قیمت طلا امروز




 سیاست مهار ایران

 روزنامه دنیای اقتصاد / ۲ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۶

حلقه مفقوده مهار تورم مزمن

اقتصاد ایران در پنج دهه گذشته، با تورم مزمن و عمدتا دورقمی مواجه بوده است؛ اما آنچه دوره کنونی تورم را از سال‌های اخیر متمایز می‌کند، تغییر رژیم تورمی اقتصاد است. تورم در بخش بزرگی از این پنج دهه حول یک میانگین تاریخی قابل‌توجه حرکت می‌کرد، اما از سال ۱۳۹۷ به بعد وارد سطح جدیدی شد و اکنون در سال ۱۴۰۴ به حدود ۷۰درصد و در سال ۱۴۰۵ به نزدیکی ۹۰درصد رسیده است. بنابراین مساله امروز اقتصاد ایران دیگر صرفا «تورم بالا» نیست، بلکه خطر تثبیت اقتصاد در یک تعادل تورمی بسیار بالاست.
 حلقه مفقوده مهار تورم مزمن
این تغییر یک پرسش اساسی را پیش روی سیاستگذار قرار می‌دهد: چرا ابزارهای متعارف (و حتی غیرمتعارف) سیاست پولی نتوانسته‌اند تورم را به‌صورت پایدار مهار کنند؟پاسخ را باید در سازوکار انتقال سیاست پولی و مهم‌تر از آن، در ترازنامه بانک‌ها جست‌وجو کرد. سازوکار انتقال سیاست پولی و محدودیت نرخ بهره

 اثرگذاری سیاست پولی به کارآیی کانال‌های انتقال آن وابسته است؛ کانال‌هایی همچون نرخ بهره، اعتبار بانکی، نرخ ارز و انتظارات تورمی. نرخ بهره تنها زمانی می‌تواند نقش یک ابزار واقعی سیاست پولی را ایفا کند که تغییر آن به‌طور معنادار بر هزینه تامین مالی، تصمیمات سرمایه‌گذاری و الگوی مصرف اثر بگذارد. در غیر این صورت، تعدیل نرخ‌ها بیش از آنکه به مهار رفتارهای پولی منجر شود، به یک اقدام نمایشی تقلیل می‌یابد.

یعنی باید هزینه تامین مالی را افزایش دهد، تقاضای اعتبار را کاهش دهد، مصرف و سرمایه‌گذاری را تعدیل کند و از طریق مدیریت انتظارات، فشارهای تورمی را کاهش دهد. اما این سازوکار تنها زمانی به‌درستی عمل می‌کند که نظام بانکی از سلامت مالی کافی برخوردار باشد.

از این منظر، نرخ بهره شرط لازم کنترل تورم است، اما شرط کافی نیست. اما اگر بانک‌ها با دارایی‌های غیرجاری، مطالبات نکول‌شده، دارایی‌های منجمد، شکاف سررسید و ناترازی نقدینگی مواجه باشند، افزایش نرخ بهره الزاما به انقباض اعتباری منجر نمی‌شود؛ بلکه ممکن است هزینه تجهیز سپرده‌ها را افزایش داده و بانک ناتراز را بیش از گذشته به سمت ذخایر بانک مرکزی سوق دهد.

برای درک بهتر این مساله، باید به تجربه پنج دهه اخیر اقتصاد ایران نگاه کرد: یکی از مهم‌ترین شواهد تاریخی، دوره وفور درآمدهای نفتی در سال‌های ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۷ است. در این دوره، میانگین رشد نقدینگی ۳۸.۳درصد بود، اما میانگین تورم تنها ۱۵.۴درصد و میانگین رشد نرخ ارز حدود ۹درصد بود. بنابراین، فاصله رشد نقدینگی و تورم به ۲۲.۹درصد رسید. این فاصله را نمی‌توان صرفا با رابطه ساده «رشد نقدینگی برابر تورم» توضیح داد؛ زیرا درآمدهای نفتی بالا و ثبات نسبی نرخ ارز اجازه داد بخشی از فشار پولی از طریق واردات و تثبیت قیمت کالاهای مبادله‌پذیر جذب شود. همین پدیده در دهه ۱۳۸۰ نیز مشاهده شد. میانگین رشد نقدینگی حدود ۲۷.۴درصد بود، درحالی‌که میانگین تورم ۱۵.۳درصد باقی ماند و رشد نرخ ارز نیز حدود ۵درصد بود. بنابراین، در دوره‌های وفور درآمدهای ارزی، رابطه میان رشد نقدینگی و تورم تضعیف شد.

نکته مهم این است که اگر دوره‌های وفور نفتی را کنار بگذاریم، میانگین رشد نقدینگی حدود ۲۵.۵درصد و میانگین تورم حدود ۲۴.۸درصد بوده است. این نزدیکی نشان می‌دهد که در شرایط عادی‌تر اقتصاد ایران، رشد نقدینگی و تورم رابطه بسیار نزدیکی دارند. پس مساله اصلی فقط این نیست که نقدینگی چقدر رشد می‌کند؛ بلکه باید پرسید چه عاملی نقدینگی را ایجاد می‌کند و چرا نظام بانکی مجبور به خلق نقدینگی می‌شود؟ این پرسش، ما را به ناترازی بانک‌ها می‌رساند.

