سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
کمبود ویتامین D در بارداری و زایمان زودرس
نی نی بان، گروه ترجمه: نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد زنانی که میزان ویتامین D خون آنها در دوران بارداری پایین است، بیشتر احتمال دارد دچار زایمان زودرس شوند.
محققین دریافته اند زنانی که سطح پایین تری از ویتامین D دارند در مقایسه با زنانی که سطح بالاتری از این ویتامین را دارند، یک و نیم برابر بیشتر احتمال زایمان زودرس دارند. درستی این یافته حتی زمانی که محققین عوامل دیگر مرتبط با زایمان زودرس از قبیل وزن زیاد و چاقی و سیگار کشیدن را در نظر گرفتند نیز تغییری نکرده است.
لیزا بادنر، استادیار همه گیرشناسی و زنان و زایمان در دانشگاه پیتزبرگ که هدایت این تحقیق را برعهده داشت، می گوید: مادرانی که در اوایل بارداری دچار کمبود ویتامین D هستند در مقایسه با مادرانی که کمبود این ویتامین را ندارند، به احتمال بیشتری دچار زایمان زودرس می شوند.
هم چنین این مطالعه رابطه قوی میان میزان ویتامین D و زایمان زودرس را نشان می دهد. بادنر اشاره می کند که این تحقیقات برای اثبات این مسئله که میزان کم ویتامین D منجر به زایمان زودرس خواهد شد، طراحی نشده است. «ما به هیچ وجه نمی توانیم رابطه علت و معلولی را اثبات کنیم.»
این مطالعه در فوریه در «issue of Obstetrics & Gynecology» منتشر شده است. بودجه این تحقیق توسط مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های امریکا تامین شد.
زنان باردار باید روزانه 600 واحد بین المللی (IUS) ویتامین D مصرف کنند. در صورت قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید، بدن به طور طبیعی این ویتامین را تولید می کند. برخی از غذا هم حاوی این ویتامین هستند. ماهی های چرب مانند سالمون یا ساردین منابع خوبی برای ویتامین D هستند و البته در امریکا این ویتامین به محصولات لبنی اضافه می شوند.
بر اساس اعلام موسسه ملی سلامت امریکا (NIH)، ویتامین D به حفظ سلامت استخوان ها و عملکرد درست و مناسب ماهیچه ها و اعصاب کمک می کند.
زایمان زودرس می تواند منجر به مشکلاتی برای کودک شود که در تمام طول زندگی همراه او باشند و هر چه قدر زایمان زودتر از زمان موعد صورت بگیرد، مشکلات ناشی از آن شدیدتر خواهند بود. طبق اعلام موسسه «March of Dimes»، به نوزادی نارس گفته می شود که پیش از هفته 37 بارداری به متولد شود. بر اساس گفته این موسسه، زایمان زودرس می تواند باعث بروز مشکلات مختلفی شود که از میان آنها می توان به مشکلات ریه ها، مغز، چشم ها، گوش ها و سیستم ایمنی و گوارش اشاره کرد.
بادنر توضیح می دهد: مطالعات گذشته بر روی سطح ویتامین D و تاثیرات آن بر زایمان زودرس با هم ادغام شده اند. «یک یا دو مطالعه بزرگ نشان داده اند که کمبود ویتامین D خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد اما مطالعات کوچک تر هیچ گونه ارتباطی را پیدا نکرده اند.»
میزان ویتامین D در بدن متغیر است و به فصل بستگی دارد و میزان این ویتامین معمولا در فصل زمستان کمتر است. هم چنین میزان ویتامین D در بدن به منطقه زندگی فرد هم بستگی دارد.
در مطالعه جدید، محققین تنها 2100 مادر را که دچار زایمان زودرس نشده بودند و 100 مادر را که زایمان زودرس داشتند، مورد بررسی قرار دادند. همه این مادران فقط یک بار بین سال های 1999 تا 2010 زایمان کرده بودند.
محققین دریافتند هر جه میزان ویتامین D در خون مادر پایین بیاید، احتمال زایمان زودرس افزایش می یابد. به نظر بادنر،هیچ توافق جهانی در خصوص تعریف کمبود ویتامین D وجود ندارد. به طور کلی و بر اساس اعلام «NIH»، سطوح کمتر از 30 نانومول در لیتر برای سلامتی بسیار کم و سطوح بالاتر از 50 نانومول در لیتر تقریبا برای بیشتر افراد کافی هستند.
در این تحقیق، باندر و همکارانش مادران را در دسته بندی های کمتر از 50 نانومول، بین 50 تا 74.9 نانومول و 75 نانومول و بیشتر، گروه بندی کردند. قبل از در نظر گفتن عوامل خطر برای زایمان زودرس، محققین متوجه شدند که بیشتر از 11% مادرانی که در گروه کمترین میزان ویتامین D قرار داشتند، پیش از 37 هفتگی زایمان کرده اند و در حدود 9% از مادرانی که در گروه میانی و 7% مادرانی که در گروه بالاترین میزان ویتامینD قرار داشتند نیز دچار زایمان زودرس شده بودند.
زمانی که محققین برای در نظر گفتن عوامل خطرزای دیگر زایمان زودرس، میانگین داده ها را به دست آوردند، رابطه مشابهی را میان سطح پایین ویتامین D و زایمان زودرس مشاهده کردند.
به نظر بادنر، ویتامین D با کمک به کاهش عفونت باکتریایی در جفت که می تواند منجر به زایمان زودرس شود، از وقوع آن جلوگیری می کند. البته او هشدار می دهد: «زنان نباید با شنیدن نتایج این تحقیق شروع به مصرف مکمل ویتامین D بکنند بلکه باید از مکمل های مخصوص دوران بارداری استفاده کنند که حاوی این ویتامین هستند و توسط پزشک تجویز شده اند.»
این تحقیق همان چیزی را نشان می دهد که متخصصین به آن «میزان وابستگی» میان ویتامین D و زایمان زودرس می گویند و به این معناست که میزان کمتر ویتامین D با احتمال بیشتر زایمان زودرس در ارتباط است. البته برخی از متخصصین معتقدند که به داده های بیشتری نیاز است و این سوال مطرح می شود که آیا تحقیقات آینده هم به این نتیجه خواهند رسید که مصرف مکمل های ویتامین D بهترین راهکار است؟
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست