قیمت طلا امروز




 نقشه عملیاتی آمریکا

 سایت ایران آنلاین / ۱۴۰۵/۰۵/۲۸

دانشگاه در خط مقدم بازآفرینی کشور

بازسازی کشور در دوران پساجنگ، فراتر از یک پروژه عمرانی، فرصتی تاریخی برای بازآفرینی نقشه راه آموزش عالی است؛ فرصتی که در آن دانشگاه باید از جایگاه یک ناظر، به بازوی عملیاتی دولت در صف اول حل مسائل کلان کشور تبدیل شود.
 دانشگاه در خط مقدم بازآفرینی کشور
مرجان قندی،گروه اجتماعی:  حسین سیمایی‌صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در گفت‌وگو با «ایران» با تأکید بر اینکه جنگ اگرچه به زیرساخت‌های علمی و سرمایه انسانی خسارت وارد کرد، اما ضرورت‌های راهبردی کشور را با صراحت پیش روی ما قرار داد، می‌گوید: «هدف ما بازگشت به شرایط پیش از جنگ تحمیلی نیست؛ باید از این تجربه برای ساختن دانشگاهی قوی‌تر، مسأله‌محورتر و آماده‌تر برای آینده استفاده کنیم.»

او با اشاره به رایزنی‌های انجام شده با رئیس‌جمهوری برای اختصاص اعتبارات ویژه جهت روزآمدسازی آموزش عالی، از تخصیص این منابع به تجهیز آزمایشگاه‌ها، توسعه فرصت‌های مطالعاتی و تقویت ارتباطات علمی خبر می‌دهد؛ رویکردی که نویدبخش حرکت به سوی ساختن فردایی روشن‌تر و تاب‌آورتر برای ایران است. وزیر علوم در این گفت‌وگوی تفصیلی، ابعاد دقیق‌تر نقش‌آفرینی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این‌گذار راهبردی را تشریح کرده است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

 

در سخنان اخیرتان تأکید کردید که دانشگاه‌ها در دوره پساجنگ، علاوه بر اصلاح و روزآمدسازی درونی، باید در خط مقدم بازسازی کشور قرار بگیرند. دقیق‌تر بفرمایید این نقش‌آفرینی قرار است با چه سازوکاری پیش برود؟

دانشگاه قرار نیست جای دستگاه اجرایی بنشیند، اما باید بتواند برای مسائل واقعی کشور راه‌حل علمی و فناورانه ارائه کند. در دوره پساجنگ نیز دستگاه‌های اجرایی مسئول بازسازی هستند و دانشگاه می‌تواند دانش و فناوری مورد نیاز این فرآیند را تأمین کند. معتقدم باید یک گام فراتر از بازسازی برویم و به بازآفرینی فکر کنیم؛ یعنی بخش‌های آسیب‌دیده صرفاً به شرایط گذشته برنگردند بلکه با استفاده از دانش روز تا حد امکان بهتر و پیشرفته‌تر از قبل ساخته شوند.

نمونه آن را طی بازدیدی از روند بازسازی خوابگاه‌های آسیب‌دیده ناشی از جنگ در دانشگاه شهید بهشتی و همچنین محل جدید پژوهشگاه لیزر مشاهده کردم. در این بازسازی‌ها تلاش شده صرفاً آنچه آسیب دیده به شکل سابق بازگردانده نشود، بلکه با توجه به نیازهای جدید و تحولات فناوری شرایطی بهتر از گذشته ایجاد شود. همین نگاه می‌تواند درباره صنایع، زیرساخت‌ها و سایر بخش‌هایی که در جریان جنگ تحمیلی آسیب دیده‌اند نیز دنبال شود. برای تحقق این هدف در وزارت علوم سازوکاری برای مدیریت حل مسائل کلان کشور طراحی شده است.

وزارتخانه‌هایی مانند نیرو، نفت، صمت، ارتباطات و راه و شهرسازی مسائل و نیازهای خود را مطرح می‌کنند و وزارت علوم بر اساس شناختی که از ظرفیت‌های علمی و تخصصی کشور دارد، دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری توانمند در هر حوزه را به دستگاه مربوط متصل می‌کند. به این ترتیب دانشگاه از طریق گروه‌های تخصصی، هسته‌های مسأله‌محور و پژوهش‌های کاربردی به کمک دستگاه‌های اجرایی می‌آید تا بازسازی کشور با اتکا به ظرفیت علمی و فناورانه داخلی و با نگاه به آینده انجام شود.

 

از نقش کلیدی دانشگاه‌ها در بازسازی کشور هم صحبت کردید. دقیقاً منظورتان از بازسازی چیست؟

وقتی از بازسازی صحبت می‌کنیم، منظور صرفاً بازسازی ساختمان‌ها و زیرساخت‌های فیزیکی نیست. کشور در دوران جنگ از نظر وحدت ملی، همبستگی و پایداری اجتماعی ظرفیت قابل توجهی از خود نشان داد و مردم ایران نیز بار دیگر ایستادگی و تاب‌آوری خود را به نمایش گذاشتند. در عین حال جنگ در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، صنعتی، فناورانه و زیست‌محیطی آسیب‌هایی به همراه داشته است. بنابراین بازسازی و بازآفرینی کشور را باید در همه این ابعاد دید و دانشگاه نیز متناسب با ظرفیت خود می‌تواند به ترمیم آسیب‌ها و تقویت نقاط قوتی که در این دوره شکل گرفته است، کمک کند. در این میان بازآفرینی اجتماعی و تقویت سرمایه اجتماعی اهمیت زیربنایی دارد. اگر قرار است فردای ایران با اتکا به دانش و تخصص ساخته شود سرمایه اجتماعی همان بستری است که این تخصص‌ها را به یکدیگر و به جامعه متصل می‌کند. جامعه‌شناسان و متخصصان علوم اجتماعی در حوزه سرمایه اجتماعی و مسائل جامعه، اقتصاددانان و استادان مدیریت در زمینه تاب‌آوری و بازسازی اقتصادی، مهندسان در حوزه صنعت و زیرساخت و متخصصان کشاورزی در زمینه امنیت غذایی می‌توانند، مشارکت کنند. انجمن‌های علمی نیز که شبکه گسترده‌ای از استادان و دانش‌آموختگان دانشگاهی را در رشته‌های مختلف گرد هم آورده‌اند، ظرفیت مهمی برای ورود سازمان‌یافته جامعه علمی به مسائل کشور هستند. اساساً مسائل امروز کشور به اندازه‌ای به یکدیگر پیوسته‌اند که بدون نگاه میان‌رشته‌ای نمی‌توان برای آنها راه‌حل پایدار پیدا کرد.

این فرآیند از همین حالا آغاز شده است. در نشست‌هایی که رئیس‌جمهوری با شاخه‌های مختلف علمی داشته‌اند، استادان رشته‌هایی از اقتصاد و مدیریت تا علوم اجتماعی، هنر، تاریخ و ادبیات در جریان مسائل کلان کشور قرار گرفته‌اند و در مقابل دیدگاه‌ها و راه‌حل‌های خود را ارائه کرده‌اند. در برخی موارد نیز استادان و گروه‌های دانشگاهی وارد فرآیند حل مسأله برای دستگاه‌هایی شده‌اند که نیازهای خود را اعلام کرده‌اند. بنابراین بازسازی از نگاه ما مفهومی جامع است که از اقتصاد و صنعت تا جامعه، فرهنگ، 

محیط‌زیست و فناوری را دربرمی‌گیرد و نقطه اتصال همه این حوزه‌ها، سرمایه انسانی و اجتماعی کشور است.

