جمعه, ۸ تیر, ۱۴۰۳ / 28 June, 2024
مجله ویستا

آب دادن به نوزاد، از کی؟


بعضی از نوزادان آب می خواهند ، بعضی ها نمیخواهند :
اغلب توصیه میشود که در فاصله غذاها ، روزی یکی دو بار به کودک آب داده شود. این کار ضرورت چندانی ندارد ، چون شیر و مایعاتی که به کودک داده میشود ، آنقدر مایع در خود دارد که نیازهای عادی بدن کودک را برآورده سازد.
 ولی در هوای بسیار گرم و یا هنگامی که کودک تب می کند ، دادن آب به او ، ضرورت زیادی پیدا میکند و معمولا نوزادانی که در شرایط عادی علاقه ای به آب خوردن ندارند ، در این گونه موارد آب را با حرص و ولع زیادی می نوشند.

واقعیت این است که بسیاری از نوزادان از یکی دو هفته اول تولد تا حدود یکسالگی ، میلی به آب خوردن ندارند . در این فاصله آنها از هر چیزی که در آن مواد مغذی وجود داشته باشد لذت می برند ، ولی از خوردن آب خالص خوششان نمی آید.
اگر نوزاد از آب خوشش می آید ، یکی دو بار در روز و در فاصله بین نوبت های شیر خوردن ( ولی نه قبل از هر وعده غذا ) به او آب بدهید.
هر مقدار آب که نوزاد بخواهد ، میتوانید به او بدهید ، ولی احتمالا بیش از 60 سی سی آب در روز نمی خورد . قرار نیست بچه را برای خوردن چیزی ، از جمله آب دیوانه کنید. او خودش بهتر از هر کسی میداند که به چه چیز نیاز دارد.
 
اگر نوزاد شما آب میخورد ، حداقل 3 دقیقه آب را بجوشانید و سپس آن را در یک شیشه استریل بریزید و هنگامی که لازم شد ، چهل سی سی از آن را در شیشه نوزاد بریزید.
در سال اول زندگی ، آبی را که کودک می خورد ، حتما بجوشانید . در سال دوم هم اگر به آبی که از شیر می آید و یا به آب چاه اطمینان ندارید ، آن را بجوشانید.
اگر از آب چاه استفاده می کنید ، لازم است که از نظر میکروب و وجود نیترات ، آن را کنترل کنید و بعد به نوزاد بدهید (  نمک های نیترات که در آب چاه وجود دارند ، باعث میشوند که پوست لب کودک کبود شوند ). در این گونه موارد با اولین مرکز بهداشت محل خود تماس بگیرید.
 
آب قند :
اگر نوزاد شما آب خالص را نمی خورد ، کمی قند آب به او بدهید. اگر میخواهید او را از شیر شبانه بگیرید و یا به خاطر بیماری ، شیر اندکی میخورد و یا هوا فوق العاده گرم است ، بهتر است به او آب خالص بدهید.
برای تهیه قند آب یک قاشق غذاخوری شکر یا شربت ذرت را به یک لیتر آب اضافه کنید و آن را به مدت 3 دقیقه بجوشانید.
 
لازم نیست همه چیز را بجوشانید :
شیر و وسایل شیر خوردن را به این دلیل میجوشانند که میکروب ها خیلی سریع در شیر تکثیر می شوند . آب را هم به این دلیل می جوشانند که احتمال دارد میکروب های مضر وارد منبع آب یا چاه شوند و یا لوله های آب شکستگی و خرابی داشته باشند و آلوده شوند.
گاهی اوقات مادران چنان در مراقبت از کودک و رعایت اصول استریل کردن دچار وسواس می شوند که گمان می کنند هرچیزی را که کودک به دهان می گذارد باید جوشاند.
ضرورتی ندارد درباره همه چیزهایی که کودکتان میخورد و می آشامد ، وسواس بیهوده به خرج بدهید مثلا لازم نیست بشقابها و فنجانها و قاشق غذاخوری را استریل کنید ، چون میکروب در محیط خشک و پاکیزه امکان رشد پیدا نمیکند.
شستن پرتقال قبل از پوست کندن کار درستی است ، چون احتمال دارد قبلا کسی که دچار سرماخوردگی بوده به آن دست زده باشد ، ولی لازم نیست چاقویی را که با آن پرتقال را می برید ضدعفونی کنید .

میکروبها در آب پرتقالی که قرار است کودک شما ده دقیقه پس از تهیه آن را بخورد ، امکان رشد پیدا نمیکنند . پستانک و سایر اسباب بازی هایی را که کودک به دهان می گذارد ، پس از خرید با آب و صابون بشوئید ، ولی اگر کف اتاق نیفتاده باشد ، شستن دائمی آنها لازم نیست ، چون پستانک و سایر لوازم و اسباب بازی های کودک به میکروب هایی آلوده هستند که خود کودک هم به آنها عادت دارد.