دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

مصرف مایعات در دوران بارداری، کدامیک؟


مایعات مصرفی زن باردار
دریافت روزانه 5/1 تا 2 لیتر آب برای زن باردار لازم است. این مقدار آب موجب نرم شدن مناسب مدفوع و تصفیه ی صحیح کلیوی می شود. تامین آب بدین ترتیب انجام میشود :
•  چای یا قهوه در صبح
•  آش یا سوپ در شب
•  نوشابه های مختلف در طول روز که به آب موجود در مواد غذایی اضافه می شود.
یاد آوری می شود که آب معمولی تنها آشامیدنی فیزیولوژیک است نوشابه های دیگر بهانه ای برای دریافت آب می باشند. ضمنا باید موادی را که با مصرف آنها به بدن می رسد در نظر گرفت که ممکن است موجب غنی شدن یا به هم خوردن تعادل رژیم غذایی شود.
آب های معدنی
آب های بیکربناته و سولفاته :
هنگامی که درد و سوزش معده وجود دارد استفاده از آب های قلیایی برای خثی مردن اسید معده ترجیح داده می شود. به عقیده من این یک اشتباه است جذب این نوع آب ها موقتا آرامش درد میشوند اما اغلب باعث افزایش اسید معده می شوند. این آب ها حدود 3000 تا 4000 میلی  گرم بی کربنات در لیتر دارند. در صورتی که آب های معدنی معمولی دارای 300 تا 400 میلی گرم بی کربنات در لیتر می باشند.
کلسیم :
آبی که سرشار از کلسیم باشد میتواند موجب آهکی شدن کلیه شود. اما این احتمال قابل بحث است. مسلم است که این نوع آبها موجب افزایش دریافت کلسیم می شوند.
سدیم :
آب هایی که به علت دارا بودن سدیم دریافت سدیم را افزایش می دهند وقتی که فرد دچار فشار خون است توصیه نمیشود حتی اگر رژیم غذایی کم سدیم لازم نباشد.
گاز کربنیک :
آب های گاز دار یا گاز دار شده غالبا موجب نفخ شده و هضم را مختل میکنند لذا ترجیح داده می شود مصرف مرتب آن ها هنگام غذاخوردن در دوره ی بارداری منع می شود.
سودا ها و نوشابه های میوه ای :
مصرف افراطی نوشابه های شیرین به آسانی موجب دو برابر شدن دریافت قندهای ساده در روز میشوند یک لیتر نوشابه با طعم میوه دارای 120 تا 150 گرم شکر است. در حالی که مقدار شکر توصیه شده حداکثر 50 تا 60 گرم در روز می باشد.
نوشابه های تحریک کننده :
مصرف قهوه ، چای ، کوکاکولا و... ، به جز شکری که به آن اضافه می شود آلکالوئیدها را به بدن می رسانند. مخصوصا کافئین که مصرف آن در دوره ی بارداری توصیه نمیشود ( چون موجب اختلال دستگاه گوارش ، بی خوابی و... میشود). در صورت مصرف قهوه بهتر است قهوه ی عربی مصرف شود تا روبوستا ( میزان کافئین قهوه روبوستا دو برابر است.) چای سبز نباید مصرف شود چون تئین آن خیلی زیاد است. بهتر است از نوشابه های بدون کافئین استفاده شود.
مشروبات الکلی
از مصرف مشروبات الکلی باید خودداری شود. مصرف آب جو بخاطر الکل و گاز کربنیک ممنوع می باشد. عرق سیب به خاطر اسیدی بودنش نباید مصرف شود.
بهترین نوشابه ها عبارت است از :
آب مخصوصا با املاح کم . آبمیوه ی تازه که املاح معدنی و ویتامین های آن قابل توجه است. دم کرده های گیاهی با شکر کم که باعث آسانی هضم غذا شده و خواب آور هستند؛ هم بدلیل گرم بودن و هم بخاطر آرام بخش بودنشان توصیه میشوند.