 

شما اشاره کردید که دانشگاه‌ها در خط مقدم بازسازی قرار می‌گیرند، این حضور قرار است در قالب چه برنامه‌ها و ساختارهایی عملیاتی شود؟

برای عملیاتی شدن این نقش باید قبل از هر چیز دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری در جریان مسائل واقعی کشور قرار بگیرند. برای این منظور سه مسیر پیش‌بینی کرده‌ایم. مسیر اول این است که وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی مسائل خود را به دفتر مدیریت حل مسائل کلان کشور در وزارت علوم اعلام کنند تا متناسب با هر مسأله، ظرفیت علمی و فناورانه مرتبط شناسایی و به دستگاه مربوط متصل شود. مسیر دوم، مسائل و اولویت‌هایی است که در سطح دولت مطرح می‌شود و دانشگاه‌ها می‌توانند برای حل آنها وارد عمل شوند.

مسیر سوم نیز در سطح استان‌هاست که مسائل هر منطقه با همکاری مدیریت استان و دانشگاه معین شناسایی و برای آنها تیم‌های تخصصی تشکیل می‌شود. وزارت علوم در هر سه مسیر نقش پشتیبان و تسهیل‌گر را دارد. دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها تیم‌های حل مسأله را شکل می‌دهند و پارک‌های علم و فناوری نیز ظرفیت فناورانه و مسیر تبدیل راه‌حل‌ها به محصول و خدمت را فراهم می‌کنند. البته حضور دانشگاه در بازسازی کشور فقط به پروژه‌های فنی و فناورانه محدود نمی‌شود. بخشی از این فرآیند به حوزه اجتماعی و فرهنگی مربوط است و در اینجا ظرفیت استادان، دانشجویان، انجمن‌های علمی و تشکل‌های دانشگاهی اهمیت پیدا می‌کند. ما به دنبال آن هستیم که در کنار هسته‌های تخصصی حل مسأله، زمینه مشارکت جامعه دانشگاهی در مسائل اجتماعی و فرهنگی کشور نیز فراهم شود.

بویژه دانشجویان و جوانان نخبه باید احساس کنند که در ساختن فردای ایران سهم و مسئولیت دارند. بخش دیگر این برنامه، حمایت هدفمند از نخبگان و نوآورانی است که آینده علمی و فناورانه ایران را خواهند ساخت. در این چارچوب، برای پایان‌نامه‌های محصول‌محور با همکاری معاونت‌های پژوهشی و فناوری وزارت علوم، تا سقف یک میلیارد تومان برای هر پروژه حمایت در نظر گرفته شده است. همچنین در حوزه‌های راهبردی آب و انرژی، گرنت‌هایی تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان برای توسعه محصولات پیش‌بینی شده است.

از سوی دیگر، برای ایجاد مراکز نوآوری هوش مصنوعی با مشارکت صنایع بزرگ در پارک‌های علم و فناوری، تا سقف ۴۰۰ میلیارد تومان حمایت اختصاص یافته و در بخش نمونه‌سازی و تجاری‌سازی نیز تسهیلاتی تا سقف ۲ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. علاوه براین، برای حمایت از فعالیت‌های پژوهشی، فناورانه و تجاری‌سازی ایده‌های اعضای تیم ملی المپیاد هوش مصنوعی نیز تسهیلات اعتباری پیش‌بینی شده است. نگاه ما این است که نخبگان جوان صرفاً دریافت‌کننده حمایت نباشند، بلکه امکانات لازم در اختیارشان قرار گیرد تا ایده و دانش خود را به محصول، فناوری و راه‌حل برای مسائل کشور تبدیل کنند و در ساختن فردای ایران نقش داشته باشند. 

مطالعاتی که اشاره کردید برای بازنگری و روزآمدسازی سیاست‌های علم، فناوری و فرهنگی آغاز شده است، شامل چه حوزه‌هایی می‌شود و چه زمانی به مرحله اجرا می‌رسد؟

این بازنگری حوزه‌های مختلف آموزش، پژوهش، فناوری و فرهنگ را دربرمی‌گیرد و بخشی از آن نیز از قبل آغاز شده است. برای علوم پایه و علوم انسانی و اجتماعی دو سند جداگانه تهیه شده تا متناسب با تحولات و نیازهای جدید کشور، جایگاه و مأموریت این حوزه‌ها تقویت شود. در بخش پژوهش نیز تأمین و نوسازی تجهیزات آزمایشگاهی، افزایش حمایت از پژوهشگران و گرنت (کمک هزینه) اعضای هیأت علمی و تدوین آیین‌نامه جامع پژوهانه در دستور کار قرار گرفته است. در کنار این موارد، در آیین‌نامه جدید ارتقای اعضای هیأت علمی نیز برای اثرگذاری استادان در حل مسائل جامعه جایگاه مشخصی در نظر گرفته‌ایم تا ارزیابی فعالیت علمی صرفاً محدود به تعداد مقالات نباشد و اثر اجتماعی و مسأله‌گشایی علم نیز دیده شود.

در حوزه آموزش، بازنگری برنامه‌های درسی از قبل در دانشگاه‌ها آغاز شده و تلاش می‌کنیم آموزش عالی با تحولات علمی و فناوری و نیازهای جدید بازار کار فاصله نداشته باشد. برای نمونه ۲۴ کد رشته جدید در حوزه هوش مصنوعی ایجاد شده و مهارت‌آموزی و افزایش اشتغال‌پذیری دانش‌آموختگان نیز با جدیت بیشتری دنبال می‌شود. در حوزه فرهنگی نیز سیاست‌ها با توجه به تحولات جامعه و ضرورت تقویت ارتباط دانشگاه با جامعه در حال بازنگری است و موضوعاتی مانند مسئولیت اجتماعی دانشگاه و مشارکت استادان و دانشجویان در مسائل جامعه جایگاه پررنگ‌تری پیدا کرده است.

بخشی از این سیاست‌ها هم‌اکنون وارد مرحله اجرا شده و بخش‌های دیگر نیز پس از تکمیل مطالعات و تصویب اسناد و آیین‌نامه‌های مربوط، به تدریج اجرایی خواهد شد.

در حوزه فناوری، سیاست‌های ما هم یک پاسخ فوری به شرایط پساجنگ دارد و هم یک جهت‌گیری میان‌مدت و بلندمدت. در کوتاه‌مدت اولویت ما حفظ ظرفیت موجود و حمایت از کسب‌وکارهای آسیب‌دیده است. امروز ۶۰ پارک علم و فناوری، ۲۸۳ مرکز رشد و ۲۳ پردیس علم و فناوری با بیش از ۱۶ هزار واحد فناور و بیش از ۱۶۱ هزار شاغل در کشور فعال هستند و حفظ این سرمایه برای ما اهمیت زیادی دارد.

به همین دلیل تأمین سرمایه در گردش، تقویت زنجیره تأمین و جلوگیری از تعدیل نیروی انسانی شرکت‌های فناور دنبال می‌شود. در افق بلندتر نیز باید از حمایت‌های پراکنده به سمت سیاست فناوری مأموریت‌گرا حرکت کنیم و پارک‌های علم و فناوری متناسب با نیازهای بازسازی کشور مأموریت‌های مشخص‌تری برعهده بگیرند. هوش مصنوعی، اقتصاد دیجیتال، ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته و فناوری‌های راهبردی از اولویت‌های این دوره هستند. در کنار آن، تقویت زیرساخت‌های نیمه‌صنعتی برای حدود دو هزار واحد فناور، ایجاد 5 فب‌لب اشتراکی، توزیع جغرافیایی مناسب‌تر زیرساخت‌های فناورانه و توجه جدی‌تر به الزامات پدافند غیرعامل و حفاظت از مراکز فناوری دنبال خواهد شد. بنابراین بخشی از این بازنگری‌ها هم‌اکنون وارد مرحله اجرا شده و بخش دیگر نیز متناسب با تصویب برنامه‌ها و تأمین الزامات آن به تدریج اجرایی می‌شود. 

سهم دانشگاه‌های بزرگ، دانشگاه‌های  استانی، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری در این نقشه جدید چگونه تفکیک خواهد شد؟

تقسیم کار در این نقشه بر اساس مزیت‌ها، ظرفیت‌ها و توان تخصصی هر دانشگاه و نهاد علمی انجام می‌شود. دانشگاه‌های بزرگ و جامع طبیعتاً ظرفیت بیشتری برای ورود به مسائل ملی، فناوری‌های پیشرفته و پروژه‌های کلان و میان‌رشته‌ای دارند. دانشگاه‌های استانی نیز باید بیش از گذشته با مسائل و مزیت‌های منطقه خود پیوند بخورند و در توسعه منطقه‌ای نقش ایفا کنند. پژوهشگاه‌ها متناسب با حوزه تخصصی خود در مطالعات راهبردی و حل مسائل تخصصی وارد می‌شوند. سهم پارک‌های علم و فناوری نیز به طور مشخص انتقال فناوری و تکمیل زنجیره تبدیل دانش به محصول و خدمت است.

به عبارت دیگر، دانشگاه و پژوهشگاه دانش و راه‌حل تولید می‌کنند و پارک‌ها باید زمینه انتقال این دانش و فناوری به صنعت، بازار و دستگاه‌های اجرایی و تجاری‌سازی آن را فراهم کنند. این رویکرد در قالب سیاست مأموریت‌گرایی دانشگاه‌ها در حال پیگیری است و تاکنون ۸۵ مأموریت در حوزه‌های مختلف به دانشگاه‌ها واگذار شده است. در مرحله بعد نیز مأموریت‌های بلندمدت و کلان متناسب با ظرفیت و مزیت هر دانشگاه به دانشگاه‌های اصلی کشور واگذار خواهد شد.

در سطح استان‌ها نیز دانشگاه‌ها باید در تعامل با مدیریت استان، مسائل و اولویت‌های منطقه را شناسایی کنند و بخشی از توان آموزشی، پژوهشی و فناورانه خود را به حل آنها اختصاص دهند. هدف این است که هر دانشگاه در کنار مأموریت عمومی آموزش و پژوهش، بداند در حل کدام مسأله ملی یا منطقه‌ای مسئولیت و مزیت بیشتری دارد و بر همان اساس ظرفیت‌های خود را سازمان دهد.

 

در صحبت‌های‌تان اشاره کردید این جنگ می‌تواند به فرصتی تاریخی برای جبران عقب‌ماندگی‌ها تبدیل شود. این فرصت در حوزه آموزش‌عالی دقیقاً چگونه باید به نتیجه عینی برسد؟

 زمانی که از فرصت سخن می‌گوییم، به هیچ‌وجه به معنای نادیده گرفتن خسارت‌های جنگ نیست. جنگ تحمیلی به دانشگاه‌ها، زیرساخت‌های علمی و پژوهشی و سرمایه انسانی کشور آسیب وارد کرد، اما در عین حال برخی ضرورت‌هایی را که شاید در شرایط عادی با سرعت کمتری به آنها توجه می‌کردیم، با صراحت بیشتری پیش روی ما قرار داد. آسیب‌پذیری برخی زیرساخت‌ها، ضرورت کاهش وابستگی در حوزه‌های راهبردی، اهمیت حفظ و حمایت از نخبگان و لزوم پیوند جدی‌تر دانشگاه با مسائل کشور، از جمله درس‌هایی است که باید از این تجربه بگیریم.

اگر این شناخت به اصلاح سیاست‌ها و تصمیم‌های مشخص منجر شود، می‌توان بخشی از تهدید را به فرصتی برای جبران عقب‌ماندگی‌ها تبدیل کرد. نتیجه عینی این نگاه باید در دانشگاه قابل مشاهده باشد. در همین زمینه با رئیس‌جمهوری درباره اختصاص اعتباراتی برای روزآمدسازی آموزش‌عالی گفت‌وگو شده است. بخشی از این منابع باید صرف تجهیز و نوسازی آزمایشگاه‌ها و زیرساخت‌های پژوهشی شود و بخشی نیز برای توسعه فرصت‌های مطالعاتی استادان و پژوهشگران و تقویت ارتباطات علمی اختصاص یابد.

ما در برخی حوزه‌ها نیازمند یک جهش برای جبران فاصله ایجاد شده هستیم و این امر بدون سرمایه‌گذاری در زیرساخت، تجهیزات و سرمایه انسانی ممکن نیست. دانشگاه پساجنگ باید تاب‌آورتر و روزآمدتر باشد، در فناوری‌های راهبردی توان بیشتری پیدا کند و آموزش و پژوهش آن با نیازهای آینده کشور ارتباط نزدیک‌تری داشته باشد. در کنار اینها حفظ و جذب نخبگان و فراهم کردن امکان اثرگذاری آنها اهمیت ویژه‌ای دارد. هدف ما این نیست که دانشگاه را صرفاً به شرایط پیش از جنگ برگردانیم. همان‌طور که در بازسازی کشور از بازآفرینی سخن می‌گوییم، در آموزش‌عالی نیز باید از این تجربه برای ساختن دانشگاهی قوی‌تر، مسأله‌محورتر و آماده‌تر برای مواجهه با تحولات آینده استفاده کنیم.

 

نقش استادان و نخبگان دانشگاهی در این مسیر چیست و چگونه قرار است از ظرفیت آنان به ‌صورت سازمان‌یافته استفاده شود؟

استفاده از ظرفیت استادان و نخبگان باید مبتنی بر شناخت دقیق توانمندی‌ها و سوابق آنها باشد. در حال حاضر از طریق سامانه‌های «علم‌سنجی» و «ساجد»، اطلاعات مناسبی از فعالیت‌های علمی، پژوهشی و قراردادهای ارتباط با صنعت اعضای هیأت علمی در اختیار داریم و مشخص است کدام استادان در حل مسائل صنعت و جامعه تجربه موفقی داشته‌اند و پروژه‌های خود را به‌موقع و با کیفیت مناسب به نتیجه رسانده‌اند. در واقع یک بانک اطلاعاتی از توانمندی استادان و دانشگاه‌ها شکل گرفته است. هنگام ارجاع مسائل دستگاه‌ها و صنایع، بر اساس همین اطلاعات، استادان و دانشگاه‌هایی که بیشترین ظرفیت و سابقه مرتبط را دارند، شناسایی می‌شوند و تیم‌های حل مسأله شکل می‌گیرد. به این ترتیب مشارکت جامعه علمی از حالت موردی و مبتنی بر شناخت‌های شخصی خارج و به یک سازوکار سازمان‌یافته تبدیل می‌شود.

