قیمت طلا امروز




 کشتی ایرانی در دریای خزر

 سایت تابناک / ۱۴۰۵/۰۵/۲۴

هدف اوکراین از حمله به کشتی ایرانی چه بود؟

به گفته تریتا پارسی، معاون موسسه کوئینسی برای حکمرانی مسئولانه، حمله اوکراین به کشتی ایرانی کاملاً غیرمنتظره نبود. او گفت: «مدتی بود که روایت‌هایی از سوی اوک...
 هدف اوکراین از حمله به کشتی ایرانی چه بود؟
به گزارش تابناک به نقل از دنیای اقتصاد؛ حمله مرگبار اوکراین به یک کشتی ایرانی در دریای خزر در ماه گذشته، خطر گشودن جبهه جدیدی در جنگ علیه ایران را به همراه دارد - جبهه‌ای که می‌تواند به نفع اسرائیل باشد.

پس از این حادثه، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، این حمله را «نقض آشکار منشور سازمان ملل متحد که به دستور اسرائیل برای کشاندن اروپا به جنگ خود انجام شده است» توصیف کرد.

به رغم آن که ایران وعده پاسخ به حملات اوکراین را داشته و طبق گزارش‌ها قصد داشت حملات موشکی به سه سایت اوکراین را داشت، در حال حاضر، پس از عذرخواهی کیف، از تشدید بیشتر تنش‌ها جلوگیری شده است، اگرچه ایران هنوز به دنبال غرامت مالی برای این حمله مرگبار است. با این حال، به نوشته میدل‌ایست آی، این تنش‌ها خطر گشودن جبهه جدیدی در جنگ علیه ایران را هم‌چنان زنده نگه داشته است - جبهه‌ای که می‌تواند به نفع اسرائیل باشد.

قمار کی‌یف؛ خطر باز شدن یک جبهه تازه و دوری تهران از دام پهن شده

به گفته تریتا پارسی، معاون موسسه کوئینسی برای حکمرانی مسئولانه، حمله اوکراین به کشتی ایرانی کاملاً غیرمنتظره نبود. او گفت: «مدتی بود که روایت‌هایی از سوی اوکراین در حال شکل‌گیری بود که ایران و روسیه را کاملاً متحد نشان می‌داد و این دو جنگ را به عنوان یک جنگ واحد می‌دید.»

همچنین اوکراینی‌ها از اینکه جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران توجه و منابع را از درگیری با روسیه سلب کرده بود، ابراز نارضایتی کردند. به گفته پارسی «اوکراینی‌ها از همان ابتدا می‌دانستند که این جنگ به ضرر آنها خواهد بود. ما نمونه‌هایی از مهمات و باتری‌های پاتریوت داریم که به اوکراین ارسال شده بودند و باید پس گرفته شده و به اسرائیلی‌ها داده می‌شدند.»

از نظر پارسی، احتمال کشیده شدن ایران به جنگ با اوکراین هنوز هم می‌تواند وجود داشته باشد. او گفت: «من تصور نمی‌کنم که ایران کاملا نسبت به تلافی این حملات منصرف شده باشد. آنها به این دلیل پاسخ را متوقف کرده‌اند که درگیر مسائل دیگری هستند. آنها نمی‌خواهند اکنون کاری انجام دهند که در صورت حمله متقابل به اوکراین، در دام بیفتند.»

پارسی معتقد است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، با ادغام جنگ روسیه و اوکراین با جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، قمار کرده است. او گفت: «فکر نمی‌کنم اوکراین در حال حاضر وضعیت خوبی داشته باشد. روایت رسانه‌ها این است که آنها در حال پیروزی هستند، اما من نشانه‌های روشنی از این موضوع نمی‌بینم. به دلیل آسیب‌پذیری ترامپ در جنگ ایران، اوکراینی‌ها فرصتی پیدا کرده‌اند تا به او بگویند اگر در اوکراین به ما کمک کنی، می‌توانیم اینجا برایت مفید باشیم. فایده این کار این است که اگر این دو جنگ را با هم ادغام کنید، منجر به این می‌شود که آمریکا بخشی از جنگ اوکراین شود، و این همان چیزی است که اوکراین از ابتدا می‌خواسته است -، اما چیزی که بدیهی است ایرانی‌ها نمی‌خواهند».

تشدید افقی تنش‌ها به سبک تهران و تغییر چارچوب جنگ اسرائیل علیه ایران

در واقع، اوکراینی‌ها با حمله به کشتی ایرانی سعی دارند خود را به عنوان یک دارایی برای ایالات متحده در جنگ علیه ایران معرفی کنند. به گفته پارسی «اوکراینی‌ها سعی می‌کنند نوعی تشدید افقی را ارائه دهند که ایرانی‌ها هنگام حمله به بسیاری از کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس به طور مؤثر علیه ایالات متحده استفاده کرده‌اند. آنها می‌توانند به ایالات متحده کمک کنند تا جبهه جدیدی در دریای خزر در شمال ایران ایجاد کند و از این طریق باعث تشدید تنش‌ها شود، که این امر باعث می‌شود ایرانی‌ها درگیر شوند، در حالی که نشان می‌دهند می‌توانند از این مزیت برای ایالات متحده استفاده کنند.»

به گفته پارسی، ادغام این دو جنگ نه تنها می‌تواند به نفع اوکراین باشد، بلکه به نفع اسرائیل نیز خواهد بود. اول از همه، این امر جنگ بین ایالات متحده و ایران را طولانی‌تر می‌کند، چیزی که اسرائیل دائماً در تلاش برای انجام آن است. هم‌چنین اروپایی‌ها را به شکلی که تاکنون وارد جنگ نشده‌اند، وارد جنگ می‌کند، که اسرائیل نیز از آن خوشحال خواهد بود. اما شاید مهم‌تر از همه، این به اسرائیلی‌ها فرصت می‌دهد تا جنگ را تغییر چارچوب دهند - شکست دادن ایران دیگر به معنای دفاع از اسرائیل نخواهد بود، بلکه به معنای دفاع از اوکراین خواهد بود و با توجه به سقوط اسرائیل در افکار عمومی ایالات متحده، در حالی که اوکراین هنوز از حمایت قابل توجهی برخوردار است، این یک راه مفید برای اسرائیلی‌ها خواهد بود تا محوریت خود را در این جنگ کاهش دهند.

اسرائیل پیش از این در منطقه خزر درگیر شده است - ژوئن گذشته و در مارس امسال، آنها به دارایی‌های دریایی و زیرساخت‌های نظامی ایران در آنجا حمله کردند. به گفته پارسی: «اگر دریای خزر به جبهه‌ای در این جنگ تبدیل شود، وضعیت بی‌سابقه‌ای نخواهد بود، اما از نظر نحوه انجام جنگ در چند هفته گذشته تفاوت محسوسی وجود خواهد داشت و مطمئناً اگر اوکراین با قابلیت‌های پهپاد‌های دوربرد خود وارد آن شود، اوضاع متفاوت خواهد بود. اگر اوکراین درگیر این جنگ شود، تاثیر زیادی بر اروپا خواهد گذاشت. اروپایی‌ها از قبل نسبت به حمایت ایران از روسیه در جنگ اوکراین بسیار شاکی هستند».

از سوءظن تا عمل‌گرایی

از نظر تاریخی، ایران و روسیه همیشه متحد نبوده‌اند. در قرن نوزدهم، ایران تقریباً یک پنجم از خاک خود را در اثر توسعه‌طلبی امپراتوری روسیه که منطقه قفقاز جنوبی را تصرف کرد، از دست داد.

به گفته پروفسور لانا راوندی فدایی، رئیس مرکز فرهنگی شرق در مؤسسه مطالعات شرقی آکادمی علوم روسیه، روابط قرن بیستم آنها با نحوه برخورد دو کشور با چالش‌های مشترک و تغییرات در نظم بین‌المللی تعریف می‌شد. به گفته راوندی فدایی «برای مدت طولانی در حافظه تاریخی ایران، روسیه نه یک شریک، بلکه یک قدرت بزرگ بود که به طرز ناخوشایندی نزدیک به مرز‌های ایران قرار داشت و بار‌ها در امور داخلی این کشور دخالت کرده بود.»

در طول جنگ جهانی دوم، ایران توسط اتحاد جماهیر شوروی و بریتانیا مورد حمله قرار گرفت. آنها می‌خواستند مسیر تدارکاتی برای کمک‌های نظامی غرب را تضمین کنند و از تصرف میدان‌های نفتی منطقه توسط آلمان نازی جلوگیری کنند. به گفته راوندی فدایی «اگرچه ایران رسماً در جنگ اعلام بی‌طرفی کرد، اما رهبری آن در حال تقویت روابط با آلمان بود، که تهران آن را به چشم یک «نیروی سوم» احتمالی می‌دید که قادر به ایجاد تعادل در برابر نفوذ بریتانیا و شوروی بود.»

در دوران سلطنت محمدرضا پهلوی اگرچه ایران بیشتر با غرب همسو شد و در ابتدا اتحاد جماهیر شوروی را تهدیدی می‌دانست، اما نگرش شاه نسبت به آنها از دهه ۱۹۶۰ به بعد تغییر کرد. به گفته راوندی فدایی: «او متحد ایالات متحده باقی ماند، اما در عین حال همکاری اقتصادی با اتحاد جماهیر شوروی را توسعه داد. اتحاد جماهیر شوروی در ساخت کارخانه فولاد اصفهان شرکت کرد و در توسعه زیرساخت‌های مهندسی، معدن و انرژی نقش داشت - در عوض، ایران گاز طبیعی را به آنها عرضه می‌کرد».

پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷، روابط خصمانه‌تر شد و شوروی به عنوان «شیطان کوچک» توصیف شد. - در حالی که آمریکا «شیطان بزرگ» بود. به گفته راوندی فدایی، رهبری جمهوری اسلامی هم سرمایه‌داری لیبرال و هم کمونیسم الحادی شوروی را با الگوی اسلامی بیگانه می‌دانست. ایران همچنین در دهه ۱۹۸۰ با حمله شوروی به افغانستان مخالفت کرد، اما در آن زمان خود درگیر حمله عراقی بود که اتحاد جماهیر شوروی، که آن سلاح رسانده بود. به گفته راوندی فدایی «در مسکو، نگرانی‌ها افزایش یافت که سقوط رژیم صدام ممکن است منجر به گسترش مدل انقلابی ایران به جهان عرب و بی‌ثباتی تعادل منطقه‌ای شود.».

اما سرانجام نقطه عطف از راه رسید. دوران ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی تغییری در روابط ایران و شوروی ایجاد کرد. به گفته راوندی فدایی «در سال ۱۹۸۹، رفسنجانی از مسکو بازدید کرد و در آنجا توافقات مهمی در زمینه‌های همکاری نظامی، فنی و اقتصادی حاصل شد. این نشان دهنده گذار مهمی از یک سیاست خارجی انقلابی و ایدئولوژیک به رویکردی عملگرایانه‌تر برای همکاری با شرق بود.»

نزدیکی بین دو کشور در دهه‌های بعدی همچنان رو به افزایش بود. هر دو کشور در سال ۲۰۱۵ برای محافظت از دولت بشار اسد در سوریه در برابر فروپاشی، ائتلافی نظامی تشکیل دادند و ایران در طول جنگ اوکراین با روسیه همسوتر شد. امضای پیمان ۲۰ ساله مشارکت جامع استراتژیک توسط ایران و روسیه در سال گذشته، همکاری بین دو کشور، از جمله در امور نظامی و امنیتی را رسمیت بخشید. به گفته راوندی فدایی «مسکو و تهران در تلاشند تا با یک نظم بین‌المللی چندقطبی جدید سازگار شوند که در آن کشور‌ها به دنبال تنوع بخشیدن به مشارکت‌های اقتصادی و سیاسی خود هستند.»

روسیه و ایران هر دو با فشار‌های بین‌المللی رو‌به‌رو بوده و تحت تأثیر تحریم‌های غرب قرار گرفته‌اند. به گفته راوندی فدایی، از بسیاری جهات، این پیمان نشان دهنده یک مشارکت عملگرایانه بین دو قدرت بزرگ منطقه‌ای است که مجبور به کاهش وابستگی مالی و سیاسی خود به غرب شده‌اند.

جنگ در آبراه‌ها و معماری تاب آوری ایران

هم تنگه هرمز و هم دریای خزر طی جنگ اخیر به ایران اهرم فشار قابل توجهی داده‌اند. با مسدود کردن تنگه هرمز، ایران توانسته است تجارت جهانی را به شدت مختل کند، قیمت انرژی را افزایش دهد و دارایی‌های نظامی ایالات متحده در منطقه را هدف قرار دهد. خزر همچنین بخشی از معماری تاب‌آوری ایران است، یعنی عنصر کلیدی سپر دفاعی آنها در برابر تهدید قدرت‌های غربی.

این دریاچه بزرگ‌ترین پهنه آبی محصور در خشکی در جهان است که با ایران، روسیه، آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان هم‌مرز است و همه آنها در آن سهم دارند. طبق کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر در سال ۲۰۱۸، کشور‌های خارجی از استقرار حضور نظامی در آنجا منع شده‌اند.

دریای خزر همچنین شامل میدان‌های نفتی و گازی دریایی بزرگ و همچنین بنادر و خطوط لوله‌ای است که آسیای مرکزی را به بازار‌های جهانی متصل می‌کند. علاوه بر این، این منطقه، منطقه‌ای مهم برای همکاری‌های انرژی و تجارت بین ایران و روسیه است که از این آبراه برای دور زدن تحریم‌های غربی و محاصره‌های نظامی استفاده کرده‌اند.

پل ژئوپولیتیکی و گسترش جغرافیای بی‌ثباتی

به گفته لانا راوندی فدایی «برای قرن‌ها، این منطقه همزمان به عنوان مرز، مسیر تجاری و عرصه‌ای برای رقابت استراتژیک عمل کرده است. این یک پل ژئوپلیتیکی بین اروپا، خاورمیانه و آسیا است - هر کسی که مسیر‌های اصلی حمل و نقل در سراسر دریای خزر را کنترل کند، مزایای اقتصادی و سیاسی قابل توجهی به دست می‌آورد».

او گفت: «در حالی که درگیری در اوکراین که به منطقه دریای خزر سرایت می‌کند، حتی در موارد جداگانه، لزوماً به این معنی نیست که دو جنگ در حال ادغام در یک درگیری واحد هستند، باید به عنوان یک هشدار در نظر گرفته شود: ما شاهد گسترش جغرافیای بی‌ثباتی هستیم».

اکوسیستم‌های جایگزین و آتش در کریدور‌ها

از نظر پارسی، دریای خزر راهی برای ایران و سایر کشور‌ها فراهم می‌کند تا از غیرقابل پیش‌بینی بودن تنگه هرمز جلوگیری کنند. او گفت: «یکی از اتفاقاتی که در نتیجه این جنگ رخ داده این است که سایر کشور‌ها در حال ساخت خطوط لوله‌ای هستند که هرمز را دور می‌زنند و ایرانی‌ها نیز در حال سرمایه‌گذاری بیشتر در راه‌آهن و سایر ابزار‌های تجارت با چین و شرق، از طریق آسیای مرکزی هستند».

