سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

قرص پردنیزولون چیست؟ (عوارض مصرف قرص پردنیزولون)


این روزها زندگی بسیاری افراد با ترکیبات شیمیایی موجود در داروها عجین شده است. عاقلانه‌ترین کار ممکن قبل از مصرف هر نوع دارویی اطلاع از عوارض مصرف آن است. در ادامه قصد داریم شما را با یکی دیگر از این داروها با نام قرص پردنیزولون آشنا کنیم. با "ستاره" همراه باشید.


	قرص پردنیزولون چیست؟ (عوارض مصرف قرص پردنیزولون) | وب

 

قرص پردنیزولون چیست؟

پردنیزولون (Prednisolone) جزو دسته‌ای از داروها است که به آن‌ها استروئید یا کورتیکواستروئید می‌گویند. این داروها در بین مردم به کورتون هم معروف هستند. پردنیزولون مانند دیگر استروئیدها مانع از ترشح موادی در بدن می‌گردد که موجب بروز التهاب می‌شوند. پس پردنیزولون یک داروی ضدالتهابی است. این دارو انتشار سریع در عضلات کبد، پوست، روده‌ها و کلیه‌ها دارد. در کبد متابولیزه می‌شود و عمدتا در ادرار دفع می‌شود.

علاوه بر این پردنیزولون برای درمان جایگزینی در نارسایی غده فوق كلیوی استفاده می شود. این دارو همچنین در درمان علامتی اختلالات آلرژیک التهابی و در جهت سركوب كردن سیستم ایمنی استفاده می‌شود. متیل پردنیزولون در هیپرپلازی مادرزادی غده فوق كلیه، ادم مغزی و بیماری‌های روماتیسمی نیز مؤثر است.

موارد مصرف ، عوارض و تداخل دارویی پردنیزولون

 



 موارد مصرف

 آرتریت
 بیماری‌های خونی
 سرطان
 اختلالات کبدی، کلیوی و ریوی
 برخی بیماری‌های چشمی
 حساسیت و آلرژی‌های شدید
 اختلالات ناشی از سیستم ایمنی

 عوارض
 ناراحتی معده ، تهوع ، سرگیجه ، استفراغ ، بروز آکنه ، تعریق ، چاقی ، بی نظمی قاعدگی ، زخم گوارشی
 
 تداخل دارویی

 
 آسپیرین ، کلوپیدوگرل ، ایبوپروفن ، سلکوکسیب ، سالسیلات‌ها


تداخلات دارویی از آن جهت حائز اهمیت است که می‌تواند اثربخشی این دارو را افزایش یا کاهش دهد. تصور کنید که شما دارویی مصرف می‌کنید که عملکرد این دارو را کاهش می‌دهد. بنابراین این موضوع می‌تواند موجب کاهش اثر آن و همچنین طولانی شدن درمان و یا غیر مؤثر گردیدن آن شود. (و یا بالعکس باعث افزایش اثر و دچار شدن به عوارض دارو می‌گردد)

مقدار و نحوه مصرف این دارو چگونه است؟

این دارو از راه خوراكی به راحتی جذب می‌‌شود. اوج اثر قرص پردنیزولون طی حدود یک الی دو ساعت حاصل می‌‌گردد. به منظور مصرف این دارو در ابتدا مقدار ۱۰ الی ۲۰ میلی‌گرم در روز و در صورت شدت یافتن بیماری میزان مصرف آن به ۶۰ میلی‌گرم در روز افزایش می‌یابد. بهتر است دارو در هنگام صبح و بعد از صبحانه مصرف شود.

توجه: به شما توصیه می‌شود تا دوز داروی خود را به بیش از دوز تجویز شده برای شما افزایش ندهید. این کار شما را مستعد عوارض جانبی ناخواسته این دارو می‌کند. همچنین به شما توصیه می‌شود تا داروی خود را بدون مشورت با پزشک خود قطع یا کاهش ندهید. قطع ناگهانی این دارو ممکن است موجب بدتر شدن بیماری زمینه‌ای شما گردد. همچنین ممکن است به دنبال قطع ناگهانی این دارو دچار علایمی نظیر ضعف، کاهش وزن، تهوع، درد عضلانی، سردرد و گیجی گردید.

	قرص پردنیزولون چیست؟ (عوارض مصرف قرص پردنیزولون) | وب

نکاتی که در رابطه با مصرف قرص پردنیزولون باید بدانید

  • از عوارض مصرف پردنیزولون چاقی است. متاسفانه عده‌ای از افراد تحت تاثیر اطلاعات نادرست از این دارو برای چاق شدن خود استفاده می‌کنند و موجب بروز عوارض زیادی مانند پوکی استخوان و سیاه شدن سر استخوان ران برای خود می‌گردند.


  • این دارو می‌تواند موجب افزایش سطح قند خون شما و بدتر شدن بیماری دیابت شما گردد، بنابراین در صورتی که به دنبال مصرف این دارو دچار علایم قند خون بالا نظیر افزایش دفعات ادرار و همچنین افزایش مصرف مایعات شدید به پزشک خود مراجعه کنید.


  • اگر به پردنیزولون حساسیت داشته و یا اگر در هر جایی از بدن عفونت قارچی دارید نباید از پردنیزولون استفاده کنید.


  • این دارو هنگامی که همراه سایر داروهای رقیق‌کننده خون از قبیل کلوپیدوگرل، وارفارین، کلگزان و انوکساپارین مصرف می‌شود می‌تواند احتمال خونریزی ناشی از آن‌ها را افزایش دهد. بنابراین در مصرف این دارو با داروهای رقیق‌کننده خون محتاط باشید.


  • در صورتیکه تحت استرس قرار بگیرید نیاز بدن شما به آن بیشتر می‌شود. در این موارد باید مصرف پردنیزولون را به پزشک اطلاع دهید.


  • مصرف طولانی مدت این دارو می‌تواند شما را مستعد پوکی استخوان نماید. بنابراین مصرف مکمل‌های حاوی ویتامین D و کلسیم و مصرف محصولات حاوی آن‌ها نظیر لبنیات و سبزیجات با برگ تیره بسیار توصیه می‌شود.


  • مصرف پردنیزولون موجب ضعیف شدن دفاع ایمنی بدن شما می‌شود. مصرف این دارو موجب می‌شود شما زودتر دچار بیماری عفونی شوید و یا اگر عفونتی در جایی از بدن دارید شدت آن بیشتر شود. بنابراین از تماس نزدیک با افرادی که بیماری عفونی واگیردار دارند اجتناب کنید.


  • مصرف قرص پردنیزولون در دوران بارداری تنها در صورتی مجاز است که جایگزینی برای برای آن وجود ندارد و مصرف آن الزامی است چراکه می‌تواند برای جنین عوارضی به همراه داشته باشد. در صورتی که شما حین استفاده از این دارو باردار شده اید یا قصد بارداری دارید، موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید و با وی درباره مصرف این دارو مشورت نمایید.


  • برای مصرف این دارو در دوران شیردهی نیاز به مطالعات بیشتر وجود دارد با این حال مصرف آن در این دوران توصیه نمی‌شود و منع مصرف دارد.

گروه سلامت وب