 

شما به ضایعه از دست رفتن نخبگان علمی و دانشگاهی هم اشاره کردید، وزارت علوم برای جبران این خلأ علمی و انسانی چه برنامه‌ای دارد؟

 فقدان نیروهای علمی کارآمد بسیار سخت و اثرگذار است و به سادگی جبران نمی‌شود. اصلی‌ترین ثروت هر جامعه نیروی انسانی خلاق، متخصص و متعهد آن است و از دست رفتن هر استاد و نخبه علمی صرفاً فقدان یک فرد نیست؛ بلکه از دست رفتن بخشی از تجربه، دانش و سرمایه علمی کشور است. در کنار حمایت از خانواده‌ها و جامعه دانشگاهی آسیب‌دیده، مسئولیت مهم ما این است که مسیر علمی این استادان متوقف نشود و زمینه برای رشد و نقش‌آفرینی نسل جدید استادان، پژوهشگران و نخبگان جوان فراهم شود.

برای این منظور ظرفیت‌هایی مانند دوره‌های پسادکتری، مأموریت و فرصت مطالعاتی اعضای هیأت علمی در صنعت، فرصت‌های مطالعاتی بین‌المللی و انواع بورس‌ها را هدفمندتر خواهیم کرد و تلاش می‌کنیم بخش مهمی از آنها به حل مسائل واقعی کشور متصل شود. در فرصت مطالعاتی داخلی نیز هدف اصلی، تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت است و انتظار ما از صنایع این است که مسائل واقعی خود را در اختیار دانشگاه قرار دهند و از ظرفیت استادان و پژوهشگران جوان برای حل آنها استفاده کنند. همچنین طرحی برای تربیت و آماده‌سازی مدیران آینده صنعت با مشارکت گروهی از استادان در دست پیگیری است تا استادان مستعد و توانمند برای حضور مؤثرتر در بخش‌های صنعتی و فناورانه کشور آماده شوند.

در حوزه بین‌المللی نیز ظرفیت‌های خوبی بویژه در کشورهای آسیایی و شرق آسیا وجود دارد که باید بیشتر مورد استفاده قرار گیرد. برای آشنایی اعضای هیأت علمی با این فرصت‌ها، تاکنون در حداقل شش دانشگاه برنامه‌هایی برای معرفی ظرفیت‌های همکاری علمی و فرصت‌های مطالعاتی کشورهای مختلف برگزار شده است. حضور استادان جوان در محیط‌های علمی و پژوهشی بین‌المللی، دسترسی به شبکه‌های علمی و فناوری و بازگشت این تجربه به دانشگاه‌های کشور، می‌تواند به ارتقای توان علمی نسل جدید کمک کند. جبران چنین خسارتی کوتاه‌مدت نیست، اما باید با سرمایه‌گذاری جدی‌تر بر نسل آینده نخبگان، استمرار و تقویت جریان تولید علم در کشور را تضمین کنیم.

   برش 

 درخصوص تأسیس میز مطالعات اجتماعی جنگ در معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مستقر در محل مؤسسه مطالعات فرهنگی هم توضیحاتی می‌دهید. ضرورت تأسیس این میز در شرایط فعلی چیست؟

جنگ صرفاً یک پدیده نظامی نیست و آثار آن با پایان عملیات نظامی نیز پایان نمی‌یابد. جنگ بر خانواده، اقتصاد، مهاجرت، آموزش، فرهنگ، سبک زندگی، سرمایه اجتماعی، حافظه جمعی و حتی مناسبات میان گروه‌های مختلف جامعه اثر می‌گذارد. از سوی دیگر، بخشی از واقعیت جنگ در تجربه زیسته مردم شکل می‌گیرد؛ از مواجهه با ناامنی، فقدان و جابه‌جایی تا شکل‌گیری همبستگی‌های اجتماعی و مشارکت‌های مردمی. تأسیس میز مطالعات اجتماعی جنگ با همین نگاه صورت گرفته است تا این تحولات با روش علمی و بر مبنای داده و پژوهش‌های میدانی مطالعه و ثبت شود. برای ما به‌طور خاص مسأله سرمایه اجتماعی و همبستگی ملی اهمیت دارد. جامعه ایران در جریان جنگ ظرفیت قابل‌توجهی از همبستگی، ایستادگی و تاب‌آوری نشان داد که باید به صورت علمی بررسی کنیم این ظرفیت چگونه شکل گرفت، چه عواملی آن را تقویت کرد، در چه حوزه‌هایی همچنان آسیب‌پذیری وجود دارد و چگونه می‌توان این سرمایه را در دوره پساجنگ حفظ و تقویت کرد. خروجی این مطالعات هم قرار نیست صرفاً انتشار مقاله باشد. انتظار داریم به گزارش‌های سیاستی، سنجش افکارعمومی، شاخص‌های تاب‌آوری اجتماعی و پیشنهادهای مشخص برای دستگاه‌های تصمیم‌گیر منجر شود و تجربه این دوره را به دانشی برای مواجهه بهتر با چالش‌های آینده تبدیل کند.

دانشگاه نیز در این میان یک موقعیت دوگانه دارد؛ از یک سو خود یک نهاد اجتماعی است که باید بتواند در شرایط جنگ و پساجنگ فعالیت‌های آموزشی، پژوهشی و اجتماعی خود را با کمترین اختلال ادامه دهد و از سوی دیگر مسئولیت دارد با ظرفیت علمی خود به بازآفرینی سایر نهادهای جامعه کمک کند. انجام هر دو مأموریت نیازمند شناخت دقیق تحولات اجتماعی ناشی از جنگ است. به همین دلیل مطالعات اجتماعی جنگ را بخشی از فرآیند بازآفرینی کشور می‌دانیم؛ زیرا اگر قرار است برای فردای ایران تصمیم بگیریم، ابتدا باید بدانیم جنگ چه تغییراتی در جامعه ایجاد کرده و کدام ظرفیت‌ها را حفظ و کدام آسیب‌ها را ترمیم کنیم.

انتهای پیام/







شنبه ۷ شهریور ۱۴۰۵ - 29 August 2026
مسیریابی تورم تا پایان 1405
روزنامه دنیای اقتصاد

مسیریابی تورم تا پایان 1405

بر اساس تازه‌ترین آمارهای منتشرشده، مرکز آمار ایران تورم ماهانه مرداد را 3.4درصد و تورم نقطه‌به‌نقطه را 89درصد اعلام کرده است. در مقابل، بانک مرکزی نرخ تورم ماهانه را 3.7درصد و تورم نقطه‌به‌نقطه را 84.4درصد برآورد کرده است. اگرچه میان دو نهاد در سطح ارقام اختلاف اندکی وجود دارد، اما هر دو گزارش از تداوم …
         
دلارزدایی با ابزار مشتقه ارزی
روزنامه دنیای اقتصاد

دلارزدایی با ابزار مشتقه ارزی

مقاله‌ای تازه از صندوق بین‌المللی پول، با بررسی دارایی‌ها و بدهی‌های دلاری حدود ۴۰ کشور در فاصله سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۴، به پرسشی مهم درباره دلارزدایی پاسخ می‌دهد: آیا کاهش استفاده از دلار در معاملات تجاری و مالی، به‌تنهایی می‌تواند وابستگی کشورها به دلار و ریسک ناشی از نوسانات آن را کاهش دهد؟ پاسخ این …
نه تأثیری بر دلار 200 هزارتومانی دارد و نه حتی ارزش مصاحبه!
روزنامه توسعه ایرانی

نه تأثیری بر دلار 200 هزارتومانی دارد و نه حتی ارزش مصاحبه!