توجه به این نکته ضروری است که اگرچه شرایط اقتصاد ایران امروز از نظر ساختار مالی، عمق بازارها و درجه پیچیدگی با دوره‌های مذکور تفاوت‌های معناداری دارد، اما محدودیت‌های سازوکار انتقال سیاست پولی به‌طرز قابل‌توجهی بازتولید شده‌اند. در وضعیت کنونی، به‌جای وفور درآمدهای نفتی، کسری‌های مزمن بودجه و ناترازی گسترده بانک‌ها نقش منشأ اصلی رشد نقدینگی را ایفا می‌کنند. در چنین بستری، افزایش نرخ بهره الزاما به کاهش موثر تقاضای اعتبار یا مهار انتظارات تورمی منجر نمی‌شود؛ زیرا بخش قابل‌توجهی از خلق نقدینگی نه از مسیر تصمیمات داوطلبانه وام‌گیری، بلکه از کانال اضافه‌برداشت بانک‌های ناتراز، تمدید مکرر بدهی‌ها و تامین مالی غیرمستقیم کسری بودجه شکل می‌گیرد. نتیجه آن است که همان‌گونه که در تجربه تاریخی وفور ارزی، کانال نرخ بهره کارآیی محدودی داشت، امروز نیز اختلال در ترازنامه بانک‌ها اثربخشی این کانال را تضعیف کرده است. ناترازی بانک‌ها به‌عنوان کانال شکست سیاست پولی

 از سال ۱۳۹۷ اقتصاد ایران وارد مرحله‌ای متفاوت شد. میانگین تورم در سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۴ حدود ۴۳.۱درصد بوده است؛ سطحی که تفاوت چشم‌گیری با میانگین تورم حدود ۱۸.۴درصدی دوره ۱۳۵۲ تا ۱۳۹۶ دارد. اما اهمیت موضوع تنها در افزایش میانگین نیست. تورم در این دوره برخلاف بسیاری از شوک‌های قبلی، کاهش پایدار پیدا نکرد و اقتصاد به سمت یک تعادل تورمی جدیدتر و بالاتر حرکت کرد.

در سال‌های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶، میانگین رشد نقدینگی حدود ۱۳درصد بیشتر از تورم بود. نرخ بالای سود سپرده و فضای خوش‌بینانه نسبت به روابط خارجی باعث شد بخش بزرگی از نقدینگی در شبکه بانکی با تغییر سررسید طولانی‌مدت مواجه شود و از سیالیت آن کاسته شود. اما با افزایش احتمال خروج آمریکا از برجام، انتظارات تورمی تغییر کرد. سررسید سپرده‌ها به‌سرعت کاهش یافت و همزمان با آن در سمت راست ترازنامه بانک‌ها تقاضای تسهیلات افزایش یافت. 

در سال ۱۳۹۷، جهش ۱۶۷درصدی نرخ ارز و تورم ۳۱.۲درصدی نشان داد که نقدینگی انباشته‌شده در نظام مالی می‌تواند در صورت تغییر انتظارات، به‌سرعت سیال شود. در سال ۱۳۹۸ نیز افت ۵۳درصدی درآمدهای نفتی، سمت عرضه اقتصاد را تحت فشار قرار داد. افزایش نرخ ارز و قیمت‌ها نیاز بنگاه‌ها به سرمایه در گردش را افزایش داد و تقاضا برای تسهیلات را بالا برد. همزمان، فشار مالی بنگاه‌ها و خانوارها زمینه افزایش نکول و تشدید کیفیت نامطلوب دارایی‌های بانکی را فراهم کرد. در همین شرایط، رشد نقدینگی از حدود ۲۳درصد در سال ۱۳۹۷ به حدود ۳۱درصد در سال ۱۳۹۸ افزایش یافت.

از سال ۱۳۹۷ به بعد، یک پدیده مهم دیگر نیز رخ داد: میانگین تورم حدود ۴۳.۱درصدی از میانگین رشد نقدینگی حدود ۳۱.۲درصدی فراتر رفت. این واگرایی نشان می‌دهد که برای توضیح تورم دیگر نمی‌توان تنها به رشد حجم نقدینگی نگاه کرد. افزایش سرعت گردش پول، کاهش رشد واقعی اقتصاد و مهم‌تر از همه، افزایش انتظارات تورمی نیز وارد معادله شده‌اند. از‌این‌رو در چنین اقتصادی، افزایش نرخ بهره ضروری است؛ اما آیا کافی است؟ پاسخ منفی است. نرخ بهره زمانی می‌تواند ابزار موثر ضدتورمی باشد که بانک سالم باشد. در یک بانک سالم، افزایش نرخ بهره باعث کاهش تقاضای تسهیلات، تعدیل سرمایه‌گذاری و کاهش تقاضای کل می‌شود. اما در یک بانک ناتراز، داستان متفاوت است.