او گفت: «من فکر می‌کنم در نهایت شاهد اکوسیستمی از زنجیره‌های تأمین خواهید بود که اهمیت تنگه هرمز را کاهش می‌دهد - ۱۰ تا ۱۵ سال طول می‌کشد تا مؤثر واقع شود، اما این امر نه تنها توسط سایر کشورها، بلکه توسط خود ایرانی‌ها نیز هدایت خواهد شد تا زنجیره تأمین خود را متنوع کرده و آسیب‌پذیری خود را در تنگه و هرگونه تلاش ایالات متحده برای خفه کردن آنها کاهش دهند.

با وجود مزایای استراتژیک و اهرم‌هایی که ایرانی‌ها با این دو حوزه آبی دارند، پارسی معتقد است که این دو حوزه به تنهایی برای حفظ ایران در این جنگ کافی نیستند.

او گفت: «ایرانی‌ها موفق شده‌اند شکست استراتژیکی را به اسرائیل و ایالات متحده در این جنگ تحمیل کنند، اما در درازمدت، اگر ایران فقط بتواند با روسیه، چین و چند کشور آسیایی تجارت کند، این برای ایران کافی نخواهد بود تا واقعاً بتواند از تمام پتانسیل خود استفاده کند یا بتواند خود را برای هرگونه رویارویی آینده با ایالات متحده یا اسرائیل آماده کند. از این نظر، کاهش تحریم‌ها از دیدگاه ایران نه تنها برای رشد اقتصاد خود، بلکه برای بازیابی دفاع و بازدارندگی‌اش نیز ضروری است.»

چند روز پس از حمله به کشتی ایرانی در دریای خزر، حمله‌ای پهپادی به شهر بندری دمیاط مصر انجام شد که به گفته پارسی، تلاشی برای به نمایش گذاشتن قابلیت‌های جنگ نامتقارن بود. او گفت: «احتمالاً هدف این حمله، بازداشتن ایالات متحده از رفتن به مسیر تشدید تنش در دریای خزر و نشان دادن این بود که ایرانی‌ها پتانسیل تشدید تنش بیشتری دارند -که احتمالاً باعث مکث برنامه‌ریزان در واشنگتن شد، زیرا این یک تشدید تنش کاملاً متفاوت است، بسیار فراتر از بازگرداندن خزر به جنگ.»







دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ - 24 August 2026
از سقوط رویای مهندسی تا افسانه سعادت در پزشکی؛ کارنامه کنکور ۱۷ ساله چه می‌گوید؟
سایت فرارو

از سقوط رویای مهندسی تا افسانه سعادت در پزشکی؛ کارنامه کنکور ۱۷ ساله چه می‌گوید؟

آمار داوطلبان سه گروه اصلی کنکور در ۱۷ سال گذشته، از سقوط چشمگیر رویای مهندس شدن، ماندگاری جذابیت پزشکی و تغییر نگاه جوانان ایرانی به دانشگاه، شغل و آینده خبر می‌دهد. اما چرا؟
    
خبرگزاری ایسنا

ویدئوی فضاپیمای «کاسینی» از نزدیک شدن به زحل

خاطرات فراموش‌شده چگونه بازمی‌گردند؟
خبرگزاری ایسنا

خاطرات فراموش‌شده چگونه بازمی‌گردند؟

پژوهشگران سوئیسی با بررسی مگس‌های میوه، شواهد جدیدی را از چگونگی بازگشت و تغییر خاطرات فراموش‌شده ارائه داده‌اند.
سایت عصرایران

ماه گرفتگی جزئی پنجم و ششم شهریور در کدام کشورها دیده می‌شود؟

سایت فرارو

زخم‌های مشکوک بر بدن «مادربزرگ»؛ قدیمی‌ترین نهنگ قاتل

کشف یک «ابرزمین» غول‌پیکر و صخره‌ای ۱۷۰ میلیون ساله، ۲۳ برابر جرم سیاره انسان‌ها
سایت اطلاعات آنلاین

کشف یک «ابرزمین» غول‌پیکر و صخره‌ای ۱۷۰ میلیون ساله، ۲۳ برابر جرم سیاره انسان‌ها

ستاره‌شناسان یک سیاره فراخورشیدی غیرمعمول عظیم و متراکم کشف کرده‌اند که ایده‌های مرسوم در مورد چگونگی شکل‌گیری سیارات سنگی را به چالش می‌کشد.
شناسایی سن بیولوژیکی اعضای بدن با یک نمونه خون
سایت جهان صنعت نیوز

شناسایی سن بیولوژیکی اعضای بدن با یک نمونه خون

پژوهشگران می‌گویند یک نمونه خون ساده می‌تواند سن بیولوژیکی هر یک از اعضای بدن شما را آشکار کند.
راز افزایش سن در مغز استخوان؛ سلول‌های بنیادی چگونه پیری را به کل بدن تزریق می‌کنند؟
سایت انتخاب

راز افزایش سن در مغز استخوان؛ سلول‌های بنیادی چگونه پیری را به کل بدن تزریق می‌کنند؟