رامتین موثق در روزهای پایانی هفته گذشته، قیمت ها در بازارهای مالی مقداری عقب نشینی کردند و برای مثال، قیمت دلار از محدود 204 هزارتومان به زیر
کالابرگ از قیمت‌ها جا ماند
روزنامه هفت صبح

کالابرگ از قیمت‌ها جا ماند

نمایندگان مجلس خواستار افزایش اعتبار کالابرگ متناسب با تورم و اختصاص منابع بیشتر به دهک‌های پایین جامعه هستند
بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا در بحران | چرا مدل آلمان دیگر کار نمی‌کند؟ | غول تولیدی اروپا چگونه به این نقطه رسید
سایت اقتصادنیوز

بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا در بحران | چرا مدل آلمان دیگر کار نمی‌کند؟ | غول تولیدی اروپا چگونه به این نقطه رسید

اقتصادنیوز: رقابت شدید از سوی چین و هزینه‌های بالای انرژی تنها دو مورد از دلایلی هستند که باعث شده‌اند ماشین صنعتی مشهور آلمان با مشکل مواجه شود.
زنگ خطر به صدا درآمد؛ بحران سبدهای نان جهان | دومین بحران جهانی غلات در راه است؟ | چه بر سر قیمت‌ گندم می‌آید؟
سایت اقتصادنیوز

زنگ خطر به صدا درآمد؛ بحران سبدهای نان جهان | دومین بحران جهانی غلات در راه است؟ | چه بر سر قیمت‌ گندم می‌آید؟

اقتصادنیوز: گندم در قلب رژیم غذایی مدرن قرار دارد. اما امسال، سبدهای نان جهان با مشکل مواجه هستند.
هزینه عقب‌ راندن دلار از مرز ۲۰۰ هزار تومان چقدر است؟/ دلار افسارگسیخته با ارزپاشی مهار نمی‌شود
سایت اقتصاد ۲۴

هزینه عقب‌ راندن دلار از مرز ۲۰۰ هزار تومان چقدر است؟/ دلار افسارگسیخته با ارزپاشی مهار نمی‌شود

بانک مرکزی با تزریق ۵۰۰ میلیون دلار، دلار ۲۰۰ هزار تومانی را عقب راند؛ اما آیا این آرامش ارزی ماندگار است یا فقط یک مُسکن گران‌ قیمت برای بازاری است که ریشه بحرانش همچنان پابرجاست؟
سایت تابناک

چرا همه‌چیز گران‌تر از تورم به نظر می‌رسد؟

خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ متانول در بنزین؛ راهکاری برای ناترازی یا گزینه پرچالش؟

آیا کالابرگ سیاستی پوپولیستی است؟ | سرزعیم: به جای اختصاص یارانه به بنزین یا هزاران کالای دیگر، باید حمایت‌ها به شکل مستقیم به افراد پرداخت شود
سایت اقتصادنیوز

آیا کالابرگ سیاستی پوپولیستی است؟ | سرزعیم: به جای اختصاص یارانه به بنزین یا هزاران کالای دیگر، باید حمایت‌ها به شکل مستقیم …

اقتصادنیوز: علی سرزعیم معتقد است که «در پاسخ به این پرسش که سیاستگذار تا چه زمانی می‌تواند مشکلات را به آینده منتقل کند باید گفت تا زمانی که اقتصاد هنوز به منابعی مانند درآمدهای نفتی دسترسی دارد؛ زیرا هر میزان ناکارآمدی و اشتباه را می‌توان تا مدتی با درآمدهای نفتی پوشش داد. اما زمانی که اقتصاد با محدودیت …
راهکارهای ایران برای پاسخ به «روز موعود» ترامپ به روایت CNN؛ از افزایش قیمت نفت تا گسترش دامنه جغرافیایی جنگ | تهران تحریم‌ها را دور می‌زند؟
سایت اقتصادنیوز

راهکارهای ایران برای پاسخ به «روز موعود» ترامپ به روایت CNN؛ از افزایش قیمت نفت تا گسترش دامنه جغرافیایی جنگ | تهران تحریم‌ها …

اقتصادنیوز: سی‌ان‌ان نوشت: ایران به‌جای تسلیم شدن در برابر این تهدیدها، بر توانایی خود برای وارد کردن هزینه‌های متقابل تأکید می‌کند و درباره گسترش حملات به تولیدکنندگان نفت در منطقه و کشورهای اروپایی هشدار داده و حتی به امکان تسلیحاتی کردن برنامه هسته‌ای خود اشاره کرده است.
بازی با کلمات و جشن بانک مرکزی با تورم ۸۴ درصدی!/ کُند شدنش تاب تورم دستاورد است یا پیش‌ درآمد سونامی جدید؟
سایت اقتصاد ۲۴

بازی با کلمات و جشن بانک مرکزی با تورم ۸۴ درصدی!/ کُند شدنش تاب تورم دستاورد است یا پیش‌ درآمد سونامی جدید؟

بانک مرکزی از «کاهش شتاب تورم» سخن می‌گوید، اما تورم نقطه‌ به‌ نقطه مردادماه همچنان در محدوده ۸۰ درصد قرار دارد و تورم گروه کالا‌ها از ۱۲۰ درصد عبور کرده است. در چنین شرایطی، پرسش اصلی این است که آیا کاهش تورم ماهانه به ۳.۷ درصد واقعاً نشانه مهار بحران است یا صرفاً تغییر زاویه نگاه به آماری که فشار آن …
         
وزیر کار درباره یک واقعیت تلخ / ۳۰۰ نفر برای کار با حقوق زیر ۸ میلیون آمدند
سایت اقتصاد ۲۴

وزیر کار درباره یک واقعیت تلخ / ۳۰۰ نفر برای کار با حقوق زیر ۸ میلیون آمدند

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به تحریم‌های شدید و محدودیت‌های ایجادشده در مسیرهای صادراتی، گفت: ایران سال‌هاست با تحریم مواجه است و در دو سال گذشته نیز با جنگ روبه‌رو بوده، اما با وجود این فشارها همچنان ایستاده است؛ در چنین شرایطی، برای دنیا این سؤال مطرح است که چگونه ملت ایران با وجود این …
راز عجیب ثروت و مدل اقتصادی در سوئد/ چرا این کشور از آمریکا میلیاردر بیشتری دارد؟
سایت اقتصاد ۲۴

راز عجیب ثروت و مدل اقتصادی در سوئد/ چرا این کشور از آمریکا میلیاردر بیشتری دارد؟

سوئد با مدلی متفاوت از ترکیب دولت رفاه، آزادی اقتصادی و استقلال فردی توانسته سرانه میلیاردرهای بیشتری از آمریکا داشته باشد؛ الگویی که مرز میان «دولت بزرگ» و «آزادی فردی» را به چالش می‌کشد.
سایت اکوایران

۶ میلیارد دلار برای مونتاژ خودرو؛ ارزی که می‌توانست کجا سرمایه‌گذاری شود؟

سوال تهرانی‌ها درباره یک طرح؛ آیا با «خانه‌ریز» واقعا می‌توان خانه‌دار شد؟ / جزئیات خرید سانتی‌متری مسکن و واقعیت ماجرا
سایت اندیشه معاصر

سوال تهرانی‌ها درباره یک طرح؛ آیا با «خانه‌ریز» واقعا می‌توان خانه‌دار شد؟ / جزئیات خرید سانتی‌متری مسکن و واقعیت ماجرا

«خانه‌ریز» طرحی است که قرار است امکان ورود سرمایه‌های کوچک به پروژه‌های ملکی را فراهم کند؛ طرحی که در آن شهروندان به جای خرید یک واحد کامل، می‌توانند در منافع بخش بسیار کوچکی از یک ملک سهیم شوند.
هشدار جدی درباره تبعات نرخ‌های جدید بنزین/ از تشدید بازار سیاه تا تشکیل شبکه‌های جدید قاچاق!
سایت تابناک

هشدار جدی درباره تبعات نرخ‌های جدید بنزین/ از تشدید بازار سیاه تا تشکیل شبکه‌های جدید قاچاق!