برای تشریح این مهم بانکی را تصور کنیم که بخش قابل‌توجهی از دارایی‌هایش شامل تسهیلات غیرجاری، مطالبات مشکوک‌الوصول، املاک مازاد و دارایی‌های کم‌نقدشونده است. چنین بانکی ممکن است روی کاغذ دارایی قابل‌توجهی داشته باشد، اما در عمل جریان نقدی کافی برای ایفای تعهدات خود ایجاد نکند. حال اگر نرخ بهره افزایش یابد، هزینه تجهیز سپرده‌های بانک نیز افزایش پیدا می‌کند. بانک برای تامین ذخایر نقدینگی لازم، ناچار می‌شود به بازار بین‌بانکی، عملیات ریپو، تسهیلات قاعده‌مند یا حتی اضافه‌برداشت از بانک مرکزی متوسل شود. در این حالت، سیاست پولی به جای اینکه صرفا تقاضای اعتبار را کاهش دهد، ممکن است ناترازی ترازنامه بانک را تشدید کند. این همان حلقه‌ای است که در سیاستگذاری ضدتورمی ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است. اما سوال اساسی این است که اگر بخش قابل‌توجهی از دارایی‌های بانکی غیرنقد باشد چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ پاسخ این سوال، دقیقا همان جایی است که ریشه تورم مزمن ایران را باید در آن جست‌وجو کرد.

فرض کنید تسهیلاتی که بانک پرداخت کرده، دیگر بازپرداخت نشود. در ظاهر شاید فقط یک وام معوق ایجاد شده باشد، اما در واقع اتفاق بسیار بزرگ‌تری در اقتصاد رخ داده است. در این صورت بدهی بانک واقعی می‌شود، اما دارایی بانک عملا ارزش اقتصادی خود را از دست داده است. از همین لحظه ناترازی آغاز می‌شود. اگر تعداد این تسهیلات غیرجاری کم باشد، بانک می‌تواند آن را مدیریت کند؛ اما وقتی حجم آنها زیاد می‌شود، کیفیت دارایی‌های بانک کاهش می‌یابد و توان بانک برای ایفای تعهداتش به‌تدریج تضعیف می‌شود. بنابراین باید توجه داشته باشیم که مشکل اصلی صرفا خود خلق نقدینگی نیست؛ بلکه کیفیت دارایی‌هایی است که در مقابل این نقدینگی ایجاد می‌شوند.

اکنون این سوال مطرح می‌شود که بانک در برابر چنین شرایطی چه واکنشی نشان می‌دهد؟ آیا دارایی‌های مشکل‌دار را شناسایی و از ترازنامه حذف می‌کند و زیان را شناسایی می‌کند؟ در عمل، معمولا چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد.

بانک‌ها برای کمک به تسهیلات‌گیرندگان تلاش می‌کنند این دارایی‌ها را زنده نگه دارند و تسهیلات را تمدید کنند؛ در این صورت علاوه بر اینکه سودهای تحقق‌نیافته به اصل بدهی اضافه می‌شود، وام جدید برای بازپرداخت وام قبلی پرداخت می‌شود و در نهایت تصویری از یک ترازنامه سالم ارائه می‌شود؛ درحالی‌که واقعیت چیز دیگری است.

در واقع بانک روی دارایی‌هایی ایستاده که دیگر توان ایجاد جریان نقدی ندارند. بانک از بیرون سالم به نظر می‌رسد، اما در درون، ترازنامه آن به‌شدت آسیب دیده است. هرچه این وضعیت طولانی‌تر شود، نیاز بانک به منابع جدید بیشتر می‌شود و در نهایت فشار بر پایه پولی و نقدینگی افزایش پیدا می‌کند و تورم شدت بیشتری می‌گیرد؛ چرا؟ چون وقتی بانک برای بازپرداخت یک تسهیلات قدیمی، تسهیلات جدیدی پرداخت می‌کند، در واقع اعتبار جدیدی ایجاد کرده است؛ درحالی‌که هیچ فعالیت اقتصادی جدیدی شکل نگرفته است. این یعنی رشد نقدینگی بدون رشد تولید و دقیقا از همین نقطه، فشارهای تورمی آغاز می‌شود. بنابراین، راهکار کنترل تورم در ایران نباید انتخاب بین «نرخ بهره» و «اصلاح ترازنامه بانک‌ها» باشد. این دو باید مکمل یکدیگر باشند. نرخ بهره شرط لازم است؛ اصلاح ساختاری ترازنامه بانک‌ها شرط اساسی اثربخشی پایدار آن است.

اما باید توجه داشت این اصلاح باید از هر دو طرف آغاز شود. در سمت دارایی‌ها، بانک باید از دارایی‌های غیرجاری، مطالبات نکول‌شده، املاک مازاد و دارایی‌های کم‌نقدشونده پاکسازی شود. این دارایی‌ها باید یا تعیین تکلیف، وصول، واگذار یا در صورت لزوم به سازوکارهای تخصصی مدیریت دارایی منتقل شوند. باقی ماندن دارایی‌های غیرجاری در ترازنامه، قدرت اعتباردهی سالم آن را کاهش می‌دهد، اما اصلاح سمت دارایی به‌تنهایی کافی نیست.

در سمت بدهی و سرمایه نیز باید ساختار تامین مالی بانک‌ها متنوع شود. بانک نباید در زمان بحران صرفا به سپرده‌های عندالمطالبه و منابع بانک مرکزی وابسته باشد. افزایش سرمایه باکیفیت، ابزارهای سرمایه‌ای، اوراق جذب‌کننده زیان، اوراق قابل تبدیل به سهام و سایر ابزارهای تامین مالی بلندمدت می‌توانند ظرفیت جذب شوک را در خود بانک افزایش دهند. هدف اصلی این است که بحران بانک به بحران پولی تبدیل نشود.