استخوان‌ها فقط چارچوب بدن نیستند. درون بسیاری از آن‌ها، مغز استخوان قرار دارد؛ بافتی زنده که سلول‌های بنیادی خون‌ساز را در خود جای داده و به‌طور مداوم سلول‌ه...
سایت تابناک

چرا هیچ پرواز تجاری از قطب جنوب عبور نمی‌کند؟

سایت تابناک

چگونه محل تولد و سن، علت مرگ انسان‌ها را تغییر می‌دهد؟

سایت تابناک

نئواستد 2000، یک شاتگان عجیب از آفریقای جنوبی

نظریه جدید دانشمندان: حیات بر روی زمین 2 بار آغاز شده
سایت فرارو

نظریه جدید دانشمندان: حیات بر روی زمین 2 بار آغاز شده

احتمالاً حیات روی زمین نه یک‌بار، بلکه دو بار و به‌صورت مستقل شکل گرفته باشد؛ باکتری‌ها و آرکی‌ها شاید هر کدام مسیر متفاوتی برای آغاز و پیشبرد فرایندهای حیاتی پیدا کرده باشند.
5  ویژگی  رهبران سازمانی متمایز
روزنامه دنیای اقتصاد

5 ویژگی رهبران سازمانی متمایز

در هر سازمانی، مدیران در سطوح مختلف طبقه‌بندی شده‌اند؛ از مدیران جوان و تازه‌کاری که نخستین تجربه مدیریتی خود را پشت سر می‌گذارند، تا مدیران واحدهایی که سال‌ها هدایت تیم‌ها را برعهده داشته‌اند و مدیران ارشد اجرایی که تجربه و درایتشان مسیر موفقیت سازمان را تعیین می‌کند. اما اگر عملکرد همه رهبران سازمان …
         
اندازه ران پا چه ارتباطی با طول عمر شما دارد؟ یافته‌ای که محققان را شگفت‌زده کرد
سایت عصرایران

اندازه ران پا چه ارتباطی با طول عمر شما دارد؟ یافته‌ای که محققان را شگفت‌زده کرد

عضلات ران، به‌ویژه عضلات چهارسر ران، از بزرگ‌ترین و قدرتمندترین عضلات بدن محسوب می‌شوند. این عضلات علاوه بر اینکه نقش مهمی در انجام حرکات روزمره مانند راه رف...
تصاویری از اشیایی که هر روز می بینیم اما نمی شناسیم!
سایت عصرایران

تصاویری از اشیایی که هر روز می بینیم اما نمی شناسیم!

بزرگنمایی میکروسکوپی ثابت می کند که اشیای آشنای روزمره بسیار پیچیده تر از آن چیزی هستند که تصورش را می کنیم.
 ژیژک: نگرانِ بی‌فایده شدنِ ما فیلسوفان نیستم/  از «شبِ جهان» تا سقوط سرمایه‌داری لیبرال/ نیازمندی به بدبینی هگلی و ضرورت جدید فلسفه
سایت خبرآنلاین

 ژیژک: نگرانِ بی‌فایده شدنِ ما فیلسوفان نیستم/ از «شبِ جهان» تا سقوط سرمایه‌داری لیبرال/ نیازمندی به بدبینی هگلی و ضرورت …

من از فیلسوفان انتظارِ «راه‌حل» ندارم. مشکل بزرگ امروز بیشتر این است که وقتی با پدیده‌های جدید مواجه می‌شویم، رویکردِ ما به مساله با همان اصطلاحات و مفاهیمِ قدیمی است. فکر می‌کنم بزرگ‌ترین نقشی که فلسفه امروز می‌تواند ایفا کند، این است که ما را اصلاح کند یا دست‌کم ما را وادار کند به این فکر کنیم که اساسا …
راز بقای حیوانات مهاجر در هنگام وارونگی قطب‌های مغناطیسی زمین چیست؟
سایت انتخاب

راز بقای حیوانات مهاجر در هنگام وارونگی قطب‌های مغناطیسی زمین چیست؟

شب‌پره‌های بوگونگ استرالیا با کمک میدان مغناطیسی، مسیر مهاجرت خود را پیدا می‌کنند. اما اگر میدان مغناطیسی وارونه شود، چه بر سر آن‌ها می‌آید؟
مقصد زیردریایی هسته‌ای کلاس خاباروفسک روسیه کجاست؟
روزنامه شرق

مقصد زیردریایی هسته‌ای کلاس خاباروفسک روسیه کجاست؟

زیردریایی هسته‌ای خاباروفسک روسیه نخستین آزمایش‌های دریایی خود را آغاز کرد. این زیردریایی برای حمل پوزیدون، سلاح هسته‌ای زیرآبی با برد بین‌قاره‌ای، طراحی شده است.
اشتیاق فکری: چگونه از اندیشیدن لذت ببریم؟ |  انصاف نیوز
سایت انصاف نیوز

اشتیاق فکری: چگونه از اندیشیدن لذت ببریم؟ | انصاف نیوز

محمدرضا سلیمی، روانشناس و نویسنده، در کانال تلگرامی خود نوشت:
پشت اعداد تکراری چه رمزی پنهان می‌شد؟/ جاسوسی رادیویی قسمت دوم
سایت تابناک

پشت اعداد تکراری چه رمزی پنهان می‌شد؟/ جاسوسی رادیویی قسمت دوم

هر عدد روی موج الزاماً رمز نیست؛ گاهی خودِ الگوی پیام مهم‌تر از محتوای آن است.
         
