یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

الفباي امنيت رابه دانش‌‌آموزان بياموزيم‌


 

كنجكاو مي‌شوم. فكر مي‌كنم شايد رهگذر باشد، تا وقتي دستش را دراز مي‌كند، هميشه مي‌خواستم به او بگويم با غريبه‌ها هم‌صحبت نشود.

انگار فراموش كرده بودم، در خودرو كه باز مي‌شود، صداي ضربان قلبم را مي‌شنوم، بي‌اختيار به سمتش مي‌دوم، حالا ديگر يك پاي دختر داخل خودروست، شتابزده مي‌رسم و او را عقب مي‌كشم: «آقا اين بچه را كجا مي‌بري؟» حق به جانب نگاه مي‌كند و با صداي درشتي مي‌گويد: «به شما چه؟ دخترمه!» بهت‌زده و بريده بريده مي‌پرسم: «ا ... پس شما بايد همسر من باشيد؛ ولي شما را نمي‌شناسم؟» مرد هراسان پايش را بر پدال گاز فشار مي‌دهد با جيغ لاستيك خودرو، از خودم مي‌پرسم: «اگر من اينجا نبودم... اگر چند ثانيه دير مي‌رسيدم... اگر نگاه آخر را نمي‌انداختم... اگر...».

فرمانده نيروي انتظامي تهران بزرگ همزمان با روزهاي نخستين سال تحصيلي جاري اعلام كرد كه در ايجاد احساس امنيت، تاثيرپذيرترين قشر، دانش‌آموزان هستند بنابراين نهادهاي امنيتي و انتظامي تاكيد ويژه‌اي بر ايجاد امنيت دانش‌آموزان دارند اما متاسفانه تجربه‌هاي روزانه خانواده‌ها و اخبار حوادث و رويدادهاي جاري نشان مي‌دهد كه امنيت دانش‌آموزان همواره در معرض خطرات و آسيب‌هاي جدي است.

گذشته از خطرها و آسيب‌هايي كه اغلب در محيط مجازي يا واقعي، دانش‌آموزان را تهديد مي‌كند و ممكن است به لحاظ فكري يا جسمي، آنها را به سمت اعتياد يا امور غيراخلاقي سوق دهد، ناامني موجود به طور مستقيم مزاحمت براي دانش‌آموزان، دزديدن آنها و دور شدن از مكان است.

هدف شكارچيان دانش‌آموزان معمولا در دزديدن پول و زيورآلات آنها، سوءاستفاده جنسي و نيز قتل و فروش اعضا و جوارح آنهاست.

در بسياري موارد مشاهده مي‌شود كه خانواده‌ها بموقع پليس را از ربودن كودك خود يا قصد شكارچيان براي ربودن كودك مطلع نمي‌كنند يا در صورت تعرض به دانش‌آموز، ترجيح مي‌دهند براي حفظ آبرويشان، از ارتباط با پليس خودداري كنند. شايد به همين دليل است كه آمار دقيقي در اين زمينه وجود ندارد.

يكي از نقاط ضعف خانواد‌ه‌ها در اين زمينه، تمركز بيشتر بر امنيت فرزندان دختر و بي‌توجهي نسبت به دانش‌آموزان پسر است؛ در حالي كه تجربه نشان داده نه تنها پسران در مقاطع تحصيلي دبستان كه حتي راهنمايي و دبيرستان هم در برخي موارد، هدف شكارچيان قرار مي‌گيرند كه در اين صورت، بيشتر در معرض تعرض جنسي و قتل براي فروش اعضا و جوارح خواهند بود.

مسوول تامين امنيت كيست؟

به رغم تمام توجهي كه بر مفهوم امنيت وجود دارد، هنوز مسوول تامين امنيت دانش‌‌آموزان در راه مدرسه مشخص نيست. البته نيروي انتظامي در سال تحصيلي جديد، گروهي از نيروهاي زبده و باانگيزه خود را آموزش داده و با استقرار در اطراف مدارس، مسوول تامين امنيت دانش‌آموزان كرده است.

اداره اجتماعي پليس آگاهي نيز ضمن تاكيد بر آموزش دقيق دانش‌آموزان اعلام مي‌كند نشاني و شماره تلفن محل زندگي دانش‌آموزان و بستگان درجه اول آنها را براي تماس در مواقع ضروري در كيف دانش‌آموزان قرار دهيد و به آنها آموزش دهيد تا با افراد غريبه صحبت نكنند، سوار خودروهاي ناشناس نشوند و زيورآلات به همراه نداشته باشند.

بر اساس اين گزارش، نيروي انتظامي امسال قول داده است در ادامه اجراي طرح امنيت اجتماعي، محيط اطراف مدارس تهران را بيش از گذشته كنترل كند و در اين راه، از نيروي پليس نامحسوس استفاده كند.

با وجود تمام اين تمهيدات، مي‌توان دريافت كه باز هم نظارت بر تردد تمام دانش‌آموزان از سوي نيروي پليس نه در كشور ما كه در هيچ جاي دنيا عملي و ممكن نيست. شايد مدرسه و خانواده بتواند دو بازوي مهم اجراي امنيت بر دانش‌آموزان در كنار نيروي انتظامي باشد. آيا مدارس و خانواده‌ها از چنين نقشي باخبرند؟

محسن فريدي، مشاور رسانه‌اي وزارت آموزش و پرورش در اين زمينه مدرسه را مسوول اتفاقاتي مي‌داند كه داخل مدرسه رخ مي‌دهد و در نهايت نظارت بر سرويس مدارس، بيشترين تلاش مدرسه براي تامين امنيت دانش‌آموزان است.

وي مي‌گويد: مدارس ايران، سالم‌ترين مدارس دنيا هستند و در مقايسه با ديگر كشورها، اين ناامني‌ها ناچيز است اما به هر حال، بايد تذكرات لازم را به دانش‌آموزان داد. در اين ميان صدا و سيما، خانواده و نهادهاي حقوقي و انتظامي مسووليت بيشتري دارند.

با توجه به اين امر، هنوز آموزش و پرورش براي ارائه اطلاعات و آموزش به دانش‌آموزان در مقابله با ناامني‌ها برنامه مدوني ندارد و اين‌بار را بيشتر بر دوش نيروي انتظامي و خانواده‌ها مي‌اندازد.

به هر حال، تامين امنيت دانش‌آموزان تنها به فضاي داخل مدرسه و سرويس‌هاي رفت و آمد خلاصه نمي‌شود و افرادي بيمارگونه در كمين دانش‌آموزان در همه رده‌هاي سني هستند تا آنجا كه دادستان كل كشور هم بتازگي خواستار اهتمام دادسراها و نيروي انتظامي سراسر كشور براي ارتقاي امنيت دانش‌آموزان شده است. تامين اين امنيت، پديده‌اي چندضلعي است كه بسيج مدرسه، خانواده، پليس و قوه قضاييه را طلب مي‌كند.

منبع: جام جم آن لای