دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
کمردرد در بارداری، نشانه زایمان زودرس است؟
یک متخصص زنان و زایمان و فلوشیب نازایی با اشاره به بروز کمر دردهای دوران بارداری، اینکه منشأ درد را تشرح برخی از هرومون های دوران بارداری، اضافه وزن مادر، رشد جنین و فشار ناخواسته بانوان باردار به عضلات کمر برای حفظ تعادل در هنگام راه رفتن دانست و گفت: بانوان باردار نسبت به کمر کم توجه نبوده و در صورت بروز تب و لرز، سوزش و یا تدام آن با بالارفتن درد به پزشک متخصص مراجعه کنند.
دکتر عزیزه قاسمی نژاد متخصص زنان و زایمان و فوق تخصص فلوشیب نازایی در گفت و گویی درباره مهم ترین دلایل کمر درد در دوران بارداری را به خاطر کشیده شدن عضلات پشت و ضعف عضلات شکمی و ترشح هورمون های بارداری دانست و افزود: اضافه وزن مادر و رشد جنین در ماه های بارداری باعث می شود، مادر به سختی بتواند تعادل خود حفظ کند از این رو در هنگام راه رفتن بیشترین فشار را بر عضلات کمر وارد کرده تا بتواند تعادل خود را حفظ کند.
این متخصص زنان و زایمان با اشاره به اینکه کمردرد از اوایل شروع بارداری به سراغ مادر می آید، اظهارداشت:زمانی که جنین شروع به رشد می کند کم کم سنگینی جنین به طور طبیعی بر جلوی شکم مادر بیشتر احساس می شود در این صورت کشش بیشتری در عضلات کمر مادر وارد می شود و درد کمر به مرور زمان بیشتر می شود و حتی در بعضی موارد سنگینی شکم موجب خشک شدن بیش از حد عضلات کمر و افزایش کمر درد می شود.
وی ضمن توصیه به بانوان باردار برای استفاده از شکم بندهای حاملگی، خاطرنشان کرد: استفاده از این شکم بندها می تواند تا حدودی وضعیت درد کمر مادر را قابل تحمل کند ولی چون علت اصلی درد در پیشرفت حاملگی است و نیز درد ناشی از کشیده شدن در عضلات پشت کمر و ترشح هورمون حاملگی در این دوره است این کمربندها نمی تواند بر درد به طور کامل غلبه کند و مادر مجبور است تاپایان طی دوره حاملگی این وضعیت را تحمل کند.
قاسمی نژاد در ادامه با بیان اینکه اگر شل شدن مفاصل مخصوصا در سمت پایین شکم بیشتر از یکسانت شود موجب ازدیاد درد در کمر مادر خواهد شد گفت: به بانوان بارداری که چنین شرایطی را دارند، توصیه می کنیم تا با مراجعه به پزشک ارتوپد و بستن شکمبند های مخصوص با کم تر کردن تحرک مفصل برای کاهش درد خود اقدام کنند.
وی با بیان اینکه کشیده شدن عضلات کمر و ضعف عضلات شکم و ترشح هورمون در دوران بارداری یک امر طبیعی است و برای همه مادران این مسئله اتفاق می افتد گفت: بانوان باردار باید در کاهش کمرد درد بکوشند و مراقب نحوه ایستادن، نشستن و حرکت خود در هر لحظه از دوران حاملگی باشند.
متخصص زنان و زایمان بیان کرد: بعد از اتمام دوران بارداری و با قطع ترشح هورمون حاملگی، وضعیت کمر درد مادر به حالت نرمال بر می گردد در شرایطی که مادر بعد از زایمان خود به ورزش های سبک بپردازد خیلی راحت می تواند با برگشت به وزن اولیه شرایط دردکمر خود را به طور کامل بهبود ببخشد.
قاسمی نژاد با بیان اینکه بعضی از بانوان باردار در اواخر بارداری از احساس درد در لگن خود شکایت دارند، گفت: در اواخر بارداری ترشح هورمون هایی منجر به شل شدن رباط مفاطل لگن مادر می شود تا شرایط را برای عبور نوزاد از کانال زایمان فراهم سازد، از این رو بانوان در این دوران در هنگام راه رفتن احساس درد در لگن خود می کنند در حالی که این انعطاف مفاصل کمک خواهد کرد که مادر بتواند فرزند خود را با زایمان طبیعی به دنیا آورد.
وی در ادامه به لزوم استفاده از کفش های مناسب در دوران بارداری اشاره کرد و افزود: مادران در دوران حاملگی از کفش های مناسب استفاده کنند که کف آن صاف و یا دارای پاشنه بلند نباشد؛ زیرا کفش های که کف صاف دارند برای محافظت پا مناسب نیستند و همچنین کفش های پاشنه بلند نیز با متمایل کردن مادر به سمت جلو، عدم تعادل مادر را تشدید کرده و موجب سقوط مادر هنگام راه رفتن می شوند.
این متخصص زنان و زایمان کفش پاشنه سه سانتی را برای دوران بارداری مناسب دانست و افزود: مادران از تُشَک سِفت در مواقع خواب استفاده کنند زیرا تشک سفت در کاهش کمرد درد در دوران بارداری موثر است.
قاسمی نژاد با اشاره به اینکه بانوان در دوران بادراری هرگز برای برداشتن اشیاء از کمر خم نشوند؛بلکه باید با خم کردن زانو در حالی که کمرشان را راست نگه داشته اند اقدام به برداشتن اشیاء کنند، گفت: طرز نشستن مادر در دوران حاملگی طوری باشد که روی مبل قوز نکرده و با قرار دادن بالشتک های کوچک در پشت کمر خود هم دردهای کمری را کمتر کرده و هم از خود مراقبت نمایند.
وی نحوه خوابیدن مادر را در سلامت جنین بسیار مؤثر برشمرد و گفت: بانوان باردار باید به پهلو خوابیده و با قرار دادن بالشتک در میان دو پا از شکم خود محافظت کنند تا به جنین آسیبی نرسد.
این متخصص زنان و زایمان، مهم ترین دلیل موفقیت در وضع حمل و کاهش کمر درد را انجام حرکات ورزشی مناسب دوران بارداری دانست و گفت:اگر بانویی، دوره حاملگی نرمالی را طی می کند، می تواند با حرکات ورزشی سبک مثل پیاده روی، شنا و .. تمریناتی را برای زایمان راحت تر داشته باشد اما اگر بانوی به هر دلیلی با بیماری زمینه ای یا مشکلات کیسه آب مواجه است بهتر است با مشورت پزشک به ورزش اقدام کند.
قاسمی نژاد با اشاره به اینکه اگر مادر در دوران حاملگی با کمر دردهای شدیدی روبه رو شد باید با جدیت به این مسئله نگاه کند گفت: کمر دردهای شدید ممکن است بیانگر زایمان های زود رس باش؛ کمر دردهایی که به صورت متناوب در فاصله زمانی های کم همراه با منقبض شدن عضلات شکم بروز می کند و لحظه به لحظه به شدت درد افزوده می شود، می تواند ناشی از زایمان زودرس باشد.
این فوق تخصص فلوشیب نازایی ادامه داد: اگر کمر درد با تب و لرز و سوزش همراه باشد یا درد از زیر شکم مادر نشأت گرفته باشد، ناشی از عفونت ادراری است و باید سریع به پزشک مراجعه کرد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست