قیمت طلا امروز




 فهرست میراث ملی

 روزنامه آرمان امروز / ۴ ساعت قبل

ارگ بهارستان بیرجند در مسیر احیا

آرمان امروز : خراسان جنوبی با برخورداری از هزار و ۲۰ اثر تاریخی، طبیعی و معنوی ثبت‌شده در فهرست میراث ملی یکی از استان‌های برخوردار از گنجینه‌های متنوع فرهنگی در شرق کشور است گنجینه‌ای که در ۱۲ شهرستان این استان پراکنده شده و بیرجند، مرکز خراسان جنوبی بخش مهمی از آن را در خود جای [ ]
 ارگ بهارستان بیرجند در مسیر احیا

آرمان امروز : خراسان جنوبی با برخورداری از هزار و ۲۰ اثر تاریخی، طبیعی و معنوی ثبت‌شده در فهرست میراث ملی یکی از استان‌های برخوردار از گنجینه‌های متنوع فرهنگی در شرق کشور است گنجینه‌ای که در ۱۲ شهرستان این استان پراکنده شده و بیرجند، مرکز خراسان جنوبی بخش مهمی از آن را در خود جای داده است.

این استان علاوه بر ظرفیت‌های ملی، ۱۰ اثر و ظرفیت ثبت‌شده جهانی دارد که باغ و عمارت اکبریه بیرجند، بیابان لوت، قنات بلده فردوس، روستای خراشاد در حوزه توبافی، ژئوپارک طبس، کاروانسراهای خراسان جنوبی و روستای اصفهک از جمله آن‌هاست، آثاری که هر یک بخشی از تاریخ، طبیعت، هنر و شیوه زیست مردم این سرزمین را بازگو می‌کنند.

قرار گرفتن خراسان جنوبی در پهنه تاریخی خراسان بزرگ و در مسیر ارتباطی شرق ایران زمینه شکل‌گیری مجموعه‌ای از آثار معماری، محوطه‌های باستانی، قلعه‌ها، باغ‌ها، کاروانسراها، آب‌انبارها و بافت‌های شهری و روستایی را فراهم کرده است آثاری که از سازگاری مردم منطقه با اقلیم خشک و کم‌آب حکایت دارند.

بنا بر اعلام اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی، ۸۰۵ بنا و محوطه تاریخی استان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است اما بیش از نیمی از این ابنیه به مرمت اضطراری نیاز دارد، آماری که ضرورت توجه جدی‌تر به حفاظت از سرمایه‌های فرهنگی استان را نشان می‌دهد.

فرسایش ناشی از عوامل طبیعی، کمبود اعتبارات مرمتی، تغییر کاربری‌های نامتناسب، توسعه شهری بدون در نظر گرفتن ضوابط حفاظتی و رهاشدگی برخی بناها از جمله چالش‌هایی است که آثار تاریخی استان را تهدید می‌کند. در چنین وضعیتی، تاخیر در مداخله‌های حفاظتی می‌تواند هزینه احیای بناها را افزایش دهد و بخشی از اصالت تاریخی آن‌ها را از میان ببرد.

مرمت اصولی و احیای بناهای تاریخی تنها اقدامی برای نگهداری از دیوارها، طاق‌ها و تزئینات کهن نیست بلکه صیانت از هویت شهرها و روستاها، دانش بومی معماری و خاطره جمعی ساکنان این خطه به شمار می‌رود. هر بنای تاریخی، روایتی از زندگی، اقتصاد، فرهنگ و مناسبات اجتماعی دوره‌ای از تاریخ را در دل خود دارد.

از سوی دیگر، بازگرداندن بناهای تاریخی به چرخه زندگی شهری با تعریف کاربری‌های فرهنگی، گردشگری و اجتماعی متناسب می‌تواند به رونق اقتصاد محلی و ایجاد فرصت‌های تازه برای معرفی ظرفیت‌های خراسان جنوبی کمک کند اما تحقق این هدف نیازمند همکاری دستگاه‌های اجرایی، مالکان، فعالان میراث فرهنگی و بخش خصوصی است.

