دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

«من آدم آهني شدم»، يك عاشقانه‌ی نوجوانانه است


ایبنا: مصطفي رحماندوست در نشست نقد و بررسي مجموعه شعر «من آدم آهني شدم»، اثر «كبري بابايي»، شاعر و نويسنده‌ي كودك و نوجوان را پر از تمثيل و يكي از كارهاي موفق عاشقانه براي نوجوانان دانست.

مجموعه شعر نوجوانانه‌ي «من آدم آهنی شدم» سروده‌ي ‌«کبری بابایی» عصر روز 29 مرداد ‌ماه، با حضور مصطفي رحماندوست، حامد محقق و شاعر اين اثر در دهمین نشست از مجموعه نشست‌های بررسی ادبیات کودک سرای اهل قلم نقد و بررسی شد.

بابايي درباره زمان سرودن شعرهاي اين مجموعه و انگيزه‌اش از اين كار گفت: شعرهاي «من آدم آهني شدم» را از ميان كارهايي انتخاب كردم كه در فاصله سال‌‌هاي 85 تا 87 سروده بودم. من فكر مي‌‌كنم لازم نباشد توضيح بيش‌تري درباره‌ي آن‌ها بدهم. هر كدام از شعرها هم خودشان را توضيح مي‌دهند و حال و هواي من را در زمان سرودن‌شان مشخص مي‌كنند.»

 مصطفي رحماندوست، منتقد اين اثر، يكي از ويژگي‌هاي اين كتاب را ‌تصويرگري آن دانست و گفت: اين كتاب در زماني منتشر شد كه شعر نوجوان تعريف مشخصي نداشت و به همين دليل تصويرگران نيز نمي‌توانستند نوع خاصي از تصاوير را براي شعرهاي مناسب اين گروه سني انتخاب كنند. اما در نهايت نرگس محمدي براي تصويرساري اين كار انتخاب شد. تصويرگري كه با خواندن شعرهاي كتاب در واقع تصاوير  آن را سرود.»

 

اين شاعر پيش‌كسوت در ادامه، توجه به حس‌هاي عاطفي كوچك و عاشقانه را از جمله‌ي امتيازات اين مجموعه عنوان كرد و توضيح داد: «شعرهاي اين مجموعه، از نظر تنوع وزن و نگاه خاص به زندگي مناسب گروه سني نوجوان است. به عنوان مثال شعر «من آدم آهني شدم» پر از تمثيل و يكي از كارهاي موفق عاشقانه براي نوجوانان است.»

رحماندوست در ادامه اين شعر را براي حاضران قرائت كرد. بخشي از شعر «من آدم آهني شدم» را در ادامه مي‌خوانيد:

من رفته رفته آدم آهني شدم

بوي تند مرگ،

پخش شد

توي بند بند پيكرم

گوش كن به زنگ قلب من

لطف كن

چند چكه عشق روغني

به چرخ دنده‌ي دلم بزن!

 

رحماندوست، استفاده از قالب نيمايي در شعر نوجوان را يكي ديگر از ويژگي‌هاي اين اثر دانست و در اين‌باره توضيح داد: تا پيش از اين مرسوم بود كه شاعران از قالب چهارپاره براي سرودن شعر نوجوان استفاده مي‌كردند، اما خانم بابايي نشان داد كه در سرودن شعر نوجوان، در قالب نيمايي راحت‌تر و تواناتر است و مخاطب نيز به خوبي با اين قالب ارتباط برقرار مي‌كند.

رحماندوست شعر «شهيد» را نيز يكي از شعرهايي دانست كه به جاي پرداختن به مفاهيم تكراري درباره‌ي شهيد و شهادت، مفهوم شهادت سهروردي‌وار را براي نوجوانان بازگو كرده است و سعي مي‌كند به مخاطب ارزش جهاد با نفس و مقاومت دربرابر آن را نشان دهد. بخشي از شعر «شهيد»:

بي‌جهت بزرگ شد

توي خاك سينه‌ام

قلب كوچكي كه دوست داشتم

سبز شد در آن

يك گياه گوشت‌خوار

آن گياه را من نكاشتم

اعتراف مي‌كنم ولي

پشت ميله‌هاي ترس ماندم و

دست روي دست خود گذاشتم...

«راه»، «عبور»، «شهيد»، «خانه‌ي كلاغ» و «ادعا» نيز نام تعدادي از شعرهاي اين كتاب است. «بابايي» در اين مجموعه‌ي شعر، زباني ساده و امروزي را براي بيان حس و حالش درباره‌ي موضوعات مختلف برگزيده و از عناصر عادي زندگي روزمره مثل چرخ‌دنده، روغن، نرده و سيم‌خاردار استفاده كرده است. اين شاعر كودك و نوجوان به خاطر نخستين كتابش با نام «ستاره‌ام گم شد»، به عنوان برنده‌ي جايزه‌ي گام اول در سال 1387 انتخاب شد.

«كتاب‌هاي شكوفه» ـ واحد كودك و نوجوان ـ انتشارات اميركبير، مجموعه شعر «من آدم آهني شدم» را در 5000 نسخه براي گروه سني ب و ج منتشر كرده است. قيمت اين كتاب با كاغذ گلاسه 12000 ريال و با كاغذ معمولي، 10000 ريال است. اين كتاب در سال 89 به عنوان کتاب شایسته‌ي تقدیر چهارمین جایزه‌ي ادبی پروین معرفی شد.