بانکی که دارایی‌های سالم و منابع متنوع دارد، در زمان بحران می‌تواند بخشی از زیان خود را در داخل ترازنامه جذب کند. اما بانک ناتراز برای ادامه فعالیت، به ذخایر بانک مرکزی نیاز پیدا می‌کند و اگر این منابع نهایتا از بانک مرکزی تامین شود، ناترازی بانکی می‌تواند به پایه پولی، نقدینگی و تورم منتقل شود.

در این چارچوب، اصلاح ترازنامه بانک‌ها یک اقدام حسابداری یا صرفا بانکی نیست؛ بلکه یک سیاست ضدتورمی است. در چنین ساختاری است که نرخ بهره می‌تواند اثر واقعی خود را بر تقاضای اعتبار و انتظارات تورمی نشان دهد؛ زیرا دیگر با بانکی مواجه نیستیم که افزایش نرخ بهره، آن را به سمت استقراض بیشتر از بانک مرکزی سوق دهد. در واقع بانک مرکزی باید نرخ بهره را به‌عنوان لنگر اسمی حفظ کند، اما همزمان باید ترازنامه بانک‌ها را مهندسی و اصلاح کند. نتیجه‌گیری و پیشنهاد

درس پنج دهه گذشته اقتصاد ایران روشن است: تورم مزمن تنها مساله‌ای پولی نیست؛ مساله‌ای مربوط به ساختار نظام بانکی، انتظارات و سازوکار خلق نقدینگی است. بنابراین اگر بخواهیم از تورم نزدیک به ۹۰درصدی عبور کنیم، نمی‌توان تنها به افزایش نرخ بهره، کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها یا محدود کردن اعطای تسهیلات اکتفا کرد. باید منشأ ناترازی را اصلاح کرد. نرخ بهره شرط لازم مهار تورم است، اما اصلاح ساختاری ترازنامه بانک‌ها شرط اساسی موفقیت آن است. در نهایت، اگر نرخ بهره لنگر اسمی سیاست پولی باشد، ترازنامه سالم بانک‌ها لنگر واقعی ثبات پولی خواهد بود.

* کارشناس حوزه پول و بانک این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد







چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵ - 19 August 2026
[مینا حیدری] نسخه آسفالت برای مشکلات!
سایت اطلاعات آنلاین

[مینا حیدری] نسخه آسفالت برای مشکلات!

تصاویر آسفالت کردن بستر رودخانه الیگودرز را که دیدم، نخستین واکنشم ناباوری بود. فکر کردم شاید یکی از همان شوخی‌های بی‌مزه فضای مجازی با هوش مصنوعی باشد؛ تصاویری که قرار است چند ساعتی دست‌به‌دست شوند و بعد فراموششان کنیم.
سایت اطلاعات آنلاین

«زیباترین قاتل سریالی آنلاین» چندان هم زیبا نبود!

فراتر از یک کلیپ؛ تبعات حقوقی رانندگی کودکان
خبرگزاری مهر

فراتر از یک کلیپ؛ تبعات حقوقی رانندگی کودکان

انتشار فیلم رانندگی کودکان، در کنار خطرات جانی، می‌تواند والدین را با مسئولیت‌های کیفری و مالی مواجه کند.
روزنامه هفت صبح

زنگ خطر برای عدالت آموزشی

زیدون؛ جایی که باغ می‌تواند به مقصد تبدیل شود
روزنامه ستاره صبح

زیدون؛ جایی که باغ می‌تواند به مقصد تبدیل شود

دو هزار هکتار زمین، ۴۰۰ هزار اصله نهال و نزدیک به ۵ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری؛ دشت زیدون پلدشت منطقه آزاد ماکو دیگر فقط یک پروژه کشاورزی نیست. اینجا می‌تواند نقطه آغاز یک الگوی تازه باشد؛ جایی که کشاورزی مدرن، اشتغال، سرمایه‌گذاری و گردشگری در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند.
    
بانک‌ها دیگر حق دست‌درازی ندارند
روزنامه شرق

بانک‌ها دیگر حق دست‌درازی ندارند

سال‌هاست بسیاری از شهروندانی که روزی از سر اعتماد یا ناچاری، ضامن وام کسی شده‌اند، خود را در وضعیتی می‌بینند که هیچ ربطی به بدهی آنها ندارد: حساب بانکی‌شان‌ بی‌آنکه دادگاهی رأیی صادر کرده باشد یا اجرائیه‌ای در کار باشد، یک‌شبه مسدود یا از موجودی آن برداشت می‌شود. این رویه که سال‌ها بر پایه بندهای یک‌طرفه …
موتورسواری بانوان  نیازمند تنظیم‌گری مسئولانه
روزنامه شرق

