی، تخمدان‌ها فقط استروژن می‌سازند که باعث ضخیم شدن لایهٔ داخلی زهدان و خونریزی شدید در موقع ریختن آن می‌شود. خوردن قرص‌های ضدبارداری حاوی استروژن و پروژسترون از رشد زیاد دیوارهٔ داخلی زهدان جلوگیری کرده و خونریزی را کاهش می‌دهد.
جراحی کنید. اگر وجود پولیپ یا فیبروئید تشخیص داده شد، پزشک ممکن است عمل جراحی برای برداشتن آن را لازم بداند. روش جراحی بستگی به اندازه و محل پولیپ یا فیبروئید دارد. در روش جدیدتر به نام زهدان‌بینی، میله‌ای نوری دارای یک وسیلهٔ ظریف جراحی از طریق گردن زهدان وارد شده و عمل را انجام می‌دهد. هفتاد و پنج درصد زنان جراحی شده با این روش، کاملاً درمان شده‌اند.
روش دیگر برداشت اندومتر نام دارد که در آن، تمام پوشش داخلی زهدان منعقد می‌شود. ۵۰ تا ۸۰ درصد زنان درمان شده با این روش، دیگر اصلاً خونریزی نداشته‌‌اند. پیش از انجام هر عمل جراحی، پزشک چند ماه داروهائی برای جلوگیری از رشد دیوارهٔ زهدان تجویز می‌کند. این کار برای کمک به ساخت گویچه‌های خونی قبل از عمل جراحی است.
همچنین مشاهده کنید