چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آنفولانزای همسر در بارداری و خطر برای جنین


سوال مخاطب نی‌نی‌بان: در هفته نهم بارداری هستم و همسرم به آنفولانزا مبتلا شده است. من برای پیشگیری چه نکاتی را باید رعایت کنم؟ نگرانم مشکلی برای جنین بوجود بیاید.
پاسخ دکتر حمید عمادی، متخصص بیماری های عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران:
بعضی از بیماری ها هستند که وقتی در زمان بارداری اتفاق بیفتد ممکن است جنین را دچار ناهنجاری کند. اما بیماری هایی مثل آنفولانزا جزء این دسته از بیماری ها نیست. اگر خانمی در زمان بارداری اش مبتلا به آنفولانزا شود، مشکلی برای او و جنینش به وجود نمی آید. بیماری  آنفولانزا از دسته بیماری هایی است که بسیار مسری است و از طریق قطرک های تنفسی و گاهی هوا منتقل می شود و افرادی که از بیماری های زمینه ای مثل بیماری های قلبی، ریوی، نقص دستگاه ایمنی، عقب مانده ذهنی هستند، مبتلایان به ایدز و تالاسمی ها پرستاران و پزشکانی که با بیماران مبتلا به آنفولانزا سرو کار دارند، کودکان شش ماه تا 6 سال، افرادی که بالای 50 سال سن دارند و همچنین خانم های باردار، بیشتر از سایر افراد در معرض خطر قرار دارند و نیازمند دریافت واکسن آنفولانزا هستند. برای این بیماری دارو هم وجود دارد که در خود ایران تولید شده است. البته در حال حاضر در داروخانه ها وجود ندارد و تنها در صورتی که آنفولانزای فرد شکل شدیدتری به خودش بگیرد و در بیمارستان بستری شود، دارو را دریافت می کند. واکسن آنفولانزا به دو صورت تزریقی وجود دارد. اولین نوع آن حاوی کشته شده از اجزای یک ویروس و همچنین اسپری داخل بینی است که حاوی ویروس زنده ضعیف شده است. در کشور ما واکسن تزریقی که حاوی کشته شده از اجزای یک ویروس است بیشتر از نوع دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. واکسن آنفلوانزا مثل بقیه داروها عوارضی نیز به همراه دارد و کسانی که تزریق می کنند عوارض خفیفی مثل درد، تب، بدن درد و سر درد قرمزی و تورم در ناحیه تزریق، ممکن است دیده شود. البته این عوارض بیشتر از یکی دو روز طول نمی‌کشد. اما ذکر این نکته ضروری است که کسانی که سابقه ابتلای به بیماری گیلن باره دارند یا نسبت به زرده تخم مرغ حساسیت دارند نباید این واکسن را تزریق کنند. نکته مهم دیگر در خصوص این واکسن این است که واکسنی که افراد دریافت می کنند باید تولید همان سال باشد. چون ساختار ویروس آنفولانزا با ویروس سال گذشته متفاوت بوده و باید نوع جدید آن تولید و مورد استفاده قرار بگیرد.
اما در مورد همسر این خانم هم چون ایشان ممکن است عطسه و سرفه داشته باشند، قطرک ها خارج می شوند، در صورتی که خانم فاصله دو متری را با همسرشان حفظ کنند تا اگر ایشان عطسه و سرفه کرد، قطرک ها وارد مخاطی مثل چشم و بینی نشود. مخاط به اجزایی مثل بینی و چشم ها گفته می شود که محیط بازی دارند. اگر ویروس وارد مخاط ها نشود، مشکلی به وجود نمی آید. اما ممکن است شوهرشان به دستگیره در و یا مکان های دیگر دست بزند و دستش آلوده باشد و از سوی دیگر خانم نیز این سطوح را لمس کند. تا زمانی که دست آلوده را به مخاط چشم و گوش نزند، مشکلی پیش نمی آید و آنفولانزا دچار  نمی شوند. به شرط این که قبل از دست شان را به گوش یا چشم شان بزنند، یا غذا میل کنند، دست شان را بشویند مشکلی به وجود نمی آید. اما اگر فاصله را حفظ نکند و قطرک ها وارد چشم و بینی شود، خانم بیمار می شود. با این حال حتی اگر بیمار هم شدند بهتر است نگران نباشند.
اگر شما هم سوال دارید و در مدتی کوتاه به صورت رایگان پاسخش را می خواهید، به این صفحه بروید.