موتورسواری بانوان نیازمند تنظیم‌گری مسئولانه

در هر نظام سیاسی، فاصله‌ای میان تغییرات جامعه و به‌روزرسانی قواعد حاکمیتی وجود دارد، اما هنگامی که این فاصله بیش از حد عمیق شود، جامعه ناگزیر دست به خودتنظیمی می‌زند. یعنی پیش از آنکه نظام سیاسی، قواعد جدید را وضع و اجرا کند، شهروندان برای پاسخ به نیازهای روزمره خود، راه‌حل‌هایی را می‌یابند. نمونه این …
سایت خبرفوری

خبر تلخ در باره موتورسواری بانوان: مرگ ۱۸ زن موتورسوار در حوادث رانندگی اصفهان/ هنوز هم گواهینامه مشکل اصلی است

ورود صاحبان سالن‌های زیبایی به عرصه تئاتر/ شاخ‌های مجازی اینستاگرامی روی صحنه آمده‌اند
سایت عصرایران

ورود صاحبان سالن‌های زیبایی به عرصه تئاتر/ شاخ‌های مجازی اینستاگرامی روی صحنه آمده‌اند

منوچهری خاطرنشان کرد: یادم هست سالن تئاتری که صاحبش سبزی فروش بود و در میدان میوه و تره‌بار کار می‌کرد یکبار از من خواست به عنوان مشاور به او کمک کنم؛ او اصل...
سایت خبرفوری

داستان عجیب کشف جسد بی سر یک دختر در دماوند

«ادب» میراثی فراتر از یک نام
روزنامه آرمان امروز

«ادب» میراثی فراتر از یک نام

فردین کمانگر آرمان امروز : هر سال با نزدیک شدن به سالروز درگذشت مهندس بهاءالدین ادب، بار دیگر نام او در فضای سیاسی، اجتماعی و رسانه‌ای کردستان زنده می‌شود؛ پیام‌های تسلیت و یادبود منتشر می‌شود و بسیاری از چهره‌های سیاسی و اجتماعی از او به نیکی یاد می‌کنند. این اتفاق، اگرچه نشانه ماندگاری نام یک [ ]
‌جایزه‌ای برای آنهایی که معلمی را زندگی می‌کنند
سایت جوان آنلاین

‌جایزه‌ای برای آنهایی که معلمی را زندگی می‌کنند

‌محمد رضایی: ۶۰ هزار معلم در فرآیند «جایزه معلم» نامزد شده‌اند و مردم نیز ۲۰۰ هزار معرفی از معلمان اثرگذار داشته‌اند
         
‌عادی‌شدن قانون‌شکنی در خیابان‌های پایتخت
سایت جوان آنلاین

‌عادی‌شدن قانون‌شکنی در خیابان‌های پایتخت

تهران مدت‌هاست با پدیده‌ای فراتر از چند تخلف پراکنده رانندگی روبه‌رو است؛ بی‌توجهی به قانون راهنمایی و رانندگی در بخش‌هایی از شهر به رفتاری عادی تبدیل شده است
سایت جوان آنلاین

‌متهم: آن‌قدر مست بودم که نمی‌دانم چه شد!

با این طرح، مراجعه به سفارتخانه‌ها ممنوع می‌شود!
سایت برترینها

با این طرح، مراجعه به سفارتخانه‌ها ممنوع می‌شود!

روزنامه اعتماد در گفتگو با محسن برهانی حقوقدان، طرح جدید مجلس با عنوان «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی، دولت‌ها و نهادهای بیگانه» را بررسی کرده است.
آدرس «بی‌اعتمادی» اشتباهی داده شد!
سایت جوان آنلاین

آدرس «بی‌اعتمادی» اشتباهی داده شد!

مردم ایران- و بلکه جهان- روزنامه نمی‌خرند ولی روزنامه می‌خوانند، زیرا روزنامه‌نگاران اصلی که در سکو‌ها تولید محتوا می‌کنند همچنان یک پای‌شان در روزنامه است!...
روایت حبیب‌الله؛ مرثیه‌ای بی‌پایان برای عدالت گمشده
روزنامه توسعه ایرانی

روایت حبیب‌الله؛ مرثیه‌ای بی‌پایان برای عدالت گمشده

سال ها کار کردن، در بدترین شرایط و عرق ریختن و استخوان خرد کردن، برای آنکه نان آور آبرومند خانواده ات باشی، همگی به این امید است که روزی در
روایتی متفاوت از ریشه‌های «تعلیق و اخراج» در دانشگاه
روزنامه توسعه ایرانی

روایتی متفاوت از ریشه‌های «تعلیق و اخراج» در دانشگاه

طهمورث گیلانی در حالی که فضای عمومی کشور همچنان تحت تأثیر وقایع سیاسی و اقتصادی ماه های اخیر قرار دارد، نهاد دانشگاه بار دیگر به کانون اصلی تنش ها
سه شهر تشنه، یک خطای مشترک
روزنامه شرق

سه شهر تشنه، یک خطای مشترک

بزرگ‌ترین مصرف‌کننده آب دشت نیز کشاورزی است. براساس ارقام ارائه‌شده در نشست ۵۴.۹ درصد آب دشت مشهد در این بخش مصرف می‌شود؛ حدود ۴۸۷.۵ میلیون مترمکعب در سال. در مقابل حدود ۹۲۳ هزار تن محصول زراعی تولید می‌شود و بهره‌وری آب نزدیک به ۱.۷ کیلوگرم محصول به ازای هر مترمکعب است.
سایت عصرایران