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

یک هم‌زمانی عجیب در آسمان | بارش شهابی برساوشی و خورشیدگرفتگی در غیبت ماه!

آخرین نفس یک ستاره؛ تولد سحابی شیر در تصاویر جیمز وب
سایت آفتاب نیوز

آخرین نفس یک ستاره؛ تولد سحابی شیر در تصاویر جیمز وب

تلسکوپ فضایی جیمزوب ناسا با ثبت تصاویر جدیدی از سحابی «شیر» (NGC ۲۳۹۲)، جزئیات بی‌نظیری از مرگ یک ستاره و خلق یکی از زیباترین چهره‌های کیهان را به نمایش گذاش...
سایت رویداد‌ ۲۴

هشدار سوپر ال‌نینو؛ آیا ۲۰۲۷ گرم‌ترین سال تاریخ می‌شود؟

بزرگترین اشتباه «اینشتین» کیهان‌شناسی را برای همیشه تغییر داد
خبرگزاری ایسنا

بزرگترین اشتباه «اینشتین» کیهان‌شناسی را برای همیشه تغییر داد

ثابت کیهان‌شناسی رها شده آلبرت اینشتین، زمانی که اخترشناسان کشف کردند که انبساط جهان در حال شتاب گرفتن است، بازگشتی چشمگیر داشت. اکنون این ثابت در قلب بهترین مدل کیهان‌شناسی ما قرار دارد؛ مدلی که فوق‌العاده خوب کار می‌کند، اما هنوز هم ممکن است اشتباه باشد.
سایت تابناک

از شاهین با موتور دو لیتری تا موتورهای جدید سایپا

سن مادر چگونه از سلول‌های فرزندش مشخص می‌شود؟
سایت خبرآنلاین

سن مادر چگونه از سلول‌های فرزندش مشخص می‌شود؟

پژوهشگران با مطالعه کرم‌های چرخانگر آبزی دریافته‌اند که تأثیر سن مادر بر ویژگی‌های نسل بعدی احتمالاً نه از طریق تغییر در توالی DNA، بلکه از طریق سازوکارهای اپی‌ژنتیکی منتقل می‌شود؛ یافته‌ای که می‌تواند به درک بهتر تأثیر سن و شرایط زندگی مادر بر سلامت فرزندان کمک کند.
         
خبرگزاری ایسنا

ویدئویی از گذر یک جرم اسرارآمیز در طول خورشیدگرفتگی

سایت عصرایران

آوازدرمانی؛ روشی غیرمنتظره برای درمان اختلال نادر آروغ‌زدن

هویت؛  سد راه  مهارت‌آموزی
روزنامه دنیای اقتصاد

هویت؛ سد راه مهارت‌آموزی

در بازی زندگی، خیلی‌ها بر سر این دوراهی مهم قرار می‌گیرند: اینکه مسیر شغلی فعلی خود را همچنان ادامه دهند؟ یا برای یک شغل جدید آموزش ببینند؛ شغلی که ممکن است چشم‌انداز آینده آنها را به‌طور چشم‌گیری بهبود دهد؟ آمارها نشان می‌دهد بسیاری از افراد، ایده یک شروع دوباره را رد می‌کنند. دنیای کار به سرعت در حال …
         
چه زمانی تیم‌ها از افراد جلو می‌زنند؟
روزنامه دنیای اقتصاد

چه زمانی تیم‌ها از افراد جلو می‌زنند؟

آیا گروه‌ها عملکردشان بهتر از افراد است؟ بیش از 80 سال، پژوهشگران علوم اجتماعی و رفتاری با این سوال بنیادین درگیر بودند و اغلب به نتایجی متضاد می‌رسیدند. براساس پژوهش جدیدی از آزمایشگاه محاسبات علوم رفتاری دانشگاه وارتون (CSSLab)، دلیل یافته‌های متضاد پژوهش‌ها آن است که واقعا یک جواب همیشگی وجود ندارد. …
         
اگر جهان تا ابد تکرار شود، آیا دوباره همین زندگی را تجربه خواهیم کرد؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اگر جهان تا ابد تکرار شود، آیا دوباره همین زندگی را تجربه خواهیم کرد؟

اگر جهان در مقیاس‌های بسیار بزرگ و در بازه‌ای بی‌نهایت از زمان دوباره و دوباره به وضعیت‌های قبلی خود بازگردد، شاید ایده‌ای که در نگاه اول ترسناک به نظر می‌رسد، پیامدهای عجیبی درباره سرنوشت ماده، اطلاعات و حتی زندگی ما داشته باشد.
اگر ماه ناگهان ناپدید شود، چه اتفاقی برای زمین می افتد؟
سایت عصرایران

اگر ماه ناگهان ناپدید شود، چه اتفاقی برای زمین می افتد؟

یکی از تصورات نادرست درباره ناپدید شدن ماه این است که زمین بلافاصله شروع به چرخش متفاوتی می کند یا یک نیمکره آن برای همیشه رو به خورشید قرار می گیرد. چنین ات...
         
