یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

پیشگیری از زایمان زودرس، تاثیر عفونت


یک کارشناس مامایی در خصوص زایمان زودرس گفت: به تولدهایی که قبل از 37 هفته بارداری باشد، زایمان زودرس گفته می‌شود که یکی از معضلات بزرگ کشور ما در واحد زنان و زایمان است.
شمس‌السادات میرمیران، با بیان این مطلب افزود: به علت عواقبی که ممکن است در آینده برای کودک پیش آید و هزینه‌هایی که خانواده باید از نظر بهداشتی متحمل شود، به این موضوع باید بیشتر رسیدگی صورت گیرد.
آلودگی هوا، عفونت دندان و عفونت‌های زنانه؛ از جمله علل زایمان زودرس
این کارشناس مامایی یکی از علل بروز زایمان زودرس را آلودگی هوا دانست و گفت: البته سن کم یا بالای مادر نیز می‌تواند موجب بروز زایمان زودرس شود.
وی سن بالای 35 سال و زیر 18 سال را به ترتیب سن بالا و سن کم برای زایمان تعریف کرد، و ادامه داد: کمبود ویتامین‌ها و سوءتغذیه، لاغری بیش از حد که بی ام آی BMI بدن –شاخص توده بدن- کمتر از 19.8 باشد، دخانیات و راه‌رفتن طولانی، ایستادن طولانی‌مدت، شرایط کاری طاقت‌فرسا و زیاد بودن ساعت کاری از جمله عوامل دیگر زایمان زودرس است.
میرمیران به عواملی چون عفونت دندان و عفونت‌های زنانه اشاره کرد و گفت: این عفونت‌ها باعث پاره‌شدن کیسه آب و در نتیجه زایمان زودرس می‌شود. عوامل روحی- روانی مانند افسردگی‌ و اضطراب‌های مزمن و استرس زیاد نیز از جمله عوامل دیگر زایمان زودرس هستند.
توجه به تغذیه دختران از بدو تولد؛ راه جلوگیری از زایمان زودرس
شمس‌السادات میرمیران گفت: اگر می‌خواهیم جامعه سالم و مادر و فرزندانی سالم داشته باشیم، باید به تغذیه دختران از بدو تولد توجه ویژه شود که این مورد در کشور ما کمتر در نظر گرفته نمی‌شود.
وی تأکید کرد: هر فردی باید از تمام مواد غذایی استفاده کند، اما زنان کمتر از مواد غذایی مفید استفاده می‌کنند.
این کارشناس در این زمینه افراد را به سه دسته تقسیم کرد و گفت: عده‌ای از افراد به دلیل مشکلات اقتصادی امکان تأمین مواد پروتئینی مانند گوشت را ندارند، عده دیگری از تغذیه درست ناآگاهند و دسته سومی هستند که به دلیل مشغله زیاد مادر، نمی‌توانند غذای سالمی تهیه کنند و تنها غذایی تدارک می‌بینند که گرسنگی را برطرف کند و چنین تغذیه‌هایی تأثیر مستقیم بر روی زایمان زودرس دارد.
امکانات مجهز بیمارستان نمی‌تواند جایگزین محیط داخل رحم مادر باشد
میرمیران بیان کرد: شرایط شغلی زنان نیز که تمام‌مدت سرپا می‌ایستند یا می‌نشینند، برای زایمان مادر خطرناک است.
وی گفت: هر چه نوزاد نارس‌تر باشد خطرات بیشتری او را تهدید می‌کند. از هفته 22 تا 25 یعنی از 5 ماهگی تا 6 ماهگی زایمان زودرس محسوب می‌شود که در این موارد نوزاد را می‌توانیم به وسیله دستگاه در بیمارستان نگه‌داری کنیم، اما در این زمینه وزن نوزاد هنگام تولد بسیار مهم است و بیمارستان باید امکانات لازم را داشته باشد.
این کارشناس مامایی تأکید کرد: هرچقدر بیمارستان مجهزتر باشد، باز هم مانند محیط داخل رحم نمی‌تواند تکمیل‌کننده اعضای جنین باشد. در هر مرحله‌ای از تکامل جنین سلول‌های بدن نوزاد شکل می‌گیرد. نوزادی که 5 ماهه متولد می‌شود، میزان سلول‌های حیاتی او از نوزادی که 8 ماه متولد می‌شود، کمتر است.
استفاده از شیرخشک مخصوص برای نوزادان زودرس
میرمیران با بیان اینکه در 40 هفته تمام 9 ماه بارداری مادر تکمیل می‌شود و اگر این میزان حتی یک روز هم کمتر باشد و یک سلول هم کمتر تشکیل شود، برای کودک ممکن است آسیب داشته باشد، ادامه داد: به‌طور کلی علت مشخص و خاصی برای زایمان زودرس شناخته نشده است و نمی‌توان جلوی درد را گرفت. تنها راه درمان زایمان زودرس استفاده از داروی کمکی است، اما زمانی که کودک می‌خواهد به دنیا بیاید و قابلیت حیات و زنده ماندن دارد، او را به دنیا می‌آوریم. همچنین می‌توان سولفات منیزیم به مادر داد تا انقباض رحم کم شود تا بتوانیم زایمان زودرس را برای مدتی که بدانیم دیگر امکان نگه‌داشتن بچه نیست، به تعویق بیندازیم.
وی افزود: همچنین از شروع دردهای زایمان یعنی 22 هفتگی؛ به مادر باردار استراحت داده می‌شود تا جایی که نوزاد به مرحله تولد برسد. نوزاد زودرس قادر به مکیدن شیر مادر نیست و باید از شیر خشک مخصوص استفاده کند.
زایمان زودرس چه عوارضی برای نوزاد دارد؟
این کارشناس مامائی تأکید کرد: بیشتر عوارض زایمان زودرس برای روی نوزاد است. یکی از این موارد مشکلات ریوی است. آسم و مشکلات تغذیه‌ای از دیگر مشکلات زایمان زودرس برای نوزادان است. مشکلات گوارشی یا خونریزی داخل مغزی یا عفونت‌های بیمارستانی به علت زیادماندن نوزاد در بیمارستان نیز از دیگر مشکلات زایمان زودرس است. حتی اگر نوزاد در دستگاه باشد، به این علت که بدون پوشش است، امکان انتقال عفونت زیاد است یا در هنگام تعویض سرم امکان آسیب به کودک افزایش می‌یابد.
میرمیران گفت: بودن در محیط بیمارستان امکان گرفتن عفونت بیمارستانی، تنفسی و مغزی را افزایش می‌دهد. همچنین اکسیژنی که برای کودک استفاده می‌شود ممکن است بر شبکه چشم اثر بگذارد. مشکلات قلبی- عروقی و کلیوی نیز از دیگر مشکلات زایمان زودرس است. همچنین این نوزادان ممکن است دچار کم‌خونی شوند. زمانی که چنین نوزادی بزرگ می‌شود، مشکلات بینایی، عقب‌افتادگی ذهنی و تحصیلی پیدا می‌کند و ناتوانی در پیشرفت تحصیلی نیز پیدا خواهد کرد. مشکلات شنوایی از دیگر مشکلات احتمالی نوزادان زودرس است.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.