حریق مرموز در قلب گرگان؛ از سیم‌کشی فرسوده تا شایعات داغ / گرگان چه چیزی را از دست داد؟

سایت تابناک

جزئیات جنایت مقابل مترو: متلک به زن و قتل شوهر

جاسوس کشف شده مهمتر از جاسوس پنهان/ زمانی که صداها خاموش شود دیگر خیلی دیر شده/ نشانه های پوسیدگی و اضمحلال سازمان
سایت خبرآنلاین

جاسوس کشف شده مهمتر از جاسوس پنهان/ زمانی که صداها خاموش شود دیگر خیلی دیر شده/ نشانه های پوسیدگی و اضمحلال سازمان

ناپلئون شمشیر داشت، فوشه گوش داشت. ناپلئون فرمان می‌داد، فوشه نجوا جمع می‌کرد. و در بسیاری از مواقع، این نجواها از توپخانه مهم‌تر بودند. فوشه خوب می‌دانست که بهترین جاسوس، آن کسی نیست که پنهان باشد؛ آن کسی است که در هیأت دوست، همکار، محرم و همراه ظاهر شود. اما درس بزرگ‌تر فوشه فقط ساختن شبکه‌ی خبرچینی …
پاسخ قوچانی به نقد مهدوی و واکاوی متناقض‌نماهای جریان سروشیه/ استبداد صوفیانه یا اصلاح‌گری دینی؟ /قوچانی «سروشیه» را فرقه‌ای منزوی و متناقض می داند
سایت خبرآنلاین

پاسخ قوچانی به نقد مهدوی و واکاوی متناقض‌نماهای جریان سروشیه/ استبداد صوفیانه یا اصلاح‌گری دینی؟ /قوچانی «سروشیه» را فرقه‌ای …

چه کسی گفته است مقاله نوشتن هیاهوست و بیانیه صادر کردن فروتنی؟ هیاهو و محکمه، مصاحبه‌ی سروش است که یک جا در یک مصاحبه به حساب رضا داوری و احمد فردید و محسن کدیور و آرش نراقی و دکتر وحید دستجردی و … رسیده است و در پوستین خلق افتاده و به منکرات و مسکرات فردید پرداخته است و یکی را (ولو نابخرد) ملعون خوانده …
چرا در طوفان‌ها، جوان‌ها زودتر غرق می‌شوند؟
سایت خبرآنلاین

چرا در طوفان‌ها، جوان‌ها زودتر غرق می‌شوند؟

فردا که زیردریایی‌های تغییر، کشتی کسب‌وکار ما را هدف گرفتند، این آپدیت‌های نرم‌افزاری نیستند که ما را نجات می‌دهند؛ این سرسختی روانی آدم‌هاست. در طوفان، آن‌که تکنیک می‌داند شاید خیلی خوب شنا کند و دست‌وپا بزند؛ اما آن‌که دریا را می‌شناسد، کشتی را به ساحل می‌رساند.
خبرگزاری ایلنا

کودک ۸ ساله بیمار را در مرکز نگهداری کتک زدند/دوربین‌ها خاموش شدند

مقاله قوچانی علیه سروش فاقد اعتبار علمی است / نازنینی تو ولی در حد خویش / الله الله پا منه از حد بیش
سایت خبرآنلاین

مقاله قوچانی علیه سروش فاقد اعتبار علمی است / نازنینی تو ولی در حد خویش / الله الله پا منه از حد بیش

روش به‌کاررفته در این مقاله عقیم است و نتایج آن فاقد اعتبار علمی است۰ زیرا به‌لحاظ منطقی گرفتار مغالطه کنه و وجه شده؛ به‌لحاظ عقلانی از قانون تناسب حکم و سند پیروی نکرده؛ به‌لحاظ اخلاقی جنبه‌های بسیار روشن شخصیت منتقد را کاملا نادیده گرفته و به‌لحاظ حقوقی مجرم را (به زعم قوچانی) در حد جرمش تقلیل داده …
سایت خبرآنلاین

ببینید | روایتی از نجات معجزه آسای جان کودک قمی با سرعت عمل کارشناس اورژانس

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

لحظه تکان‌دهنده انفجارهای پی‌درپی در خیابان شریعتی تهران ناشی از بمباران؛ ویدئوی تازه از «جنگ رمضان»

پاییز پربارش و خطر سیلاب، سوغات ال‌نینو برای ایران است
روزنامه هفت صبح

پاییز پربارش و خطر سیلاب، سوغات ال‌نینو برای ایران است

اغلب مدل‌های عددی بارش‌های قوی برای پاییز و زمستان آینده، پیش‌بینی می‌کنند
سایت هم میهن

عجیب‌ترین اعتیاد دنیا: اشتیاق شدید یک دختر به نوشیدن بنزین

سایت تابناک

اعترافات خجسته، رپری که تازه معروف شده

تحلیل داده از موج توئیتری مرتبط با قتل حمیدرضا رجب‌زاده/ از تسویه‌حساب امنیتی تا پرونده جنایی: افکار عمومی چگونه ماجرای قتل مداح تهرانی را روایت کرد؟
سایت جماران

