دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

ديابت مادران باردار و اثرات آن بر مخچه نوزادان


ایسنا: قند خون بالاي مادر اثرات زيانباري بر تشكيل مخچه جنين دارد و سبب كاهش تعداد سلولها و ضخامت ماده خاكستري و سفيد مخچه نوزاد مي‌شود.

اين مطالعه با هدف بررسي اثرات ديابت مادر روي مخچه نوزادان متولد شده از مادران ديابتي در دانشكده دامپزشكي دانشگاه شيراز و توسط ذبيح الله خاکسار دانشيار رشته علوم تشريحي انجام شد.

ديابت حاملگي زماني رخ مي‌دهد كه پانكراس به مقدار كافي انسولين ترشح نكرده بنابراين گلوكز در خون مادر و در نتيجه در خون جنين افزايش مي‌يابد وسبب عوارض بسياري در فرزندان مي‌شود.

اين مطالعه از نوع تجربي است. در اين مطالعه 16 موش صحرايي ماده به دو گروه مساوي تقسيم شدند. در يكي از گروه‌ها با تزريق آلوكسان ديابت ايجاد شد. هر دو گروه توسط جفت‌گيري طبيعي باردار شدند و پس از زايمان از مخچه نوزادان آنها در روزهاي 7، 14، 21 و 28 پس از تولد نمونه‌گيري بعمل آمد. در زمان نمونه‌گيري وزن نوزادان نيز اندازه‌گيري شد.

نتايج نشان داد: مقدار پارامترهاي اندازه گيري شده در گروه نوزادان مادران ديابتي كمتر از گروه كنترل بود. وزن نوزادان متولد شده از مادران ديابتي در مقايسه با گروه كنترل در تمام سنين بيشتر بود.

بر اساس اين نتايج، هيپرگلسيمي مادر اثرات زيانباري بر تشكيل مخچه جنين دارد كه مي‌تواند در طول مدت زندگي پس از تولد باقي بماند به طوري كه سبب كاهش تعداد سلولها و ضخامت ماده خاكستري و سفيد مخچه نوزاد شود.

نتايج اين پژوهش در مجله دانشگاه علوم پزشکي شهيد صدوقي يزد به چاپ رسيده است.