بیرجند به‌عنوان مرکز استان از جمله شهرهایی است که در کنار بافت کهن و خانه‌ها و باغ‌های تاریخی، مجموعه‌هایی با کارکردهای متفاوت را در خود جای داده است، این آثار با معماری متناسب با شرایط اقلیمی منطقه بخشی از سیمای تاریخی شهر را شکل داده‌اند و حفاظت از آن‌ها در حفظ هویت کالبدی بیرجند نقش دارد.

ارگ بهارستان؛ یادگار افشاریه در قلب بیرجند

در میان این بناها، ارگ بهارستان که در میان مردم بیرجند با نام «باغ زرشکی» نیز شناخته می‌شود از مجموعه‌های تاریخی قابل توجه مرکز خراسان جنوبی است بنایی که ساخت آن به سال‌های ۱۲۰۵ و ۱۲۰۶ هجری قمری و دوره افشاریه نسبت داده می‌شود و ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شماره ۳۶۸۳ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.

ارگ بهارستان از نظر تاریخی، معماری و جایگاه آن در هسته کهن بیرجند اهمیت دارد ساختار این مجموعه، آمیزه‌ای از معماری دفاعی و عناصر باغ ایرانی است و طراحی آن افزون بر تامین امنیت، فضایی متناسب با اقلیم گرم و خشک منطقه برای سکونت فراهم می‌کرد، آجرکاری‌ها و تزئینات هندسی دیوارهای ارگ نیز از ویژگی‌های معماری آن به شمار می‌رود.

این مجموعه در دوره‌های مختلف کارکردهای متفاوتی داشته است، از استفاده به‌عنوان مدرسه نسوان تا تبدیل شدن به کارگاه فرش‌بافی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز با تفکیک ارگ از باغ زرشکی، بخشی از پیوستگی فضایی و تاریخی مجموعه از میان رفت و کوشک میانی باغ تخریب شد.

در برخی روایت‌های تاریخی آمده است که لطفعلی‌خان زند و همراهانش پس از شکست از لشکریان آغامحمدخان قاجار، چند روزی به ارگ بهارستان پناه بردند، روایتی که بر پیوند این بنا با بخشی از تحولات تاریخی ایران دلالت دارد.

با این حال، ارگ بهارستان در دهه‌های گذشته بر اثر عوامل طبیعی، نبود رسیدگی مستمر و بلاتکلیفی در روند حفاظت و بهره‌برداری، آسیب‌های جدی دیده است.

سابقه واگذاری و طرح ایجاد گنجینه آب در بهارستان

بخشی از بنا در پی بارندگی‌های بهمن ۱۳۹۷ تخریب شد و پس از آن در سال ۱۳۹۸ با پیگیری‌های انجام‌شده، این مجموعه بر اساس تفاهم‌نامه میان شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی و بنیاد مستضعفان در مسیر واگذاری به شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی قرار گرفت تا مرمت آن با رعایت ضوابط میراث فرهنگی و با هدف استقرار گنجینه آب دنبال شود.

هدف از این اقدام، تامین زمینه مرمت بنا با رعایت ضوابط میراث فرهنگی و تعریف کاربری تازه برای آن اعلام شد.

بر پایه این برنامه، قرار بود پس از تکمیل فرآیند خرید و تحویل مجموعه، عملیات مرمت و بازسازی ارگ با همکاری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی دنبال شود و بخشی از آن به «گنجینه آب» اختصاص یابد، کاربری‌ای که با پیشینه سازه‌ها و فرهنگ آبی خراسان جنوبی و همچنین موقعیت ارگ در بافت تاریخی بیرجند تناسب دارد.

با وجود طرح این برنامه، روند مرمت و بهره‌برداری از مجموعه در سال‌های بعد به نتیجه نرسید و ارگ بهارستان همچنان نیازمند تامین اعتبار، مرمت اصولی و تعیین تکلیف برنامه اجرایی برای احیا بود. با این حال، برنامه‌ای که برای مرمت و احیای ارگ بهارستان پس از واگذاری آن به شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی مطرح شد در سال‌های بعد به مرحله اجرا نرسید. با وجود تاکید بر ضرورت رعایت ضوابط میراث فرهنگی، انجام مرمت اصولی و ایجاد گنجینه آب، اقدام موثری برای بازسازی این بنای تاریخی در مهلت‌های اعلام‌شده صورت نگرفت.







یکشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۵ - 23 August 2026
عکس تلخ از یک بستنی‌فروشی در تهران وایرال شد!
سایت اقتصاد ۲۴

عکس تلخ از یک بستنی‌فروشی در تهران وایرال شد!

تصویری از یک بستنی‌فروشی در میدان انقلاب تهران مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفته است؛ تابلویی که با لحنی متفاوت از مشتریان خواسته در صورتی که توان مالی تهیه بستنی و آبمیوه برای فرزندانشان را ندارند، مهمان این مجموعه باشند.
    
تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس
سایت فرارو

تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس

همزمان با غروب آفتاب در بوشهر، ساحل این شهر میزبان شهروندانی است که ساعاتی را در کنار خلیج فارس به تفریح و گذراندن اوقات فراغت سپری می‌کنند.
نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش
خبرگزاری ایسنا

نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش

محمود فرشچیان، بی‌شک یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های هنر معاصر ایران است. او نه فقط یک نگارگر، بلکه بنیان‌گذار مکتبی نوین در نقاشی ایرانی بود که توانست با تلفیق اصالت‌ها با نوآوری‌های مدرن، سبکی منحصربه‌فرد خلق کند.
اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس
روزنامه دنیای اقتصاد

اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس

تصاویر زیر از حمله آمریکا به محله مسکونی چاه‌تنگو قشم منتشر شده است.​
تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی
سایت فرارو

تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی

اگرچه در سال ۱۹۵۳ توافق آتش‌بس به درگیری‌های میان دو کره پایان داد، اما ردپای این جنگ همچنان به‌عنوان یادآوری ماندگار از گذشته باقی مانده و سبب شده است تاریخ این مناقشه نه‌ تنها فراموش نشود، بلکه به نسل‌های آینده نیز منتقل شود.
وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟
سایت عصرایران

وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟

فولاد، بتن و شیشه، همراه با نگاه نو به معماری، چهره شهرها را دگرگون کردند و تزئینات را به حاشیه راندند.
سوباتان بهشت مه آلود ایران
خبرگزاری ایسنا

سوباتان بهشت مه آلود ایران

جشن سده
خبرگزاری ایلنا

جشن سده

جشن سَده ازجشن های زردتشتیان است که دهم بهمن ماه برگزار می شود. این جشن بیش از هزار سال قدمت دارد و از کهن ترین جشن های ایرانی حتی
    
تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ

عکس های هوایی تلخ در جنوب شهر غزه یک سال قبل و بعد از جنگ را ، ببینید.
تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک

«مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور اسلامی ایران به منظور شرکت در هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در صدر هیاتی عالی رتبه بامداد دوشنبه (۲ مهر ۱۴۰۳) وارد فرودگاه جان اف کندی نیویورک شد.
بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان
سایت فراز

بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان

بالاخره پس از پنج روز پر تلاطم، تمام وزرای پیشنهادی «مسعود پزشکیان» از مجلس رای اعتماد گرفتند تا دولت چهاردهم کار خود را پرقدرت آغاز کند. در این گزارش تصویری گزیده تصاویر جالبی را که گرفته شده است می‌بینید.
عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!
سایت خبرآنلاین

عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!

رئیس مجلس و رئیس دستگاه قانون‌گذار کشوری که قانون ممنوعیت واردات آیفون را تصویب کرده با تصویری با گوشی آیفون دیده شده است.
اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟
سایت فراز

اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟

بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم شرایط اقتصادی کشور دچار تغییرات بسیاری شد. یکی از مهم‌ترین این تغییرات در نوسان قیمت بازار ارز، دلار و طلا رخ داده است. با توجه به تغیر چشمگیر دلار و طلا در این اینفوگرافیک میزان افزایش قیمت دلار و سکه تمام بهار آزادی را از مرداد ۱۴۰۰ تاکنون می‌بینید.