چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

قارچ‌هارطوبت را دوست دارند


قارچ‌هارطوبت را دوست دارند

قارچ موجودی است ماکروسکوپی با ساختار زایشی مجزا که قابلیت رشد در زیر یا روی بستر کاشت (یا خاک) را دارد و آنقدر درشت است که با چشم غیرمسلح می‌توان آن را دید و با دست چید...

قارچ موجودی است ماکروسکوپی با ساختار زایشی مجزا که قابلیت رشد در زیر یا روی بستر کاشت (یا خاک) را دارد و آنقدر درشت است که با چشم غیرمسلح می‌توان آن را دید و با دست چید...

قارچ‌های خوراکی معمولا در سالن‌هایی تاریک با کنترل شرایط محیطی همچون رطوبت بالا و دمای پایین تولید می‌شوند.

بستر کاشتی به نام کمپوست همراه با لایه‌ای از خاک پوششی از اجزای مهم تولید قارچ‌های خوراکی است. کمپوست، عناصر غذایی موردنیاز برای رشد قارچ را تامین و خاک پوششی از خشک شدن کمپوست جلوگیری می‌کند و با ساختار ویژه‌اش زمینه تشکیل کلاهک یا همان اندام بارده قارچ را فراهم می‌کند. در مرحله اول از رشد و نمو قارچ، میسیلیوم‌ها درون کمپوست و خاک پوششی منشعب می‌شود و تشکیل کلونی می‌دهند. با تغییر شرایط محیطی همچون پایین آوردن دما برای مدتی کوتاه، اندام‌های بارده (کلاهک) روی سطح خاک ظاهر می‌شوند. تقریبا ۳۵ درصد تولید قارچ‌های خوراکی در دنیا به قارچ خوراکی تکمه‌ای اختصاص دارد.

با رسیدن کلاهک‌ها به مرحله برداشت به فاصله هر ۷ تا ۱۰ روز می‌توان چند بار طی یک دوره، قارچ برداشت کرد. برداشت قارچ‌ها حدود ۲۱-۱۷ روز بعد از خاکدهی (مرحله‌ای از مراحل پرورش قارچ) شروع می‌شود. برداشت قارچ در چند نوبت یا در اصطلاح فلاش انجام می‌گیرد که فلاش اولی، قوی‌ترین و بالاترین تولید را دارد. فلاش‌ها در فواصل زمانی ۱۰-۷ روزه ظاهر می‌شوند که تولید هر فلاش نسبت به فلاش قبلی کاهش می‌یابد.

دکتر رضا صالحی

متخصص فیزیولوژی و اصلاح نباتات، عضو هیات علمی دانشگاه تهران