از بین بردن آلزایمر با کمک طلا!
خبرگزاری ایسنا

از بین بردن آلزایمر با کمک طلا!

پژوهش جدید دانشمندان چینی نشان می‌دهد که نانوخوشه‌های طلا می‌توانند به تجزیه پلاک‌های آمیلوئیدی آلزایمر کمک کنند.
پلاستیک‌زدایی از آب دریا با استفاده از پودر تمر هندی
روزنامه شرق

پلاستیک‌زدایی از آب دریا با استفاده از پودر تمر هندی

سه نوجوان 16ساله هندی یک جایزه معتبر بین‌المللی را با ابداع یک پودر پاک‌کننده آب به دست آورده‌اند. آنها پودری از هسته تمر هندی دورریختنی ساخته‌اند. به نوشته اکوتیسیاس، این ماده «پلاس استیک» نام‌گذاری شده که به آب افزوده می‌شود تا قطعات کوچک پلاستیک را به صورت یک کُپه درآورد و به کاربران امکان می‌دهد …
هواپیماهای برقی تا ۴ سال دیگر در اروپا مسافر جابه‌جا می‌کنند؛ کدام مسیرها برقی می‌شوند؟ + عکس
سایت تجارت نیوز

هواپیماهای برقی تا ۴ سال دیگر در اروپا مسافر جابه‌جا می‌کنند؛ کدام مسیرها برقی می‌شوند؟ + عکس

پرواز با هواپیماهای برقی دیگر فقط یک ایده آینده‌نگرانه نیست. پیشرفت فناوری باتری و موتورهای الکتریکی باعث شده شرکت‌های هوافضایی اروپایی برای ورود هواپیماهای برقی و هیبریدی به پروازهای تجاری در همین دهه برنامه‌ریزی کنند.
سقوط آزاد رتبه علمی
سایت روزنامه سازندگی

سقوط آزاد رتبه علمی

چرا دانشگاه‌های ایران از رقبای منطقه‌ای جا ماندند؟
سایت انتخاب

دانشمندان ژاپنی با حذف کروموزوم Y جنسیت جنین‌های نر موش را به ماده تبدیل کردند

سایت عصرایران

چهره ترسناک و متفاوت خورشیدگرفتگی از خارج از کره زمین! (+عکس)

آینه‌ای که دروغ می‌گوید؛ وقتی فیزیک و هوش مصنوعی می‌توانند قوانین انعکاس نور را بشکنند
سایت عصرایران

آینه‌ای که دروغ می‌گوید؛ وقتی فیزیک و هوش مصنوعی می‌توانند قوانین انعکاس نور را بشکنند

تیمی از مهندسان دانشگاه کالیفرنیا آینه‌ای ساخته‌اند که به جای انعکاس واقعیت، تصویری کاملاً متفاوت را به بیننده نشان می‌دهد.
سایت فرارو

تصاویر؛ درخشش سحرآمیز فلک؛ برندگان مسابقه عکاسی آسمان تاریک

مطالعه بزرگ زوال عقل؛ تفاوت‌های چشمگیر پس از ۹۰ سالگی
خبرگزاری ایرنا

مطالعه بزرگ زوال عقل؛ تفاوت‌های چشمگیر پس از ۹۰ سالگی

تهران- ایرنا- پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا دیویس و مرکز سلامت کایزر پرمننته با بررسی بیش از ۸۰۰ فرد بالای ۹۰ سال دریافتند که خطر ابتلا به زوال عقل (دمانس) حتی پس از این سن نیز از بین نمی‌رود و میزان آن بر اساس جنسیت، نژاد، قومیت و ژنتیک تفاوت چشمگیری دارد.
سایت اندیشه معاصر

دانشمندان از کشف یک شیء آسمانی عجیب شوکه شدند؛ جرمی به اندازه منظومه شمسی با انرژی باورنکردنی / راز تازه جهان اولیه فاش شد؛ …

شما هر 10 سال یک بار کاملا نو می شوید! / راز یک بازسازی شگفت انگیز (+اینفوگرافیک)
سایت عصرایران

شما هر 10 سال یک بار کاملا نو می شوید! / راز یک بازسازی شگفت انگیز (+اینفوگرافیک)

بر خلاف ظاهر ثابتی که در آینه می بینیم، بدن انسان مجسمه ای سنگی نیست؛ بلکه سیستم پویایی است که سلول های فرسوده را بازیافت کرده و بافت های تازه را جایگزین آن...
اورست بلندترین قله دنیا نیست؛ پس بلندترین نقطه زمین کجاست؟
سایت عصرایران

اورست بلندترین قله دنیا نیست؛ پس بلندترین نقطه زمین کجاست؟

زمین یک توپ کاملا گرد نیست. قطر زمین در ناحیه استوا بیشتر از قطر آن در امتداد قطب هاست. چرخش زمین باعث ایجاد این برآمدگی استوایی شده است. به همین دلیل، نقطه...
         