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس معتقد است وقتی که آن طرف مرز بنزین قیمتی بین ۲۸۰ تا ۳۰۰ هزار تومان دارد، قیمت آن را در داخل چقدر باید تعیین کرد که شبکه قاچاق سوخت...
افزایش کالابرگ با منابع تورم‌زا به ضرر مردم است / یارانه دهک‌های بالا را قطع کنید
سایت تابناک

افزایش کالابرگ با منابع تورم‌زا به ضرر مردم است / یارانه دهک‌های بالا را قطع کنید

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به احتمال افزایش ۲۵ درصدی کالابرگ، گفت: در شرایط فعلی، منطقی‌ترین اقدام این است که حمایت دولت از اقشار کم‌درآمد و دهک‌هایی...
         
یک هشدار درباره افزایش قیمت بنزین/ شوک دلاری در راه است؟
سایت اکوایران

یک هشدار درباره افزایش قیمت بنزین/ شوک دلاری در راه است؟

افزایش قیمت بنزین بار دیگر به یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های بازار تبدیل شده؛ از بنزین 87 هزار تومانی تا سناریوی 30 هزار تومانی، هر عددی می‌تواند انتظارات تورمی را تغییر دهد. اما تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد گرانی بنزین همیشه به جهش دلار منجر نشده و واکنش بازار ارز بیش از هر چیز به شرایط اقتصادی و سیاسی …
دام «خالی‌ فروشی طلا» در بازار آنلاین/ نکات کلیدی پیش از واریز پول به پلتفرم‌ها
سایت تابناک

دام «خالی‌ فروشی طلا» در بازار آنلاین/ نکات کلیدی پیش از واریز پول به پلتفرم‌ها

خبر ورشکستگی یک پلتفرم فروش آنلاین طلا، زنگ خطر جدی برای خریداران است. کاربران باید پیش از واریز پول، از وجود پشتوانه فیزیکی طلا، محل نگهداری آن و امکان تحوی...
سه رئیس‌جمهور و سه روایت متفاوت از دلار و بورس/ رکورد عجیب رشد دلار در دولت پزشکیان
سایت اکوایران

سه رئیس‌جمهور و سه روایت متفاوت از دلار و بورس/ رکورد عجیب رشد دلار در دولت پزشکیان

بررسی روند بازار ارز و بورس در دولت‌های مختلف نشان می‌دهد مسیر این دو بازار همواره یکسان نبوده و تغییرات سیاسی و اقتصادی، اثر متفاوتی بر عملکرد آنها گذاشته است.
تورم خوراکی‌ها روی میز مجلس
روزنامه هفت صبح

تورم خوراکی‌ها روی میز مجلس

مجلس برای بررسی عملکرد تیم اقتصادی دولت وارد عمل شده، وزیر اقتصاد به‌زودی باید پاسخگوی نمایندگان باشد
اولویت دولت برای جلوگیری از سقوط معیشت مردم؛ ارز محدود به غذا، دارو و کالاهای حیاتی برسد
سایت صفحه اقتصاد

اولویت دولت برای جلوگیری از سقوط معیشت مردم؛ ارز محدود به غذا، دارو و کالاهای حیاتی برسد

نایب‌رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی با تأکید بر اینکه سیاست «پول‌پاشی» راه‌حل پایدار برای حمایت از معیشت نیست، گفت در شرایط محدودیت منابع باید به جای جبران کامل تورم برای همه خانوارها، از سقوط حداقل استاندارد زندگی دهک‌های پایین جلوگیری کرد و ارز موجود را به غذا، دارو، نهاده‌های حیاتی، مواد …
سایت اکوایران

تحریم‌های جدید؛ فشار اقتصادی یا مسیر تازه به سوی جنگ؟

سایت فرارو

از بدهی ۹۰ هزار میلیاردی سایپا چه می‌دانیم؟

آقای وزیر؛ اگر از قیمتهای فروشگاه زیرمجموعه وزارتخانه اطلاع ندارید، چگونه از قیمت بازار باخبرید؟ - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

آقای وزیر؛ اگر از قیمتهای فروشگاه زیرمجموعه وزارتخانه اطلاع ندارید، چگونه از قیمت بازار باخبرید؟ - مردم سالاری آنلاین

اگر فروشگاه دولتی قرار است در بازار نقش‌آفرین باشد، باید برای مردم مزیت ایجاد کند؛ وگرنه صرفِ داشتن تابلوی دولتی، نه قیمت را پایین می‌آورد و نه سفره مردم را رنگین‌تر می‌کند.
سایت اکوایران

آمریکا در آستانه بحران بدهی؟

بنزین در محاصره تکذیب و کمبود/ از عیدی اصولگرایان تا صف‌های بنزین؛ میراث ۲۰ ساله یک تصمیم پوپولیستی
سایت اقتصاد ۲۴

بنزین در محاصره تکذیب و کمبود/ از عیدی اصولگرایان تا صف‌های بنزین؛ میراث ۲۰ ساله یک تصمیم پوپولیستی

صف‌های بنزین، تکذیب‌های دولتی و نگرانی از تغییر سهمیه‌ها بار دیگر پرونده قدیمی بحران انرژی در ایران را باز کرده و دولت میان فشار ناترازی و هراس از تبعات اجتماعی هرگونه تغییر در قیمت سوخت، به دنبال راهی برای عبور از بحرانی است که ریشه‌های آن به تصمیمات مجلس هفتم بازمی‌گردد.
سایت آخرین خبر

دلیل شلوغی پمپ‌بنزین‌ها؛ حواس‌تان هست؟ | آخرین خبر

معمای کسری ۵۰۰ همتی بودجه؛ دولت به بازار بدهی پناه می‌برد؟ / نسخه دولت: اوراق بیشتر، بودجه عمرانی کمتر
سایت خبرآنلاین

معمای کسری ۵۰۰ همتی بودجه؛ دولت به بازار بدهی پناه می‌برد؟ / نسخه دولت: اوراق بیشتر، بودجه عمرانی کمتر

بودجه دولت در سال جاری در شرایطی وارد مرحله دشوار اجرای خود شده که اقتصاد ایران پس از دو جنگ، با رکود و کاهش فعالیت بنگاه‌ها مواجه است؛ وضعیتی که همزمان درآمدهای مالیاتی و برخی منابع نفتی دولت را تحت فشار قرار داده است. از سوی دیگر، افزایش نرخ سود اوراق دولتی، تأمین مالی از این مسیر را نیز برای دولت …
سایت اکوایران

تورم کل در مرداد تقریبا ثابت ماند؛ خوراکی‌ها با سرعت بیشتری گران شدند

سایت اکوایران

نسل جوان در محاصره بیکاری؛ فرصت‌های شغلی آب می‌روند

سایت اکوایران

از اصلاح بانک‌ها تا قیمت انرژی؛ دولت چهاردهم چه می‌کند؟

کسر ناگهانی مبالغ
سایت روزنامه سازندگی

کسر ناگهانی مبالغ

بانک ملی اطلاعیه داد: برداشت جدیدی در کار نیست؛ مغایرت‌های گذشته اصلاح شده است
آقای اتابک، دقیقا بابت چه دستاوردی از شما تقدیر شد؟
سایت رکنا

آقای اتابک، دقیقا بابت چه دستاوردی از شما تقدیر شد؟

رکنا اقتصادی: تقدیر از وزیر صمت در سفر به کرمان، یک پرسش مهم را پیش روی افکار عمومی قرار داده است: سیدمحمد اتابک دقیقا بابت کدام دستاورد قابل سنجش مورد تقدیر قرار گرفت؟ بیش از دو سال از آغاز وزارت او می‌ گذرد، اما هنوز یک نشست خبری جامع و شفاف برگزار نشده تا وزیر صمت کارنامه خود را با آمار، شاخص‌ های …
تأخیر در انتشار آمار تورم مرداد؛ 5 روز از شهریور گذشت اما خبری از گزارش مرکز آمار ایران نیست!
سایت رکنا

تأخیر در انتشار آمار تورم مرداد؛ 5 روز از شهریور گذشت اما خبری از گزارش مرکز آمار ایران نیست!

رکنا اقتصادی: با گذشت ۵ روز از شهریورماه ۱۴۰۵، هنوز گزارش شاخص قیمت مصرف‌ کننده و نرخ تورم مردادماه از سوی مرکز آمار ایران منتشر نشده است؛ موضوعی که بار دیگر توجه‌ ها را به تغییر در زمان‌ بندی انتشار آمارهای رسمی جلب کرده است.
مداخله بانک مرکزی در بازار ارز تا کجا اثرگذار است؟
خبرگزاری ایرنا

مداخله بانک مرکزی در بازار ارز تا کجا اثرگذار است؟

تهران- ایرنا- در شرایطی که بازار ارز در هفته نخست شهریور ماه با افزایش نوسان و رشد تقاضای احتیاطی روبه‌رو شده بود، بانک مرکزی با تقویت عرضه اسکناس و اختصاص اولیه ۵۰۰ میلیون دلار به شبکه بانکی، تلاش کرد تا دسترسی به ارز از مسیر رسمی را افزایش داده و از شدت نوسانات بازار بکاهد اما این پرسش را مطرح کرد …
۱۰۰ ماه کار برای یک خودرو؛ قیمت خودرو از توان کارگران جلو زد - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

۱۰۰ ماه کار برای یک خودرو؛ قیمت خودرو از توان کارگران جلو زد - مردم سالاری آنلاین

چندثانیه: آمار‌ها حاکی از آن است که سهم خانوار‌هایی که خودروی دست‌اول خریداری کرده‌اند، از ۲.۳درصد در سال۱۳۹۰ به ۰.۴۴درصد در سال۱۴۰۳ کاهش یافته، به عبارتی سرانه خرید خودرو با کاهش ۸۰درصدی همراه شده است.
امروز اجارۀ چند روزۀ لپ‌تاپ؛ فردا شاید اجارۀ خود زندگی!
سایت عصرایران

امروز اجارۀ چند روزۀ لپ‌تاپ؛ فردا شاید اجارۀ خود زندگی!

جامعه‌ای که زمانی برای خرید کالاهای بادوام برنامه‌ریزی می‌کرد، امروز ممکن است همان کالا را برای چند روز اجاره کند؛ نه از سر انتخابی سبک زندگی، بلکه از سر نات...
         
چرا ناصر همیشه خوش بین است؟!
سایت عصرایران

چرا ناصر همیشه خوش بین است؟!

عبدالناصر اگر فعال اقتصادی بود اینقدر خوش بین نبود؛ او هم اگر مثل آحاد جامعه و از جنس مردم هر روز به آب شدن سرمایه ها و کاهش قدرت خریدش می نگریست کمی از شدت...
بسته عبور از ناترازی گاز
سایت ایران آنلاین

بسته عبور از ناترازی گاز

کشور پیش از رخدادهای سال ۱۴۰۵ نیز در تأمین برخی حامل‌های انرژی از جمله برق، گاز طبیعی، بنزین و گازوئیل با ناترازی روبه‌رو بود؛ اما آسیب دیدن بخشی از زیرساخت‌های انرژی، شرایط تأمین سوخت را پیچیده‌تر کرده و فشار بیشتری بر شبکه وارد کرده است.
نقشه راه توسعه اقتصادی ایران؛ از نوآوری آمریکایی و رفاه اروپایی تا برنامه‌ریزی چینی - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

نقشه راه توسعه اقتصادی ایران؛ از نوآوری آمریکایی و رفاه اروپایی تا برنامه‌ریزی چینی - مردم سالاری آنلاین

به گزارش مردم سالاری آنلاین به نقل از دکتر محمدمهدی بهکیش؛ اقتصاددان در سرمقاله امروز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: امید آن است که در آینده‌ای نه چندان دور جنگ تمام شود و تحریم‌ها رفع شوند. در آن زمان چالش اصلی اقتصاد ایران انتخاب یا طراحی الگوی توسعه‌ای متناسب با شرایط تاریخی، فرهنگی و ساختار خود است.
تأمین معیشت مردم در گرو افزایش کالا برگ و تسهیلات خرید کالا
سایت جوان آنلاین

تأمین معیشت مردم در گرو افزایش کالا برگ و تسهیلات خرید کالا

امیرحسین اقبالی، کارشناس اقتصادی: اعمال سقف کالابرگ از حداقل ۵/۱ میلیون تومان به ازای هر نفر و اعطای تسهیلات خرید کالا‌های اساسی به پشتوانه یارانه نقدی به مب...
لندکروز در بازار، موبایل در صف ارز!
سایت جوان آنلاین

لندکروز در بازار، موبایل در صف ارز!

ورود تویوتا لندکروز هیبرید و چند مدل لکسوس LX، دوباره بحثی قدیمی در نحوه مدیریت واردات را زنده کرده، چراکه گمرک مجوز واردات لندکروز هیبرید و مدل‌های LX۶۰۰، L...
         
توقف عمدی عرضه کالا در فروشگاه‌های آنلاین تخلف است
سایت جوان آنلاین

توقف عمدی عرضه کالا در فروشگاه‌های آنلاین تخلف است

سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی با هشدار به درگاه‌های فروش مجازی: نوسانات ارزی مجوزی برای توقف عرضه کالا نیست
         
ارزپاشی ۵۰۰ میلیون دلاری؛ مسکن موقت برای تب تند دلار
سایت رویداد‌ ۲۴

ارزپاشی ۵۰۰ میلیون دلاری؛ مسکن موقت برای تب تند دلار

بانک مرکزی برای آنکه تب تند دلار بالا نگیرد، ۵۰۰ میلیون دلار وارد بازار کرد. البته این اقدام فعلاً نتیجه هم داده و دلار که از محدوده سقف قیمتی ۲۰۰ هزار تومان هم گذشته بود، دیروز اندکی عقب‌نشینی کرد و به زیر این سقف آمد.
اقتصاد ایران دیگر با الگوی تکیه بر درآمدهای نفتی اداره نمی‌شود
سایت اقتصاد معاصر

اقتصاد ایران دیگر با الگوی تکیه بر درآمدهای نفتی اداره نمی‌شود

پژوهشگر اقتصاد ایران گفت: عبور از شرایط جنگی به‌ تنهایی برای بهبود اقتصاد کافی نیست و دولت در دوره پساجنگ باید با بازسازی اعتماد، حمایت از سرمایه‌گذاری مولد...
چه کسی بنزین ایران را می‌خورد؟ | قاچاق، محاصره دریایی یا ۱۳ میلیون خودروی فرسوده؟
سایت رویداد‌ ۲۴