تحلیل داده از موج توئیتری مرتبط با قتل حمیدرضا رجب‌زاده/ از تسویه‌حساب امنیتی تا پرونده جنایی: افکار عمومی چگونه ماجرای قتل …

تحلیل داده‌محور موج توئیتری قتل حمیدرضا رجب‌زاده نشان می‌دهد که شبکه‌های اجتماعی در ایران همچنان بستری فعال برای شکل‌گیری و رقابت روایت‌های متفاوت درباره رویدادهای بحرانی هستند. این پرونده، با وجود ماهیت جنایی و خشونت‌بار خود، به‌سرعت در معرض تفسیرهای سیاسی و اجتماعی متفاوت قرار گرفت و هر یک از طیف‌های …
روزنامه هفت صبح

انتقام اسیدی مرد قهوه‌چی از همکاران همسرش

روزنامه هفت صبح

ال‌نینو باران می‌آورد؛ سیلاب در کمین ایران

جنگلبانان با جیب خالی به مراسم روز ملی جنگلبان آمدند
روزنامه هفت صبح

جنگلبانان با جیب خالی به مراسم روز ملی جنگلبان آمدند

جنگلبانان با حقوق حداقلی و مشکلات معیشتی، همچنان مسئول حفاظت از میلیون‌ها هکتار عرصه طبیعی کشور هستند
فرمولی برای حذف تبانی و حقوق‌های صوری
روزنامه هفت صبح

فرمولی برای حذف تبانی و حقوق‌های صوری

حقوق بازنشستگان آینده چگونه محاسبه خواهد شد؟ بررسی جزئیات پیشنهاد تامین اجتماعی برای محاسبه مستمری در گفت‌وگو با کارشناسان
ماتقدم و ماتأخر و قضاوت مردم؛ تلنگر جدی به متعرضان به تأمین‌اجتماعی
سایت عصر خبر

ماتقدم و ماتأخر و قضاوت مردم؛ تلنگر جدی به متعرضان به تأمین‌اجتماعی

مهین داوری، روزنامه‌نگار
دردسرهای بیلبورهای تبلیغاتی شهر تهران / از آسیب به زبان فارسی تا خطر تصادف
سایت اعتماد آنلاین

دردسرهای بیلبورهای تبلیغاتی شهر تهران / از آسیب به زبان فارسی تا خطر تصادف

بسیاری از این بیلبوردها در بزرگراه‌ها، تقاطع‌ها و معابر پرتردد نصب می‌شوند؛ جایی که رانندگان باید در کسری از ثانیه پیام را دریافت کنند. نوشتن کلمات به صورت تکه‌تکه یا با حروف جدا از هم مستلزم صرف زمان و تمرکز ذهنی بیشتری است. راننده‌ای که با سرعت مجاز در حال حرکت است ناخودآگاه برای فهم متن از هم گسیخته …
سایت فرارو

توقف آسفالت کشی رودخانه الیگودرز

سایت فرارو

اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد به برگزاری حضوری امتحانات ترم تابستان / ۳۰ هزار امضا برای یک مطالبه

سایت فرارو

تصاویر؛ بازسازی صحنه قتل قهرمان کراسفیت

خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ درختان شهرک صدرا قربانی اختلاف میان دو نهاد

سایت خبرآنلاین

ببینید | پایان شرارت دو اوباش قمه‌کش در تهران با شلیک پلیس

نسل Z؛ بی‌آرمان یا وارث آرمان زندگی؟
سایت خبرآنلاین

نسل Z؛ بی‌آرمان یا وارث آرمان زندگی؟

نسل Z و آلفا با همدلی برای درمان یک بچه‌گربه آسیب‌دیده نشان دادند شاید آرمان‌خواهی نسل جدید نه در شعار، بلکه در تلاش برای کاهش رنج موجودات و پاسداشت زندگی نمود پیدا می‌کند. (عکس تزئینی است.)
هزینه های پنهان انتقادکُشی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

هزینه های پنهان انتقادکُشی - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین کریمی با این حال، وقتی فضای مدیریتی به‌جای پذیرش نقد به مقابله با منتقد عادت کند، پدیده‌ای شکل می‌گیرد که می‌توان از آن با عنوان «انتقادکشی» یاد کرد؛ یعنی به جای پاسخ دادن به پرسش و اصلاح خطا، تلاش می‌شود صدای منتقد خاموش شود.انتقادکشی لزوماً با برخورد مستقیم اتفاق نمی‌افتد. گاهی با برچسب زدن [ …
یک واژه مبهم می‌تواند برای هنرمند به پرونده کیفری تبدیل شود/ نقدی بر یک جرم انگاری هنری
سایت عصرایران

یک واژه مبهم می‌تواند برای هنرمند به پرونده کیفری تبدیل شود/ نقدی بر یک جرم انگاری هنری

او از همین زاویه ماده ۱۴ این طرح را قابل نقد جدی دانسته و نوشته است: «اصل مقابله با نفوذ و برخورد با فعالیت سازمان‌یافته سرویس‌های بیگانه کاملاً قابل دفاع اس...
سایت عصرایران

هشدار مهم به داوطلبان کنکور؛ موبایل و ساعت هوشمند می‌تواند محرومیت ۱۰ ساله داشته باشد

سایت خبرآنلاین

کاوه مدنی، جوان‌ترین برنده «نوبل آب» در سال ۲۰۲۶ شد

بحران زباله در شمال ایران؛ جان جنگل‌های هیرکانی در خطر است
سایت عصرایران

بحران زباله در شمال ایران؛ جان جنگل‌های هیرکانی در خطر است

دقیقاً چه فاجعه‌ای باید رخ دهد تا سیاستِ مسئولان عوض شود؟ چند رودخانۀ دیگر باید آلوده شود؟ چند هکتار جنگل باید از بین برود؟ چند روستا باید در بوی زباله و دود...
         
