دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

عملکرد تیروئید در بارداری، عوارض اختلالات


اثر حاملگی بر روی غده تیروئید بسیار زیاد است و تغییراتی در عملکرد غده رخ می دهد که ممکن است سبب ابهام و تشخیص اختلالات تیروئید گردد از آنجایی  که هورمون تیروئید برای تکامل مغز و عملکرد ذهنی ضروری است در حال حاضر تیروتروپین یا هورمون محرکه تیروئید در غربالگری و تشخیص اختلالات تیروئید نقش مهمی دارد.
عملکرد تیروئید در بارداری
در اوایل حاملگی به علت  تحریک تیروئید دراثر  فعالیت متقاطع ضعیف گنادوتروپین کوریونی ، فعالیت تیروتروپین کاهش می یابد . این هورمون از جفت عبور نمی کند . میزان بروز هریک از اختلالات تیروئید دربارداری ازجمله هیپرتیروئیدی ، هیپوتیروئیدی و تیروئیدیت 1 % است . بین عملکرد تیروئید مادر و جنین ارتباط نزدیکی وجود دارد. جنین به تیروکسین مادر وابسته است و داروهایی که بر غده تیروئید مادر تاثیر می گذارند غده تیروئید جنین را هم تحت تاثیر قرار می دهند. ابتلا به اکثر اختلالات تیروئید، ارتباط انکارناپذیری با وجود آنتی بادیها علیه اجزای مختلف سلولی دارد. این آنتی بادیها با سقط و سندروم داون ارتباط دارند.
 
عوارض
اهميت اين مسأله که اختلالات تيروئيد باليني و زيرباليني در دوران بارداري، عوارض متعددي را براي مادر و کودک مانند عوارض نورولوژيک عقب افتادگي ذهني و افت ضريب هوشي، زايمان زودرس، دکولمان جفت، پره اکلامپسي، زايمان بريچ و مرگ جنين به همراه دارد، تشخيص و درمان زودرس اختلالات تيروئيدي در دوران حاملگي از اهميت ويژه اي بر خوردار است، هنگامي که اختلالات تيروئيد مطرح است بهتر است به خوبي درمان و کنترل شوند.
درمان
برای زنانی که نیاز به درمان پرکاری تیروئید دارند داروهای ضد تیروئید که با تولید هورمون های تیروئید مداخله می کند استفاده می شود. این دارو معمولا پروپیل تیواوراسیل و یا PTU برای سه ماهه اول و در صورت لزوم، متی مازول را می توان همچنین، پس از سه ماهه اول استفاده کرد. در موارد نادر که بدن به این داروها پاسخ نمی دهند و یا عوارض جانبی با روش های درمانی رخ می دهد جراحی برای برداشتن بخشی از غده تیروئید ممکن است لازم باشد. پرکاری تیروئید ممکن است در 3 ماه اول بعد از تولد وخیم تر شده و دکتر شما ممکن است دوز دارو افزایش دهد.
 
تست های عملکرد تیروئید
برای نظارت بر عملکرد تیروئید در دوران بارداری هر 4-6 هفته  تست های عملکرد تیروئید باید انجام شوند. اگر شما حامله هستید و کم کاری تیروئید دارید و لووتیروکسین مصرف می کنید این مهم است که به زودی به دکتر خود اطلاع دهید تا بر این اساس به جای افزایش در جایگزینی هورمون تیروئید، دوز لووتیروکسین را افزایش دهد زیرا آهن و کلسیم ویتامین های دوران بارداری هستند که ممکن است جذب هورمون تیروئید را در بدن شما مسدود کند. باید ویتامین های دوران بارداری را تا 3 - 4 ساعت پس از مصرف لووتیروکسین مصرف نکنید.
 
از بسیاری جهات، درمان کم کاری تیروئید در زنان باردار مشابه زنان غیر باردار است و به جای هورمون های از دست رفته فرم مصنوعی از T4 داده می شود.  دوز دارو به صورت منظم با هدف حفظ سطح خون مداوم هورمون تیروئید در محدوده طبیعی است بنابراین، به طور معمول نظارت بر سطح خونی هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH)  در دوران بارداری لازم است..
دکتر محسن زاهدانی دهقانی