چه کسی بنزین ایران را می‌خورد؟ | قاچاق، محاصره دریایی یا ۱۳ میلیون خودروی فرسوده؟

بحران بنزین دیگر فقط مسئله مصرف بالای خودروها نیست؛ ایران هم‌زمان با رشد مصرف، با افت تولید، محدودیت واردات و قاچاق گسترده سوخت مواجه است. در این میان، دولت از اصلاح قیمت و شیوه توزیع بنزین سخن می‌گوید، اما پرسش اصلی همچنان باقی است: بنزین ایران کجا مصرف می‌شود و سهم خودروهای پرمصرف، قاچاق و ناکارآمدی …
امارات، ترکیه و کانادا، مقصد اصلی ارزهای خارج‌شده توسط تراستی‌ها هستند
روزنامه توسعه ایرانی

امارات، ترکیه و کانادا، مقصد اصلی ارزهای خارج‌شده توسط تراستی‌ها هستند

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نحوه شکل گیری پدیده تراستی ها در اقتصاد ایران، عنوان کرد: در حدود یک سال اخیر، موانع
خانم وزیر در تله «شایدها»! / تیزر تبلیغاتی به جای گزارش عملکرد!
سایت تابناک

خانم وزیر در تله «شایدها»! / تیزر تبلیغاتی به جای گزارش عملکرد!

مصاحبه اخیر وزیر راه و شهرسازی نشان داد که رویکرد تبلیغاتی جای خود را به گزارش‌های عملکردی داده است برای مثال ادعای مالکیت مسکن برای ۳۰ هزار نفر آن هم بدون...
آیا دولت نسخه اورژانسی برای بحران ارز دارد؟!
سایت تابناک

آیا دولت نسخه اورژانسی برای بحران ارز دارد؟!

اگر خدای ناکرده با اقدامات آدم غیرمتعادلی مثل ترامپ اوضاع درآمد ارزی دولت به مرحله بحرانی رسید و حسرت از دست‌دادن سرمایه ارزی برای نیازهای ضروری جامعه پیش آم...
خالی‌فروشی در انتظار سامانه‌ای که نیامد
روزنامه شرق

خالی‌فروشی در انتظار سامانه‌ای که نیامد

نظام تنظیم‌گری پلتفرم‌های آنلاین طلا در ایران با وجود تصویب دستورالعمل‌های متعدد و ابلاغ ضوابط از سوی بانک مرکزی، همچنان با چالش‌های ساختاری جدی مواجه است.
ازدحام در جایگاه‌های سوخت تهران
روزنامه شرق

ازدحام در جایگاه‌های سوخت تهران

صف‌های طولانی مقابل جایگاه‌های سوخت در جای‌جای شهر تهران به چشم می‌آید؛ صف پمپ بنزین اقدسیه یا پمپ بنزین میدان آزادی و پمپ‌های بنزین سیار فرقی ندارد، در تمام نقاط شهر خودروهای زیادی در انتظار سوخت‌گیری قطار شده‌اند؛ برخی علاوه بر خودرو با ظرف‌های متعدد به پمپ بنزین آمده‌اند تا سوخت اضافه تهیه کنند.
روزنامه دنیای اقتصاد

داستان سقوط دستمزد دلاری در ایران/ چرا فروشندگان حاضر به تخفیف می‌شوند؟ +فیلم

محیط جنگ‌زده کسب‌وکارها
روزنامه دنیای اقتصاد

محیط جنگ‌زده کسب‌وکارها

فضای کسب‌وکار ایران در بهار۱۴۰۵ به نامساعدترین سطح هشت سال اخیر، پس از پایان‌دوره برجام رسید. ثبت عدد 6.23 برای این شاخص، از تشدید نااطمینانی و دشوارتر شدن مسیر فعالیت اقتصادی بنگاه‌ها حکایت دارد. تازه‌ترین گزارش پایش ملی محیط کسب‌وکار نشان می‌دهد فشار بر فعالان اقتصادی حاصل ترکیبی از نوسان قیمت‌ها، …
         
ساختن آینده‌ در جایی دیگر! + فایل صوتی
روزنامه دنیای اقتصاد

ساختن آینده‌ در جایی دیگر! + فایل صوتی

اتومبیل جلوی پارکینگ فرودگاه امام خمینی می‌ایستد. موتور خاموش می‌شود؛ اما هیچ‌کس بلافاصله پیاده نمی‌شود.
مسئله اقتصاد خلق پول است یا پول بی‌هدف؟
روزنامه آرمان امروز

مسئله اقتصاد خلق پول است یا پول بی‌هدف؟

علیرضا اکبری آرمان امروز : در شرایطی که پس از جنگ، موضوع افزایش تسهیلات‌دهی شبکه بانکی و هدایت منابع به چرخه اقتصادی کشور مورد توجه قرار گرفته است، هر نوع تسهیلاتی که از سوی شبکه بانکی پرداخت می‌شود، به نوعی با خلق پول همراه است و این موضوع اساسا جزو ماهیت و وظایف نظام بانکی [ ]
دو عامل مهم فشار بر بازار ارز و تورم
روزنامه آرمان امروز

دو عامل مهم فشار بر بازار ارز و تورم

آرمان امروز : عباسعلی حقانی‌نسب- کارشناس اقتصادی با اشاره به شرایط کنونی بازار ارز و روند تأمین کالاهای اساسی تأکید کرد: برای مدیریت نرخ ارز نباید فقط به سمت عرضه چشم دوخت؛ چرا که چالش‌های ساختاری مهم‌تری در اقتصاد وجود دارند که مانع از کاهش قابل‌توجه نرخ ارز می‌شوند. افت درآمدهای صادراتی؛ نخستین چالش …
قاچاق روزانه ۳۰ میلیون لیتر سوخت؛ پشت پرده چه کسانی ایستاده‌اند؟/ از جاده ملا تا قاچاق ۴۳۲ میلیون لیتر گازوئیل
سایت اقتصاد ۲۴

قاچاق روزانه ۳۰ میلیون لیتر سوخت؛ پشت پرده چه کسانی ایستاده‌اند؟/ از جاده ملا تا قاچاق ۴۳۲ میلیون لیتر گازوئیل

اعتراف کم‌سابقه رئیس سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت درباره نفوذ مافیای قاچاق سوخت در ساختار قدرت، بار دیگر پرونده قاچاق سازمان‌یافته سوخت را به صدر اخبار آورد؛ بازاری که بنا بر برآورد‌ها روزانه تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت را می‌بلعد و به گفته این مقام دولتی، ذی‌نفعان آن در هر دو جناح سیاسی حضور دارند.
مزایده ۱۰۰ همتی موسسه اعتباری ملل در ایستگاه بازگشایی پاکت‌ها/ آزمون بزرگ برای بازگشت دارایی‌ها به چرخه اقتصاد
سایت اقتصاد ۲۴

مزایده ۱۰۰ همتی موسسه اعتباری ملل در ایستگاه بازگشایی پاکت‌ها/ آزمون بزرگ برای بازگشت دارایی‌ها به چرخه اقتصاد

موسسه اعتباری ملل در حالی ۱۱ شهریور ماه پاکت‌های یکی از بزرگ‌ترین مزایده‌های تاریخ خود را بازگشایی می‌کند که این واگذاری را می‌توان یکی از مهم‌ترین گام‌های عملیاتی در مسیر سامان‌دهی دارایی‌ها، کاهش دارایی‌های مازاد و تقویت انضباط ترازنامه این موسسه دانست.