این وضعیت در صداوسیما دیگر قابل تحمل نیست/ حتی نمایندگان هم به جبلی پشت کردند!
سایت اطلاعات آنلاین

این وضعیت در صداوسیما دیگر قابل تحمل نیست/ حتی نمایندگان هم به جبلی پشت کردند!

همزمان با افزایش انتقادات از عملکرد صداوسیما و اظهارات جنجالی برخی مجریان افزایش یافته، خبرها از تلاش معاونت پارلمانی این سازمان برای جلب حمایت نمایندگان از پیمان جبلی، رئیس فعلی صداوسیما، حکایت دارد.
سایت اطلاعات آنلاین

کشف جسد دختر گمشده در ارتفاعات دماوند؛ پای مدیر بومگردی در میان است؟

هوای شمال هم دیگر سالم نیست
سایت سلامت نیوز

هوای شمال هم دیگر سالم نیست

آنچه استان‌های شمالی ایران یا استان‌های حاشیه جنوبی دریای کاسپین را از دیگر مناطق کشور متمایز می‌کند، افزون بر جغرافیا و چشم‌انداز متفاوت، هوای پاک آن‌ها بوده است. اهمیت این ویژگی در حوزه سلامت و بیماری‌های قلبی‌عروقی و ریوی نیز سابقه‌ای طولانی دارد. پیش از آنکه گردشگری سلامت و آسایش آب‌وهوایی مطرح شود، …
    
روزنامه پیام ما

جابه‌جایی ۱۰۰ کیلومتری هلیا

دو چهره‌ برای یک معلم؛ خسته‌ در ‌مدرسه، پرانرژی در کلاس خصوصی
روزنامه هفت صبح

دو چهره‌ برای یک معلم؛ خسته‌ در ‌مدرسه، پرانرژی در کلاس خصوصی

تعدادی از معلمان به دلیل مشکلات معیشتی، محتوای کامل‌تر و انرژی بیشتر خود را به کلاس‌های خصوصی و مجازی منتقل کرده‌اند
    
زندگی روی دور «اثر رژ لب» - همدلی
روزنامه همدلی

زندگی روی دور «اثر رژ لب» - همدلی

بهمن اکبری فعال رسانه ای شلوغی کافه‌ها در روزگاری که تورم، کاهش قدرت خرید و نااطمینانی اقتصادی بخش مهمی از زندگی مردم را تحت تأثیر قرار داده است، در نگاه نخست یک تناقض به نظر می‌رسد: اگر سفره‌ها کوچک‌تر شده‌اند، چرا کافه‌ها همچنان مشتری دارند؟ آیا این پدیده نشانه رفاه است یا واکنشی روانی [ ]
آیا کافه‌نشینی تهرانی‌ها، «بی‌دغدغگی» است؟ | تفریح یا فرار از زندگی روزمره | پشت پرده یک آمار عجیب
سایت خبرفوری

آیا کافه‌نشینی تهرانی‌ها، «بی‌دغدغگی» است؟ | تفریح یا فرار از زندگی روزمره | پشت پرده یک آمار عجیب

اظهارنظر اخیر استانداری تهران درباره اینکه «روزانه بیش از ۴۵۰ هزار نفر ساعت» از وقت جوانان پایتخت در کافه‌ها سپری می‌شود، در نگاه نخست آماری بزرگ و قابل توجه به نظر می‌رسد.
خبرگزاری ایسنا

پلمب واحدهای رمالی و دعانویسی در جنوب تهران/ دستگیری عامل نفوذی در پایتخت

سایت انتخاب

ببینید/ عجیب اما واقعی؛ رودخانه‌ای که در الیگودرز آسفالت شد

یک استان چندمسئله جمعیتی/چرا نسخه واحدجوانی جمعیت درتهران جواب نمی دهد
خبرگزاری مهر

یک استان چندمسئله جمعیتی/چرا نسخه واحدجوانی جمعیت درتهران جواب نمی دهد

تهران-مسئله جمعیت، دیگر صرفاً به توصیه برای فرزندآوری یا ارائه مشوق‌های مقطعی محدود نمی‌شود، در استانی مانند تهران که شهرستان‌های آن تفاوت‌های چشمگیری با یکدیگر دارند،این امر مشهودتر می شود.
 هشدار در خصوص کشت چوب به جای تولید مواد غذایی در جنوب کرمان
خبرگزاری مهر

 هشدار در خصوص کشت چوب به جای تولید مواد غذایی در جنوب کرمان

کرمان- جنوب کرمان با تولید ۵.۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی قطب تولید مواد غذایی کشور است اما طی سال های اخیر زراعت چوب در حال جایگزین شدن با کشت محصولات استراتژیک است.