سایت اکوایران

از آسمان به زمین؛ شهاب‌سنگ‌ها چقدر می‌ارزند؟

سایت اقتصاد ۲۴

تصاویری از پدیده تماشایی خورشیدگرفتگی کامل ۲۰۲۶

راز خطوط ظریف دست؛ امضای بیولوژیکی که هرگز تغییر نمی کند/ شما کدام الگو را دارید؟ (+اینفوگرافیک)
سایت عصرایران

راز خطوط ظریف دست؛ امضای بیولوژیکی که هرگز تغییر نمی کند/ شما کدام الگو را دارید؟ (+اینفوگرافیک)

الگوهای اثر انگشت پیش از تولد در رحم شکل گرفته و تا پایان عمر ثابت می مانند. با دلیل منحصر به فرد بودن اثر انگشت و انواع الگوهای آن آشنا شوید.
سایت خبرآنلاین

ببینید | ویدئوی ساخت بمب‌افکن پنهانکار B-21 آمریکا با هوش مصنوعی

کشف شباهت قلقلکی بودن در فرهنگ‌های مختلف
خبرگزاری ایسنا

کشف شباهت قلقلکی بودن در فرهنگ‌های مختلف

افراد با پیشینه‌های فرهنگی چینی، هلندی و یونانی، نقاط حساس مشابهی برای قلقلک دارند؛ همچنین قلقلک‌ پذیری در قسمت‌هایی از بدن که کمتر لمس می‌شوند، بیشتر است.
    
چرا مغز همیشه تصمیم‌های یکسان می‌گیرد؟
خبرگزاری ایسنا

چرا مغز همیشه تصمیم‌های یکسان می‌گیرد؟

دانشمندان آلمانی در پژوهش جدید خود به بررسی این موضوع پرداخته‌اند که چرا مغز حتی وقتی گزینه‌های بهتری وجود دارد، همچنان تصمیم‌های مشابه تصمیم‌های گذشته را می‌گیرد.
انقلاب خاموش در شهرها/ انرژی پاک چگونه قواعد شهرنشینی را تغییر می‌دهد؟
خبرگزاری مهر

انقلاب خاموش در شهرها/ انرژی پاک چگونه قواعد شهرنشینی را تغییر می‌دهد؟

رشد شتابان شهرنشینی، الگوی مصرف انرژی را در عصر حاضر به یکی از تعیین‌کننده‌ترین متغیرهای توسعه شهری تبدیل کرده است.
پشت‌سری صندلی چگونه آسیب گردن را در تصادف کاهش می‌دهد؟
سایت عصرایران

پشت‌سری صندلی چگونه آسیب گردن را در تصادف کاهش می‌دهد؟

این قطعه صرفاً برای راحتی سر سرنشین طراحی نشده، بلکه در هنگام تصادف، به‌ویژه برخورد از عقب، می‌تواند با محدود کردن حرکت ناگهانی سر نسبت به بدن، احتمال آسیب‌ه...
منزوی ترین مردم جهان کجا زندگی می‌کنند؟
سایت عصرایران

منزوی ترین مردم جهان کجا زندگی می‌کنند؟

در دنیایی که بیشتر مردم هر روز با اینترنت، شبکه‌های اجتماعی و سفر به یکدیگر متصل‌اند، جوامعی وجود دارند که ارتباط پایداری با جهان بیرون ندارند.
باران شیشه افقی و دو غروب خورشید؛ عجیب ترین جهان های کشف شده در فضا!
سایت عصرایران

باران شیشه افقی و دو غروب خورشید؛ عجیب ترین جهان های کشف شده در فضا!

با 5 سیاره عجیب و باورنکردنی در کیهان آشنا شوید؛ جهان هایی با دو غروب خورشید و باران شیشه مذاب که واقعی بودنشان از فیلم های علمی تخیلی شگفت انگیزتر است.
         
اسرار واکنش عجیب مغز به صداهای روزمره/ چطور یک‌صدای کاملا معمولی برای مغز غیرقابل‌تحمل می‌شود
سایت عصرایران

اسرار واکنش عجیب مغز به صداهای روزمره/ چطور یک‌صدای کاملا معمولی برای مغز غیرقابل‌تحمل می‌شود

پژوهشگران سال‌هاست پدیده‌ای به نام میسوفونیا (Misophonia) را بررسی می‌کنند؛ وضعیتی که در آن صداهای خاص و معمولی می‌توانند واکنش‌های عاطفی بسیار شدیدی ایجاد ک...
         
خبرگزاری ایرنا

بارش شهابی برساووشی در تالاب سولقان

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| شکل عجیب خورشیدگرفتی از فضا

داستان تلخ 8 حیوانی که قربانی زیاده خواهی انسان شدند (+تصاویر)
سایت عصرایران

داستان تلخ 8 حیوانی که قربانی زیاده خواهی انسان شدند (+تصاویر)

نگاهی به حیواناتی که نه به خاطر عوامل طبیعی، بلکه با شکار بی رویه و مداخله مستقیم انسان ها برای همیشه از کره زمین منقرض شدند.
سایت خبرآنلاین

ببینید | خورشیدگرفتگی امشب در اسپانیا

سایت تابناک

عکس: خورشید گرفتگی کامل در ایسلند